Βιοτίνη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το θρεπτικό συστατικό που κάνει τα μαλλιά λαμπερά και υγιή

Βιοτίνη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το θρεπτικό συστατικό που κάνει τα μαλλιά λαμπερά και υγιή

Η βιοτίνη εξασφαλίζει υγιή μαλλιά και νύχια και μπορεί κανείς να την λάβει μέσα από την τροφή και τα διατροφικά συμπληρώματα.

Για πολλούς ανθρώπους, τα υγιή μαλλιά ισοδυναμούν με την αυτοπεποίθησή τους. Αλλά, όπως και με κάθε όργανο ή μέρος του σώματος, έτσι και τα μαλλιά πολλές φορές χάνουν τη δύναμη και τη ζωντάνια τους για λόγους που πολλές φορές οφείλονται σε έλλειψη βιταμινών, κακή διατροφή ή ψυχολογικά αίτια.

Ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που εξασφαλίζει υγιή μαλλιά είναι η βιοτίνη, που το σώμα μας, όμως, δεν μπορεί να παράγει επαρκώς και λαμβάνει από τη διατροφή.

Το συστατικό αυτό περιέχεται και σε πολλές θεραπείες κατά της τριχόπτωσης και βοηθά το σώμα να μετατρέψει το φαγητό σε ενέργεια και να διαχειριστεί τα κυτταρικά σήματα και τη γονιδιακή δραστηριότητα και αποθηκεύεται κυρίως στο συκώτι. Επιπλέον, η βιοτίνη φέρεται να παρουσιάζει οφέλη και σε άλλες παθήσεις, όπως είναι τα εύθραυστα νύχια και ο διαβήτης τύπου 2, όπως υποστηρίζουν ορισμένες έρευνες.

Μέχρι τώρα θεωρείται πως πράγματι όσα τρόφιμα, σκευάσματα και συμπληρώματα περιέχουν βιοτίνη κάνουν τα μαλλιά πιο δυνατά και λαμπερά, παρόλα αυτά ορισμένες επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν πως αυτό άπτεται μόνο σε όσους έχουν επιβεβαιωμένη ανεπάρκεια βιοτίνης, η οποία πιθανώς τους έχει προκαλέσει απώλεια μαλλιών. Μια έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Skin Appendage Disord το 2017 αναφέρει, επίσης, ότι πολλοί παράγοντες συχνά βοηθούν στην αναγέννηση των μαλλιών και η λήψη συμπληρωμάτων βιοτίνης μπορεί να μην είναι ο βασικότερος από αυτούς.

Ανεπάρκεια βιοτίνης και παρενέργειες
Η ανεπάρκεια βιοτίνης είναι αρκετά κοινή και προκειμένου να διαπιστωθεί ότι κάποιος δεν διαθέτει επαρκή ποσότητα από το συστατικό στον οργανισμό του, πρέπει να εξεταστεί από κάποιον γιατρό (δερματολόγο), ο οποίος θα τον παραπέμψει στις κατάλληλες εξετάσεις. Τα πιο κοινά συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει κάποιος με ανεπάρκεια βιοτίνης είναι αραίωση ή απώλεια μαλλιών, εύθραυστα νύχια, να βγάλει ένα κόκκινο, φολιδωτό εξάνθημα, συνήθως γύρω από τα μάτια, τη μύτη και το στόμα, να έχει μεγάλη λιπαρότητα στο πρόσωπο, να παρουσιάσει δερματικές λοιμώξεις, ακόμα και να αποκτήσει προβλήματα νευρολογικής φύσεως σε ακραίες περιπτώσεις (κατάθλιψη, υπερβολική κόπωση, παραισθήσεις), μεταξύ άλλων.

Όσο για το πώς μπορεί να προκύψει η ανεπάρκεια, οι αιτίες μπορεί να ποικίλουν, από την εγκυμοσύνη, το κάπνισμα, την χρόνια κατάχρηση αλκοόλ, την ανορεξία, την κοιλιοκάκη και τις χρόνιες εντερικές νόσους, μέχρι και σπάνιες γενετικές παθήσεις, όπως είναι η ανεπάρκεια βιοτινιδάσης.

Σε ανεπάρκεια βιοτίνης μπορεί να οδηγήσουν και ορισμένα φάρμακα, όπως τα αντισπασμωδικά (φάρμακα για την επιληψία ή επιληπτικές κρίσεις), τα αντιβιοτικά που διαταράσσουν τα βακτήρια του εντέρου.

Αν και η βιοτίνη δεν έχει παρενέργειες για το σώμα, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα ορισμένων εξετάσεων, όπως στα επίπεδα θυρεοειδούς και βιταμίνης D, τις εξετάσεις αναπαραγωγικών ορμονών και κάποιες καρδιακές εξετάσεις.

Ακόμη, η χρήση βιοτίνης φέρεται να έχει προκαλέσει, σύμφωνα με τον ιστότοπο verywellhealth.com, τη λανθασμένη διάγνωση του υπερθυρεοειδισμού και της νόσου του Graves , μιας σοβαρής αυτοάνοσης νόσου του θυρεοειδούς.

Τρόποι πρόσληψης βιοτίνης στον οργανισμό
Ένας τρόπος να λάβετε αυτό το πολύτιμο συστατικό είναι μέσα από τα συμπληρώματα βιοτίνης, από τα οποία, για να αποφύγετε τυχόν ανεπιθύμητες αντιδράσεις, συνιστάται να λαμβάνετε μόνο δόσεις 30 μικρογραμμαρίων την ημέρα (για τους ενήλικες 19 ετών και άνω) -που είναι και η προτεινόμενη δοσολογία για το συστατικό- και από 20 και κάτω (ανάλογα την ηλικία) για άτομα μικρότερα των 13 ετών.

Αλλά, επειδή οι φυσικές πηγές θρεπτικών συστατικών είναι και θα είναι πάντα προτιμότερες, η βιοτίνη βρίσκεται και στα παρακάτω τρόφιμα.

Μοσχαρίσιο συκώτι
Βρώμη
Κρόκος αυγού
Σολομός
Χοιρινή μπριζόλα
Ηλιόσποροι
Γλυκοπατάτα
Αμύγδαλα
Σπανάκι

cibum.gr

Αιθέριο έλαιο τσουκνίδας. Η δυνατή απάντηση στην τριχόπτωση.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr