Το κόλπο που θα κάνει τον εγκέφαλό σας έως και 50 χρόνια νεότερο

Το κόλπο που θα κάνει τον εγκέφαλό σας έως και 50 χρόνια νεότερο

Είστε έτοιμοι να υποβάλλετε τον εγκέφαλό σας σε νέες προκλήσεις;

Καθώς μεγαλώνετε, αρχίζετε να συνειδητοποιείτε ότι τα πράγματα αλλάζουν. Μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές που θα παρατηρήσετε είναι στον εγκέφαλό σας. Απώλεια μνήμης, αδυναμία συγκράτησης πολλών πληροφοριών και έλλειψη συγκέντρωσης είναι μερικές από τις ενδείξεις που σας «χτυπούν την πόρτα». Τι μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό;

Απλές δραστηριότητες μπορούν να βοηθήσουν, λέει ο Dr Michael Mosley, μιλώντας στο podcast του, Stay Young, όπου μοιράζεται τρόπους με τους οποίους μπορείτε να κάνετε τον εγκέφαλό σας ακόμα και 50 χρόνια νεότερο. Ο ίδιος εξηγεί: «οι επιστήμονες μελέτησαν ανθρώπους στα 70 τους και ανακάλυψαν ότι ήταν σε θέση να αποδώσουν εξίσου καλά σε τεστ μνήμης όσο κάποιος δεκαετίες νεότερος».

Σε ένα πρόσφατο επεισόδιο του podcast, ο Dr Mosley μίλησε με την νευροεπιστήμονα Dr Rachel Wu από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Riverside, η οποία είναι ειδικός στην αναπτυξιακή ψυχολογία βρεφών και παιδιών, διεξάγοντας μάλιστα έρευνα στο παρελθόν για τα οφέλη της δημιουργίας προκλήσεων στον εαυτό μας και τον εγκέφαλό μας.

Η πρόκληση των τριών νέων δραστηριοτήτων
Η Δρ Wu εξήγησε πώς τα παιδιά μαθαίνουν διάφορες δεξιότητες ταυτόχρονα καθώς μεγαλώνουν και αποφάσισε να ελέγξει εάν θα ήταν επίσης ωφέλιμο και για τους ενήλικες να υιοθετήσουν αυτό το στυλ μάθησης. Ως μέρος της μελέτης της, πήρε μια ομάδα ηλικιωμένων και τους έβαλε να ασχοληθούν με τα βιβλία τους σαν να επέστρεψαν στο σχολείο. Έπρεπε να κάνουν εργασίες για το σπίτι, να μάθουν γλώσσες και να δοκιμάσουν νέες δεξιότητες.

Μαθαίνοντας τόσο δημιουργικές όσο και ακαδημαϊκές δεξιότητες, τους τέθηκαν προκλήσεις, σε μια προσπάθεια να ακονίσουν το μυαλό τους σε πράγματα που δεν ήξεραν ήδη και άρχισαν να έχουν γνωστικές ικανότητες παρόμοιες με εκείνες που έχει κάποιος έως και 50 χρόνια νεότερος.

Μιλώντας για την έρευνά της στον Δρ Mosley, εξηγεί: «Ο σχεδιασμός της τελευταίας μελέτης περιελάμβανε μια ομάδα ηλικιωμένων που ήρθαν για να κάνουν τουλάχιστον τρεις νέες δεξιότητες ταυτόχρονα, και ήρθαν για τρεις μήνες. Κατέληξαν να περνούν περίπου 15 ώρες την εβδομάδα κάνοντας εργασίες και επίσης να κάθονται στις τάξεις.

«Οι ηλικίες αυτών των συμμετεχόντων κυμαίνονταν από περίπου 60 έως 80 ετών. Διαπιστώσαμε ότι μέχρι το τέλος της παρέμβασης, είχαν απόδοση στις γνωστικές τους ικανότητες σε επίπεδο μεσήλικων 30 ετών νεότερων από τους ίδιους» πρόσθεσε. Μετά από ένα χρόνο μελέτης, τα αποτελέσματα ήταν ακόμη πιο εκπληκτικά. «Οι συμμετέχοντες είχαν ακόμη καλύτερη επίδοση, άρα ήταν σαν 50 χρόνια νεότερος ο εγκέφαλός τους», συμπλήρωσε η Δρ Wu. Εκτός από τη βελτίωση των δεξιοτήτων τους, οι συμμετέχοντες κατάφεραν επίσης να βελτιώσουν την προσοχή και τη μνήμη τους.

Για να βελτιώσετε τις εγκεφαλικές σας δεξιότητες, η Δρ Wu προτείνει: «Αυτό που ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να κάνουν είναι να αφιερώνουν όσο περισσότερο χρόνο μπορούν στην καθημερινή τους ζωή για να μπορέσουν να μάθουν νέες δεξιότητες. Τα αποτελέσματα που θα δουν εξαρτώνται από το πόσο χρόνο θα αφιερώσουν». Φαίνεται λοιπόν ότι το κόλπο είναι να βρείτε τρεις διαφορετικές δεξιότητες ή χόμπι που θα σας παρακινήσουν να ασχοληθείτε και θα σας βοηθήσουν σταδιακά να βελτιώσετε την λειτουργία του εγκεφάλου σας.

www.healthstat.gr

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

www.pexels.com

Αιθέριο Έλαιο Ελίχρυσος. Μοναδική Προσφορά!

Έλαιο κολοκύθας για φυσικό μπότοξ.

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr