Ορισμένα φάρμακα μπορούν να κάνουν το δέρμα σας ευαίσθητο στον ήλιο

Ορισμένα φάρμακα μπορούν να κάνουν το δέρμα σας ευαίσθητο στον ήλιο

Το αντηλιακό από μόνο του μπορεί να μην είναι αρκετό για την προστασία του φωτοευαίσθητου δέρματος

Το δέρμα σας έχει μια ακραία αντίδραση όταν περνάτε χρόνο στο φως του ήλιου ή στο τεχνητό υπεριώδες φως; Αν ναι, μπορεί να σας εκπλήξει το γεγονός ότι τα φάρμακα που παίρνετε μπορεί να προκαλέσουν αυτή την έντονη ευαισθησία. Και το αντηλιακό είναι πιθανότατα μόνο μέρος της λύσης .

«Η αντίδραση μπορεί να παρουσιαστεί ως υπερβολικό ηλιακό έγκαυμα ή ως κόκκινες κηλίδες που μοιάζουν με έκζεμα», λέει ο δερματολόγος Anthony Fernandez, MD, PhD . «Και αν νομίζετε ότι μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας με αντηλιακό , θα πρέπει να ξέρετε ότι πιθανότατα θα χρειαστείτε περισσότερη προστασία από τον μέσο άνθρωπο».

Γιατί ορισμένα φάρμακα προκαλούν φωτοευαισθησία;
Διαφορετικά φάρμακα (συμπεριλαμβανομένων των χαπιών και εκείνων που εφαρμόζονται στο δέρμα ή χορηγούνται με ένεση) προκαλούν φωτοευαισθησία για διαφορετικούς λόγους.

«Στο μεγαλύτερο μέρος του, ο συνδυασμός του φαρμάκου και του υπεριώδους φωτός (τόσο UVA όσο και UVB) από τον ήλιο δημιουργεί τοξικές και φλεγμονώδεις αντιδράσεις που είναι επιβλαβείς για τα κύτταρα του δέρματος», εξηγεί ο Δρ Fernandez.

Πώς φαίνεται η φωτοευαισθησία
Η πιο κοινή αντίδραση, γνωστή ως φωτοτοξικότητα , προκαλεί μια επίδραση που μοιάζει με ηλιακό έγκαυμα στο δέρμα όταν βγαίνετε στον ήλιο. Το δέρμα σας μπορεί να αντιδράσει λίγο αφού βγείτε έξω ή μπορεί να χρειαστούν έως και 24 ώρες για να εμφανιστεί.

Το κνησμώδες εξάνθημα – μια φωτοαλλεργία – δεν είναι τόσο συχνό. Συνήθως εμφανίζεται λίγες μέρες μετά την έκθεση στον ήλιο. Το εξάνθημα μερικές φορές εμφανίζεται ακόμη και σε δέρμα που δεν ήταν άμεσα εκτεθειμένο.

Συνήθη φάρμακα που μπορούν να προκαλέσουν ευαισθησία στον ήλιο
Τόσο τα συνταγογραφούμενα φάρμακα όσο και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν αντίδραση, συμπεριλαμβανομένων πολύ κοινών όπως η ιβουπροφαίνη και τα αντισυλληπτικά χάπια .

«Μερικά από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται συνήθως περιλαμβάνουν αντιβιοτικά όπως η τριμεθοπρίμη (Bactrim®) ή η σιπροφλοξασίνη και ορισμένα φάρμακα για τον διαβήτη (συμπεριλαμβανομένης της γλιπιζίδης, της γλυβουρίδης και της γλιμεπιρίδης)», λέει ο Δρ Fernandez.

Το δέρμα σας μπορεί να αντιδράσει και σε άλλα φάρμακα, όπως:

Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) που χρησιμοποιούνται για την αρθρίτιδα.
Παυσίπονα , όπως η ναπροξένη, η δικλοφενάκη και η πιροξικάμη.
Διουρητικά που χρησιμοποιούνται για την αρτηριακή πίεση, όπως η φουροσεμίδη και οι θειαζίδες .
Ορισμένα αντιισταμινικά , όπως η προμεθαζίνη, η οποία χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία της ασθένειας κίνησης.
Αντιαρρυθμικά φάρμακα για τη θεραπεία του ακανόνιστου καρδιακού παλμού, όπως η αμιωδαρόνη και η κινιδίνη .
Φάρμακα για την ακμή, όπως η τρετινοΐνη και η ισοτρετινοΐνη .
Τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά, όπως η αμιτριπτυλίνη και η νορτριπτυλίνη .
Μεθοτρεξάτη , ένα φάρμακο που θεραπεύει την ψωρίαση και την οστεοαρθρίτιδα.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό! Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα φαρμάκων που μπορούν να προκαλέσουν ευαισθησία στον ήλιο, από αντιμυκητιακά και φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη μέχρι ηρεμιστικά.

Εάν αναρωτιέστε εάν η φωτοευαισθησία είναι ή όχι παρενέργεια ενός φαρμάκου που παίρνετε αυτήν τη στιγμή, μπορείτε να ελέγξετε τη λίστα φαρμάκων του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) που μπορεί να προκαλέσουν ευαισθησία στον ήλιο . Εδώ

Παράγοντες κινδύνου για την ευαισθησία στον ήλιο
Ενώ υπάρχουν πολλά φάρμακα εκεί έξω που έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν φωτοτοξικές ή φωτοαλλεργικές αντιδράσεις, μπορεί να είναι δύσκολο να προβλεφθεί αν θα γίνουν ή όχι.

Σύμφωνα με τον Δρ Fernandez, δύο άτομα μπορούν να πάρουν το ίδιο φάρμακο και το ένα άτομο μπορεί να δει μια αντίδραση, ενώ το άλλο όχι. Για να γίνουν τα πράγματα ακόμα πιο περίπλοκα, το δέρμα σας μπορεί να αντιδρά κάθε φορά που παίρνετε το φάρμακο και βγαίνετε στον ήλιο ή μπορεί να συμβεί μόνο μία φορά.

«Τα άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα, ξανθά ή κόκκινα μαλλιά και μπλε μάτια είναι γενικά πιο ευαίσθητα στο ηλιακό φως», σημειώνει ο Δρ Fernandez. «Ωστόσο, οποιοσδήποτε μπορεί να πάρει ένα υπερβολικό ηλιακό έγκαυμα λόγω φαρμάκων, ανεξάρτητα από το χρώμα του δέρματος ».

Πώς να αποτρέψετε τη φωτοευαισθησία στα φάρμακα
«Ο καλύτερος τρόπος για να ελαχιστοποιηθούν αυτές οι αντιδράσεις είναι η αυστηρή αντηλιακή προστασία και η αποφυγή της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο», συμβουλεύει. «Ακόμη και η έκθεση στο ηλιακό φως μέσα από τα παράθυρα στο σπίτι ή κατά την οδήγηση μπορεί να προκαλέσει αντίδραση».

Το αντηλιακό προστατεύει από ορισμένες βλαβερές ακτίνες. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας , είναι πιο αποτελεσματικό εάν:

Είναι ευρέος φάσματος, προστατεύοντας τόσο από το φως UVA όσο και από το UVB.
Το βάζετε 15 με 30 λεπτά πριν βγείτε στον ήλιο.
Το επαναλαμβάνετε κάθε δύο ώρες.
Φροντίστε να χρησιμοποιείτε αρκετά — χρησιμοποιήστε τουλάχιστον 1 ουγγιά αντηλιακό για να καλύψετε ολόκληρο το σώμα σας.
Ελέγξτε ξανά την ημερομηνία λήξης του αντηλιακού σας .

Αποφύγετε να βγείτε στον ήλιο κατά τις ώρες αιχμής της έντασης — μεταξύ 10 π.μ. και 2 μ.μ. Και ενώ το αντηλιακό βοηθάει, η χρήση προστατευτικών ενδυμάτων , όπως καπέλο με φαρδύ γείσο και μακριά μανίκια, είναι μια καλύτερη στρατηγική για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου. 

Επικοινωνήστε με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης ή έναν φαρμακοποιό εάν δεν είστε σίγουροι εάν τα φάρμακα που παίρνετε μπορεί να αποτελούν κίνδυνο. Και να θυμάστε: Ακόμα κι αν δεν παίρνετε φάρμακα, θα πρέπει πάντα να προστατεύετε το δέρμα σας όταν βρίσκεστε στον ήλιο.

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας♥

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

www.pexels.com

Αιθέριο Έλαιο Ελίχρυσος. Μοναδική Προσφορά!

Έλαιο κολοκύθας για φυσικό μπότοξ.

Έλαιο – Λευκή Πεύκη. Εμμηνόπαυση χωρίς γήρανση!

Αιθέριο έλαιο Σιτρονέλας. Εντομοαπωθητικό!

Σέρουμ Βιταμίνης C & Ε.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr