Οι δεκαπεντανόστιμοι κεφτέδες του Αλευρά
Ριγανάτοι, τραγανοί απέξω, μαλακοί στο εσωτερικό, οι κεφτέδες της κυρίας Πόπης ήταν από τους πιο νόστιμους που φάγαμε στην Κρήτη. Οπότε φύγαμε με τη συνταγή.
Καφενείο του Αλευρά
Φωτογραφία: Μιχάλης Παππάς
Οι κεφτέδες που σερβίρουν στο Καφενείο του Αλευρά στα νοτοανατολικά προάστεια του Ηρακλείου ήταν ακόμη πιο νόστιμοι από ό,τι τους περιέγραφε ο Παναγιώτης Μαγγανάς, που τον άκουσαν από το διπλανό τραπέζι και μας έστειλαν το πρώτο πιατάκι με κεφτέδες κέρασμα μαζί με μία ρακή. Τους «στρίμωξα» αρκετά τους Αλευράδες, για να καταφέρω τελικά να πάρω τη συνταγή της γιαγιάς από την κυρία Πόπη. Νικολέτα Μακρυωνίτου
15′ προετοιμασία
5′ τηγάνισμα
30′ αναμονή
Σύνολο: 50′
Υλικά
Μερίδες: 30-40
1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
1/4 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
1 μέτριο κρεμμύδι, πολτοποιημένο στον πολυκόφτη
1 ντομάτα, τριμμένη
1/2 χούφτα ξερή ρίγανη, τριμμένη
1 αυγό
1/4 φραντζόλας ψωμί, σε μεγάλα κομμάτια μαζί με την κόρα, μουλιασμένα σε νερό
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
αλεύρι και ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Διαδικασία
Για να ετοιμάσουμε τους κεφτέδες του Αλευρά στύβουμε καλά το ψωμί και το βάζουμε σε μια λεκάνη μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Τα ζυμώνουμε μέχρι να ενωθούν και τα αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα, να σφίξει το μείγμα.
Πλάθουμε στρογγυλά κεφτεδάκια, τα αλευρώνουμε, τα τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι και τα τηγανίζουμε σε μπόλικο καυτό ελαιόλαδο, ρολάροντάς τα μέσα στο τηγάνι μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί και τα σερβίρουμε καυτά.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 208.