5 σημάδια που δείχνουν ότι το σώμα σας ζητά περισσότερους ηλεκτρολύτες και πώς να τους αποκτήσετε

5 σημάδια που δείχνουν ότι το σώμα σας ζητά περισσότερους ηλεκτρολύτες και πώς να τους αποκτήσετε

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί διψάτε τόσο μετά από μια σκληρή προπόνηση ή ένα απόγευμα στον ήλιο; Κάθε φορά που ιδρώνετε, το σώμα σας χάνει μέρος των υγρών που το κρατούν ενυδατωμένο. Αυτή η εξάντληση σας θέτει σε κίνδυνο αφυδάτωσης, πράγμα που σημαίνει ότι η αναπλήρωση είναι ζωτικής σημασίας. Το να πίνετε άφθονο νερό είναι η προφανής λύση, αλλά αν μπορείτε να πάρετε στα χέρια σας λίγο H2O που έχει ενισχυθεί με ηλεκτρολύτες, ακόμα καλύτερα.

Ο όρος «ηλεκτρολύτες» έχει γίνει κάτι σαν τσιτάτο στον χώρο της φυσικής κατάστασης και της υγείας. Πιθανότατα τα έχετε ακούσει από έναν προπονητή ή λάτρη της ευεξίας, αλλά τι είναι οι ηλεκτρολύτες και τι κάνουν για το σώμα;

Για να το θέσω απλά, ο κορυφαίος γιατρός λειτουργικής ιατρικής Bindiya Gandhi, MD λέει στο mindbodygreen ότι οι ηλεκτρολύτες είναι μια κατηγορία ηλεκτρικά φορτισμένων βασικών μετάλλων που το σώμα παράγει και προέρχεται από τα τρόφιμα και τα ποτά. Ορυκτά όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο, το κάλιο, το φωσφορικό άλας, το χλωρίδιο και το νάτριο είναι όλα παραδείγματα σημαντικών ηλεκτρολυτών.

Οι ηλεκτρολύτες είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση ενός υγιούς σώματος και πνεύματος, καθώς «εξισορροπούν τα επίπεδα υγρών μας, διατηρούν το pH του αίματός μας, βοηθούν στη διατήρηση της λειτουργίας των μυών, των νεύρων, της καρδιάς και των εγκεφαλικών κυττάρων μας, βοηθούν στη μεταφορά θρεπτικών συστατικών στα κύτταρά μας. και εκκρίνουμε τοξίνες από τα κύτταρά μας». Με άλλα λόγια: Είναι κάτι περισσότερο από καύσιμο μετά την προπόνηση.

5 σημάδια που δείχνουν ότι το σώμα σας χρειάζεται περισσότερους ηλεκτρολύτες
Με τον ίδιο τρόπο που το σώμα σας σας ενημερώνει εάν δεν λαμβάνετε αρκετή πρωτεΐνη , φυτικές ίνες ή ουσιαστικά οποιοδήποτε μακροθρεπτικό ή μικροθρεπτικό συστατικό στη διατροφή σας, όταν το σώμα σας χρειάζεται ηλεκτρολύτες, θα στείλει ένα SOS.

Αυτά είναι τα πέντε κορυφαία σημάδια που δείχνουν ότι το σώμα σας χρειάζεται περισσότερους ηλεκτρολύτες, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Σημάδι #1: Οι μύες σας είναι αδύναμοι ή προκαλούνται κράμπες.
Οι ηλεκτρολύτες βοηθούν στη σωστή λειτουργία των μυών, επομένως εάν αντιμετωπίζετε μυϊκή αδυναμία ή/και μυϊκές κράμπες 1 , ο εγγεγραμμένος διαιτολόγος Dan Gallagher προειδοποιεί ότι το σώμα σας πιθανότατα χρειάζεται ανανέωση αυτών των βασικών θρεπτικών συστατικών. «Όταν είσαι δραστήριος, το σώμα σου χρησιμοποιεί την αποθήκη αυτών των θρεπτικών συστατικών», εξηγεί ο Gallagher, «άρα πρέπει να τα αναπληρώνεις τακτικά».

Σημάδι #2: Νιώθεις αγανακτισμένος.
Αν παρατηρήσετε ότι νιώθετε ευαίσθητοι ή πιο ευερέθιστοι από το συνηθισμένο, η διαιτολόγος Susan Schachter, MSRDN , λέει ότι η έλλειψη ηλεκτρολυτών μπορεί να είναι ο ένοχος. «Οι ανισορροπίες των ηλεκτρολυτών μπορεί μερικές φορές να επηρεάσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου», εξηγεί ο Schachter, « με αποτέλεσμα εναλλαγές της διάθεσης, ευερεθιστότητα ή ακόμα και διανοητική σύγχυση».

Σημάδι #3: Το στομάχι σας είναι αναστατωμένο.
Αισθάνεστε ναυτία ή αντιμετωπίζετε προβλήματα γαστρεντερικού συστήματος; Η Ellen Landes , MS, RDN, γνωστή και ως The Runner’s Dietitian , προειδοποιεί ότι αυτό, επίσης, θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι το σώμα σας χρειάζεται περισσότερους ηλεκτρολύτες. «Πολλοί δρομείς με τους οποίους έχω δουλέψει είχαν ναυτία στο τέλος ή μετά από τρεξίματα», σημειώνει ο Landes. «Έχουμε εργαστεί για να προσθέσουμε περισσότερο νάτριο πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τα τρεξίματα για να το ανακουφίσουμε.

Σημάδι #4: Τα επίπεδα νατρίου σας είναι μειωμένα.
Σε σοβαρές περιπτώσεις ελλείμματος ηλεκτρολυτών, ο Landes λέει ότι ορισμένοι μπορεί να εμφανίσουν υπονατριαιμία, μια κατάσταση χαμηλού νατρίου. «Αυτό μπορεί να συμβεί εάν κάποιος πίνει πολλά υγρά αλλά δεν αντικαθιστά το νάτριο που χάνεται μέσω του ιδρώτα», εξηγεί ο Landes.

Ωστόσο, η υπονατριαιμία είναι μια σοβαρή ιατρική κατάσταση,μπορεί να προκαλέσει λήθαργο, ψυχική σύγχυση, ναυτία, μυϊκή αδυναμία «και σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις, ακόμη και θάνατο». Εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας.

Σημάδι #5: Ο καρδιακός σας παλμός είναι μη φυσιολογικός.
Αν χρειαζόσουν περισσότερες αποδείξεις ότι οι ηλεκτρολύτες είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και την ευεξία σου, ακολουθεί η διαπίστωση η οποία σύμφωνα με τον εγγεγραμμένο διαιτολόγο λειτουργικής ιατρικής και ειδικό στη γυναικεία υγεία Sam Schleiger MS, CLT, IFNCP , ηλεκτρολύτες όπως το κάλιο και το ασβέστιο παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση του σωστού καρδιακού ρυθμού και μια ανισορροπία μπορεί να οδηγήσει σε «ακανόνιστους καρδιακούς ρυθμούς, αίσθημα παλμών ή ταχυπαλμία .”

Ο Schleiger προειδοποιεί: “Οι σοβαρές ανισορροπίες ηλεκτρολυτών μπορεί να θέτουν ακόμη και σοβαρούς κινδύνους για την υγεία της καρδιάς”, επομένως θέλετε να βεβαιωθείτε ότι τα επίπεδα ηλεκτρολυτών σας είναι στο βέλτιστο επίπεδο, ανά πάσα στιγμή. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν δεν είστε σίγουροι για το δικό σας.

3 τρόποι για να πάρετε περισσότερους ηλεκτρολύτες
Ακολουθούν τρεις εύκολοι τρόποι για να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε τακτικά αρκετούς ηλεκτρολύτες.

Βελτιώστε το απλό H2O σας: Δεν έχετε ένα μπουκάλι νερό ενισχυμένο με ηλεκτρολύτες στο ψυγείο σας; Μην ανησυχείς. Ο Γκάντι εξηγεί ότι η πρόσληψη περισσότερων ηλεκτρολυτών είναι τόσο εύκολη όσο το να προσθέσετε αλάτι στο νερό σας με μια στύψιμο λεμονιού ή να πιάσετε νερό καρύδας (το οποίο είναι φυσικά πλούσιο σε ηλεκτρολύτες).

Τρώτε άφθονα ολόκληρα τρόφιμα : Ο γιατρός και εκπαιδευτής υγείας Kelvin Fernandez, MD τονίζει τη σημασία μιας ολοκληρωμένης διατροφής πλούσιας σε φρούτα και λαχανικά όταν το σώμα σας λαχταρά περισσότερους ηλεκτρολύτες.

«Τα αβοκάντο, οι μπανάνες και το σπανάκι είναι φανταστικές πηγές καλίου, ενώ τροφές όπως τα αμύγδαλα και το τόφου μπορούν να σας προσφέρουν την καθημερινή σας δόση μαγνησίου», εξηγεί ο Fernandez. «Η καθημερινή μας διατροφή είναι μια εξαιρετική πηγή [ηλεκτρολυτών] και η Μητέρα Φύση μας καλύπτει».

Πάρτε ένα συμπλήρωμα: Κανείς δεν είναι τέλειος. Μερικές μέρες, δεν ψάχνετε για φρούτα και λαχανικά ή προτιμάτε να εξοικονομήσετε λίγα δολάρια από το να ξεπουλάτε τα ακριβά εμπλουτισμένα μπουκάλια. Για να κάνετε τη διαφορά και να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε κάποιους ηλεκτρολύτες, ο Schachter λέει ότι υπάρχουν πολλά συμπληρώματα ηλεκτρολυτών διαθέσιμα —όπως δισκία, σκόνες και κάψουλες— που μπορούν να προστεθούν σε νερό ή άλλα ποτά. 

Οι ηλεκτρολύτες είναι εξίσου απαραίτητοι με κάθε άλλη βιταμίνη ή μέταλλο και επομένως πρέπει να ενσωματώνονται στην καθημερινότητά σας. Δυστυχώς, η πιστοποιημένη personal trainer Mary Sabat, MS, RDN, LD λέει στο mindbodygreen ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν λαμβάνουν αρκετούς ηλεκτρολύτες καθημερινά, καθώς «η τυπική  διατροφή στερείται πολλών από αυτά τα μικροθρεπτικά συστατικά». Προσέξτε αυτά τα πέντε ενδεικτικά σημάδια  ώστε να μπορείτε να χρησιμοποιείτε καλύτερα τρόφιμα, ποτά και συμπληρώματα για να καλύψετε τις καθημερινές σας ανάγκες.

www.mindbodygreen.com

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

www.pexels.com

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

www.pexels.com

Αιθέριο Έλαιο Ελίχρυσος. Μοναδική Προσφορά!

Έλαιο κολοκύθας για φυσικό μπότοξ.

Έλαιο – Λευκή Πεύκη. Εμμηνόπαυση χωρίς γήρανση!

Αιθέριο έλαιο Σιτρονέλας. Εντομοαπωθητικό!

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr