Τροφές με αντηλιακή προστασία, για ρυτίδες, έγκαυμα, καρκίνο.

Τροφές με αντηλιακή προστασία, για ρυτίδες, έγκαυμα, καρκίνο.

Μπορεί η διατροφή σας να σας προστατεύσει από τα ηλιακά εγκαύματα και τον καρκίνο του δέρματος;
Δείτε τι λέει η πιο πρόσφατη επιστήμη για την κατανάλωση τροφής για προστασία από τον ήλιο.

Ρωτήστε οποιονδήποτε δρομέα και πιθανότατα μπορεί να σας πει πόσα μίλια έτρεξε την προηγούμενη εβδομάδα. Μερικοί μπορούν ακόμη και να σας πουν πόσα έτρεξαν τον τελευταίο χρόνο. Ενώ όμως παρακολουθούμε τον χρόνο στο πεζοδρόμιο, παρακολουθούμε επίσης πώς μεταφράζεται σε χρόνο κάτω από τον ήλιο;

Ο καρκίνος του δέρματος και οι βλάβες από τον ήλιο αποτελούν κίνδυνο για τους δρομείς όλο το χρόνο, όχι μόνο το καλοκαίρι, όταν ο ήλιος είναι πιο ορατός. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD), η πλειονότητα των καρκίνων του δέρματος (ο πιο κοινός τύπος καρκίνου) οφείλονται στην υπεριώδη ακτινοβολία από τον ήλιο. Και για όλες τις ώρες που περνούν οι δρομείς σε εξωτερικούς χώρους, η προστασία από τον ήλιο πρέπει να είναι υψηλή προτεραιότητα.

Πιθανότατα γνωρίζετε ήδη για τα οφέλη του αντηλιακού και του προστατευτικού ρουχισμού, αλλά η αναδυόμενη έρευνα δείχνει ότι υπάρχει μια ακόμη μέθοδος αντηλιακής φροντίδας που πρέπει να προσθέσετε στο οπλοστάσιο: τα τρόφιμα που προστατεύουν από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Ένα ευρύ φάσμα μελετών έχει δείξει ότι ορισμένες βιταμίνες (συγκεκριμένα Β3, C και Ε), καροτενοειδή (οι κίτρινες, πορτοκαλί και κόκκινες χρωστικές στα φρούτα και τα λαχανικά), τα λιπαρά οξέα και οι πολυφαινόλες (μικροθρεπτικά συστατικά που βρίσκονται σε φυτικά τρόφιμα) μπορεί να καθυστερήσει τη διαδικασία του ηλιακού εγκαύματος, προστατεύοντας έτσι το δέρμα.

Πολλές έρευνες εξακολουθούν να αναδύονται γύρω από τις συγκεκριμένες χημικές ενώσεις, τη δοσολογία, το χρόνο και τον βαθμό προστασίας, αλλά η υπόσχεση ότι η καλή τροφή μπορεί να προστατεύσει το μεγαλύτερο όργανο του σώματος γίνεται εμφανής.

Υπάρχει ένα άλλο ενδιαφέρον νήμα που προκύπτει από αυτή τη σώρευση έρευνας: η υγιεινή διατροφή πρέπει να είναι μια συνήθεια όλο το χρόνο. Δηλαδή, δεν μπορείτε να φάτε μια φέτα καρπούζι και μετά να περιμένετε να πετάξετε αυτό το μπουκάλι αντηλιακό. Πολλές από αυτές τις μελέτες διαπίστωσαν ότι πρέπει να καταναλώνετε το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό για εβδομάδες συνέχεια, προκειμένου να έχετε κάποια ποσότητα αντηλιακής προστασίας, αλλά ποτέ να μην πλησιάζετε το 100%.

Αυτή η μετα-ανάλυση από το 2007 διαπίστωσε ότι τα οφέλη της βήτα-καροτίνης, για παράδειγμα, απαιτούσαν τουλάχιστον 10 εβδομάδες για να θεωρηθούν αποτελεσματικά. Αν μη τι άλλο, η έρευνα απλώς υποστηρίζει περαιτέρω ότι η κατανάλωση μιας καλά ισορροπημένης διατροφής θα πρέπει να γίνει μια μακροπρόθεσμη συνήθεια για χάρη της υγείας μας.

Η εξέταση της έρευνας απλώς ενισχύει τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες που ήδη συνιστούν οι διαιτολόγοι, λέει η αθλητική διαιτολόγος Dawn Holmes. «Αλλά εδώ είναι ένα νέο όφελος», λέει.

Εάν είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε να τρώτε για την υγεία του δέρματος σήμερα, εδώ είναι μερικές επιλογές τροφίμων που μπορεί να προσφέρουν λίγη προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία.

8 Τροφές για Αντιηλιακή Προστασία
Δεν υπάρχει ένας τρόπος για να ενσωματώσετε αυτές τις υγιεινές ωφέλιμες τροφές στη διατροφή σας.

«Ένα φλιτζάνι σούπα ντομάτας θα σας έδινε 26 χιλιοστόγραμμα λυκοπενίου», λέει ο Χολμς. Θα μπορούσατε επίσης να φάτε μια σφήνα καρπούζι, ένα φλιτζάνι καρότα και πεπόνι για ένα σνακ αργότερα. «Όλα αυτά θα ήταν κάπως σωρευτικά κατά τη διάρκεια της ημέρας». Επιπλέον μια σαλάτα σπανάκι με ψιλοκομμένα καρότα, ντομάτες, πιπεριές, σολομό για πρωτεΐνη και ένα dressing σαλάτας με συστατικό λίπους για να βοηθήσει το σώμα σας να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά.

Αυτά είναι μόνο οκτώ από τα πολλά τρόφιμα που προσφέρουν στο δέρμα σας επιπλέον προστασία.

Σολομός
Αυτό το ψάρι περιέχει τρεις βασικές αντηλιακές ενώσεις που θα λατρέψει το δέρμα σας: βιταμίνη Β3, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και ασταξανθίνη.

Μελέτες δείχνουν ότι τα ωμέγα-3 μειώνουν την ερυθρότητα όταν λαμβάνονται για τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες. Ορισμένες μελέτες δείχνουν επίσης ότι μπορεί να μειώσει τα σημάδια γήρανσης, όπως τις ρυτίδες. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε σκουμπρί, ρέγγα και σαρδέλες στη λίστα αγορών σας εάν αναζητάτε άλλες επιλογές με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3.

Η λιγότερο γνωστή ασταξανθίνη είναι ένα κετο-καροτενοειδές υπεύθυνο για τη χρωστική σε θαλάσσια ζώα όπως ο σολομός, ο αστακός και οι γαρίδες. Μια συστηματική ανασκόπηση του 2020 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 3 έως 6 χιλιοστόγραμμα ασταξανθίνης κάθε μέρα με τη μορφή συμπληρώματος για 4 έως 16 εβδομάδες βοήθησε στην προστασία του δέρματος από βλάβες που προκαλούνται από την υπεριώδη ακτινοβολία και επίσης βοήθησε στη βελτίωση της υφής του δέρματος, στη μείωση της εμφάνισης των ρυτίδων και στη βελτίωση της κατακράτησης υγρασίας. .

Φιστίκια
Όπως και ο σολομός, τα φιστίκια είναι πηγή βιταμίνης Β3, γνωστή και ως νιασίνη. Σε αντίθεση με την άλλη έρευνα που εξετάστηκε σε αυτό το άρθρο, η Β3 μπορεί να είναι η μόνη ταχείας δράσης πηγή αντηλιακής προστασίας. Μια μελέτη του 2020 από την Ιταλία εξέτασε τη βιταμίνη και διαπίστωσε ότι «θα πρέπει να καταναλώνεται το αργότερο 24 έως 48 ώρες πριν από την έκθεση στον ήλιο», λέει η Lara Camillo, μια φοιτήτρια ερευνήτρια που συμμετείχε στη μελέτη. «Η μελέτη μας δείχνει ότι η αύξηση της κατανάλωσης βιταμίνης Β3, η οποία είναι άμεσα διαθέσιμη στην καθημερινή διατροφή, θα προστατεύσει το δέρμα από ορισμένες από τις επιπτώσεις της έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία, μειώνοντας πιθανώς τη συχνότητα εμφάνισης μη μελανωματικών καρκίνων του δέρματος».

Τα φιστίκια είναι επίσης πηγή βιταμίνης Ε, η οποία σε συνδυασμό με τη βιταμίνη C μπορεί επίσης να προστατεύσει το δέρμα από τις βλάβες από την υπεριώδη ακτινοβολία.

 

Ντομάτες
Οι ντομάτες είναι ένα πιο ευρέως μελετημένο τρόφιμο ως πηγή αντηλιακής προστασίας, αλλά όπως και με τα άλλα υπάρχει ακόμα ένα μυστήριο πίσω από το πώς, γιατί και αν προσφέρουν προστασία.

Η Jessica Cooperstone, Ph.D., επιστήμονας τροφίμων και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο, ηγήθηκε μιας μελέτης του 2017 σε ζώα που διαπίστωσε ότι όσοι έτρωγαν ντομάτες είχαν λιγότερους όγκους από αυτούς που δεν έτρωγαν. «Θα με ενδιέφερε να μάθω ακριβώς γιατί συμβαίνει αυτό – τι υπάρχει στην ντομάτα που προσδίδει αυτό το όφελος; Αυτό είναι κάτι που ακόμα δεν γνωρίζουμε», λέει.

Υποτίθεται ότι η μεγαλύτερη ώθησή τους έρχεται με τη μορφή λυκοπενίου, ενός καροτενοειδούς (η Cooperstone λέει ότι αυτό δεν συνάδει με τη μελέτη της). Ωστόσο, άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση 10 έως 16 χιλιοστόγραμμα λυκοπενίου μέσω συμπληρωμάτων ή τροφών, μείωσε την ερυθρότητα του δέρματος από την έκθεση στο φως UVB.

Μια συμβουλή για το φαγητό: το λυκοπένιο απορροφάται καλύτερα όταν ζεσταίνεται, επομένως τα οφέλη φαίνονται σε μια ζεστή σάλτσα ντομάτας, σούπα ή ντομάτες βραστές.

Οι ντομάτες είναι επίσης πηγή βιταμίνης C. Θυμηθείτε, από μόνη της, η βιταμίνη C δεν φαίνεται να κάνει πολλά, αλλά ορισμένες μελέτες έχουν βρει ότι όταν συνδυάζεται με βιταμίνη Ε, μπορεί να καθυστερήσει την έναρξη του ηλιακού εγκαύματος.

Πιπεριές
Οι πιπεριές, ευχάριστες για το πλήθος για την ήπια γεύση και την τραγανή υφή τους, είναι γεμάτες βιταμίνη C και λυκοπένιο – δύο ενώσεις που έχουμε ήδη θίξει. Είναι επίσης πηγή του καροτενοειδούς λουτεΐνης.

Η λουτεΐνη είναι περισσότερο γνωστή για την ιδιότητά της να ενισχύει την υγεία των ματιών, αλλά ορισμένες μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι μπορεί επίσης να παρέχει προστασία του δέρματος. Χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

Μπρόκολο
Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, οι ιδιότητες της βιταμίνης C που σώζουν το δέρμα λειτουργούν μόνο σε συνδυασμό με μια βιταμίνη με λίγα βήματα κάτω από το αλφάβητο: Ε. Το μπρόκολο είναι μια καλή πηγή και των δύο (ένα φλιτζάνι είναι ένα τεράστιο 135 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας βιταμίνη C).

Καρότα
Τα καρότα είναι μια διατροφική δύναμη. Και αποδεικνύεται ότι αυτοί οι πορτοκαλί βοηθοί μπορεί επίσης να έχουν ιδιότητες καταπολέμησης της υπεριώδους ακτινοβολίας με τη μορφή βήτα-καροτίνης. Ωστόσο, οι μελέτες που υπογραμμίζουν τα οφέλη προστασίας από την υπεριώδη ακτινοβολία της β-καροτίνης (σε δόσεις 12-180 mg την ημέρα) διαπίστωσαν ότι ήταν αποτελεσματικό μόνο σε τουλάχιστον 7 εβδομάδες κατανάλωσης.

Τα καρότα είναι επίσης πηγή λουτεΐνης (ο ήρωας της υγείας των ματιών) και λυκοπενίου.

Πράσινο τσάι
Το πράσινο τσάι είναι γεμάτο πολυφαινόλες που οι ερευνητές υποπτεύονται ότι μπορούν να προστατεύσουν από την προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία. Για παράδειγμα, μια μικρή μελέτη όλων των γυναικών που διεξήχθη στο Ινστιτούτο Πειραματικής Δερματολογίας στη Γερμανία διαπίστωσε ότι 12 εβδομάδες κατανάλωσης ενός λίτρου πράσινου τσαγιού καθημερινά έδειξαν ότι τα ηλιακά εγκαύματα μειώθηκαν κατά 25%. Ως μπόνους, αυτές οι γυναίκες επωφελήθηκαν επίσης από την καλύτερη ελαστικότητα του δέρματος, τη δομή, την ενυδάτωση και την αυξημένη ροή αίματος στο δέρμα.

Το κόκκινο κρασί, τα φασόλια, τα μούρα και οι αγκινάρες είναι επίσης καλές πηγές πολυφαινολών.

Καρπούζι
Ένα από τα αγαπημένα του καλοκαιριού, το καρπούζι είναι μια σημαντική πηγή λυκοπενίου, που περιέχει 9-13 mg ανά ενάμισι φλιτζάνι, εντός αυτού του ευεργετικού εύρους.

Το καρπούζι έχει επίσης λίγη νιασίνη και βιταμίνη C. Καταναλώστε το την εποχή που η σάρκα είναι κόκκινη, ώριμη και στην πιο θρεπτική της.

Μερικοί έχουν υποθέσει ότι η προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία που προέρχεται από τη διατροφή θα προσδώσει κάτι σαν το ισοδύναμο του SPF 2», λέει. Πολλές από τις ερευνητικές ομάδες εξακολουθούν να είναι πολύ μικρές και στερούνται ποικιλομορφίας στους τόνους του δέρματος για να κάνουν οριστικές δηλώσεις αποτελεσματικότητας ως πραγματικής αντηλιακής προστασίας.

Η καλύτερη σύστασή μου στους ανθρώπους θα ήταν να φορούν αντηλιακό και να το εφαρμόζουν ξανά τακτικά», λέει ο Cooperstone

Σέρουμ Ματιών Λίφτινγκ Άμεσης Δράσης. Τιμή προσφοράς.

Υγρή βιταμίνη Α (σέρουμ). Γυρνάει τον χρόνο πίσω.

Βιταμίνη Ε για τη διατήρηση της νεότητας.

Βούτυρο καριτέ. Ανάπλαση, προστασία.

5 σέρουμ σαλιγκαριού για φυσικό μπότοξ στην μισή τιμή!

 Έλαιο – Λευκή Πεύκη. Εμμηνόπαυση χωρίς γήρανση!

Σέρουμ πεπτιδίων. Η επανάσταση στην ανάπλαση.

Λάδι Στρουθοκαμήλου Απο Τα Μυστικά Ομορφιάς 

Λάδι ελίχρυσος. Ισχυρό αναπλαστικό αντιρυτιδικό.

Ενισχυμένη Μαύρη Πεύκη. Ισχυρότερη σύσφιξη και ανόρθωση!

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr