Δείτε πόσο βαθύ ύπνο χρειάζεστε κάθε βράδυ—και γιατί κάθε ώρα είναι *τόσο* σημαντική για τη συνολική υγεία σας

Δείτε πόσο βαθύ ύπνο χρειάζεστε κάθε βράδυ—και γιατί κάθε ώρα είναι *τόσο* σημαντική για τη συνολική υγεία σας

Το έχουμε ξαναπεί και θα το ξαναπούμε: Ο ύπνος είναι πρωταρχικής σημασίας στην αναζήτηση της ευημερίας. Ενώ η προπόνηση μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο, ο αθροιστικός ύπνος κακής ποιότητας μπορεί να έχει σοβαρά επιζήμια επίδραση στην ψυχική και σωματική σας κατάσταση.  Ξέρετε λοιπόν, ποιος είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της κακής ποιότητας του ύπνου; Δεν είναι έλλειψη ονείρων. Αντίθετα, η συνολική ποιότητα του ύπνου σας καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τον βαθύ ύπνο που κοιμάστε. Για να μάθουμε πόσο βαθύ ύπνο χρειάζεστε, συνομιλήσαμε με μερικούς από τους κορυφαίους ειδικούς στον ύπνο. 

Τι είναι ο βαθύς ύπνος;
Για να κατανοήσετε τον βαθύ ύπνο, πρέπει πρώτα να αναγνωρίσετε τις φάσεις του κύκλου του ύπνου, καθώς και τα στάδια του ύπνου. Σύμφωνα με τον σύμβουλο ύπνου Sleepless in NOLA, Nilong Vyas , MD, ειδικό ιατρικού ελέγχου στο Sleep Foundation , ο κύκλος ύπνου αποτελείται από δύο φάσεις:

REM (ταχεία κίνηση των ματιών) και NREM (μη γρήγορη κίνηση των ματιών).

«Η φάση NREM χωρίζεται περαιτέρω σε τρία στάδια ύπνου», εξηγεί.

Τα τρία στάδια ύπνου είναι N1 (ελαφρύς ύπνος),

N2 (μέτριος ύπνος)

και N3 (βαθύς ύπνος).

«Το ανθρώπινο σώμα διανύει τέσσερα έως πέντε στάδια ύπνου κάθε 90 λεπτά κατά τη διάρκεια της νύχτας», λέει ο Δρ Vyas. «Το N1 είναι ο ελαφρύτερος ύπνος, το N2 είναι βαθύτερο και παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο στην εδραίωση της μνήμης και το N3 είναι το βαθύτερο της φάσης NREM».

Γιατί είναι τόσο σημαντικός ο βαθύς ύπνος;
Ενώ κάθε στάδιο του ύπνου παίζει ρόλο στη συνολική υγεία και ευεξία, ο βαθύς ύπνος είναι ο πιο σημαντικός επειδή είναι υπεύθυνος για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος , την επιδιόρθωση των ιστών και την απελευθέρωση της αυξητικής ορμόνης . Συνολικά, είναι όταν το σώμα αυτοθεραπεύεται, λέει ο Δρ Vyas.

Ίσως λοιπόν νιώθετε κουρασμένη από τις καιρικές συνθήκες και δεν φαίνεται να έχετε καθόλου ενέργεια—ο βαθύς ύπνος θα σας βοηθήσει. Ίσως είχατε μια σούπερ κουραστική μέρα που ξεκίνησε με μια δολοφονική προπόνηση και αισθανθήκατε εντελώς στραγγισμένη στο τέλος της – ο βαθύς ύπνος θα σας βοηθήσει. Ίσως πλοηγείστε σε έναν χωρισμό ή άλλο στρεσογόνο γεγονός της ζωής σας — ο βαθύς ύπνος θα σας βοηθήσει.

Αλλά εδώ είναι το θέμα: Δεν έχει μόνο άμεσο αντίκτυπο στην ευημερία ενός ατόμου – είναι σωρευτικό, που σημαίνει ότι μπορεί να προσφέρει οφέλη που διαρκούν μια ζωή ή τουλάχιστον να παρατείνουν τη διάρκεια της ζωής σας .

«Κατά τον βαθύ ύπνο, το «σύστημα διαχείρισης αποβλήτων» του εγκεφάλου εισέρχεται και αφαιρεί ορισμένες πρωτεΐνες που εάν δεν αφαιρεθούν πιστεύεται ότι οδηγούν σε Αλτσχάιμερ και γνωστική έκπτωση», λέει ο ειδικός στον ύπνο και κλινικός ψυχολόγος Michael Breus, PhD, γνωστός και ως The Sleep Doctor .

Τι είναι καλύτερο: REM ή βαθύς ύπνος;
Ενώ ο ύπνος REM είναι μια διαφορετική φάση του κύκλου ύπνου, θεωρείται το τέταρτο και τελευταίο στάδιο του. Δεδομένου ότι η γρήγορη κίνηση των ματιών συνδέεται με το όνειρο, πολλοί άνθρωποι εσφαλμένα υποθέτουν ότι πρέπει να είναι μια πολύ βαθιά μορφή ύπνου στην οποία το υποσυνείδητο έχει την αδιάκοπη ικανότητα να πετάει στα ύψη. Στην πραγματικότητα, ο Δρ Vyas λέει ότι ο ύπνος REM θεωρείται στην πραγματικότητα λιγότερο ξεκούραστος.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι ο ύπνος REM δεν είναι σημαντικός. «Το REM και ο βαθύς ύπνος είναι τελείως διαφορετικά και και τα δύο απαραίτητα για διαφορετικούς λόγους», λέει ο Δρ Breus. «Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια του ύπνου REM είναι όταν μετακινείτε πληροφορίες από τη βραχυπρόθεσμη μνήμη σας στη μακροπρόθεσμη μνήμη σας και όταν επεξεργάζεστε συναισθήματα. Ο βαθύς ύπνος χρειάζεται για περισσότερες σωματικές περιοχές». Ωστόσο, παίζει ρόλο και στη μακροπρόθεσμη μνήμη.

Πόσο βαθύ ύπνο χρειάζεστε κάθε βράδυ;
TL;DR: Εξαρτάται. Το πόσο ύπνο χρειάζεστε εξαρτάται από την ηλικία, το φύλο, την ιατρική σας κατάσταση, το επίπεδο φυσικής κατάστασης και το περιβάλλον σας, λέει ο Δρ Breus. «Ως γενική οδηγία, συνιστούμε επτά έως εννέα ώρες ύπνου καλής ποιότητας, αλλά αυτό μπορεί να διαφέρει πολύ», προσθέτει. (Δεν είμαι σίγουρος πού βρίσκεστε; Δείτε την ιστορία μας σχετικά με τους υπολογιστές ύπνου .)

Εάν είστε άνω των 65 ετών, ο Abhinav Singh , MD, FAASM, ιατρικός διευθυντής του Κέντρου Ύπνου της Ιντιάνα και ειδικός ιατρικής επιθεώρησης στο Sleep Foundation , λέει ότι επτά έως οκτώ ώρες είναι συνήθως αρκετές.

Ανεξάρτητα από την ηλικία σας, αν το αναλύουμε κατά στάδιο, ο Δρ Σινγκ λέει ότι το 20 έως 25 τοις εκατό του συνολικού ύπνου σας πρέπει να είναι βαθύς ύπνος, ενώ ένα άλλο 20 έως 25 τοις εκατό θα πρέπει να είναι REM.

Τι θα συμβεί αν δεν κοιμάστε αρκετά βαθιά;
Λαμβάνοντας υπόψη τον ζωτικό ρόλο που διαδραματίζει στη συνολική μας ευεξία, ο Δρ. Breus αποκαλύπτει ότι ο μη επαρκής βαθύς ύπνος είναι αυτό που επίσημα θεωρείται στέρηση ύπνου. «Η στέρηση ύπνου επηρεάζει κάθε σύστημα οργάνων και κάθε κατάσταση ασθένειας – κυριολεκτικά ό,τι κάνεις, τα καταφέρνεις καλύτερα με έναν καλό βραδινό ύπνο», λέει.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δρ. Breus επισημαίνει ότι η έλλειψη βαθύ ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε μια αξιοσημείωτη σωματική και γνωστική έκπτωση, συμπεριλαμβανομένου του βραδύτερου χρόνου αντίδρασης, της χαμηλότερης τεστοστερόνης, των προβλημάτων μνήμης, των πιο επικίνδυνων αποφάσεων, των προβλημάτων εστίασης και πολλά άλλα. Και μετά υπάρχει ο συναισθηματικός αντίκτυπος της στέρησης ύπνου. Όταν δεν τον χορταίνετε, θα γίνετε πιο ανήσυχοι και θα μπορούσατε να βιώσετε βαθύτερη κατάθλιψη. Μαζί, όλες αυτές οι παρενέργειες κάνουν ένα πράγμα πολύ σαφές: Ο βαθύς ύπνος πρέπει να είναι η προτεραιότητά σας — κάθε βράδυ.

Πότε γίνεται ο βαθύς ύπνος;
Ενώ ένας πλήρης κύκλος ύπνου διαρκεί περίπου 90 λεπτά και αποτελείται από τα τέσσερα στάδια ύπνου (N1, N2, βαθύς ύπνος και ύπνος REM), ο χρόνος που αφιερώνετε σε κάθε στάδιο αλλάζει κατά τη διάρκεια της νύχτας. Σύμφωνα με το The Sleep Foundation , συνήθως κοιμάστε βαθύτερα κατά το πρώτο μισό της νύχτας. Στη συνέχεια, στους μεταγενέστερους κύκλους ύπνου, περνάτε λιγότερο χρόνο στα στάδια N1, N2 και N3 και περισσότερο χρόνο στον ύπνο REM.

Τι θα συμβεί αν ξυπνήσετε κατά τη διάρκεια του βαθύ ύπνου;
Δεδομένου ότι το στάδιο N3 είναι το βαθύτερο στάδιο ύπνου, είναι λογικό ότι είναι το πιο δύσκολο να ξεφύγετε από αυτό. Σύμφωνα με τον Δρ Breus, το στάδιο βαθύ ύπνου είναι το πιο δύσκολο να ξυπνήσει κανείς. Αν κάποιος ξυπνήσει σε αυτό το στάδιο, λέει ότι δεν είναι ασυνήθιστο να αισθάνεται ιδιαίτερα νευρικός.

«Αυτή η εμπειρία είναι αυτό που είναι γνωστό ως αδράνεια ύπνου », αποκαλύπτει στον ιστότοπό του. Το συγκρίνει με τον Νόμο της Αδράνειας του Ισαάκ Νεύτωνα και επισημαίνει ότι, εκτός και αν μια πιεστική δύναμη παίζει για να δελεάσει κάποιον να ξυπνήσει, είναι απολύτως φυσιολογικό να εύχεσαι να κοιμάσαι ακόμα – ή ακόμα και να ξανακοιμηθείς στη διαδικασία. Αυτό είναι ένα σημάδι ότι βρίσκεστε σε στάδιο βαθύ ύπνου και το χρειάζεστε για να νιώσετε ξεκούραστοι.

Ωστόσο, εάν ξυπνάτε συνεχώς κάθε πρωί και εύχεστε να κοιμάστε λίγο περισσότερο, ίσως είναι καιρός να επαναξιολογήσετε την υγιεινή και τη ρουτίνα του ύπνου σας, καθώς ορισμένες συνήθειες μπορούν να κάνουν πολύ πιο εύκολο να πέφτετε και να μείνετε για ύπνο. Για παράδειγμα, η κατανάλωση ενός σνακ που αποτελείται από τροφές που βοηθούν στον ύπνο , η λήψη βοηθημάτων ύπνου OTC, η χρήση βαμβακερών  που αναπνέουν ο ύπνος σε μαλακά σεντόνια που απομακρύνουν την υγρασία, και το να ξυπνάτε με ένα ξυπνητήρι  μπορούν όλα να κάνουν μεγάλη διαφορά στην ποιότητα του ύπνου σας.

Εάν, μετά την προσαρμογή της ρουτίνας ύπνου σας, εξακολουθείτε να διαπιστώνετε ότι το να πέσετε και να παραμείνετε για ύπνο είναι μια πρόκληση ή ότι αντιμετωπίζετε κακή ποιότητα ύπνου συνολικά, μπορεί να θέλετε να συμβουλευτείτε έναν γιατρό για να συζητήσετε την πιθανότητα συνταγογραφούμενων υπνωτικών χαπιών και τα καλύτερα επόμενα βήματα συνολικά.

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

www.pexels.com

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας♥

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

www.pexels.com

Αιθέριο Έλαιο Ελίχρυσος. Μοναδική Προσφορά!

Έλαιο κολοκύθας για φυσικό μπότοξ.

Έλαιο – Λευκή Πεύκη. Εμμηνόπαυση χωρίς γήρανση!

Αιθέριο έλαιο Σιτρονέλας. Εντομοαπωθητικό!

Σέρουμ Βιταμίνης C & Ε.

Τα πιο Αποτελεσματικά Προϊόντα για την Κυτταρίτιδα.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr