Τζίντζερ: Ποιοι πρέπει να το αποφεύγουν και γιατί

Τζίντζερ: Ποιοι πρέπει να το αποφεύγουν και γιατί

Πριν αρχίσετε να προσθέτετε τζίντζερ στο πρωινό σας smoothie, καλό είναι να γνωρίζετε ότι υπάρχουν μερικές περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν συνιστάται η κατανάλωσή του.

Ενώ το τζίντζερ γενικά θεωρείται ασφαλές και παρά τα πλεονεκτήματά του, υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες κάποιος μπορεί να χρειάζεται κάποιος να περιορίσει την πρόσληψή του ή να το αποφύγει εντελώς, λέει ο Kyle Staller, MD, MPH, επίκουρος καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και εκπρόσωπος για την Αμερικανική Γαστρεντερολογική Εταιρεία.

Η πιο αξιοσημείωτη ανησυχία είναι για τα άτομα με αιμορραγικές διαταραχές, όπως η αιμορροφιλία, όπου το αίμα δεν πήζει σωστά, λέει ο Δρ Staller. «Το τζίντζερ έχει ήπιες αντιπηκτικές ή αραιωτικές ιδιότητες, που σημαίνει ότι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας», λέει ο ίδιος.

Συνδυασμός τζίντζερ και φαρμακευτικής αγωγής
Λόγω της αντιπηκτικής φύσης του, όποιος λαμβάνει φάρμακα για την αραίωση του αίματος, όπως βαρφαρίνη ή ασπιρίνη, ή αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα για την υγεία της καρδιάς, όπως η κλοπιδογρέλη, πρέπει επίσης να είναι προσεκτικός. «Ο συνδυασμός τζίντζερ με αυτά τα φάρμακα μπορεί δυνητικά να ενισχύσει τα αποτελέσματα και μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική αιμορραγία ή μώλωπες», εξηγεί ο Δρ Staller.

Επιπλέον, «το τζίντζερ μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, επομένως τα άτομα με διαβήτη θα πρέπει να παρακολουθούν στενά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους εάν καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ή λαμβάνουν συμπληρώματα τζίντζερ», λέει ο Δρ Staller. Αν και συνιστάται να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε σχήμα συμπληρωμάτων – είτε έχετε πιθανές αντενδείξεις είτε όχι – όσοι λαμβάνουν επί του παρόντος φάρμακα για τον διαβήτη, όπως ινσουλίνη ή από του στόματος αντιδιαβητικά φάρμακα, και καταναλώνουν επίσης τζίντζερ, θα πρέπει να μιλήσουν με τον γατρό τους για το εάν η δοσολογία του φαρμάκου για τον διαβήτη θα πρέπει να προσαρμοστεί αναλόγως.

Επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη
Μελέτες δείχνουν επίσης ότι ενώ το τζίντζερ είναι αποτελεσματικό στην καταστολή της ναυτίας σε έγκυες γυναίκες, θα πρέπει αυτές να περιορίσουν την ποσότητα τζίντζερ που καταναλώνουν, καθώς τα αντιπηκτικά αποτελέσματα μπορούν να θέσουν τη μητέρα σε μεγαλύτερο κίνδυνο αποβολής. Είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό σχετικά με τις επιλογές σας, συμπεριλαμβανομένου του τζίντζερ, εάν αντιμετωπίζετε για παράδειγμα πρωινή ναυτία.

Οποιοσδήποτε με προβλήματα του γαστρεντερικού συστήματος θα πρέπει επίσης να καταναλώνει τζίντζερ με προσοχή. Όσοι έχουν ιστορικό γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης ή παλινδρόμησης οξέος θα πρέπει να προσέχουν την πρόσληψη τζίντζερ, καθώς το τζίντζερ μπορεί να προκαλέσει καούρα και να επιδεινώσει τη γαστρική παλινδρόμηση, λέει ο Reuben Chen, MD, παθολόγος και διεθνής επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της Sunrider.

Τζίντζερ και υψηλή αρτηριακή πίεση
Τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση θα πρέπει επίσης να προσέχουν. Αν έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν το τζίντζερ αυξάνει την αρτηριακή πίεση, να ξέρετε ότι δεν είστε οι μόνοι. Στην πραγματικότητα, ορισμένες μελέτες, όπως η έρευνα του 2019 που δημοσιεύτηκε στο Phytotherapy Research, έχουν δείξει ότι το τζίντζερ μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, κάτι που από μόνο του δεν προκαλεί ανησυχία. Ωστόσο, «εάν παίρνετε φάρμακα για τον έλεγχο της υψηλής αρτηριακής πίεσης, ο συνδυασμός τους με τζίντζερ θα μπορούσε να μειώσει περαιτέρω τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, προκαλώντας ενδεχομένως υπερβολική μείωση της αρτηριακής πίεσης», λέει ο Δρ Staller, αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα για τη συσχέτιση των δύο παραγόντων.

www.healthstat.gr

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

Αιθέριο Έλαιο Ελίχρυσος. Μοναδική Προσφορά!

Έλαιο κολοκύθας για φυσικό μπότοξ.

Έλαιο – Λευκή Πεύκη. Εμμηνόπαυση χωρίς γήρανση!

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr