Προσοχή στα μάτια το καλοκαίρι…γιατί είναι επικίνδυνη η ακτινοβολία.

Προσοχή στα μάτια το καλοκαίρι…γιατί είναι επικίνδυνη η ακτινοβολία.

«Το να ζούμε στην Ελλάδα  σημαίνει ότι μπορούμε να εκτεθούμε σε επικίνδυνα επίπεδα υπεριώδους ακτινοβολίας όταν βρισκόμαστε έξω, ακόμα και όταν δεν έχει φωτεινή και ηλιόλουστη ημέρα.
‘Ενώ τα βλέφαρά μας έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν τα μάτια μας, το δέρμα γύρω από τα μάτια μας είναι πολύ λεπτό και περιέχει εύθραυστους ιστούς που μπορούν εύκολα να καταστραφούν από την υπεριώδη ακτινοβολία.

«Αυτή η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές καταστάσεις όπως καρκίνους του δέρματος των βλεφάρων, ενδοφθάλμιο μελάνωμα, καρκίνους του επιπεφυκότα, καταρράκτη, εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και άλλα».
Ακόμη και κατά τους ψυχρότερους μήνες, η ζημιά από την υπεριώδη ακτινοβολία είναι ακόμα δυνατή.

Για όσους δεν γνωρίζουν τι ακριβώς είναι η UV (υπεριώδης ακτινοβολία), η υπεριώδης ακτινοβολία είναι ένα συγκεκριμένο μήκος κύματος φωτός (από τον ήλιο) που μπορεί να προκαλέσει βλάβη.
Είναι πάντα παρόν όταν υπάρχει ηλιακό φως, ακόμα κι αν είναι συννεφιασμένη μέρα.

Η οφθαλμική βλάβη που σχετίζεται με την υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να μην είναι άμεσα εμφανής όπως το καστανόξανθο στο δέρμα, αλλά είναι εξίσου επιβλαβής.
”Ο αντίκτυπος της βλάβης από την υπεριώδη ακτινοβολία δεν είναι άμεσος όταν πρόκειται για τα μάτια, είναι με τα χρόνια, συσσωρεύεται και τότε είναι συχνά πολύ αργά. Η ζημιά έχει ήδη γίνει.

Δεδομένου ότι δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντηλιακό στα μάτια μας, πώς ακριβώς μπορούμε να προστατεύσουμε τα μάτια μας;

1. Εφαρμόστε αντηλιακό στα βλέφαρά σας και γύρω από τα μάτια σας: Ενώ το βλέφαρο έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει τα μάτια, το δέρμα είναι πολύ λεπτό και περιέχει εύθραυστους ιστούς που μπορεί να καταστραφούν από την υπεριώδη ακτινοβολία, επομένως είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι εφαρμόζετε αντηλιακό στα βλέφαρά σας και να το εφαρμόζετε ξανά κάθε δύο ώρες.

2. Φορέστε ένα καπέλο με φαρδύ γείσο: Αυτό δεν θα παρέχει μόνο προστασία στο κεφάλι σας αλλά και στα μάτια, τη μύτη, τα αυτιά και τον λαιμό σας.

3. Φοράτε γυαλιά ηλίου που έχουν προστασία UV: Για το καλύτερο είδος προστασίας, αγοράστε γυαλιά ηλίου με πολικούς φακούς, καθώς παρέχουν ανώτερη προστασία όρασης και αντανάκλασης σε έντονο φως, εξαλείφοντας το 99,9% της οριζόντιας αντανάκλασης, ενώ παρέχουν επίσης 100% προστασία UV.

Μην ξεχνάτε να ελέγχετε τακτικά τα μάτια σας !
”Η εποχή του χρόνου δεν έχει σημασία, η ώρα της ημέρας δεν έχει σημασία. Ξεκινήστε απλώς να χρησιμοποιείτε τα γυαλιά ηλίου ως την κύρια άμυνά σας και να είστε προληπτικοί όσον αφορά τον έλεγχο των ματιών σας για βλάβη από την υπεριώδη ακτινοβολία, επειδή δεν επηρεάζει μόνο τα μάτια σας εξωτερικά αλλά και εσωτερικά.»

Πως θα φτιάξεις το καλύτερο σέρουμ για ώριμες επιδερμίδες.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr