Οι 5 καλύτερες τροφές για την υγεία του προστάτη

Οι 5 καλύτερες τροφές για την υγεία του προστάτη

Το να τρώτε για να αυξήσετε την πρόσληψη αντιοξειδωτικών και να μειώσετε τη φλεγμονή είναι το κλειδί για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου του προστάτη

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ακούσει για τον προστάτη, αλλά μόνο λίγοι μπορούν να σας πουν τι κάνει στην πραγματικότητα . Αυτό το μικρό μέρος του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος παίζει έναν όχι και τόσο μικρό ρόλο στην ανδρική γονιμότητα βοηθώντας στην παραγωγή σπέρματος και η εγγύτητα του προστάτη στην ουροδόχο κύστη σημαίνει ότι μπορεί επίσης να επηρεάσει την ούρηση.

«Για έναν αδένα μεγέθους καρυδιού που είναι κρυμμένος μακριά από την οπτική γωνία και το μυαλό, ο προστάτης ενός άνδρα μπορεί να έχει αρκετά προβλήματα», λέει ο David Samadi , MD, χειρουργός καρκίνου του προστάτη και ουρολόγος με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Ο καρκίνος του προστάτη επηρεάζει περίπου 13 στους 100 Αμερικανούς άνδρες και η διεύρυνση του προστάτη ή η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (BPH) είναι τόσο συχνή που επηρεάζει περίπου το 50% των ανδρών μεταξύ 51 και 60 ετών. Η BPH μπορεί να προκαλέσει απογοητευτικά συμπτώματα και πιο σοβαρά επιπλοκές εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία.

Όπως πολλές άλλες παθήσεις υγείας, ο Δρ Samadi λέει ότι η καλύτερη προσέγγιση για την πρόληψη των προβλημάτων του προστάτη είναι η τακτική άσκηση, η διαχείριση του στρες, ο επαρκής ύπνος, η αποφυγή του καπνίσματος και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και —φυσικά— η υγιεινή διατροφή. Πώς, όμως, ακριβώς μοιάζει μια υγιεινή δίαιτα για τον προστάτη; Εδώ είναι οι πέντε καλύτερες τροφές για την υγεία του προστάτη (και τέσσερις που πρέπει να περιορίσετε ή να αποφύγετε).

Πώς επηρεάζει η διατροφή την υγεία του προστάτη;
Εάν αναρωτιέστε πώς αυτό που τρώτε επηρεάζει έναν μικρό αδένα στο αναπαραγωγικό σας σύστημα, η απάντηση βρίσκεται στα κύτταρά σας, λέει ο Dan Sperling , MD, ιατρικός διευθυντής του Sperling Prostate Center στο Delray Beach της Φλόριντα. Η κατανάλωση μιας τυπικής δυτικής διατροφής με κόκκινο κρέας, επεξεργασμένα κρέατα, τηγανητά τρόφιμα, γαλακτοκομικά με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και προσυσκευασμένα τρόφιμα προκαλεί χρόνια φλεγμονή που δημιουργεί «σταθερές απαιτήσεις στα κύτταρα του σώματός σας», σύμφωνα με τον Δρ Sperling.

Αυτό το άγχος στα υγιή κύτταρα, προσθέτει ο Δρ Sperling, μπορεί να προκαλέσει μεταλλάξεις που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη. Αυτές οι μεταλλάξεις μπορεί να οδηγήσουν σε φλεγμονή του προστάτη, μη φυσιολογικά προκαρκινικά κύτταρα του προστάτη και στον ίδιο τον καρκίνο του προστάτη.

Τα καλά νέα; Η κατανάλωση αντιφλεγμονωδών τροφών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για προβλήματα προστάτη και, σε ορισμένες περιπτώσεις, να αντιστρέψει μέρος της βλάβης που έχει προκληθεί προτού μετατραπεί σε μεγαλύτερο πρόβλημα, λέει ο Δρ Sperling.

Μία από τις πιο κοινές αντιφλεγμονώδεις δίαιτες είναι η μεσογειακή δίαιτα, η οποία δεν είναι μια «δίαιτα», αυτή καθεαυτή, όσο ένα στυλ διατροφής. Η εστίαση είναι σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχα πουλερικά, ψάρια πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και ξηρούς καρπούς, σπόρους και όσπρια με υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα υγιή λίπη.

Σύμφωνα με την Kimberley Wiemann , MS, RDN, διαιτολόγο από το Λονγκ Άιλαντ, η έρευνα δεν είναι πειστική ως προς τη σύνδεση οποιασδήποτε συγκεκριμένης δίαιτας με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Ωστόσο, ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα των οποίων οι δίαιτες ήταν στενά ευθυγραμμισμένες με τη μεσογειακή διατροφή ή τη δίαιτα DASH είχαν λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με επιθετικό καρκίνο του προστάτη .

«Και οι δύο αυτές δίαιτες είναι πλούσιες σε φρέσκα φρούτα, λαχανικά, άπαχη πρωτεΐνη και δημητριακά ολικής αλέσεως», λέει ο Wiemann, ο οποίος σημειώνει ότι είναι ευρέως αποδεκτό ότι μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε αυτά τα τρόφιμα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του προστάτη.

Οι μεσογειακές δίαιτες και οι δίαιτες DASH δεν είναι οι μόνες αντιφλεγμονώδεις επιλογές εκεί έξω, αλλά τα στοιχεία δεν είναι ακόμη τόσο ισχυρά ώστε οι ειδικοί να προτείνουν άλλες δίαιτες για την υγεία του προστάτη. Η δίαιτα κετο, για παράδειγμα, μπορεί να συμβάλει στη μείωση της ινσουλίνης. Συνδυάστε αυτές τις πληροφορίες με μελέτες που δείχνουν ότι η μείωση της ινσουλίνης μπορεί να αναστείλει τους όγκους με διαφορετικούς τρόπους και ο ενθουσιασμός για τη δυνατότητα διατροφικής θεραπείας του καρκίνου αυξάνεται φυσικά. Υπάρχουν ακόμη συνεχείς κλινικές δοκιμές που εξετάζουν αυτή τη σύνδεση.

5 τροφές για κατανάλωση
Πολλά είδη τροφών θεωρούνται αντιφλεγμονώδη. Ωστόσο, μερικά έχουν μελετηθεί ειδικά για τα οφέλη τους στη θεραπεία ή την πρόληψη του καρκίνου του προστάτη και της BPH. Σε περίπτωση αμφιβολίας, λέει ο Δρ Σπέρλινγκ, σκεφτείτε την καρδιά σας: «Ένας γενικός εμπειρικός κανόνας: Αν είναι καλό για την καρδιά, είναι καλό για τον προστάτη».

1. Λιπαρά ψάρια
Η μεσογειακή διατροφή δίνει έμφαση στην κατανάλωση λιπαρών ή λιπαρών ψαριών, μια στρατηγική που πρέπει οπωσδήποτε να υιοθετήσετε εάν ανησυχείτε για την υγεία του προστάτη.

«Τα λιπαρά ψάρια κρύου νερού όπως ο σολομός, ο τόνος, η ιππόγλωσσα, οι σαρδέλες, η πέστροφα και το σκουμπρί… έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υγιή για την καρδιά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία αποτρέπουν τη φλεγμονή με τον τρόπο που την προκαλούν τα κορεσμένα ζωικά λίπη», λέει ο Δρ. Samadi. . «Αυτά τα πλούσια σε ωμέγα-3 ψάρια έχουν επίσης συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο υψηλού βαθμού καρκίνου του προστάτη και μειωμένο ποσοστό θνησιμότητας από καρκίνο του προστάτη».

Ο Δρ Samadi συνιστά να τρώτε δύο έως τρεις μερίδες ψητό, ψητό ή ψητό ψάρι κάθε εβδομάδα. Η λήψη των μερίδων ωμέγα-3 σας από μια από τις φυσικές τους πηγές μπορεί μερικές φορές να είναι μεγαλύτερη από ό,τι όταν παίρνετε ένα συμπλήρωμα .

2. Σταυρανθή λαχανικά
Εάν δεν είστε μεγάλος λάτρης του μπρόκολου, του λάχανου, του κουνουπιδιού, των λαχανικών Βρυξελλών, του bok choy και του kale, ήρθε η ώρα να μάθετε να τα αγαπάτε. Ο Δρ Samadi λέει ότι αυτά τα σταυρανθή λαχανικά είναι εξαιρετικά πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, μέταλλα και φυτοχημικά, τα οποία είναι όλα εξαιρετικά για την καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών στο σώμα που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του προστάτη.

Αλλά αν πρέπει να επιλέξετε μόνο ένα ; Φτιάξτε το μπρόκολο.

«Το μπρόκολο ξεχωρίζει ως υπερτροφή για τον προστάτη, καθώς περιέχει μια φυτοχημική ουσία που ονομάζεται γλυκοραφανίνη», λέει ο Δρ Samadi, «[η οποία] έρευνα έχει συνδεθεί με πιθανή στόχευση και πρόληψη της ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων».

3. Σπόροι κολοκύθας
Ενώ η πρόληψη του καρκίνου του προστάτη είναι σημαντική, είναι ακόμη πιο συνηθισμένο για τους άνδρες να αντιμετωπίζουν μεγέθυνση προστάτη καθώς γερνούν. Η εστίαση στην υγεία του προστάτη μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα της BPH , τα οποία περιλαμβάνουν συχνοουρία και επείγουσα ανάγκη, συχνοουρία κατά τη διάρκεια της νύχτας (νυκτουρία) και ακράτεια.

Ένας από τους ευκολότερους και πιο ακίνδυνους τρόπους για τη βελτίωση της BPH είναι η κατανάλωση προϊόντων κολοκύθας, ειδικά σπόρων κολοκύθας και ελαίου από σπόρους κολοκύθας. Και τα δύο έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τα συμπτώματα απόφραξης ούρων σε άνδρες με ΚΥΠ . Και ενώ μια μελέτη του 2021 έδειξε ότι το έλαιο από σπόρους κολοκύθας δεν ήταν τόσο αποτελεσματικό όσο το φάρμακο Flomax ( ταμσουλοζίνη ) στη μείωση των συμπτωμάτων, είχε ακόμα οφέλη για την υγεία και, κυρίως, δεν προκάλεσε παρενέργειες.

4. Ντομάτες
Μια άλλη απροσδόκητη υπερτροφή για τον προστάτη είναι η ταπεινή ντομάτα, η οποία περιέχει μια ισχυρή φυτική ένωση που ονομάζεται λυκοπένιο. Το λυκοπένιο όχι μόνο δίνει στις ντομάτες το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα τους, αλλά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου για καρκίνους του επιθηλίου και συγκεκριμένα του καρκίνου του προστάτη , λέει ο Wiemann, πιθανώς λόγω των αντιοξειδωτικών του ιδιοτήτων.

Το μόνο πιάσιμο; Όσο νόστιμα είναι οι φέτες φρέσκιας ντομάτας σε μια καλοκαιρινή σαλάτα, θα λάβετε πολύ περισσότερο λυκοπένιο ανά μερίδα μαγειρεύοντας τις ντομάτες σας , όπως σε μια υγιεινή σάλτσα ντομάτας.

5. Πράσινο τσάι
Εκτός από τα τρόφιμα, υπάρχει ένα συγκεκριμένο ρόφημα με δύναμη καταπολέμησης του καρκίνου: το πράσινο τσάι.

«Το πράσινο τσάι έχει αποδειχθεί ότι έχει προστατευτικά αποτελέσματα έναντι ορισμένων τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του προστάτη», λέει ο Wiemann.

Το πράσινο τσάι ξεχειλίζει από δύσκολα προφέρονται αλλά ωφέλιμες για εσάς ενώσεις όπως η κατεχίνη, η επικατεχίνη, τα παράγωγα ξανθίνης και η γαλλική επιγαλλοκατεχίνη (EGCG), λέει ο Δρ Samadi, ο οποίος

μπορεί να βελτιώσει την υγεία του προστάτη και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο και την επιθετικότητα του καρκίνου του προστάτη.

Εάν δεν είστε λάτρεις του τσαγιού, υπάρχουν μερικοί τρόποι για να ξεκινήσετε: Το πράσινο τσάι μπορεί να σερβιριστεί ζεστό ή παγωμένο, με διάφορους βαθμούς καφεΐνης για να ταιριάζει στις προτιμήσεις σας. και αν δεν σας αρέσει η γεύση, μπορείτε να προσθέσετε μέλι, τζίντζερ και άλλα φρέσκα βότανα ή μπαχαρικά για να το κάνετε πιο εύγευστο.

4 τροφές που πρέπει να αποφεύγετε
Ο Δρ Sperling σημείωσε ότι η «τυπική δυτική δίαιτα» είναι βασικά μια γρήγορη μετάβαση στη χρόνια φλεγμονή, συμπεριλαμβανομένης της στον προστάτη. Οι βασικές τροφές που πρέπει να αποφεύγετε για την υγεία του προστάτη είναι αυτές που είναι γνωστό ότι προκαλούν φλεγμονή σε πολλαπλά συστήματα του σώματος.

1. Επεξεργασμένο κρέας
Τα επεξεργασμένα και προσυσκευασμένα προϊόντα κρέατος -συμπεριλαμβανομένου κρέατος, μπέικον, χοτ-ντογκ, λουκάνικου, ζαμπόν και κονσερβοποιημένων κρεάτων- έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και νάτριο καθώς και νιτρικά άλατα, τα οποία ο Wiemann λέει ότι συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του προστάτη Καρκίνος.

Σε μια μελέτη του 2022 , οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν υψηλές ποσότητες νιτρικών προσθέτων τροφίμων, ειδικά νιτρικού νατρίου, είχαν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη από τους συμμετέχοντες που δεν το έκαναν.

2. Γαλακτοκομικά
Δεν συμβάλλουν όλα τα γαλακτοκομικά σε υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Ωστόσο, τα γαλακτοκομικά προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, όπως το πλήρες γάλα, το παγωτό και το τυρί, μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία του προστάτη, λέει ο Δρ Samadi, ο οποίος προσθέτει ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε γαλακτοκομικά έχουν επίσης συνδεθεί με αυξημένη συχνότητα εμφάνισης BPH.

3. Κόκκινο κρέας
Θυμηθείτε, ό,τι είναι καλό για την καρδιά σας είναι καλό για τον προστάτη σας, σύμφωνα με τον Δρ. Sperling, και το κόκκινο κρέας βρίσκεται στη λίστα «μειώστε ή αποφύγετε» για την καρδιαγγειακή υγεία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για καλό λόγο, επίσης, καθώς η μεγάλη κατανάλωση μπορεί να συμβάλει στην υπέρταση και την υψηλή χοληστερόλη .

Ο Δρ Sperling λέει ότι το κόκκινο κρέας έχει επίσης αποδειχθεί ότι προκαλεί φλεγμονώδεις διεργασίες στον προστάτη, οι οποίες όχι μόνο επιδεινώνουν την BPH αλλά θα μπορούσαν να είναι πρόδρομος του καρκίνου του προστάτη .

Εάν θέλετε να μειώσετε την πρόσληψη κόκκινου κρέατος χωρίς να το κόψετε εντελώς, προσπαθήστε να αποφύγετε το κόκκινο κρέας που έχει ψηθεί στη σχάρα ή ψημένο καλά, λέει ο Δρ Samadi: «Ένα μέρος του λόγου που το κρέας μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη μπορεί να είναι λόγω ουσιών που σχηματίζονται όταν ψήνεται στη σχάρα, που ονομάζονται ετεροκυκλικές αμίνες (HCAs).»

Τα HCA σχηματίζονται όταν το κρέας εκτίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες και έχουν συνδεθεί με ορισμένους τύπους καρκίνου . Αντί να ψήνετε κρέας στη σχάρα, δοκιμάστε να το ψήσετε, να το ψήσετε ή να το μαγειρέψετε σε σούπες, μαγειρευτά ή τσίλι.

4. Προστιθέμενη ζάχαρη
Σύμφωνα με τον Δρ. Samadi, η ζάχαρη τροφοδοτεί τα καρκινικά κύτταρα, επομένως η μείωση της πρόσληψής σας περιορίζοντας τα τρόφιμα και τα ποτά που περιέχουν υψηλές ποσότητες ζάχαρης -όπως σόδα, ζαχαρούχο τσάι, μπισκότα, πίτες, κέικ και άλλα αρτοσκευάσματα- θα μπορούσε να βοηθήσει στην προστασία της υγείας του προστάτη σας.

«Οι άνδρες που αποφεύγουν να πίνουν ζαχαρούχα ποτά κάνουν χάρη στον προστάτη τους, καθώς η μειωμένη κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα και να βελτιώσει την υγεία του προστάτη των ανδρών με BPH ή προστατίτιδα», λέει ο Δρ Samadi.

Και μην ξεχνάτε να λαμβάνετε υπόψη τους υδατάνθρακες σας : τα προϊόντα που παρασκευάζονται με επεξεργασμένους υδατάνθρακες έχουν συχνά υψηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη από αυτά που παρασκευάζονται με δημητριακά ολικής αλέσεως, γι’ αυτό προτιμήστε καστανό ρύζι, ψωμί ολικής αλέσεως και βρώμη, κριθάρι ή κινόα όποτε είναι δυνατόν.

Άλλες θεραπευτικές επιλογές για καλή υγεία του προστάτη
Φυσικά, οι διατροφικές αλλαγές δεν είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να βελτιώσει την υγεία του προστάτη. Η καλύτερη θεραπεία για τα προβλήματα του προστάτη είναι ένας συνδυασμός στρατηγικών για τη συνολική υγεία που μπορεί να περιλαμβάνει πρόσθετες αλλαγές στον τρόπο ζωής, φαρμακευτική αγωγή ή συμπληρώματα.

Αλλαγές τρόπου ζωής
Εκτός από την υγιεινή διατροφή, είναι σημαντικό να:

Διατηρήσετε ένα υγιές βάρος
Ασκηθείτε τακτικά
Πίνετε άφθονο νερό καθημερινά

Εξετάστε το ενδεχόμενο να κάνετε εξετάσεις για καρκίνο του προστάτη καθώς μεγαλώνετε . «Ως χειρουργός καρκίνου του προστάτη, συνιστώ ανεπιφύλακτα τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του προστάτη που ξεκινά από την ηλικία των 40 ετών για όλους τους άνδρες», λέει ο Δρ Samadi. «Μπορείτε να κάνετε μια εξέταση αίματος για ειδικό προστατικό αντιγόνο (PSA) στο ιατρείο σας και να μάθετε τα αποτελέσματα εντός μιας ημέρας».

Μάθετε τα συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη και άλλων προβλημάτων του προστάτη .
Όσο πιο γρήγορα εντοπιστεί ο καρκίνος του προστάτη, τόσο νωρίτερα μπορεί να ξεκινήσει η θεραπεία ή η ενεργή παρακολούθηση. Εάν νιώθετε συχνή επιθυμία για ούρηση, αίμα στα ούρα ή το σπέρμα σας, επώδυνη ούρηση, πόνο ή δυσκαμψία μεταξύ της πλάτης και του άνω μέρους των μηρών σας ή επώδυνη εκσπερμάτιση, θα πρέπει να επισκεφτείτε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης το συντομότερο δυνατό.

Φάρμακα
Εάν ο παροχέας σας πιστεύει ότι έχετε πρόβλημα με τον προστάτη σας, ο πάροχος μπορεί να σας συνταγογραφήσει φάρμακα για να σας βοηθήσει.

Σύμφωνα με τον Δρ. Sperling, η έρευνα δείχνει ότι τα φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία όπως το Viagra και το Cialis μπορεί να βελτιώσουν τα ουροποιητικά συμπτώματα της BPH, ενώ άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η χρήση μετφορμίνης σε άνδρες με διαβήτη φαίνεται να βοηθά στη μείωση της θνησιμότητας από καρκίνο του προστάτη —και ο συνδυασμός μετφορμίνης με φάρμακα στατίνης μπορεί να ενισχύσει αυτό το αποτέλεσμα στο πλαίσιο του διαβήτη.

Ωστόσο, θα πρέπει να προσθέτετε ή να αφαιρείτε φάρμακα στην καθημερινή σας ρουτίνα μόνο υπό την επίβλεψη ενός παρόχου υγειονομικής περίθαλψης, λέει ο Δρ Sperling. Υπάρχουν ορισμένες γνωστές αλληλεπιδράσεις φαρμάκων με φάρμακα που συνταγογραφούνται συνήθως για την υγεία του προστάτη. Οι άνδρες που παίρνουν νιτρικά συχνά συμβουλεύονται να μην λαμβάνουν φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία όπως το Viagra , για παράδειγμα. Και η λήψη μετφορμίνης με ορισμένα άλλα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των Topamax και Diamox, μπορεί να οδηγήσει σε μια σοβαρή κατάσταση που ονομάζεται γαλακτική οξέωση .

Συμπληρώματα
Τέλος, ορισμένα φυτικά συμπληρώματα ισχυρίζονται ότι βελτιώνουν την υγεία του προστάτη, συμπεριλαμβανομένου του τριβολιού και του γαϊδουράγκαθου. Ο Wiemann λέει ότι πολλά από αυτά έχουν πολύ λίγη έρευνα για να υποστηρίξουν τυχόν ισχυρισμούς υγείας, ωστόσο συνιστά να ενημερώνετε πάντα τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα.

www.singlecare.com/

Έλαιο – Λευκή Πεύκη. Εμμηνόπαυση χωρίς γήρανση!

Σέρουμ πεπτιδίων. Η επανάσταση στην ανάπλαση.

Λάδι Στρουθοκαμήλου Απο Τα Μυστικά Ομορφιάς 

Λάδι ελίχρυσος. Ισχυρό αναπλαστικό αντιρυτιδικό.

Ενισχυμένη Μαύρη Πεύκη. Ισχυρότερη σύσφιξη και ανόρθωση!

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr