Οδηγός αποτρίχωσης: Ποια μέθοδος είναι η καλύτερη για εσάς;

Οδηγός αποτρίχωσης: Ποια μέθοδος είναι η καλύτερη για εσάς;

Υπάρχουν μυριάδες μέθοδοι για να διαλέξετε όταν πρόκειται για αποτρίχωση—μερικές πιο δαπανηρές, άλλες πιο περίπλοκες, άλλες πιο επώδυνες, άλλες με μεγαλύτερη διάρκεια από την επόμενη. Σε αυτόν τον οδηγό για την αποτρίχωση, η Rachana Jani, MD, ιατρός στη Νέα Υόρκη , σχολιάζει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα οκτώ κοινών τεχνικών καταπολέμησης του θολώματος. Διαβάστε παρακάτω και μετά αποφασίστε ποιο είναι το κατάλληλο για εσάς.

1. Ξύρισμα
Το ξύρισμα είναι μια από τις φθηνότερες και πιο εύκολα προσβάσιμες μεθόδους αφαίρεσης τρίχας, επειδή μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας στο ντους — και χρειάζονται μόνο ένα ή δύο επιπλέον λεπτά για να καλύψετε μεγάλες περιοχές όπως τα πόδια σας.

Ιδανικό για: Πόδια, μασχάλες και πιθανώς τη γραμμή του μπικίνι (αν δεν είστε επιρρεπείς σε ερεθισμούς, εξογκώματα ξυραφιού και τρίχες που μεγαλώνουν προς τα μέσα).

Ανησυχίες για την ασφάλεια : Τα κοψίματα και τα κοψίματα είναι πιθανά, αλλά εάν χρησιμοποιείτε ξυράφι σχεδιασμένο για γυναίκα (που έχει σχεδιαστεί για να χειρίζεται τις καμπύλες γύρω από τους αστραγάλους και τα γόνατα), αντικαταστήστε συχνά τη λεπίδα και λιπάνετε καλά το δέρμα με ένα κρεμώδες τζελ ή αφρό ξυρίσματος , μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε οποιαδήποτε πιθανή ζημιά.

Πόσο αποτελεσματικό είναι; Με το σωστό εργαλείο και τεχνική (ξύρισμα αντίθετα με την κατεύθυνση της τριχοφυΐας), μπορείτε να πετύχετε πολύ λείο δέρμα. Επειδή, όμως, το ξύρισμα κόβει μόνο τις τρίχες πάνω από το δέρμα, θα αναπτυχθούν ξανά πολύ γρήγορα. Το πιθανότερο είναι ότι θα χρειαστεί να ξυρίζεστε κάθε δύο μέρες.

2. Αποτριχωτική κρέμα
«Αυτά τα προϊόντα περιέχουν χημικές ουσίες που δρουν διασπώντας τους δισουλφιδικούς δεσμούς στην κερατίνη των μαλλιών», εξηγεί η Jani. Μόλις σπάσουν αυτοί οι δεσμοί, τα μαλλιά είναι αρκετά αδύναμα που μπορείτε κυριολεκτικά να τα σκουπίσετε ή να τα ξεπλύνετε από το δέρμα σας. Ένα μειονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι αυτές οι απαραίτητες χημικές ουσίες μπορεί να έχουν μια δυσάρεστη οσμή.

Ιδανικό για: Πόδια, περιοχή μπικίνι, άνω χείλος και πηγούνι. Αναζητήστε κρέμες που έχουν σχεδιαστεί μόνο για το πρόσωπο, οι οποίες είναι πιο ήπιες από αυτές που έχουν σχεδιαστεί για χρήση σε πιο τραχιές τρίχες στα πόδια.

Ανησυχίες για την ασφάλεια: Μερικοί άνθρωποι – ειδικά εκείνοι με ευαίσθητο δέρμα – διαπιστώνουν ότι οι χημικές ουσίες στα αποτριχωτικά μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό. Για να ελαχιστοποιήσετε την ερυθρότητα και τον ερεθισμό, μην αφήνετε το προϊόν να δράσει περισσότερο από όσο χρειάζεται. Τα περισσότερα χρειάζονται περίπου πέντε λεπτά στο δέρμα για να λειτουργήσουν, αλλά αν είστε ευαίσθητοι, κάντε λάθος με λιγότερο χρόνο.

Πόσο αποτελεσματικό είναι; Επειδή τα αποτριχωτικά λειτουργούν κυρίως πάνω από την επιφάνεια του δέρματος, οι τρίχες πιθανότατα θα ξαναφυτρώσουν σε λίγες μέρες. Μπορεί να είναι δύσκολο να τα χρησιμοποιήσετε σε μεγάλες περιοχές –όπως τα πόδια– επειδή πρέπει να απλώσετε την κρέμα και να περιμένετε να δράσει προτού μπορέσετε να μπείτε στο ντους και να την ξεπλύνετε.

3. Αποτρίχωση με κερί
Ζεστό, λιωμένο κερί εφαρμόζεται στο δέρμα σε λωρίδες, ακολουθώντας την ίδια κατεύθυνση με την τριχοφυΐα, και στη συνέχεια τραβιέται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Η θερμότητα κάνει τους θύλακες της τρίχας να διαστέλλονται ελαφρώς, καθιστώντας ευκολότερη την αφαίρεση ολόκληρης της τρίχας, συμπεριλαμβανομένης της ρίζας.

Ιδανικό για: Μικρές περιοχές όπως τα άνω χείλη, τα φρύδια και η περιοχή του μπικίνι.

Ανησυχίες για την ασφάλεια: Δεν πρέπει να κάνετε κερί σε περιοχές στις οποίες εφαρμόζετε τακτικά Retin A. Επειδή βοηθά στην αποβολή των νεκρών στρωμάτων, η Retin A μπορεί να λεπτύνει το δέρμα. Η αποτρίχωση με κερί μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα, ερεθισμό και βλάβη.

Η αποτρίχωση με κερί μπορεί επίσης να προκαλέσει τρίχες που φυτρώνουν προς τα μέσα, ειδικά στην περιοχή του μπικίνι. Για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο, κάντε απολέπιση δέρματος πριν την αποτρίχωση. Τα νεκρά κύτταρα του δέρματος μπορούν να φράξουν τους θύλακες των τριχών και να συμβάλουν στον κίνδυνο εμφάνισης τριχών που μεγαλώνουν προς τα μέσα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με την αποτρίχωση με κερί είναι η πιθανότητα βακτηριακής μόλυνσης. «Κάθε φορά που το μπαστούνι του απλικατέρ βυθίζεται ξανά στο κερί μπορεί να μεταδώσει μόλυνση», προειδοποιεί ο Jani. Οι επαγγελματίες αποτρίχωσης θα πρέπει πάντα να χρησιμοποιούν ένα νέο ραβδί για κάθε πελάτη και θα πρέπει πραγματικά να χρησιμοποιούν ένα νέο ραβδί για κάθε εφαρμογή. Η διπλή εμβάπτιση —ειδικά όταν πρόκειται για κεριά μπικίνι Βραζιλίας, τα οποία αφαιρούν τις τρίχες από τα χείλη και γύρω από τον πρωκτό— ζητάει μπελάδες. «Αυτές οι περιοχές έχουν πιο λεπτό, πιο ευαίσθητο δέρμα και συνεχίζοντας να επαναχρησιμοποιούμε το ίδιο ραβδί, υπάρχει μεγαλύτερη δυνατότητα μετατόπισης βακτηρίων», λέει.

Πόσο αποτελεσματικό είναι; Επειδή η αποτρίχωση αφαιρεί τις τρίχες στη ρίζα, τα αποτελέσματα μπορούν να διαρκέσουν έως και τέσσερις εβδομάδες. Θα χρειαστεί να αφήσετε τα μαλλιά να μεγαλώσουν σε περίπου ένα τέταρτο της ίντσας για να μπορέσετε να κάνετε ξανά αποτρίχωση. Και ενώ μπορείτε με ασφάλεια να κάνετε αποτρίχωση με κερί οποιαδήποτε στιγμή του μήνα, μπορεί να είναι πιο επώδυνο αν το κάνετε τις ημέρες πριν από την περίοδό σας, επειδή το δέρμα είναι πιο ευαίσθητο. Η λήψη λίγης ιβουπροφαίνης πριν από το ραντεβού σας μπορεί να βοηθήσει.

4.Ζάχαρη
Αυτή η αρχαία τεχνική αποτρίχωσης στη Μέση Ανατολή έχει αποκτήσει πρόσφατα δημοτικότητα στις ΗΠΑ. Χρησιμοποιεί μια απλή συνταγή με ζάχαρη, χυμό λεμονιού και νερό για να δημιουργήσει μια πάστα. Η πάστα απλώνεται πάνω στο δέρμα – αντίθετα προς την κατεύθυνση της τριχοφυΐας – και στη συνέχεια τραβιέται προς την κατεύθυνση της τριχοφυΐας, καθιστώντας την λιγότερο επώδυνη από την αποτρίχωση.

Το καλύτερο για: Μπορεί να γίνει οπουδήποτε θέλετε να κάνετε αποτρίχωση με κερί – για παράδειγμα, στα πόδια, στην περιοχή του μπικίνι και στο πρόσωπο.

Ανησυχίες για την ασφάλεια: Η ζαχαρόπαστα περιέχει μόνο μερικά βασικά συστατικά και συνήθως δεν έχει πρόσθετα συντηρητικά ή άρωμα, επομένως είναι απίθανο να προκαλέσει αλλεργίες ή ερεθισμούς στο δέρμα. Επειδή είναι πιο ήπιο για το δέρμα από την αποτρίχωση, το να πάτε στην ίδια περιοχή περισσότερες από μία φορές (για να αφαιρέσετε τις αδέσποτες τρίχες) γενικά δεν θα βλάψετε το δέρμα.

Πόσο αποτελεσματικό είναι; Εάν γίνει σωστά, η ζαχαροποίηση μπορεί να προσφέρει ομαλά αποτελέσματα παρόμοια με την αποτρίχωση με κερί. Όπως και η αποτρίχωση με κερί, τα αποτελέσματα διαρκούν περίπου τέσσερις εβδομάδες και θα πρέπει να αφήσετε τα μαλλιά να μεγαλώσουν ξανά σε περίπου ένα τέταρτο της ίντσας πριν τα περιποιηθείτε ξανά.

5. Σπείρωμα
Το νήμα προέρχεται επίσης από τη Μέση Ανατολή και περιλαμβάνει μια περίτεχνη μέθοδο χρήσης κλωστής για να πιάσετε και να αφαιρέσετε τα μαλλιά από τη ρίζα.

Ιδανικό για: Μικρές περιοχές όπως τα φρύδια και το άνω χείλος.

Ανησυχίες για την ασφάλεια: Το νήμα είναι πολύ υγιεινό και ασφαλές ακόμη και για το ευαίσθητο δέρμα, αν και μπορεί να προκαλέσει κάποιο ερεθισμό, καθώς πολλές τρίχες βγαίνουν ταυτόχρονα από τη ρίζα. «Συχνά πρέπει να περάσετε από την ίδια περιοχή πολλές φορές, έτσι μπορεί να αυξηθεί ο κίνδυνος ερεθισμού», λέει η Jani.

Πόσο αποτελεσματικό είναι; Εάν γίνει σωστά, το νήμα θα αφαιρέσει μια ολόκληρη σειρά τριχών ταυτόχρονα (σε αντίθεση με το τσιμπιδάκι, που αφαιρεί μόνο μία τρίχα τη φορά). Τα αποτελέσματα διαρκούν έως και έξι εβδομάδες.

6. Laser Αποτρίχωση
Αυτή η μέθοδος αποτρίχωσης υψηλής τεχνολογίας στοχεύει τους θύλακες των τριχών με θερμότητα από το λέιζερ, καταστρέφοντάς τους για να αποτρέψει τη μελλοντική τριχοφυΐα. Είναι η πιο ακριβή επιλογή αποτρίχωσης, αλλά και η πιο μακροχρόνια. «Συχνά τιμολογείται ως μόνιμο, αλλά θα υπάρξει κάποια λεπτή αναγέννηση των μαλλιών», λέει η Jani.

Ιδανικό για: Η αποτρίχωση με λέιζερ μπορεί να χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε στο σώμα. Επειδή όμως απαιτούνται πολλαπλές θεραπείες κατά τη διάρκεια αρκετών μηνών για να δείτε μια δραματική μείωση της τριχοφυΐας, το λέιζερ είναι το καλύτερο για μικρότερες περιοχές, όπως η γραμμή του μπικίνι και το πρόσωπο.

Ανησυχίες για την ασφάλεια: Η αποτρίχωση με λέιζερ είναι ασφαλέστερη όταν εκτελείται από δερματολόγο που όχι μόνο έχει εκπαιδευτεί στη χρήση του εξοπλισμού, αλλά έχει επίσης εκτεταμένες γνώσεις για το δέρμα. Σε άπειρα χέρια, τα λέιζερ μπορούν εύκολα να προκαλέσουν βλάβες στο δέρμα που κυμαίνονται από εγκαύματα έως αλλαγές χρωστικών.

Πόσο αποτελεσματικό είναι; Μέσα σε έξι μήνες (κάνοντας μηνιαίες θεραπείες) οι περισσότερες γυναίκες βλέπουν περίπου 50 τοις εκατό μείωση της τριχοφυΐας. Η περιοδική θεραπεία συντήρησης κάθε δύο μήνες μπορεί να είναι απαραίτητη για την πρόληψη της επανεμφάνισης.

7. Βανίκα
Η Vaniqa είναι μια τοπική κρέμα, διαθέσιμη μόνο με ιατρική συνταγή, η οποία περιέχει ένα ένζυμο που αναστέλλει την ανάπτυξη των μαλλιών. Δεν αφαιρεί τις τρίχες από μόνο του, αλλά χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με μεθόδους αποτρίχωσης, έχει σχεδιαστεί για να επιβραδύνει την αναγέννηση των μαλλιών (που σημαίνει ότι θα πρέπει να τσιμπολογάτε ή να κάνετε αποτρίχωση λιγότερο συχνά).

Καλύτερο για: Το Vaniqa είναι εγκεκριμένο από τον FDA για χρήση μόνο στο πρόσωπο.

Ανησυχίες για την ασφάλεια: Ορισμένοι χρήστες αντιμετωπίζουν προσωρινό τσούξιμο, ερυθρότητα ή/και εξάρσεις ακμής όταν εφαρμόζουν το Vaniqa.

Πόσο αποτελεσματικό είναι; Εντός τεσσάρων έως οκτώ εβδομάδων από τη χρήση του Vaniqa δύο φορές την ημέρα,οι τρίχες θα πρέπει να είναι λιγότερο αισθητές και θα πρέπει να κάνετε τσιμπιδάκι ή αποτρίχωση λιγότερο συχνά για να διατηρήσετε το πρόσωπό σας λείο. Εάν σταματήσετε να το χρησιμοποιείτε,  οι τρίχες θα αρχίσουν να αναπτύσσονται με τον κανονικό τους ρυθμό μέσα σε οκτώ εβδομάδες.

www.onemedical.com

 

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

www.pexels.com

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας♥

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

www.pexels.com

Αιθέριο Έλαιο Ελίχρυσος. Μοναδική Προσφορά!

Έλαιο κολοκύθας για φυσικό μπότοξ.

Έλαιο – Λευκή Πεύκη. Εμμηνόπαυση χωρίς γήρανση!

Αιθέριο έλαιο Σιτρονέλας. Εντομοαπωθητικό!

Σέρουμ Βιταμίνης C & Ε.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr