Αποχρωματισμός του άνω χείλους. Τι είναι το μουστάκι (μέλασμα) και πώς να το αποφύγετε.

Αποχρωματισμός του άνω χείλους. Τι είναι το μουστάκι (μέλασμα) και πώς να το αποφύγετε.

Ο αποχρωματισμός του άνω χείλους προκαλείται από παράγοντες όπως η έκθεση στον ήλιο, οι ορμόνες και τα φάρμακα

Εάν είστε λάτρης των εξωτερικών χώρων, ξέρετε πόσο σημαντικό είναι να προστατεύετε το δέρμα σας ενώ βρίσκεστε στον ήλιο.

Αν δεν το κάνετε αυτό μπορεί να σας βάλει σε κίνδυνο για ηλιακό έγκαυμα , φωτοφθορές, πρόωρη γήρανση ή ακόμη και καρκίνο του δέρματος .

Κάτι άλλο που μπορεί να συμβεί: Θα μπορούσατε να καταλήξετε με ένα μουστάκι μέλασμα , γνωστό και ως μουστάκι του ήλιου.

Αν και το μουστάκι μέλασμα δεν είναι στο ίδιο επίπεδο με τον καρκίνο του δέρματος ή το ηλιακό έγκαυμα, μπορεί να είναι ενοχλητικό και αντιαισθητικό, αφήνοντάς σας να αναρωτιέστε: Γιατί το πάνω χείλος μου είναι σκούρο;

Ο δερματολόγος Asfa Akhtar, DO, μοιράζεται την επιστήμη πίσω από τα μουστάκια μέλασμα και δίνει μερικές συμβουλές για το πώς μπορείτε να τα αποτρέψετε.

Τι προκαλεί το μέλασμα στο μουστάκι;
Πριν προχωρήσουμε στον σχηματισμό των μουστακιών μέλασμα, πρέπει να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να μιλήσουμε για το κύριο συστατικό τους – τη μελανίνη.

«Τα μουστάκια μέλασμα είναι αποτέλεσμα περίσσειας μελανίνης. Η μελανίνη είναι η ουσία που δίνει στα μάτια και το δέρμα μας το χρώμα τους», λέει ο Δρ Αχτάρ. «Τα μελανοκύτταρα, τα οποία είναι χρωστικά κύτταρα που βρίσκονται στο εσωτερικό στρώμα της επιδερμίδας, είναι υπεύθυνα για την παραγωγή μελανίνης. Όταν παράγεται περίσσεια μελανίνης, προκαλεί σκουρόχρωμο δέρμα. Το αποτέλεσμα αυτού είναι γνωστό ως υπερμελάγχρωση .»

Όταν έχετε αποχρωματισμό του άνω χείλους μετά την έκθεση στον ήλιο, σας μένει ένα μουστάκι μέλασμα.

«Το μέλασμα είναι επίσης γνωστό ως χλόασμα ή μάσκα εγκυμοσύνης», σημειώνει ο Δρ. Akhtar. «Αλλά δεν χρειάζεται να είσαι έγκυος για να πάθεις μέλασμα».

Προσθέτει ότι το μέλασμα είναι μια κοινώς επίκτητη μελαγχρωστική διαταραχή και είναι ουσιαστικά υπερμελάγχρωση. Το μέλασμα μπορεί να εμφανιστεί ως συμμετρικά ή ασύμμετρα σκουρόχρωμα μπαλώματα σε εκτεθειμένες περιοχές του σώματός σας, ειδικά στο πρόσωπό σας.

Λοιπόν, ποιες είναι οι αιτίες;

«Το μουστάκι μέλασμα προκαλείται από μια πολύπλοκη αλληλεπίδραση έκθεσης στον ήλιο, οικογενειακού ιστορικού, ορμονικών επιδράσεων, παθήσεων του θυρεοειδούς και φαρμάκων που οδηγούν σε μοριακή σηματοδότηση μέσα στο δέρμα», εξηγεί ο Δρ. Akhtar. «Το αποτέλεσμα είναι υπερβολική μελανίνη στο εσωτερικό και το εξωτερικό στρώμα του δέρματος».

Επισημαίνει επίσης ότι τα προϊόντα περιποίησης του δέρματος μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη των μουστακιών μέλασμα.

Η υπερβολική ή ακατάλληλη χρήση συστατικών όπως η υδροκινόνη , η ρετινόλη και τα άλφα υδροξυοξέα μπορεί να επιδεινώσει τα μουστάκια μέλασμα. Εάν χρησιμοποιείτε αυτά τα προϊόντα, συνιστά να μιλήσετε με έναν πιστοποιημένο δερματολόγο για να καθορίσετε την καλύτερη πορεία δράσης.

Θεραπεία για το μέλασμα στο μουστάκι
Τα μουστάκια μέλασμα είναι συχνά δύσκολο να αντιμετωπιστούν επειδή μπορούν να επανεμφανιστούν (επιστρέφουν) συχνά. Ο Δρ Akhtar προτείνει μια πολυτροπική προσέγγιση για την επιτυχή αντιμετώπιση αυτής της πάθησης του δέρματος.

Τα θεραπευτικά σχήματα περιλαμβάνουν συνήθως αποφυγή του ήλιου ή/και αντηλιακή προστασία, έναν ή περισσότερους τοπικούς παράγοντες, από του στόματος φάρμακα και θεραπεία με φως ή λέιζερ .

Ωστόσο, σημειώνει ότι ορισμένες επιλογές θεραπείας για τα μουστάκια μέλασμα μπορεί στην πραγματικότητα να τα επιδεινώσουν.

«Οι θεραπευτικές επιλογές για το μέλασμα μπορεί να περιλαμβάνουν λευκαντικούς παράγοντες, χημικό peeling , λέιζερ και φωτοθεραπεία», λέει ο Δρ. Akhtar. «Ωστόσο, ορισμένες από αυτές τις λύσεις μπορεί να προκαλέσουν δυσμενείς επιπτώσεις, όπως κηλίδες υπερμελάγχρωσης, ακμή, ερεθισμό, καθώς και επαναλαμβανόμενη υπερμελάγχρωση – μια μορφή πάθησης που είναι πολύ πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί».

Τέλος, το τρανεξαμικό οξύ είναι μια πολλά υποσχόμενη θεραπευτική επιλογή για άτομα των οποίων το δέρμα δεν ανταποκρίνεται στα παραπάνω τυπικά μέτρα. Αυτό το φάρμακο εκτός ετικέτας αποτελείται από αμινοξέα και μπορεί να χορηγηθεί ως χάπι ή κρέμα, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.

Αν ψάχνετε τρόπους για να απαλλαγείτε από το μέλασμα, μιλήστε πρώτα με έναν πιστοποιημένο δερματολόγο. Μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη πρόσθετων επιπλοκών και να βρουν θεραπευτικές επιλογές που να ταιριάζουν με τους καλλυντικούς στόχους σας.

Πρόληψη για το μέλασμα στο μουστάκι
Ο περιορισμός της έκθεσης στον ήλιο και η χρήση αντηλιακού , ειδικά στο πρόσωπό σας, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των μουστακιών μελάσμα.

«Όταν επιλέγετε ένα αντηλιακό, προτείνω ένα που έχει φυσικούς αναστολείς όπως οξείδιο ψευδαργύρου και διοξείδιο του τιτανίου», λέει ο Δρ. Akhtar. «Μπορείτε να βρείτε ακόμη και φυσικά αντηλιακά που περιέχουν οξείδιο του σιδήρου ως ανενεργό συστατικό που τα καθιστά βαμμένα ώστε να μην αφήνουν ένα λευκό φιλμ στο δέρμα. Το φυσικό αντηλιακό κάθεται στην κορυφή του δέρματος, έτσι το προστατεύει φυσικά και εκτρέπει τις επιβλαβείς ακτίνες UV».

Αλλά προσθέτει ότι μόνο η εφαρμογή αντηλιακού δεν είναι αρκετή προστασία. Θα χρειαστεί να προσθέσετε επίσης ένα κομψό, αλλά χρήσιμο αξεσουάρ.

« Θα πρέπει να χρησιμοποιούνται καπέλα με φαρδύ γείσο που έχουν χαρακτηριστεί για αντηλιακή προστασία . Αναζητήστε έναν παράγοντα υπεριώδους προστασίας (UPF) 50+.”

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας♥

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

www.pexels.com

Αιθέριο Έλαιο Ελίχρυσος. Μοναδική Προσφορά!

Έλαιο κολοκύθας για φυσικό μπότοξ.

Έλαιο – Λευκή Πεύκη. Εμμηνόπαυση χωρίς γήρανση!

Αιθέριο έλαιο Σιτρονέλας. Εντομοαπωθητικό!

Σέρουμ Βιταμίνης C & Ε.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr