Χαμηλό ανοσοποιητικό; Συμπτώματα ανεπάρκειας ψευδαργύρου και πώς θα τα αντιμετωπίσεις.

Χαμηλό ανοσοποιητικό; Συμπτώματα ανεπάρκειας ψευδαργύρου και πώς θα τα αντιμετωπίσεις.

Ψευδάργυρος είναι ένα απαραίτητο μέταλλο που βρίσκεται φυσικά σε πολλά τρόφιμα. Ενήλικες και παιδιά με ορισμένες παθήσεις υγείας ή περιοριστικές δίαιτες μπορεί να μην λαμβάνουν αρκετό ψευδάργυρο από τα τρόφιμα και μπορεί να χρειαστεί να λάβουν συμπληρώματα. Τα δερματικά εξανθήματα και τα συχνά κρυολογήματα είναι κοινά συμπτώματα ανεπάρκειας ψευδαργύρου.

Αυτό το άρθρο συζητά τα συμπτώματα και τις αιτίες της ανεπάρκειας ψευδαργύρου. Καλύπτει επίσης πώς γίνεται η διάγνωση και τι μπορείτε να κάνετε για να το αντιμετωπίσετε.

Συμπτώματα
Ο χαμηλός ψευδάργυρος μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα, αλλά μπορούν να μην γίνουν αντιληπτά αμέσως. Τα συμπτώματα μιας ανεπάρκειας ψευδαργύρου συχνά δεν ξεκινούν έως ότου τα επίπεδα είναι χαμηλά για αρκετούς μήνες.

Εδώ είναι μερικά από τα πιθανά συμπτώματα ανεπάρκειας ψευδαργύρου που μπορεί να εμφανίσετε σε διάφορα μέρη του σώματός σας:

Δέρμα

Δερματικό εξάνθημα (ειδικά γύρω από το στόμα)
Καθυστερημένη επούλωση πληγών
Δερματικά έλκη
Απώλεια μαλλιών
Ανοσοποιητικό και αναπνευστικό

Αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα (δηλαδή, πιο πιθανό να πάθετε λοιμώξεις)
Συχνά κρυολογήματα
Επιδείνωση των συμπτωμάτων άσθματος
Γαστρεντερικό

Διάρροια
Απώλεια βάρους
Αισθητήριος

Μη φυσιολογική γεύση και/ή οσμή
Προβλήματα όρασης (που σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία )
Γνωστική

Πρόβλημα συγκέντρωσης
Κατάθλιψη
Σεξουαλική Υγεία

Σεξουαλική δυσλειτουργία
Το να μην λαμβάνετε αρκετό ψευδάργυρο στη διατροφή σας, να τρώτε ορισμένα τρόφιμα, να έχετε προβλήματα δυσαπορρόφησης ή καταστάσεις υγείας όπως η ηπατική νόσο μπορεί να προκαλέσουν ανεπάρκεια ψευδαργύρου. Ορισμένες χρόνιες παθήσεις όπως η δρεπανοκυτταρική αναιμία μπορεί επίσης να σας κάνουν πιο πιθανό να έχετε έλλειψη ψευδαργύρου.

Θα μπορούσατε επίσης να έχετε μια άλλη διατροφική ανεπάρκεια μαζί με μια ανεπάρκεια ψευδαργύρου, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει πρόσθετες ή διαφορετικές παρενέργειες.

Έγκυες , Θηλάζουσες και Μωρά
Τα άτομα που είναι έγκυες ή θηλάζουν μπορεί να παρουσιάσουν έλλειψη ψευδαργύρου επειδή η υποστήριξη ενός αναπτυσσόμενου εμβρύου ή/και βρέφους καταναλώνει πολλά θρεπτικά συστατικά. Τα μωρά που αναπτύσσουν ανεπάρκεια ψευδαργύρου μπορεί να έχουν επιβράδυνση της ανάπτυξης και μπορεί να έχουν πρόβλημα να κερδίσουν βάρος.

Μπορεί να θέλετε να μιλήσετε με γιατρό σας σχετικά με τα συμπληρώματα διατροφής εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε. Εάν ανησυχείτε για τη διατροφή του παιδιού σας, μιλήστε με τον παιδίατρό σας.

Αιτίες
Μια ανεπάρκεια ψευδαργύρου μπορεί να προκληθεί από τη μη λήψη αρκετού ψευδαργύρου στη διατροφή σας. Ωστόσο, ακόμα κι αν τρώτε πολλές τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο , υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες κινδύνου που μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα ψευδαργύρου σας. Επίσης, ορισμένα φάρμακα και άλλα θρεπτικά συστατικά μπορεί να επηρεάσουν την απορρόφηση ψευδάργυρου από το σώμα σας, προκαλώντας σας έλλειψη.

Οι ιατρικές καταστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε ανεπάρκεια ψευδαργύρου περιλαμβάνουν:

Γαστρεντερικές παθήσεις (π.χ. νόσος του Crohn και ελκώδης κολίτιδα )
Διαταραχή χρήσης αλκοόλ
Δρεπανοκυτταρική αναιμία
Διαβήτης
Καρκίνος
Κυστική ίνωση
Νεφρική Νόσος

Οι διατροφικοί παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε χαμηλό ψευδάργυρο περιλαμβάνουν:

Χορτοφαγική ή vegan διατροφή με χαμηλό ψευδάργυρο
Συμπληρώματα σιδήρου (μπορεί να παρεμποδίσουν την απορρόφηση ψευδαργύρου)
Μωρά που θηλάζουν αποκλειστικά (μπορεί να χρειαστούν συμπληρώματα ψευδαργύρου)
Φάρμακα (π.χ. διουρητικά , αντιβιοτικά και πενικιλλαμίνη ) 

Πώς η ανεπάρκεια ψευδαργύρου επηρεάζει το σώμα
Ο ψευδάργυρος εμπλέκεται σε μερικές διαφορετικές σημαντικές λειτουργίες του σώματος:

Θεωρείται αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία των κυττάρων από την οξειδωτική βλάβη.
Συμμετέχει στην ανάπτυξη του εμβρύου κατά την εγκυμοσύνη, την παιδική ηλικία και την εφηβεία.
Είναι ευεργετικό για το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στην επούλωση των πληγών (η ανεπάρκεια ψευδαργύρου μπορεί να κάνει το ανοσοποιητικό σύστημα είτε υπολειτουργικό είτε υπερδραστήριο).

Εάν δεν λαμβάνετε αρκετό ψευδάργυρο, το σώμα σας μπορεί να δυσκολευτεί περισσότερο να ολοκληρώσει αυτές τις εργασίες.

Ψευδάργυρος και το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Τα συμπτώματα της ανεπάρκειας ψευδαργύρου είναι μη ειδικά, επομένως μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωστούν. Πολλά από τα συμπτώματα μιας ανεπάρκειας ψευδαργύρου είναι επίσης συμπτώματα άλλων διατροφικών ελλείψεων και ιατρικών καταστάσεων. Για παράδειγμα, οι λοιμώξεις, η αναιμία και η νόσος του θυρεοειδούς συχνά προκαλούν συμπτώματα παρόμοια με αυτά που προκαλούνται από την ανεπάρκεια ψευδαργύρου.

Η διάγνωση της ανεπάρκειας ψευδαργύρου μπορεί να είναι δύσκολη επειδή δεν είναι μια τυπική εξέταση αίματος. Τα επίπεδά σας, μαζί με τα συμπτώματα και το ιστορικό διατροφής σας, μπορούν να βοηθήσουν τον πάροχο σας να καταλάβει εάν έχετε χαμηλό ψευδάργυρο.

Ο ειδικός θα πάρει ένα λεπτομερές ιατρικό ιστορικό και θα κάνει μια φυσική εξέταση. Μπορεί επίσης να χρειαστείτε διαγνωστικές εξετάσεις ως μέρος της αξιολόγησής σας, όπως εξετάσεις αίματος.

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΙΜΑΤΟΣ
Ένα επίπεδο ψευδαργύρου δεν είναι απαραίτητα η πρώτη εξέταση που θα κάνετε και υπάρχουν άλλες εξετάσεις αίματος που μπορεί να θέλει να ελέγξει πρώτα ο γιατρός σας, όπως:

Πλήρης εξέταση αίματος (CBC) : Αυτή η εξέταση μπορεί να δείξει στον παροχέα σας εάν έχετε λοίμωξη ή αναιμία . Μια λοίμωξη προκαλεί συχνά υψηλά λευκά αιμοσφαίρια (WBCs), ενώ η αναιμία μπορεί να προκαλέσει αλλαγή στον αριθμό ή το μέγεθος των ερυθρών αιμοσφαιρίων (RBC).

Ηλεκτρολύτες : Ο ειδικός που σας παρακολουθεί μπορεί να ελέγξει τα επίπεδα ηλεκτρολυτών σας, όπως ασβέστιο, κάλιο, νάτριο και χλωρίδιο. Αυτές οι τιμές μπορεί να δείχνουν διατροφικές ελλείψεις και να υποδεικνύουν πιθανές καταστάσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν συμπτώματα.
Θυρεοειδής : Ο γιατρός σας, μπορεί να θέλει να κάνει εξετάσεις θυρεοειδικών ορμονών για να βεβαιωθεί ότι ο θυρεοειδής σας λειτουργεί κανονικά.
Εάν ο πάροχος σας ελέγξει τα επίπεδα ψευδάργυρου σας, θα κοιτάξει να δει αν είναι εντός φυσιολογικών ορίων.

Το φυσιολογικό εύρος αναφοράς για τον ψευδάργυρο είναι 0,60-1,20 mcg/mL για παιδιά ηλικίας 10 ετών και κάτω.
Το φυσιολογικό εύρος για τον ψευδάργυρο είναι 0,66-1,10 mcg/mL για παιδιά άνω των 10 ετών και ενήλικες.
Μια ήπια ανεπάρκεια ψευδαργύρου μπορεί να μην εμφανιστεί σε μια εξέταση αίματος. Μπορείτε να έχετε φυσιολογικά επίπεδα ψευδαργύρου στο αίμα ακόμα κι αν έχετε μια ελαφρά ανεπάρκεια.

Μπορείτε να πάρετε ψευδάργυρο για ένα κρυολόγημα εάν δεν έχετε έλλειψη;

Ίσως χρειαστεί να αυξήσετε την πρόσληψη ψευδάργυρου προσθέτοντας περισσότερα τρόφιμα που τον περιέχουν στη διατροφή σας. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να πάρετε ένα συμπλήρωμα διατροφής. Μόλις αρχίσετε να τρώτε περισσότερες τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο και/ή να παίρνετε ένα συμπλήρωμα, τα συμπτώματά σας πιθανότατα θα βελτιωθούν.

Ακολουθούν οι ημερήσιες συστάσεις για την πρόσληψη ψευδαργύρου ανά ηλικία: 1

0 έως 6 μήνες : 2 χιλιοστόγραμμα (mg)
7 έως 12 μήνες : 3 mg
1 έως 3 ετών : 3 mg
4 έως 8 ετών : 5 mg
9 έως 13 ετών : 8 mg
14 ετών και άνω : 11 mg για άνδρες και 9 mg για γυναίκες
Εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε, μπορεί να χρειάζεστε περισσότερο ψευδάργυρο κάθε μέρα:

Οι έγκυες 14-18 ετών πρέπει να έχουν 12 mg ψευδάργυρου την ημέρα. Όσοι θηλάζουν θα πρέπει να έχουν 13 mg την ημέρα του ορυκτού.
Οι έγκυες 19 ετών και άνω θα πρέπει να έχουν 11 mg ψευδάργυρου την ημέρα. Όσοι θηλάζουν θα πρέπει να έχουν 12 mg την ημέρα του ορυκτού. 1
Τροφές που περιέχουν ψευδάργυρο
Πολλά τρόφιμα περιέχουν ψευδάργυρο, αλλά τα στρείδια έχουν τον περισσότερο ψευδάργυρο ανά μερίδα: Μόνο ένα ωμό στρείδι (15 g) έχει 5,9 mg ψευδάργυρου. 2

Άλλα τρόφιμα που περιέχουν ψευδάργυρο περιλαμβάνουν: 

κόκκινο κρέας
Κοτόπουλο
Χοιρινό
Θαλασσινά (ειδικά καβούρι και αστακός)
Ψάρια (π.χ. πλατύσκαλα)
Φασόλια
ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ
Γαλακτοκομικά προϊόντα (π.χ. τυρί και γιαούρτι)

Συμπληρώματα
Εάν έχετε μια κατάσταση υγείας που επηρεάζει την ικανότητα του σώματός σας να απορροφά ψευδάργυρο από τα τρόφιμα που τρώτε, μπορεί να χρειαστεί να πάρετε συμπληρώματα. Ο γιατρός σας θα σας πει πόσο ψευδάργυρο πρέπει να λαμβάνετε σε μορφή συμπληρώματος και μπορεί να σας συστήσει ένα σκεύασμα.

Η λήψη συμπληρωμάτων ψευδαργύρου μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα χαλκού σας . Ο γιατρός επίσης μπορεί να σας συστήσει να πάρετε ένα συμπλήρωμα ψευδαργύρου που περιέχει επίσης χαλκό για να αποτρέψετε μια ανεπάρκεια χαλκού. 

Τοξικότητα ψευδαργύρου
Είναι δυνατόν να πάρετε πάρα πολύ ψευδάργυρο. Τα συμπτώματα της τοξικότητας από ψευδάργυρο περιλαμβάνουν: 5

Κοιλιακές κράμπες
Διάρροια
Πονοκέφαλοι
Ναυτία
Εμετός
Απώλεια όρεξης

Επιδράσεις των OTC Ψευδάργυρου Ψυχρού Σπρέι
Το ρινικό τζελ και τα σπρέι που παρασκευάζονταν με ψευδάργυρο κυκλοφορούσαν στο εμπόριο ως θεραπεία χωρίς ιατρική συνταγή (OTC) για το κοινό κρυολόγημα.

Ωστόσο, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) εξέδωσε προειδοποιήσεις ότι μπορεί να προκύψει μακροχρόνια ή μόνιμη απώλεια όσφρησης (ανοσμία) από τη χρήση αυτών των προϊόντων. Ως εκ τούτου, πολλές εταιρείες τα έχουν αποσύρει από την αγορά.

Λειτουργεί πραγματικά ο ψευδάργυρος για τα κρυολογήματα;

Η ανεπάρκεια ψευδαργύρου μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως διάρροια, συμπτώματα κρυολογήματος, εξάνθημα, προβλήματα όρασης ή απώλεια βάρους. Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει εξετάσεις αίματος για να βοηθήσει στη διάγνωση ανεπάρκειας ψευδαργύρου ή να αποκλείσει άλλες καταστάσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα.

Για να διορθώσετε μια ανεπάρκεια ψευδαργύρου, μπορείτε να ξεκινήσετε τρώγοντας τροφές που περιέχουν ψευδάργυρο όπως στρείδια, κόκκινο κρέας, ξηρούς καρπούς και φασόλια. Ο ειδικός μπορεί να θέλει να πάρετε ένα συμπλήρωμα ψευδαργύρου για να σας βοηθήσει να ανεβείτε στα επίπεδά σας.

www.verywellhealth.com

Νιασιναμίδη: Το πολυτάλαντο συστατικό. Καθαρό Σέρουμ Σε Τιμή Προσφοράς.

 

Σέρουμ προσώπου bakuchiol (μπακουκιόλη) το απόλυτο αντιοξειδωτικό συμπύκνωμα  της φύσης.

 

 

 

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr