Φούσκωμα: οι φυσικοί τρόποι που θεραπεύουν.

Φούσκωμα: οι φυσικοί τρόποι που θεραπεύουν.

Το φούσκωμα εμφανίζεται καθώς η κοιλιά μεγαλώνει και την αισθάνεστε γεμάτη και σφιχτή. 

Είναι συνηθισμένο φαινόμενο και οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν φούσκωμα κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Εμφανίζεται συνήθως λόγω συσσώρευσης αερίων κάπου στη γαστρεντερική οδό (GI). Κάνει την κοιλιά να φαίνεται μεγαλύτερη από το συνηθισμένο, μπορεί επίσης να την αισθάνεστε τρυφερή και επώδυνη. 

Πιθανές αιτίες φουσκώματος
Το φούσκωμα συνήθως ακολουθεί προβλέψιμο μοτίβο που είναι κοινό και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Όταν αυτό το μοτίβο αλλάζει ή το φούσκωμα γίνεται χειρότερο από το συνηθισμένο, μπορεί να οφείλεται στους ακόλουθους λόγους:

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Συσσώρευση αερίων στο στομάχι και τα έντερα
Μόλυνση
Δυσπεψία
Κατακράτηση υγρών
Δυσκοιλιότητα
Διατροφικές δυσανεξίες
Χρόνιες διαταραχές
Γαστροπάρεση
Φάρμακα
Ορμονική ανισορροπία
Γυναικολογικές διαταραχές
Βακτηριακή ανάπτυξη του λεπτού εντέρου

Άλλες αιτίες: όπως ασθένειες του ήπατος, πέτρες στη χολή ή ασθένειες της χοληδόχου κύστης κ.λπ.

Αποτελεσματικές θεραπείες για το φούσκωμα
Το φούσκωμα συνήθως αντιμετωπίζεται με ασφάλεια στο σπίτι, μερικές από τις θεραπείες περιλαμβάνουν:

Αλλαγή διατροφής
Η παρατήρηση της τάσης σε ορισμένα τρόφιμα να προκαλούν φούσκωμα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Προσπαθήστε λοιπόν να αφαιρέσετε αυτές τις τροφές από τη διατροφή σας αφού τις παρατηρήσετε πως επιδρουν στο σώμα σας. Τρόφιμα που προκαλούν συνήθως φούσκωμα είναι το σκόρδο, τα κρεμμύδια, τα φασόλια, οι φακές, τα σπαράγγια και το σιτάρι κ.λπ. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα, το τυρόπηγμα κ.λπ. έχουν επιπτώσεις στο φούσκωμα καθώς μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να αφομοιώσουν τη λακτόζη.

Τρώτε ορισμένα τρόφιμα
Ορισμένοι τύποι τροφών έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν το φούσκωμα βοηθώντας την πέψη, αποβάλλοντας την περίσσεια νερού και συμβάλλοντας στη μείωση της κατακράτησης υγρών. Εδώ είναι μερικές από τις τροφές που βοηθούν στη μείωση του φουσκώματος:

Φυτικές ίνες – περιλαμβάνουν μπρόκολο, βατόμουρα, πλιγούρι βρώμης, αβοκάντο, αχλάδια κ.λπ. Ωστόσο, φροντίστε να μην τρώτε και πολλές φυτικές ίνες. Αυτές οι τροφές επειδή περιέχουν προβιοτικά στρώνουν τελικά το έντερο

Κάλιο – περιλαμβάνει μπανάνα, σπανάκι, γλυκοπατάτα, λευκά φασόλια, ρόδι, σολομούς, αβοκάντο

Αντιφλεγμονώδη τρόφιμα – περιλαμβάνουν σέλινο, παντζάρια, βατόμουρα, ανανά, καρύδια, σπόρους chia, λάδι καρύδας, πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Μαγνήσιο – Ανακουφίζει από το φούσκωμα που προκαλείται από τη δυσκοιλιότητα. Μπορεί να περιλαμβάνει κυρίως φυλλώδη χόρτα όπως σπανάκι, μπανάνα, σύκα, μαύρη σοκολάτα, αμύγδαλα, μαύρα φασόλια, σπόρους κολοκύθας

Πρεβιοτικά και προβιοτικά – βοηθούν στην αύξηση των επιπέδων των καλών βακτηρίων στο έντερο που βοηθούν στην πέψη. Περιλαμβάνει μη παστεριωμένο γιαούρτι, ωμό σκόρδο, κομπούχα κ.λπ.

Διουρητικές τροφές – απαλλάσσει τα ανεπιθύμητα υγρά από το σώμα.

Περιλαμβάνουν λεμόνια, μηλόξυδο, βρώμη, τζίντζερ, χυμό cranberry, μελιτζάνα, ντομάτες, αγγούρι, καρπούζι.

Ελέγξτε τα συμπληρώματα και τα φάρμακά σας
Ορισμένα συμπληρώματα όπως ο σίδηρος έχουν επίδραση στη δυσκοιλιότητα και άλλα συμπτώματα όπως η δυσπεψία. Αυτό με τη σειρά του προκαλεί φούσκωμα. Το κάλιο από την άλλη βοηθά στη μείωση του φουσκώματος εξισορροπώντας τα επίπεδα νατρίου του σώματος. Τα φάρμακα μπορούν επίσης να προκαλέσουν φούσκωμα ως αποτέλεσμα παρενεργειών που επηρεάζουν τη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος ή προκαλούν δυσπεψία. Εάν συμβαίνει αυτό, οι γιατροί ή ο φαρμακοποιός μπορούν να προτείνουν εναλλακτικές λύσεις που είναι πιο ήπιες για το πεπτικό σύστημα.

Τρώτε σε τακτά χρονικά διαστήματα
Η γρήγορη κατάποση τροφής μπορεί να εισάγει αέρα στο πεπτικό σύστημα. Τις περισσότερες φορές, μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν φούσκωμα αμέσως μετά από ένα μεγάλο γεύμα. Αυτό είναι δυνατό να αποφευχθεί τρώγοντας πολλά μικρότερα γεύματα κάθε μέρα, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της κίνησης του πεπτικού συστήματος.

Τα άτομα που έχουν πρακτική στην κατανάλωση υγρών με καλαμάκια μπορεί επίσης να καταπίνουν περισσότερο αέρα, κάτι που με τη σειρά του οδηγεί σε αέρια και φούσκωμα. Το να τρώτε αργά και να αποφεύγετε τα καλαμάκια θα βοηθούσε πολύ στη μείωση του φουσκώματος.

Ποτό
Νερό – Λάβετε τη συνιστώμενη ημερήσια δόση πρόσληψης νερού και φροντίζετε πάντα να πίνετε ένα ποτήρι νερό μισή ώρα πριν και μετά τα γεύματά σας.

Τσάι μέντας – η μέντα βοηθά την πέψη και βοηθά στη μείωση του φουσκώματος, καταπραΰνοντας τη φλεγμονή στο πεπτικό σύστημα.

Μηλόξυδο – Βοηθά στην υποβοήθηση της πέψης (μερίδες 1 έως 2 κουταλιές της σούπας την ημέρα).

Νερό με λεμόνι – Το νερό με λεμόνι βοηθάει στην πέψη. Η λήψη με άδειο στομάχι βοηθά στην ανακούφιση από το φούσκωμα.

Σωματική δραστηριότητα
Το να γίνεσαι πιο δραστήριος καθημερινά παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.

Η άσκηση, το περπάτημα και οι στάσεις γιόγκα βοηθούν το σώμα σας να μετακινήσει τα κόπρανα και τα αέρια έξω από το παχύ έντερο. Αυτό βοηθά επίσης στο να γίνουν πιο τακτικές οι κινήσεις του εντέρου.

Βοηθά επίσης στην απελευθέρωση επιπλέον νατρίου από το σώμα μέσω της εφίδρωσης, η οποία βοηθά επίσης στην ανακούφιση της κατακράτησης νερού. Το χτύπημα αυτό στο σημείο ενυδάτωσης είναι πολύ απαραίτητο, ειδικά πριν και μετά τη σωματική δραστηριότητα είναι πολύ σημαντικό μέρος καθώς η αφυδάτωση μπορεί να επιδεινώσει τη δυσκοιλιότητα.

Αιθέριο Έλαιο Ελίχρυσος. Μοναδική Προσφορά!

Αποφύγετε
Τρόφιμα χωρίς ζάχαρη – Τα τεχνητά γλυκαντικά περιέχουν αλκοόλη ζάχαρης που μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα (ειδικά στις γυναίκες).

Ανθρακούχα ποτά – Το ανθρακούχο αέριο κάνει το αέριο να παγιδεύεται στην περιοχή της κοιλιάς, προκαλώντας έτσι την αίσθηση και την εμφάνιση φουσκωμένη.

Τσίχλα – η κατάποση πολύ αέρα συμβάλλει στο φούσκωμα.

Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες – Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες σας κάνουν να διατηρείτε περισσότερο νάτριο που σας προκαλεί φούσκωμα. Αποφύγετε λοιπόν τρόφιμα όπως λευκή ζάχαρη, σιρόπι καλαμποκιού, στιγμιαίο πλιγούρι βρώμης, ζυμαρικά κ.λπ.

Αλμυρά τρόφιμα – Η περίσσεια νατρίου προκαλεί το σώμα να συγκρατεί νερό. Αυτό μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω πρησμένη και φουσκωμένη κοιλιά το ίδιο μπορεί να προκαλέσει και σε άλλες περιοχές του σώματος όπως τα χέρια και τα πόδια.

 

Φούσκωμα στην εμμηνόπαυση: Πώς θα το αντιμετωπίσεις σύμφωνα με τους ειδικούς

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr