Διατροφή: Οι τροφές που διώχνουν το «φούσκωμα»
Προτού ανατρέξετε στο ντουλαπάκι με τα φάρμακα αναζητώντας ένα σκεύασμα για το φούσκωμα, τρεις ειδικοί δίνουν τις δικές τους συμβουλές για να έχουμε ήρεμο στομάχι
Ένας στους τέσσερις παγκοσμίως βιώνει κάποια στιγμή της ζωής τους το ενοχλητικό φούσκωμα, σύμφωνα με την Cleveland Clinic. Πρόκειται, επομένως, για μια αρκετά κοινή κατάσταση, που όμως θα μπορούσε να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για το πεπτικό σύστημα, σύμφωνα με τον δρα. Brooks Cash, καθηγητής γαστρεντερολογίας στην Ιατρική Σχολή McGovern του Πανεπιστημίου του Τέξας.
Για παράδειγμα, ο τρόπος ζωής θα μπορούσε να συντηρεί το πρόβλημα: «Το γρήγορο φαγητό, το μάσημα τσίχλας, η χρήση καλαμακίων και το κάπνισμα συνδέονται με την κατάποση αέρα, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει φούσκωμα» συμπληρώνει ο δρ. Cash.
Αντίστοιχα, το φούσκωμα θα μπορούσε να αποτελεί σημάδι γαστρεντερικών διαταραχών, όπως η κοιλιοκάκη ή το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
Παρόλα αυτά, μπορεί να αντιμετωπιστεί και φυσικά, όπως επισημαίνουν παρακάτω οι ειδικοί, προτείνοντας πέντε απλούς τρόπους να το αντιμετωπίσουμε.
Κινηθείτε
Ακόμα κι ένας περίπατος διάρκειας 15 με 30 λεπτών θα μπορούσε να βελτιώσει το αίσθημα του μετεωρισμού, σύμφωνα με τον δρ. Cash. Αντίστοιχα, μια πρακτική ήπιας γιόγκα θα μπορούσε να επιφέρει αυτά τα επιθυμητά αποτελέσματα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Clinical Gastroenterology and Hepatology. Παρόλα αυτά, αποφύγετε την έντονη άσκηση, καθώς θα μπορούσε να διαταράξει το γαστρεντερικό σύστημα, σύμφωνα με μια άλλη μελέτη, δημοσιευμένη στο Alimentary Pharmacology and Therapeutics.
Πιείτε τσάι τζίντζερ
Από αρχαιοτάτων χρόνων, το τζίντζερ ή αλλιώς η πιπερόριζα θεωρείται ιδανικό βάλσαμο για το φούσκωμα. Όπως εξηγεί ο η διαιτολόγος Abigail Hueber, το τζίντζερ βοηθά στην κινητικότητα των τροφίμων προς τα κάτω και μέσω του γαστρεντερικού συστήματος. Εκτός αυτού, μπορείτε να δοκιμάσετε και άλλα τσάγια που διευκολύνουν το φούσκωμα, όπως τη μέντα, το μάραθο, τον κουρκουμά και το χαμομήλι.
Διαχειριστείτε το άγχος
Όταν μας καταλαμβάνει το άγχος, το αίμα απομακρύνεται από το πεπτικό σύστημα προς τους μυς, επειδή το σώμα νιώθει ότι απειλείται. Aυτό έχει ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση της κινητικότητάς του, χωρίς δηλαδή να απομακρύνονται οι τροφές από το στομάχι. Χαλαρώνοντας λοιπόν το νευρικό σύστημα, μέσω των αναπνευστικών ασκήσεων για παράδειγμα, θα καταφέρουμε να ενεργοποιήσουμε την πέψη και να απαλλαγούμε από το φούσκωμα.
Επιλέξτε ορθά τα γεύματά σας
Μια ισορροπία στα γεύματα και στην επιλογή τους είναι η καλύτερη συμβουλή για να μειώσουμε στο ελάχιστο τις πιθανότητες του μετεωρισμού, σύμφωνα με τη διαιτολόγο, Heather Finley. Η ίδια συνιστά να καταναλώνουμε τροφές που χωνεύονται εύκολα και επομένως είναι ήπιες για το γαστρεντερικό σύστημα, όπως καλά μαγειρεμένα ή πολτοποιημένα φαγητά και:
μπανάνες
φρούτα χωρίς τη φλούδα, χωρίς σπόρους και καλύτερα μαγειρεμένα, όπως ψητά μήλα ή μηλόπιτα
άπαχα και τρυφερά κομμάτια κρέατος, όπως πουλερικά χωρίς πέτσα
φυστικοβούτυρο
αυγά
τόφου
σούπα
Κάντε μασάζ στον εαυτό σας
Ένα αυτομασάζ είναι μια άλλη θεραπεία για το φούσκωμα που μπορεί να χαλαρώσει και να βοηθήσει τη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, σύμφωνα με τη δρ. Finley. Μπορείτε εύκολα να το κάνετε στο σώμα σας, ξεκινώντας με κυκλικές κινήσεις από το αριστερό σας πλευρό, μέχρι τον αριστερό σας γοφό. Επαναλάβετε κι από την άλλη πλευρά. Έπειτα, ξεκινήστε από το δεξί σας ισχίο και κάντε μασάζ με κυκλικές κινήσεις μέχρι το δεξί σας πλευρό, απέναντι στο αριστερό σας πλευρό και κάτω στο αριστερό σας ισχίο.
Αυτές οι κινήσεις συσπούν τους μυς γύρω από το παχύ έντερο, αποβάλλοντας και τον παγιδευμένο αέρα που δημιουργεί φούσκωμα ή δυσκοιλιότητα.
Πηγή: ygeiamou