4 Πηγές Ηλεκτρολυτών.

4 Πηγές Ηλεκτρολυτών.

 Μπορείτε να τους βρείτε  στους περισσότερους διαδρόμους στο μπακάλικο. 

Η διαιτολόγος Julia Zumpano, RD, LD , μας ενημερώνει για το τι είναι οι ηλεκτρολύτες, γιατί τους χρειαζόμαστε και τους καλύτερους τρόπους για να τους αναπληρώσουμε όταν εξαντλούνται στο σώμα.

Τι είναι οι ηλεκτρολύτες και γιατί τους χρειάζεστε;
Οποιοσδήποτε μεγάλωσε παίζοντας αθλήματα θα μπορούσε πιθανώς να σας πει ότι οι ηλεκτρολύτες είναι σημαντικοί. Αλλά για πολλούς από εμάς, οι γνώσεις μας σταματούν εκεί.

«Οι ηλεκτρολύτες είναι ένα θέμα που δεν νομίζω ότι καταλαβαίνουν οι περισσότεροι», ισχυρίζεται η Zumpano. «Το ευρύ κοινό γνωρίζει ότι χρειαζόμαστε ηλεκτρολύτες. Αλλά δεν είναι πραγματικά σίγουροι γιατί και δεν είναι πραγματικά σίγουροι πότε και πώς πρέπει να τους καταναλώσουμε».

 

Η διαιτολόγος Zumpano περιγράφει τους ηλεκτρολύτες ως ηλεκτρονικά φορτισμένα μέταλλα που βοηθούν στη ρύθμιση πολλών διεργασιών στο σώμα μας. Μπορεί να είναι περίεργο να θεωρούμε το σώμα μας ηλεκτρικό, αλλά είναι. Χωρίς ηλεκτρικούς παλμούς, τα όργανά μας δεν θα μπορούσαν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους και ολόκληρο το πολύπλοκο σύστημα μας θα κατέρρεε.

«Οι ηλεκτρολύτες ρυθμίζουν το pH και την ισορροπία των υγρών μας. Είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία της καρδιάς, των μυών, του εγκεφάλου και των νεύρων μας».

Όπως μπορείτε πιθανώς να φανταστείτε, η διατήρηση μιας σωστής ισορροπίας ηλεκτρολυτών είναι απαραίτητη. Όταν αυτή η ισορροπία απορριφθεί, μπορείτε να εμφανίσετε ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, ανάλογα με τη φύση της ανισορροπίας. «Υπάρχουν τόσες πολλές παρενέργειες επειδή υπάρχουν τόσοι πολλοί ηλεκτρολύτες», σημειώνει η διαιτολόγος. «Έτσι, το καθένα μπορεί να οδηγήσει σε μια ελαφρώς διαφορετική παρενέργεια».

Σύμφωνα με την ειδικό, μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα μιας ανισορροπίας ηλεκτρολυτών είναι:

Μυϊκές συσπάσεις ή κράμπες .
Αυξημένη δίψα .
Κακή αντοχή, ιδιαίτερα κατά την άσκηση.
Λαχτάρα για αλμυρό φαγητό .
Ευερεθιστότητα και εγκεφαλική ομίχλη .
Ακανόνιστος καρδιακός παλμός ή ρυθμοί .
Πονοκέφαλος και ζάλη.

Οι ηλεκτρολύτες είναι σίγουρα σημαντικοί, αλλά ποια ακριβώς είναι τα ηλεκτρονικά φορτισμένα μέταλλα που πρέπει να καταναλώνουμε; 

Τύποι ηλεκτρολυτών και συνιστώμενη πρόσληψη
Υπάρχουν επτά βασικά στοιχεία που χρειάζεστε για να διατηρήσετε φυσιολογικά επίπεδα ηλεκτρολυτών. Τα στοιχεία αυτά είναι:

Νάτριο (Na).
Χλώριο (Cl).
Κάλιο (Κ).
Ασβέστιο (Ca).
Μαγνήσιο (Mg).
Φώσφορος (P).
Διττανθρακικό (HCO3).

Κάθε ηλεκτρολύτης έχει διαφορετικές ιδιότητες και σκοπούς.

«Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε μια ισορροπία όλων των ηλεκτρολυτών». «Δεν μπορούμε να επικεντρωθούμε μόνο σε έναν. Είναι όλοι απαραίτητοι και ο καθένας χωριστά λειτουργεί λίγο διαφορετικά στο σώμα — αλλά λειτουργούν όλοι μαζί. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι καταναλώνετε όλους τους ηλεκτρολύτες σας σε επαρκείς ποσότητες».

Θα δούμε τις βασικές ιδιότητες κάθε ηλεκτρολύτη, καθώς και την ημερήσια συνιστώμενη τιμή ανά ηλικία. Αυτές οι οδηγίες είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης, -αλλά  καμιά φορά διαφορετικούς λόγους — ορισμένοι από εμάς χρειαζόμαστε περισσότερους ηλεκτρολύτες. 

Νάτριο
Το νάτριο είναι ζωτικής σημασίας τόσο για να βοηθήσει τα κύτταρα να απορροφήσουν θρεπτικά συστατικά όσο και για τη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών στο σώμα . Είναι επίσης το πιο άφθονο ιόν ηλεκτρολύτη στο ανθρώπινο σώμα.

Οι ομοσπονδιακές οδηγίες συνιστούν να καταναλώνετε λιγότερο από 2.300 χιλιοστόγραμμα (mg) νατρίου την ημέρα. Οι δραστήριοι, υγιείς άνθρωποι θα πρέπει να λαμβάνουν πάνω από 1.500 mg την ημέρα, επομένως είναι σημαντικό να παρακολουθείτε στενά την πρόσληψη. Ο παρακάτω πίνακας παρουσιάζει την ελάχιστη ποσότητα νατρίου που χρειαζόμαστε για να παραμείνουμε υγιείς ανά ηλικία.

Ηλικία Επαρκής πρόσληψη (AI)
Γέννηση – 6 μήνες 110 mg
7-12 μήνες 370 mg
1-3 χρόνια 800 mg
4-8 ετών 1.000 mg
9-13 ετών 1.200 mg
14+ ετών 1.500 mg

Χλωριούχο
Το νάτριο είναι το πιο άφθονο ιόν στο σώμα μας, αλλά το χλώριο είναι το δεύτερο. Παίζει ουσιαστικό ρόλο στη ρύθμιση των επιπέδων υγρών και οξέος στο σώμα μας.

Ηλικία Ημερήσια τιμή αναφοράς (DRV) Έγκυος ή θηλάζουσα
Γέννηση – 12 μήνες 570 mg –
1-3 χρόνια 1.500 mg –
≥ 4 χρόνια 2.300 mg 2.300 mg

Κάλιο
Το κάλιο λειτουργεί παράλληλα με το νάτριο για να ρυθμίσει την ισορροπία των υγρών μας, αλλά παίζει επίσης ζωτικό ρόλο στη λειτουργία των μυών και των νεύρων – ιδιαίτερα στην καρδιά. Στην πραγματικότητα, τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση θα πρέπει να μιλήσουν με τον παροχέα τους – μπορεί να ωφεληθούν από μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε κάλιο.

Ηλικία Ημερήσια τιμή αναφοράς (DRV) Έγκυος ή θηλάζουσα
Γέννηση – 12 μήνες 700 mg –
1-3 χρόνια 3.000 mg –
≥ 4 χρόνια 4.700 mg 5.100 mg

Ασβέστιο
Όταν ακούμε τη λέξη «ασβέστιο», έχουμε την τάση να σκεφτόμαστε τα οστά. Δεν κάνουμε λάθος  — το ασβέστιο είναι ένα κρίσιμο δομικό στοιχείο για γερά οστά . Αλλά εξυπηρετεί εξίσου σημαντικές λειτουργίες για τους μύες, τα νεύρα και την καρδιά.

Ηλικία Ημερήσια τιμή αναφοράς (DRV) Έγκυος ή θηλάζουσα
Γέννηση – 12 μήνες 260 mg –
1-3 χρόνια 700 mg –
≥ 4 χρόνια 1.300 mg 1.300 mg

Μαγνήσιο
Το μαγνήσιο είναι ζωτικής σημασίας τόσο για τη λειτουργία του εγκεφάλου όσο και για τη μυϊκή λειτουργία, συμπεριλαμβανομένου αυτού του πολύ σημαντικού μυός: της καρδιάς σας . Ο διαιτολόγος σημειώνει επίσης ότι αυτό το  μέταλλο συμβάλει στη μετατροπή των θρεπτικών συστατικών σε ενέργεια. Μια ανεπάρκεια μαγνησίου, κατά συνέπεια, μπορεί να είναι μια κοινή αιτία κόπωσης.

Ηλικία Ημερήσια τιμή αναφοράς (DRV) Έγκυος ή θηλάζουσα
Γέννηση – 12 μήνες 75 mg –
1-3 χρόνια 80 mg –
≥ 4 χρόνια 420 mg 400 mg

Φωσφορικά άλατα
Ο ειδικός περιγράφει τα φωσφορικά άλατα ως μόρια με βάση τον φώσφορο που βοηθούν το σώμα μας να μεταβολίσει τα θρεπτικά συστατικά. Το περιγράφει επίσης ως ένα από τα θεμελιώδη συστατικά των μορίων που ονομάζονται νουκλεοτίδια, τα οποία χρησιμεύουν ως δομικά στοιχεία του DNA μας .

Ηλικία Ημερήσια τιμή αναφοράς (DRV) Έγκυος ή θηλάζουσα
Γέννηση – 12 μήνες 275 mg –
1-3 χρόνια 460 mg –
≥ 4 χρόνια 1.250 mg 1.250 mg

Διττανθρακικό
Τα διττανθρακικά παράγονται στα νεφρά χρησιμοποιώντας το διοξείδιο του άνθρακα που το σώμα σας δεν αποβάλλει μέσω της αναπνοής . Βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων pH του οργανισμού. Οι περισσότεροι από εμάς δημιουργούμε ως οργανισμοί  όλα τα διττανθρακικά που χρειαζόμαστε.

Ποιος χρειάζεται επιπλέον ηλεκτρολύτες;
Ενώ οι περισσότεροι από εμάς μπορούμε να πάρουμε τους κανονικούς μας ηλεκτρολύτες μέσω μιας υγιεινής διατροφής, υπάρχουν πολλοί από εμάς που δεν τρώνε όσο καλά θα έπρεπε ή των οποίων το σώμα ή ο τρόπος ζωής τους απαιτούν υψηλότερη πρόσληψη. Είμαστε επίσης πιο ευάλωτοι στην ανισορροπία των ηλεκτρολυτών σε ορισμένες ηλικίες και στάδια της ζωής. Τα βρέφη, τα μικρά παιδιά και οι μεγαλύτεροι ενήλικες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο από αυτή την άποψη. Αυτοί οι πληθυσμοί τείνουν επίσης να χρειάζονται μια επιπλέον ώθηση:

Άτομα που εργάζονται ή περνούν πολύ χρόνο σε εξωτερικούς χώρους. Ακόμα κι αν η δουλειά σας δεν είναι σωματικά απαιτητική, το να είστε έξω όλη την ημέρα θα έχει αντίκτυπο στα επίπεδα ενυδάτωσης σας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν έχει ζέστη έξω, αλλά η έκθεση στον ήλιο από μόνη της μπορεί να κάνει το κόλπο.

Άτομα που ασκούνται έντονα. Γυμνάζεστε πολύ ή για μεγάλα χρονικά διαστήματα; Ιδρώνετε πολύ όταν ασκείστε; Οι σωματικές δραστηριότητες της επιλογής σας γίνονται έξω; Μπορεί να χρειαστείτε επιπλέον ηλεκτρολύτες για να αναπληρώσετε τον ιδρώτα που παράγετε.

“Σούπερ πουλόβερ.”

Δεν είναι ακριβώς ένας φανταχτερός επιστημονικός όρος, αλλά σίγουρα είναι περιγραφικός! Μερικά αποκαλούμενα « σούπερ πουλόβερ » έχουν μια δερματική πάθηση που ονομάζεται πρωτοπαθής εστιακή υπεριδρωσία που προκαλεί την υπερωριακή εργασία των ιδρωτοποιών αδένων τους. Άλλοι άνθρωποι εμφανίζουν υπεριδρωσία ως συνέπεια ενός υποκείμενου ζητήματος υγείας, ως παρενέργεια ενός φαρμάκου ή ως αποτέλεσμα ορμονικών αλλαγών. Και — αν είμαστε απόλυτα ειλικρινείς — κάποιοι από εμάς είναι απλώς ιδρωμένοι.

Άτομα που είναι αφυδατωμένα. Ίσως έχετε μια δυσάρεστη περίπτωση τροφικής δηλητηρίασης. Ίσως ήπιατε ένα (ή τρία) πάρα πολλά ποτά  και να περάσατε όλο το πρωί προσκυνώντας στον πορσελάνινο θρόνο. Ίσως είχατε πυρετό για μερικές μέρες. Ίσως αποκοιμηθήκατε στον ήλιο και έχετε πάρει μια ανησυχητική απόχρωση του κόκκινου. Οποιαδήποτε οξεία κατάσταση που προκαλεί αφυδάτωση μπορεί να ρίξει προσωρινά την ισορροπία των ηλεκτρολυτών σας.

Άτομα με μακροχρόνιες ιατρικές παθήσεις που προκαλούν ηλεκτρολυτικές ανισορροπίες. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη χρόνιων καταστάσεων που μπορούν να εκτινάξουν τα επίπεδα των ηλεκτρολυτών σας, από χρόνια νεφρική νόσο (ΧΝΝ) και ορθοστατική ταχυκαρδία (POTS) έως διαταραχή χρήσης ουσιών (SUD) και υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση). Μιλήστε με τον ειδικό που σας παρακολουθεί εάν έχετε μια ιατρική πάθηση που προκαλεί αφυδάτωση – μπορεί να σας ενημερώσει εάν χρειάζεστε περισσότερους ηλεκτρολύτες από αυτούς που μπορείτε να λάβετε μόνο από τη διατροφή σας.
Άτομα που λαμβάνουν ορισμένα είδη φαρμάκων. Τα κορτικοστεροειδή , η χημειοθεραπεία , τα διουρητικά , τα καθαρτικά και τα αντιβιοτικά μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα των ηλεκτρολυτών σας. Ο πάροχός σας μπορεί να σας πει εάν ένα φάρμακο που παίρνετε απαιτεί να αυξήσετε την πρόσληψη ηλεκτρολυτών σας.

«Γενικά, εάν τρώμε υγιεινά, θα πρέπει να μπορούμε να λαμβάνουμε όλους τους ηλεκτρολύτες που χρειαζόμαστε. Αλλά αν ξέρετε ότι δεν τρώτε τόσο υγιεινά, ή ότι ασκείστε εντατικά ή είστε ένα σούπερ πουλόβερ, θα επιθυμήσετε σίγουρα να αναπληρώσετε αυτούς τους ηλεκτρολύτες. Θα νιώσετε σχεδόν αμέσως καλύτερα.

Τρόφιμα και ποτά που αναπληρώνουν τους ηλεκτρολύτες
Οι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν όλους τους ηλεκτρολύτες που χρειάζονται μέσω της τροφής που τρώνε και δεν χρειάζεται να ανησυχούν για οποιουδήποτε είδους συμπληρώματα εκτός και αν είναι άρρωστοι.

Φυσικές τροφές και χυμοί
Οι ηλεκτρολύτες είναι πιο άφθονοι σε ολόκληρα τρόφιμα, ειδικά στα φρούτα και τα λαχανικά. Με άλλα λόγια, εάν τρώτε μια φυτική  διατροφή – και αποφεύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα – πιθανότατα λαμβάνετε αυτό που χρειάζεστε.

Σινιστούνται τα ακόλουθα σε άτομα που τρώνε ηλεκτρολύτες:

Καρπός.
Λαχανικά, ιδιαίτερα φυλλώδη πράσινα.
Φασόλια .
Φύκι.
Γαλακτοκομικά προϊόντα.
Μαύρη σοκολάτα .
Λιπαρά ψάρια.
Ελιές .
Χυμός τουρσί .
Ζωμός οστών .
Ξηροί καρποί και σπόροι .
Αθλητικά ποτά και νερά με ηλεκτρολύτη

Όταν ακούτε τη λέξη «ηλεκτρολύτες», πιθανότατα δημιουργείται μια εικόνα ενός αθλητικού ποτού με έντονα χρώματα . Μήπως επειδή είναι η καλύτερη πηγή ηλεκτρολυτών;

Στην πραγματικότητα, τα μειονεκτήματα των αθλητικών ποτών συχνά υπερβαίνουν τα οφέλη τους.

«Έχουν όντως ορισμένους ηλεκτρολύτες που προστίθενται στο νερό, αλλά γενικά έχουν γερή ποσότητα ζάχαρης και βαφής, ανάλογα με τη μάρκα. Όταν επιλέγετε ένα υποκατάστατο ηλεκτρολυτών ή ένα ενισχυμένο ρόφημα, συνιστάται να εξετάσετε τα συστατικά.

«Βεβαιωθείτε ότι έχει πραγματικά επαρκή ποσότητα ηλεκτρολυτών και δεν είναι κυρίως ζάχαρη, τεχνητή ζάχαρη και βαφή τροφίμων. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην ποσότητα νατρίου, καλίου, μαγνησίου και ασβεστίου σε κάθε προϊόν.

Μία από τις πολλές εναλλακτικές στα αθλητικά ποτά – τα νερά ενισχυμένα με ηλεκτρολύτες – έχουν επίσης αυξηθεί σε δημοτικότητα. «Αυτά τα προϊόντα είναι απλά νερό που έχουν προστιθέμενα μεταλλικά στοιχεία ηλεκτρολυτών», εξηγεί η Zumpano. Τείνουν να έχουν περισσότερους ηλεκτρολύτες από τα αθλητικά ποτά, και κανένα από τα σάκχαρα και τις βαφές.

Αλλά αυτοί δεν είναι οι μόνοι δύο τρόποι για να πιείτε για καλύτερη ισορροπία.

Ταμπλέτες και πακέτα
Εάν πρέπει να αναπληρώσετε τους ηλεκτρολύτες σας γρήγορα, η Zumpano είναι λάτρης των σκονών και των δισκίων ηλεκτρολυτών. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ρίξετε το προμετρημένο πακέτο σκόνης (ή να ρίξετε το δισκίο) σε ένα δοχείο με νερό και να το ανακατέψετε. Σε γενικές γραμμές, αυτές οι επιλογές μπορεί να είναι ξεκάθαρα πιο υγιεινή επιλογή.

«Αυτά μπορεί γενικά να έχουν λιγότερη ζάχαρη, καμία βαφή και μεγαλύτερο όγκο από αυτό που πραγματικά χρειάζεστε», προσθέτει.

« Πρέπει πραγματικά να διαβάζεις τις ετικέτες και να συγκρίνεις , αλλά από ό,τι έχω ερευνήσει, τα περισσότερα από τα δισκία και οι σκόνες είναι μεταξύ 25 και 50 θερμίδων και έχουν ένα ή δύο γραμμάρια ζάχαρης», συνεχίζει. «Όταν κοιτάξετε ένα τυπικό αθλητικό ποτό, θα βρείτε έως και 150 θερμίδες ανά μπουκάλι και έως και 20 γραμμάρια ζάχαρης, ίσως και περισσότερο».

Η Zumpano επαναλαμβάνει ότι δεν πρέπει απριόρι να θεωρείτε ότι οι σκόνες και τα δισκία ηλεκτρολυτών είναι καλές για εσάς. Πρέπει να κάνετε την έρευνα σας.

«Αφιερώστε χρόνο για να διαβάσετε και να συγκρίνετε ετικέτες. Και να εκπαιδευτείτε για το τι βάζετε στο σώμα σας», συμβουλεύει.

Σπιτικά ροφήματα ηλεκτρολυτών
Εάν αγαπάτε τα DIY, μπορείτε να σκεφτείτε να φτιάξετε το δικό σας ρόφημα ηλεκτρολυτών . Αν μη τι άλλο, μάλλον θα είναι πολύ πιο νόστιμο από τις εναλλακτικές!

Υπάρχουν πολλές συνταγές εκεί έξω, αλλά η Zumpano σημειώνει ότι υπάρχουν ορισμένα συστατικά που, αναγκαστικά, εμφανίζονται ξανά και ξανά.

Βάση νερού καρύδας. Το νερό καρύδας είναι πλούσιο σε κάλιο. Είναι επίσης μια καλή πηγή για νάτριο, μαγνήσιο και φώσφορο. Συγκρίνετε μάρκες, καθώς μπορεί να διαφέρουν σε σάκχαρα.
Εσπεριδοειδές. Τα λεμόνια, οι χυμοί λάιμ και γκρέιπφρουτ είναι όλες εξαιρετικές επιλογές για το ρόφημα ηλεκτρολυτών DIY. Ο χυμός λεμονιού , για παράδειγμα, είναι μια καλή πηγή νατρίου, καλίου, ασβεστίου και μαγνησίου.
Αλας. Το επιτραπέζιο αλάτι τυπικής έκδοσης περιέχει τόσο νάτριο όσο και χλωριούχο και (καταναλώνεται με μέτρο) είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αυξήσετε την τιμή ενυδάτωσης του ροφήματος ηλεκτρολυτών σας.
Ακατέργαστο μέλι. Εκτός από μια απολαυστική δόση γλυκύτητας, το ωμό μέλι είναι μια καλή πηγή νατρίου, καλίου, μαγνησίου και ασβεστίου.
Τζίντζερ. Τρίψτε λίγο τζίντζερ και προσθέστε το χυμό στο παρασκεύασμα ηλεκτρολυτών σας για λίγο επιπλέον ασβέστιο και μαγνήσιο. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τζίντζερ σε σκόνη ή κιμά ή πάστα τζίντζερ — αυτές οι επιλογές το καθιστούν εύκολο στη χρήση και το αραιώνουν σε υγρό.
«Φτιάξτε μια ωραία κανάτα για τον ηλεκτρολύτη σας και βάλτε την στο ψυγείο για να την πίνετε όλη την ημέρα», προτείνει η Zumpano. «Μπορείτε επίσης να το φτιάξετε και να το έχετε έτοιμο μετά από μια δραστηριότητα, όπως μετά από εργασίες στην αυλή, περπάτημα ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να κάνετε και ιδρώνετε περισσότερο και χρειάζεστε ενυδάτωση ».

Και αν κάποιο από τα παραπάνω συστατικά σας απογοητεύσει, να είστε σίγουροι: Υπάρχουν πολλά άλλα συστατικά που μπορείτε να δοκιμάσετε με ηλεκτρολύτη, όπως χυμός ροδιού , κουρκουμάς και ακόμη και νερό καρπούζι!

Μην το παρακάνετε
Τώρα που ξέρετε πόσο σημαντικοί είναι οι ηλεκτρολύτες για τη γενική σας υγεία, μπορεί να θέλετε να κρατήσετε το ρόφημα ηλεκτρολυτών της επιλογής σας με velcro στο χέρι σας. Αλλά αυτό δεν είναι καλή ιδέα γιατί, όπως εξηγεί η Zumpano, η ισορροπία είναι το παν.

«Μπορούμε σίγουρα να βιώσουμε αρνητικές επιπτώσεις από το πολύ κάλιο, πολύ νάτριο, πολύ ασβέστιο , οποιοσδήποτε από αυτούς τους ηλεκτρολύτες σε περίσσεια μπορεί να οδηγήσει σε πραγματικά αρνητικά αποτελέσματα για την υγεία», λέει.

Τα αθλητικά ποτά, τα νερά με έγχυση ηλεκτρολυτών και οι σκόνες και τα δισκία ηλεκτρολυτών μπορούν όλα να κάνουν τη δουλειά, αλλά πρέπει να εξετάζονται προσεκτικά. Θέλετε τους ηλεκτρολύτες, όχι ένα μάτσο πρόσθετη ζάχαρη ή βαφές.

Μπορείτε επίσης να γίνετε δημιουργικοί φτιάχνοντας το δικό σας ρόφημα ηλεκτρολυτών. Όπως κι αν αποφασίσετε να αναπληρώσετε, απλώς θυμηθείτε τη σημασία της μετριοπάθειας. Η υπερβολική ποσότητα οποιουδήποτε από αυτά τα μέταλλα θα μπορούσε να προκαλέσει επιπλοκές στην υγεία.

52 τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr