Πώς σας λέει το σώμα σας ότι το έντερό σας δεν είναι ισορροπημένο (ακόμη και όταν η πέψη σας είναι κανονική)

Πώς σας λέει το σώμα σας ότι το έντερό σας δεν είναι ισορροπημένο (ακόμη και όταν η πέψη σας είναι κανονική)

Η πέψη και η υγεία του εντέρου πάνε χέρι-χέρι, δεν είναι ένα και το αυτό. Η κατάσταση του εντέρου σας είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσει την πέψη -καλώς ή κακώς- αλλά θα επηρεάσει επίσης τα πάντα, από τη διάθεση και την ενέργειά σας μέχρι το δέρμα και την υγεία του ανοσοποιητικού σας.

Με αυτά τα λόγια, πολλοί άνθρωποι που αντιμετωπίζουν πεπτική δυσφορία έχουν ιδέα ότι το έντερό τους θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει λίγο TLC μόνο από τα συμπτώματά τους, κάτι που μπορεί να τους επιτρέψει να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την επούλωση.
Αλλά αν δεν αντιμετωπίζετε πεπτικές διαταραχές, ανέχεστε καλά τα περισσότερα τρόφιμα και μεταφέρετε στερεά BM σε σταθερή βάση, αυτό σημαίνει ότι το μικροβίωμα του εντέρου σας είναι σε κορυφαία μορφή;

Μπορείτε να έχετε καλή πέψη παρά τις ανισορροπίες του εντέρου;
Ο ερευνητής του μικροβιώματος του εντέρου Nathan Price , PhD, Επικεφαλής Επιστημονικός Υπεύθυνος στο Thorne, ασχολείται με τα πράγματα, λέγοντας ότι δεν είναι πραγματικά δυνατό να έχετε αστρική πέψη εάν δεν έχετε ένα υγιές έντερο.

«Υπάρχουν περισσότερα στην πέψη από τα ξεκάθαρα σημάδια με τα οποία είμαστε πολύ εξοικειωμένοι, όπως φούσκωμα, ναυτία, διάρροια, δυσκοιλιότητα ή αέρια», λέει ο Δρ Πράις. «Η πέψη διασπά την τροφή σε θρεπτικά συστατικά, τα οποία το σώμα χρησιμοποιεί για ενέργεια, ανάπτυξη και επισκευή κυττάρων – όλα αυτά είναι απαραίτητα για τις ανάγκες του σώματος για να λειτουργεί σωστά και να παραμένει υγιές». Εάν το έντερο σας είναι ανισορροπημένο, μπορεί (ή μπορεί και όχι) να εμφανίσετε εκδηλώσεις πεπτικής δυσφορίας, αλλά αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Εάν το έντερο σας είναι ανισορροπημένο, μπορεί (ή μπορεί και όχι) να εμφανίσετε εκδηλώσεις πεπτικής δυσφορίας, αλλά αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

«Το μικροβίωμα του εντέρου επηρεάζει την πέψη μας με πολλούς τρόπους που είναι πιο δύσκολο να αισθανθούμε και γίνονται ορατοί μόνο μέσω δοκιμών», συνεχίζει ο Δρ Πράις. «Για παράδειγμα, ορισμένα βακτήρια θα διασπάσουν τις ενώσεις στα τρόφιμα μας και θα παράγουν υποπροϊόντα που μπορεί να είναι επιβλαβή για την υγεία της καρδιάς. Μπορούν επίσης να μεταμορφώσουν θρεπτικά συστατικά που προάγουν την υγεία, εμποδίζοντας την απορρόφησή τους στο σώμα μας».

Επιπλέον, το μικροβίωμα σας επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο διασπάτε τα μακροθρεπτικά συστατικά. Ο Δρ Πράις προσφέρει ένα άλλο παράδειγμα: Εάν το μικροβίωμά σας αφομοιώνει σύνθετους υδατάνθρακες περισσότερο σε απλά σάκχαρα από άλλες ενώσεις που προάγουν την καλή υγεία, μπορεί να εμφανίσετε μεγαλύτερη απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα – και επομένως να αντιμετωπίσετε συνοδευτικές παρενέργειες. «Στην πραγματικότητα, μελέτες έχουν δείξει ότι οι αντιδράσεις μας στα τρόφιμα που χωνεύουμε και πώς επηρεάζουν το σάκχαρό μας είναι πραγματικά προβλέψιμες από το ατομικό σας μικροβίωμα, κάτι που έχει σημαντικές συνέπειες για εξατομικευμένες διατροφικές συστάσεις», λέει ο Δρ.

Με απλά λόγια, η πέψη είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που ξεπερνά πολύ το πώς νιώθετε μετά την κατανάλωση τροφής και πόσο άνετα (και συχνά) κάνετε τις κενώσεις του εντέρου. «Αν δεν έχετε υγιές έντερο, τότε αυτό θα βλάψει πάντα την πέψη σας στον ένα ή τον άλλο βαθμό», επαναλαμβάνει ο Δρ Πράις.

«Αν δεν έχετε υγιές έντερο, τότε αυτό θα βλάψει πάντα την πέψη σας στον ένα ή τον άλλο βαθμό», επαναλαμβάνει ο Δρ Πράις.

Πρόσθετα σημάδια κακής υγείας του εντέρου
Τα συμπτώματα που σχετίζονται με την πεπτική δυσφορία δεν είναι τα μόνα σημάδια που υποδεικνύουν ότι το έντερο σας μπορεί να είναι σε κακή κατάσταση . Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις στις οποίες οι ανισορροπίες του εντέρου θα μπορούσαν να σας κάνουν να αισθάνεστε αδιαθεσία.

Ο Δρ Πράις μάς υπενθυμίζει ότι το μεγαλύτερο μέρος της σεροτονίνης – ένας πολύ σημαντικός νευροδιαβιβαστής για την ψυχική υγεία – παράγεται στο έντερο . Έτσι, εάν αισθάνεστε πιο πεσμένοι ή ανήσυχοι από το συνηθισμένο, ή ακόμα και παλεύετε τακτικά με προκλήσεις ψυχικής υγείας, η φροντίδα του εντέρου σας θα μπορούσε κάλλιστα να μεταφραστεί σε ευδιάκριτα οφέλη για το μυαλό και τη διάθεσή σας.

Εάν αισθάνεστε πιο πεσμένοι ή ανήσυχοι από το συνηθισμένο, ή ακόμα και παλεύετε τακτικά με προκλήσεις ψυχικής υγείας, η φροντίδα του εντέρου σας θα μπορούσε κάλλιστα να μεταφραστεί σε ορατά οφέλη για το μυαλό και τη διάθεσή σας.

«Η σεροτονίνη εμπλέκεται επίσης σε ένα ευρύ φάσμα βιολογικών διεργασιών, συμπεριλαμβανομένης της υγείας των οστών, της επούλωσης από πληγές, της πήξης του αίματος και της σεξουαλικής επιθυμίας», λέει ο Δρ Πράις. Αναφέρει επίσης ότι οι ανισορροπίες του εντέρου μπορούν να συμβάλουν στην κόπωση και συχνά θα επηρεάσουν το πόσο καλά κοιμάστε τη νύχτα. (Αυτά τα μηνύματα χαράζουν μόνο την επιφάνεια, καθώς το έντερο σας θα επηρεάσει αμέτρητες άλλες πτυχές της σωματικής, ψυχικής και συναισθηματικής σας ευεξίας.)

Απλές συμβουλές για να υποστηρίξετε το έντερο σας (και πώς να αποκτήσετε σαφήνεια για το πόσο υγιές είναι πραγματικά)
Είτε αισθάνεστε ότι η πέψη σας δεν είναι τόσο βέλτιστη όσο ήταν ή θα μπορούσε να είναι κάποτε, δεν είναι ποτέ κακή ιδέα να λάβετε προληπτικά μέτρα για να υποστηρίξετε την υγεία του εντέρου σας. Ευτυχώς, αυτό θα μπορούσε να είναι τόσο απλό όσο η εύρεση μιας υγιούς διέξοδος για τη διαχείριση του άγχους , ό,τι κι αν είναι αυτό.

Όσον αφορά τη διατροφή, ο Δρ Πράις συνιστά να παραμένετε ενυδατωμένοι και να τρώτε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, πολλά από τα οποία προσφέρουν πρεβιοτικά προνόμια . (Σημείωση: Αν και δεν είναι όλες οι διαιτητικές ίνες πρεβιοτικά, όλα τα πρεβιοτικά είναι διαιτητικές ίνες .) Ενώ τα προβιοτικά τείνουν να τραβούν τα φώτα της δημοσιότητας σε συζητήσεις σχετικά με την υγεία του εντέρου, ο Δρ Πράις τονίζει πόσο κρίσιμα είναι τα πρεβιοτικά. «Μελέτες έχουν δείξει πιο μακροχρόνιες αλλαγές στο μικροβίωμα και την υγεία του εντέρου αλλάζοντας τις τροφές που τροφοδοτούν το μικροβίωμα σας (πρεβιοτικά) έναντι της εισαγωγής νέων βακτηρίων (προβιοτικών) που συχνά δυσκολεύονται να ανταγωνίζονται για να επιβιώσουν και να επιμείνουν», εξηγεί.

www.wellandgood.com

Έλαιο – Λευκή Πεύκη. Εμμηνόπαυση χωρίς γήρανση!

Σέρουμ πεπτιδίων. Η επανάσταση στην ανάπλαση.

Λάδι Στρουθοκαμήλου Απο Τα Μυστικά Ομορφιάς 

Λάδι ελίχρυσος. Ισχυρό αναπλαστικό αντιρυτιδικό.

Ενισχυμένη Μαύρη Πεύκη. Ισχυρότερη σύσφιξη και ανόρθωση!

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr