8 εξογκώματα στο δέρμα σας που είναι εντελώς φυσιολογικά – και δεν πρέπει να τα σκάσετε

8 εξογκώματα στο δέρμα σας που είναι εντελώς φυσιολογικά – και δεν πρέπει να τα σκάσετε

« Το να σκάσει οτιδήποτε κάνει το δέρμα σας να σπάσει σωματικά, καθιστώντας το πιο επιρρεπές σε μολύνσεις και ένα ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα από αυτό που ήταν αρχικά εκεί», λέει ο Dendy Engelman, MD, πιστοποιημένος δερματολόγος στο Manhattan Dermatology and Cosmetic Surgery στο Νέα Υόρκη. Επίσης, εγγυάστε σχεδόν σε μεγάλο βαθμό τη δημιουργία ουλών και μια καθυστερημένη διαδικασία επούλωσης εάν δεν αντισταθείτε, λέει ο Noelani Gonzalez, MD, FAAD , διευθυντής καλλυντικής δερματολογίας στο Mount Sinai West.

Η καλύτερη κίνηση είναι να εφοδιαστείτε με προϊόντα περιποίησης δέρματος εγκεκριμένα α, χωρίς συνταγή ή να αφήσετε τους επαγγελματίες να το χειριστούν στα γραφεία τους με λέιζερ και gadget που είναι ασφαλή για το δέρμα στα οποία δεν έχετε πρόσβαση στο σπίτι. Η πιο έξυπνη θεραπεία θα εξαρτηθεί από το τι ακριβώς προκαλεί τα ενοχλητικά δερματικά σας προβλήματα—είτε πρόκειται για ένα σκληρό σπυράκι κάτω από το δέρμα είτε για μικροσκοπικά λευκά εξογκώματα στο πρόσωπό σας.

Εδώ θα βρείτε όλες τις λεπτομέρειες που χρειάζεστε για 18 κοινά προβλήματα του δέρματος.

1. Σπυράκια Κυστικής Ακμής
Τα κυστικά σπυράκια εμφανίζονται πολύ βαθιά κάτω από την επιφάνεια του δέρματος, σχηματίζοντας ένα κόκκινο, τρυφερό οζίδιο που όχι μόνο είναι επώδυνο αλλά και πολύ πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί με φάρμακα OTC . «Η φλεγμονή που συνοδεύει την κυστική ακμή μπορεί να εμποδίσει τη διαδικασία επούλωσης και συχνά να οδηγήσει σε μόνιμες ουλές που είναι αδύνατο να εξαλειφθούν», λέει ο Δρ Ένγκελμαν.

 «Οι κύστεις εμφανίζονται  κάτω από το δέρμα με ένα αιματηρό σημείο», λέει ο Joel Schlessinger, MD, πιστοποιημένος δερματολόγος.

Η αιτία: «Η κυστική ακμή προκαλείται από ορμονικές διακυμάνσεις και βακτήρια ακμής»,. «Τα υψηλά επίπεδα ορμονών προκαλούν υπερπαραγωγή ελαίου, προκαλώντας πρήξιμο των πόρων . Όταν αυτό το λάδι δεν μπορεί να φτάσει στην επιφάνεια του δέρματος, σπάει από κάτω και προκαλεί εξάπλωση της φλεγμονής στον περιβάλλοντα ιστό». Άλλες αιτίες περιλαμβάνουν βακτήρια στους θύλακες των τριχών και επιβράδυνση του κυτταρικού κύκλου σε ασθενείς με ακμή που οδηγούν σε συσσώρευση κερατίνης στους πόρους.

Η θεραπεία: Αντί να το κάνετε με τα δάχτυλά σας, κλείστε ένα ραντεβού με τον δερματολόγο σας, ο οποίος μπορεί να αντιμετωπίσει σωστά την κατάσταση (συνήθως με τη μορφή εμβολίου κορτιζόνης για να σκοτώσει αμέσως το πρήξιμο) και μπορεί ακόμη και να σας σώσει από ουλές εντελώς.

2. Μηλιά
Παρατηρήσατε ποτέ πώς αυτά τα μικροσκοπικά λευκά εξογκώματα στο πρόσωπό σας (γνωστός και ως milia ) αρνούνται να σκάσουν ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά προσπαθείτε; 

Αιτία: Τα Μηλιά στην πραγματικότητα δεν γεμίζουν με λάδια ή βρωμιά. Είναι μικροσκοπικές, αβλαβείς κύστεις που εμφανίζονται όταν τα νεκρά κύτταρα του δέρματος παγιδεύονται κάτω από το δέρμα σας, λέει ο Δρ Schlessinger. «Το να τα σκάσετε συχνά έχει ελάχιστα έως καθόλου αποτελέσματα, και η προσπάθεια να τα σκάσετε πιθανότατα θα αφήσει το δέρμα σας κόκκινο, ερεθισμένο και φλεγμονώδες, με τα milia να είναι ακόμα ανέπαφα», λέει ο Δρ Schlessinger. 

Η θεραπεία: «Αν σας ενοχλεί, προγραμματίστε ένα ραντεβού με τον δερματολόγο σας, ο οποίος πιθανότατα θα εκχυλίσει με ένα θερμαινόμενο, αποστειρωμένο εργαλείο», λέει ο Δρ Ένγκελμαν. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μια κρέμα με ρετινοειδή για να τα εξομαλύνετε γρηγορότερα , αν και τα milia γενικά καθαρίζονται από μόνα τους.

3. Τρίχες που μεγαλώνουν προς τα μέσα

Η αιτία: « Οι τρίχες που αναπτύσσονται προς τα μέσα εμφανίζονται όταν ο άξονας της τρίχας παγιδεύεται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος», λέει ο Δρ Schlessinger. «Τα κόκκινα εξογκώματα που ακολουθούν συχνά προκαλούν φαγούρα και φλεγμονή, αλλά δεν είναι ποτέ καλή ιδέα να χρησιμοποιήσετε τσιμπιδάκια ή χειροκίνητη δύναμη για να τα αφαιρέσετε.» Η συμπίεσή τους θα επιδεινώσει τη φλεγμονή και τον ερεθισμό, προσθέτει. 

Η θεραπεία: Εφαρμόστε υδροκορτιζόνη , η οποία μειώνει την ερυθρότητα, τον κνησμό και τον ερεθισμό—και πλύνετε την πληγείσα περιοχή με ένα απολεπιστικό καθαριστικό για να βοηθήσετε τα μαλλιά να φτάσουν στην επιφάνεια του δέρματος. Εάν τα επώδυνα εξογκώματα επιμένουν, ο Δρ Γκονζάλες λέει ότι μπορείτε να πάτε σε έναν δερματολόγο που θα τρυπήσει το δέρμα και θα αφαιρέσει τις τρίχες ή θα του κάνει ένεση με στεροειδή για να μειώσει τη φλεγμονή.

Επαγγελματική συμβουλή για να μην χρειαστεί να τα αντιμετωπίσετε καθόλου: Κάντε απολέπιση πριν ξυριστείτε και ξυρίστε προς την κατεύθυνση που μεγαλώνουν τα μαλλιά σας αντί να τα κόβετε.

4. Ετικέτες δέρματος

« Οι ετικέτες του δέρματος είναι επιπλέον αυξήσεις δέρματος που εμφανίζονται συνήθως στον λαιμό και τις μασχάλες», λέει ο Joshua Zeichner, MD, διευθυντής αισθητικής και κλινικής έρευνας στη δερματολογία στο Mount Sinai Hospital. Συγκεκριμένα, οι ετικέτες του δέρματος είναι φτιαγμένες από σάρκα και η προσπάθεια αφαίρεσής τους θα προκαλέσει πόνο και αιμορραγία, λέει ο Δρ Zeichner. Θα μπορούσε επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης.

Αιτία: «Συχνά εμφανίζονται σε περιοχές τριβής, όπως στον λαιμό, τις μασχάλες και τη βουβωνική χώρα, και πιστεύεται ότι προκαλούνται από τρίψιμο του δέρματος στο δέρμα ή στα ρούχα», λέει ο Bruce Katz, MD, δερματολόγος στη Νέα Υόρκη . 

Η θεραπεία: Αυτή είναι σίγουρα μια δουλειά για επαγγελματίες. «Ένας επαγγελματίας μπορεί να αφαιρέσει τις δερματικές ετικέτες παγώνοντάς τις (μια τεχνική στην οποία χρησιμοποιεί υγρό άζωτο γνωστή ως κρυοθεραπεία), καίγοντάς τις ελαφρά με καυτηρίαση ή αφαιρώντας τις χειρουργικά αφαιρώντας τις», λέει ο Δρ Γκονζάλες. 

5. Επιχείλιος έρπης
Μην σκεφτείτε καν να τα αγγίξετε—όσο κι αν μοιάζει με σπυράκι . «Θα μπορούσε πολύ εύκολα να οδηγήσει στο σχηματισμό άλλης πληγής», λέει ο Δρ Schlessinger. «Το σκάσιμο τους απελευθερώνει ένα υγρό που μοιάζει με φουσκάλες που περιέχει τον ίδιο ιό και μπορεί εύκολα να εξαπλωθεί σε άλλες περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του προσώπου ».

Η αιτία: Ο ιός του απλού έρπητα τύπου 1 (HSV-1) και ο τύπος 2 (HSV-2) ευθύνονται για τον επιχείλιο έρπη, και είναι κοινός, λέει ο Δρ Gonzalez. Σοβαρά – το 50 έως 80 τοις εκατό των ενηλίκων των ΗΠΑ έχουν στοματικό έρπητα.

Η θεραπεία: Οι μικρές πληγές μπορούν να επουλωθούν από μόνες τους με τη βοήθεια θεραπειών OTC. Αλλά αν παρατηρήσετε ότι ο επιχείλιος έρπης εμφανίζεται πιο συχνά (ή εξαπλώνεται σε μεγαλύτερες περιοχές), ο Δρ Γκονζάλες λέει ότι θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό για επαγγελματική βοήθεια για πιο επιθετική φαρμακευτική αγωγή και εάν έχετε πληγές περισσότερες από έξι φορές το χρόνο.

6. Dermatosa Papulosa Nigra (DPN)

Αυτά τα καφέ ή μαύρα εξογκώματα μοιάζουν με κρεατοελιές και εμφανίζονται στο πρόσωπο και το λαιμό κυρίως στο χρώμα του δέρματος. Η δερματολόγος Mona Gohara, MD , δερματολόγος από το Κονέκτικατ και αναπληρώτρια κλινική καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Yale λέει, “Δεν υπάρχει καμία ανησυχία εκτός από αυτές που ενοχλούνται από αισθητικά.”

Αιτία: Είναι γενετικό. «Δεν υπάρχει καμία γνωστή αιτία , αλλά γνωρίζουμε ότι συμβαίνει σε οικογένειες», λέει ο Δρ Gohara.

Η θεραπεία : Και πάλι, αυτά τα σημάδια δεν βλάπτουν, αλλά αν δεν σας αρέσει η εμφάνισή τους, μπορείτε να λάβετε θεραπείες αφαίρεσης στο δερματολογικό γραφείο. Σύμφωνα με το Skin of Color Society , αυτό περιλαμβάνει «εκτομή με ψαλίδα, εκτομή ξυρίσματος, κρυοχειρουργική, ηλεκτροαποκοπή, απόξεση, δερμοαπόξεση και αφαίρεση με λέιζερ». Απλώς να ξέρετε σε βαθύτερους τόνους δέρματος, υπάρχει κίνδυνος αυτές οι διαδικασίες να προκαλέσουν προβλήματα χρωματισμού του δέρματος, γι’ αυτό φροντίστε να δημιουργήσετε ένα σχέδιο μετα-φροντίδας με το δέρμα σας.

7. Κεράτωση Πυλάρης
«Το σφίξιμο ή το μάζεμα σε αυτές τις βλάβες προκαλεί επιδείνωση των επιπτώσεων όπως ερυθρότητα και πιθανότητα δημιουργίας ουλών επίσης», λέει ο Δρ Ένγκελμαν.

Αιτία: Συχνά αναφέρεται ως « δέρμα κοτόπουλου », αυτή η γενετική πάθηση προκαλείται από τη συσσώρευση κερατίνης—της πρωτεΐνης που προστατεύει το δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια από μολύνσεις και άλλες επιβλαβείς περιβαλλοντικές τοξίνες. «Η συσσώρευση σχηματίζει ένα βύσμα που εμποδίζει το άνοιγμα ενός τριχοθυλακίου», προσθέτει ο Δρ Ένγκελμαν.

Η θεραπεία: Χρησιμοποιήστε ένα χημικό απολεπιστικό που περιέχει σαλικυλικό οξύ και γλυκολικό οξύ ή προϊόντα όπως το AmLactin για να ηρεμήσετε τη φλεγμονή και να εξομαλύνετε σταδιακά τα εξογκώματα με την πάροδο του χρόνου, λέει ο Δρ Gonzalez. «Αν αυτό δεν έχει αποτέλεσμα, επισκεφτείτε έναν δερματολόγο ή έναν αισθητικό που μπορεί να σας θεραπεύσει σωστά», συνιστά ο Δρ Ένγκελμαν. Οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν την τοπική φαρμακευτική αγωγή τρετινοΐνη (γνωστή και ως Retin-A) για την απολέπιση της περιοχής, το παλμικό λέιζερ βαφής για τη θεραπεία της ερυθρότητας και το χημικό peeling, προσθέτει ο Δρ Gonzalez.

8. Μαύρα στίγματα και λευκά στίγματα
Είναι πολύ συχνά — αλλά κρατάτε μακριά τα χέρια σας αν μπορείτε.

Η αιτία: « Τα μαύρα στίγματα αποτελούνται από το ίδιο πράγμα με τα λευκά στίγματα—πόρους που φράσσονται με λάδι—με τη διαφορά ότι το λάδι έχει οξειδωθεί μετά την έκθεση στον αέρα, δίνοντάς του μια μαύρη ή καφέ απόχρωση», λέει ο Δρ Schlessinger. «Η συμπίεσή τους μπορεί να πιέσει τα βακτήρια ακόμα πιο βαθιά και να προκαλέσει τραύμα στο δέρμα».

Η θεραπεία: Τα καλύτερα συστατικά για την αντιμετώπιση των μαύρων στιγμάτων είναι το σαλικυλικό οξύ και η ρετινόλη. Αυτά τα απολεπιστικά προάγουν την ανανέωση των κυττάρων, εμποδίζοντας τα νεκρά κύτταρα του δέρματος να φράξουν τους πόρους σας.

Για να καθαρίσετε το λάδι και τη βρωμιά χωρίς να μαζέψετε τα μαύρα στίγματα ή να ασκήσετε πίεση, χρησιμοποιήστε ένα απολεπιστικό χωρίς συνταγή, όπως το Differin Gel . «Θα λειτουργήσει για να φέρει τα μαύρα στίγματα στην επιφάνεια του δέρματος, αφήνοντάς σας ένα φρέσκο ​​πρόσωπο σε λίγες μέρες», λέει ο Δρ Ένγκελμαν.

Και αναζητήστε προϊόντα μακιγιάζ και περιποίησης δέρματος που είναι χωρίς λιπαρότητα και μη φαγεσωρογόνα , για να βεβαιωθείτε ότι αυτό που χρησιμοποιείτε στο πρόσωπό σας δεν θα συμβάλει σε μελλοντικά εξογκώματα.

9. Σμηγματορροϊκές Κερατώσεις
Ο Δρ Zeichner λέει ότι οι σμηγματορροϊκές κερατώσεις είναι τραχιά καφέ εξογκώματα που εμφανίζονται συνήθως σε περιοχές που εκτίθενται πολύ στον ήλιο, όπως το πρόσωπο, το στήθος και η πλάτη. Είναι εντελώς καλοήθεις, λέει ο Δρ Γκονζάλες.

Η αιτία: “Πρόκειται για συμπαγείς όγκους επιπλέον δέρματος που συσσωρεύονται στην επιφάνεια του σώματός σας”. Η έκθεση στον ήλιο δεν βοηθά, αλλά ακόμα κι αν κάνετε αφρό με αντηλιακό καθημερινά (που θα έπρεπε!) αυτά τα εξογκώματα μπορεί να εξακολουθούν να υπάρχουν καθώς είναι γενετικά.

Η θεραπεία: Αντί να προσπαθήσετε να τα εξαφανίσετε, ο Δρ. Ζάιχνερ συνιστά να επισκεφτείτε τον δερματολόγο σας εάν ερεθιστούν ή φλεγμονωθούν — .

«Εάν σας ενοχλεί η εμφάνιση, μιλήστε με τον δερματολόγο σας για μια θεραπεία που ονομάζεται Eskata , η οποία είναι η μόνη εγκεκριμένη θεραπεία από τον FDA για αυτούς», συμβουλεύει ο Δρ Zeichner. Συνήθως απαιτούνται δύο συνεδρίες για να λειτουργήσουν. κάθε συνεδρία αντιμετωπίζει τέσσερα έως πέντε σημεία. Διαφορετικά, μπορείτε να επιλέξετε κρυοθεραπεία για να τα καταψύξετε ή να τα κάψετε απαλά, προσθέτει ο Δρ Γκονζάλες.

10. Λιπώματα

Το λίπωμα είναι μια λιπώδης εναπόθεση κάτω από το δέρμα που μπορεί να μοιάζει με κυστικό σπυράκι. Είναι μη καρκινικά και γενικά ακίνδυνα, αν και μπορεί να γίνουν επώδυνα αν μεγαλώσουν πολύ.

Αιτία: Τα λιπώματα είναι συχνά γενετικά συνδεδεμένα, επομένως μπορείτε να ευχαριστήσετε τους γονείς σας εάν παρατηρήσετε ότι ένα από αυτά αρχίζει να εμφανίζεται, λέει ο Δρ Γκονζάλες.

Η θεραπεία: Παρόλο που η Dr. Pimple Popper «σκάει» λιπώματα στους πελάτες της στο reg, δεν πρέπει να το δοκιμάσετε στο σπίτι. Αν ανοίξετε το δέρμα σας, θα το κάνει κόκκινο, ερεθισμένο και ενδεχομένως να αφήσει βακτήρια στην περιοχή. Η καλύτερη επιλογή σας είναι να ζητήσετε από έναν δερματολόγο να το αφαιρέσει με το κάψιμο ή τη λήψη λέιζερ  για να μειώσει τις ουλές.

11. Αγγειώματα κερασιού

Αυτά τα έντονα κόκκινα καλοήθη εξογκώματα αποτελούνται από μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία. Τείνουν να εμφανίζονται στο πρόσωπο, το στήθος, την κοιλιά και την πλάτη.

Η αιτία: Η αιτία τους είναι άγνωστη, αλλά υπάρχει μια γενετική συνιστώσα που μπορεί να σας κάνει πιο επιρρεπείς στο να τα εμφανίσετε.

Η θεραπεία: Δεδομένου ότι αυτά είναι γεμάτα αίμα, το να τα σκάσει κανείς σίγουρα δεν είναι η σωστή κίνηση. Ωστόσο, η αφαίρεση είναι αρκετά απλή, υπόσχεται ο Δρ Γκονζάλες. Μια επίσκεψη στο γραφείο του δερματολόγου για θεραπεία με λέιζερ ή καυτηριασμό θα σας λύσει το πρόβλημα και μάλιτα χωρίς ουλές.

12. Σμηγματογόνοι Κύστες

Αυτά τα εξογκώματα στο χρώμα του δέρματος είναι γεμάτα με ένα υλικό που μοιάζει με κίτρινο τυρί. Και παρόλο που είναι συνήθως καλοήθεις και ασυμπτωματικές, μερικές φορές μπορεί να γίνουν επώδυνες εάν φλεγμονωθούν, μολυνθούν ή ραγίσουν, προσθέτει.

Αιτία: Αυτές οι τυχαίες συσσωρεύσεις κερατίνης, που μοιάζει με σπυράκι κάτω από το δέρμα, εμφανίζονται σε περιοχές του σώματος με μεγάλο όγκο αδένων ελαίου.

Η θεραπεία: «Όσον αφορά τη θεραπεία, έχετε μερικές επιλογές», λέει ο Δρ Γκονζάλες. Μπορείτε να κάνετε ένεση με στεροειδή για να βοηθήσετε τη φλεγμονή να υποχωρήσει και να μειώσει την εμφάνιση του εξογκώματος ή ο γιατρός σας μπορεί να κάνει χειρουργική επέμβαση για να αφαιρέσει την γεμάτη με κερατίνη εσωτερική κάψουλα , η οποία είναι μια πολύ καλή επιλογή, καθώς η κύστη είναι πιθανό να φλεγμονωθεί ξανά εκτός και αν αφαιρεθεί τελείως.

13. Σμηγματογόνος Υπερπλασία

Αυτά τα μικρά κιτρινωπά εξογκώματα που πιπερώνουν το μέτωπο ή το κέντρο του προσώπου είναι εξαιρετικά κοινά. Τείνουν να εμφανίζονται με την ηλικία και συχνά μπερδεύονται με σπυράκια ή δερματικές παθήσεις.

Αιτία: Αν και είναι εντελώς ακίνδυνα,  προκαλούνται από έναυπερανάπτυξη των αδένων ελαίου στο πρόσωπο. 

Η θεραπεία : Αν σας ενοχλεί η εμφάνισή τους και λαχταράτε τις μέρες που το δέρμα σας ήταν λείο και καθαρό,Ο Δρ Gonzalez λέει ότι οι δερματολόγοι μπορούν να κάψουν ελαφρά αυτά τα εξογκώματα που μοιάζουν με ντόνατ με ηλεκτροκαυτηρίαση, να τα αφαιρέσουν με λέιζερ ή να τα παγώσουν με κρυοθεραπεία.

14. Ροδόχρου ακμή

Ενώ μπορεί να συσχετίσετε τη ροδόχρου ακμή με μια ερυθρότητα ή ένα προσωρινό ερύθημα του δέρματος, η Rebecca Marcus, MD, FAAD, πιστοποιημένη από το διοικητικό συμβούλιο δερματολόγος και ιδρύτρια του Maei MD, λέει ότι η ροδόχρου ακμή μπορεί επίσης να είναι κηλιδωτή και μοιάζει με ακμή με το χαρακτηριστικό μικρό της μούσι. -γεμισμένα ή με  εξογκώματα. Αυτή η πάθηση του δέρματος μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και στα μάτια, προκαλώντας τα να γίνουν κόκκινα και φλεγμονώδη. Ωστόσο, κρατήστε τα χέρια σας μακριά από αυτά τα σημεία. θα κάνετε πολύ περισσότερο κακό παρά καλό. Συμβουλευτείτε έναν γιατρό για να βρείτε το καλύτερο σχέδιο επίθεσης για τη διαχείριση των εξάρσεων.

Η αιτία: «Η ροδόχρου ακμή είναι μια κοινή χρόνια φλεγμονώδης κατάσταση που αφορά το δέρμα του προσώπου», λέει ο Δρ Μάρκους. «Αν και η ακριβής αιτία της ροδόχρου ακμής δεν είναι καλά καθορισμένη, πιστεύεται ότι προέρχεται από μια υπερβολική έμφυτη ανοσοαπόκριση σε συνδυασμό με νευροαγγειακή δυσρύθμιση». Σύμφωνα με τον Δρ Μάρκους, πολλά κοινά ερεθίσματα μπορεί να προκαλέσουν έξαρση της ροδόχρου ακμής, από την έκθεση στη ζέστη ή το στρες και την άσκηση έως ουσίες όπως η καφεΐνη και το αλκοόλ ή ακόμα και τρόφιμα όπως η σοκολάτα και οι πικάντικες κουζίνες.

Η θεραπεία: Δυστυχώς, δεν υπάρχει θαυματουργή λύση όταν πρόκειται για τη θεραπεία της ροδόχρου ακμής. Ένας δερματολόγος μπορεί να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα και να περιέχει ιδιαίτερα κακές εξάρσεις με τοπικά και από του στόματος αντιβιοτικά, τοπικά αγγειοσυσταλτικά ή φάρμακα. Τα λέιζερ και οι θεραπείες με έντονο παλμικό φως (IPL) είναι άλλες επιλογές που μπορεί να ανακουφίσουν ή να μειώσουν την εμφάνιση της ερυθρότητας της ροδόχρου ακμής. Θα θελήσετε επίσης να κάνετε έξυπνες επιλογές όσον αφορά το πρόγραμμα περιποίησης της επιδερμίδας σας και τον γενικό τρόπο ζωής σας. «Η απαλή φροντίδα του δέρματος είναι ιδιαίτερα σημαντική, όπως είναι η αποφυγή των ερεθισμάτων όταν είναι δυνατόν, και η αυστηρή προστασία από φωτόνια, κατά προτίμηση με ένα αντηλιακό με βάση τα ορυκτά», λέει ο Δρ Μάρκους.

15. Έκζεμα

Έχετε μερικά ανώμαλα ή ξεφλουδισμένα ξηρά μπαλώματα στο πρόσωπο ή το σώμα σας; Αντισταθείτε στην επιθυμία να μαζέψετε ή να ξύσετε αυτές τις περιοχές. Ο  κνησμός μπορεί πραγματικά να προκαλέσει μια αντίδραση που οδηγεί σε περισσότερο έκζεμα.

Η αιτία: «Το έκζεμα είναι ένας ευρύς όρος που περιλαμβάνει πολλούς διαφορετικούς τύπους φλεγμονωδών δερματικών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένης της ατοπικής δερματίτιδας, του δυσιδρωτικού εκζέματος, του αστεατωτικού εκζέματος και άλλων», λέει ο Δρ Μάρκους. «Η πιο κοινή μορφή εκζέματος είναι η ατοπική δερματίτιδα: μια χρόνια, κνησμώδης, φλεγμονώδης δερματική νόσος στην οποία ο δερματικός φραγμός είναι σε κίνδυνο, η οποία μπορεί να επιτρέψει την είσοδο μολυσματικών παραγόντων ή περιβαλλοντικών ερεθιστικών παραγόντων, προκαλώντας ξηρό, κνησμό, κόκκινο δέρμα».

Η θεραπεία: Ανεξάρτητα από τον τύπο του εκζέματος που μπορεί να έχετε, θα θέλετε να επιλέξετε απαλά, ευαίσθητα προϊόντα δέρματος για πρόληψη. έχει να κάνει με το να διατηρείτε το δέρμα σας υγιές και ανέπαφο με προϊόντα που περιέχουν κεραμίδια και άλλα θρεπτικά συστατικά. «Τα άτομα με έκζεμα πρέπει να ενυδατώνουν το δέρμα τους με ενυδατική κρέμα χωρίς άρωμα μέσα σε δύο έως τρία λεπτά από την έξοδο από το ντους ή το μπάνιο», λέει ο Δρ Μάρκους. «Είναι επίσης χρήσιμο να αποφεύγετε τα ζεστά ντους – επιλέγοντας χλιαρά αντ ‘αυτού – να αποφεύγετε τα αρωματικά προϊόντα (το άρωμα είναι ένα κοινό ερεθιστικό) και να αποφεύγετε τα μάλλινα ρούχα, καθώς η τριβή μπορεί να ερεθίσει το δέρμα.

Το έκζεμα δεν είναι πραγματικά κάτι που πρέπει να διαγνώσετε μόνοι σας. Θα θελήσετε να συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο για μια οριστική ταυτοποίηση καθώς και το καλύτερο σχέδιο θεραπείας για το δέρμα σας, το οποίο ο Δρ Μάρκους λέει ότι μπορεί να περιλαμβάνει τοπικά στεροειδή ή άλλα τοπικά ή συστηματικά αντιφλεγμονώδη φάρμακα . Ορισμένα προϊόντα από το φαρμακείο μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη και στην ανακούφιση του κνησμού.

16. Κονδυλώματα
Αυτά τα μικρά εξογκώματα που εμφανίζονται στο δέρμα είναι αρκετά κοινά. Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για πολλούς ιούς, υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης των κονδυλωμάτων, λέει ο Δρ Gohara. Αλλά επιλέγοντας ένα κονδυλωμάτων, μπορείτε να το απλώσετε σε περισσότερες περιοχές του δέρματός σας ή να το κάνετε ερεθισμένο.

Αιτία: Τα κονδυλώματα εμφανίζονται ως αποτέλεσμα του ιού HPV και μεταδίδονται μέσω της επαφής δέρμα με δέρμα ή δέρμα με επιφάνεια.

Η θεραπεία: «Κρατήστε μακριά τα χέρια και αναζητήστε αντιικές θεραπείες όπως έμπλαστρα με σαλικυλικό οξύ, θεραπεία με TCA ή υγρό άζωτο και ενέσιμα φάρμακα», προσθέτει ο Δρ Gohara.

17. Βράση
«Η βράση είναι ένας γενικός όρος για ένα εξόγκωμα γεμάτο πύον κάτω από το δέρμα», λέει ο Δρ Gohara.

Η αιτία: ” Το πύον στο δέρμα υποδηλώνει γενικά μια μόλυνση με βακτήρια όπως ο χρυσίζον σταφυλόκοκκος” (ένας τύπος βακτηρίων), εξηγεί η Gohara. Επομένως, είναι λογικό ότι η επιλογή αυτών των βρασμών θα είχε ως αποτέλεσμα κάτι καταστροφικό – σε τελική ανάλυση, τα χέρια είναι ένα από τα πιο βρώμικα μέρη του σώματος. «Το να μαζέψεις ή να βάλεις μια βράση μπορεί σίγουρα να πυροδοτήσει τη φωτιά προσθέτοντας περισσότερη φλεγμονή και μόλυνση στο μείγμα», προσθέτει.

Η θεραπεία: Γενικά, οι βράσεις απαιτούν τομή και αποστράγγιση για την απελευθέρωση του υγρού και, εάν χρειάζεται, τη χρήση αντιβιοτικών, συνιστά η Gohara.

18. Χηλοειδή
«Το χηλοειδές είναι μια παχύρρευστη ουλή που είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί σε άτομα με καφέ ή μαύρο δέρμα», λέει ο Δρ Gohara, προσθέτοντας ότι οι λοβοί του αυτιού μετά το τρύπημα είναι μια κοινή περιοχή όπου αναπτύσσονται.

Η αιτία: Υπάρχουν διαφορετικές αιτίες για τα χηλοειδή, λέει η Gohara. «Η τάση για δημιουργία χηλοειδούς εξαρτάται από το πώς ανταποκρίνεται το δέρμα κάποιου στο τραύμα».

Η θεραπεία: “Κάποιος πρέπει να αναζητήσει τη φροντίδα ενός πιστοποιημένου δερματολόγου, όπου οι ενέσεις με στεροειδή, τα λέιζερ και η χειρουργική αφαίρεση είναι όλες πιθανές επιλογές”, λέει.

Πότε να δείτε γιατρό:
Πριν προσπαθήσετε να αναγνωρίσετε κάτι που μπορεί να έχει εμφανιστεί στο δέρμα σας, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πότε πρέπει να αναζητήσετε και την επαγγελματική γνώμη ενός δερματολόγου. Αν και τα νέα σημεία ή εξογκώματα δεν είναι απαραίτητα προβληματικά και μπορεί να εμφανίσετε πράγματα όπως η ακμή και το έκζεμα μέχρι την ενηλικίωση, ο Δρ Marcus λέει ότι το όριο για να κλείσετε ένα ραντεβού θα πρέπει να είναι σχετικά χαμηλό.

“Εάν έχετε μια ανησυχία για το δέρμα που σας ενοχλεί και δεν έχει επιλυθεί εύκολα με μια θεραπεία χωρίς ιατρική συνταγή, θα πρέπει να ζητήσετε τη συμβουλή ενός πιστοποιημένου δερματολόγου”, λέει ο Δρ Μάρκους. “Αν και πολλά δέρματα Οι ανησυχίες είναι καλοήθεις, μπορούν ακόμα να κάνουν ένα άτομο να αισθάνεται αυτοσυνείδητο ή άβολα».

Προτείνει επίσης να πάτε στο γιατρό εάν ένας σπίλος ή ένα εξόγκωμα έχει αλλάξει στην εμφάνιση, να προγραμματίσετε προληπτικά έναν ετήσιο έλεγχο για τον καρκίνο του δέρματος και να επισκεφτείτε το γραφείο εάν πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε λοίμωξη που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικό. Είναι πάντα καλύτερο να είσαι ασφαλής παρά να λυπάσαι και ο μόνος τρόπος για να πάρεις μια πραγματικά οριστική διάγνωση είναι από έναν δερματολόγο.

www.womenshealthmag.com

 

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας♥

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

www.pexels.com

Αιθέριο Έλαιο Ελίχρυσος. Μοναδική Προσφορά!

Έλαιο κολοκύθας για φυσικό μπότοξ.

Έλαιο – Λευκή Πεύκη. Εμμηνόπαυση χωρίς γήρανση!

Αιθέριο έλαιο Σιτρονέλας. Εντομοαπωθητικό!

Σέρουμ Βιταμίνης C & Ε.

Τα πιο Αποτελεσματικά Προϊόντα για την Κυτταρίτιδα.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr