Αυτό το μπαχαρικό επιταχύνει τον μεταβολισμό του λίπους και βοηθά στην απώλεια βάρους

Αυτό το μπαχαρικό επιταχύνει τον μεταβολισμό του λίπους και βοηθά στην απώλεια βάρους

Θεωρείται ο βασιλιάς των μπαχαρικών από την αρχαιότητα. Κι αυτό γιατί πιστεύεται αυτό το μπαχαρικό επιταχύνει τον ρυθμό του μεταβολισμού του λίπους και μειώνει την όρεξη.
Αυτό το δημοφιλές συστατικό ανήκει στους περισσότερους λιποδιαλύτες που κυκλοφορούν στην αγορά. Αξίζει να ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο τι ακριβώς κάνει αυτό το μπαχαρικό και είναι τόσο ισχυρό συστατικό απώλειας βάρους.



Τι είναι το πιπέρι καγιέν;
Το πιπέρι καγιέν -επιστημονικά γνωστό ως πιπεριά annum- είναι μια μέτρια καυτερή πιπεριά τσίλι. Το βότανο έχει χρησιμοποιηθεί από καιρό σε καρυκεύματα και αρωματικά πιάτα, αλλά μόλις πρόσφατα έγινε δημοφιλές ως συστατικό απώλειας βάρους.

Σύμφωνα με την επιστημονική ανάλυση που έχει γίνει για το βότανο, υπάρχουν μερικοί τρόποι με τους οποίους επηρεάζει την απώλεια βάρους.

Το πιπέρι καγιέν αυξάνει άμεσα τον μεταβολισμό του λίπους


Το πιπέρι καγιέν είναι ένα από τα λίγα συστατικά σε δημοφιλή συμπληρώματα απώλειας βάρους που μπορούν να επιταχύνουν άμεσα τον ρυθμό μεταβολισμού του λίπους στο σώμα. Ένα όφελος που είναι δυνατό λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε καψαϊκίνη.

Η καψαϊκίνη είναι μια θερμογονική (που παράγει θερμότητα) χημική ουσία που έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την οξείδωση του λίπους. Ο ρόλος της αυτός εξετάζεται λεπτομερώς σε μια μελέτη του 2017.

Η μελέτη υπογραμμίζει βασικά τον ρόλο της καψαϊκίνης στην ενεργοποίηση του παροδικού υποδοχέα TRPV1. Η ενεργοποίησή του αυξάνει άμεσα τον μεταβολισμό του αποθηκευμένου λίπους στο σώμα και την επακόλουθη μετατροπή του σε ενέργεια.

Επιπλέον, η συμπερίληψη μπαχαρικών σε οποιαδήποτε δίαιτα είναι βέβαιο ότι θα αυξήσει την ποσότητα των θερμίδων που καίτε σε καθημερινή βάση. Έτσι, σας βοηθά να διατηρήσετε ένα αρνητικό ισοζύγιο θερμίδων.

Αυτό φαίνεται και από μια μελέτη του 2010, η οποία χώρισε 25 συμμετέχοντες σε δύο ομάδες. Στη μια ομάδα δόθηκε 1 γραμμάριο κόκκινες πιπεριές σε μορφή κάψουλας ενώ στην άλλη όχι.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τόσο η ενεργειακή δαπάνη ανάπαυσης όσο και η θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος αυξήθηκαν στην ομάδα που κατανάλωνε τις κόκκινες πιπεριές. Η άλλη ομάδα δεν παρουσίασε καμία αλλαγή.

Ως εκ τούτου, αποδεικνύεται ότι οι πικάντικες πιπεριές βοηθούν στην αύξηση της θερμότητας του σώματος, αναγκάζοντάς το να περάσει σε λειτουργία ψύξης. Αυτό με τη σειρά του κάνει το σώμα να καίει ακόμη περισσότερες θερμίδες σε μια προσπάθεια να μειώσει τη θερμοκρασία του πυρήνα του.

Μειώνει τις λιγούρες και τη συνολική πείνα
Η πειθαρχία είναι απαραίτητη στη διαδικασία απώλειας βάρους. Έτσι, είναι κατανοητό πόσο ενοχλητικό πρέπει να είναι όταν καταστρέφεται όλη τη σκληρή δουλειά κατά τη διάρκεια της ημέρας για την ικανοποίηση μιας στιγμιαίας λαχτάρας για φαγητό.

Ευτυχώς, το πιπέρι καγιέν μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο από αυτή την άποψη, καθώς έχει αποδεδειγμένο ιστορικό -προσωρινού τουλάχιστον- περιορισμού μιας λιγούρας που μπορεί να προκύψει. Και πάλι, κυρίως λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε καψαϊκίνη.

Για να αποδειχθεί ο αντίκτυπος της καψαϊκίνης στην πρόκληση κορεσμού και στον περιορισμό της λαχτάρας, διεξήχθη μια μελέτη σε 15 άτομα, εκ των οποίων 8 άνδρες και 7 γυναίκες. Η ομάδα υποβλήθηκε σε δύο ξεχωριστές συνθήκες για 36 ώρες η καθεμία.

Κατά τη συνθήκη Α, οι συμμετέχοντες έλαβαν το 100% των ημερήσιων ενεργειακών τους αναγκών. Ενώ κατά την κατάσταση Β οι συμμετέχοντες έλαβαν το 100% των ημερήσιων ενεργειακών τους αναγκών καθώς και 2,56 mg καψαϊκίνης.

Ο κορεσμός και η πληρότητα μετρήθηκαν μετά από κάθε ώρα και μετά από κάθε γεύμα. Η μελέτη ανέφερε ότι τόσο ο κορεσμός όσο και η πληρότητα καταγράφηκαν υψηλότερα κατά την κατάσταση Β από ό,τι κατά την κατάσταση Α.

Συνιστώμενη δοσολογία
Για άτομα που θέλουν να βελτιώσουν σημαντικά τον ρυθμό μεταβολισμού του λίπους τους, δηλαδή την ενεργειακή δαπάνη και τη διάθεση σε ηρεμία, η λήψη μιας δόσης 1-1,6 γραμμαρίων πιπεριού καγιέν καθημερινά θα πρέπει να αρκεί.

Ενδείκνυνται όμως τόσο υψηλές δόσεις πιπεριού καγιέν καθημερινά; Οι επιστήμονες απαντούν θετικά, επειδή 1 γραμμάριο του βοτάνου περιέχει 2,5 mg καψαϊκίνης. Και καθώς η συνιστώμενη ημερήσια δόση της καψαϊκίνης είναι μεταξύ 2-6 mg, η ποσότητα πιπεριού καγιέν που πρέπει να πάρετε θα πρέπει να υπερβαίνει το 1 γραμμάριο.

Ωστόσο, η καθημερινή κατανάλωση υψηλών δόσεων πιπεριού καγιέν μπορεί να οδηγήσει σε κάποιες ενοχλητικές παρενέργειες, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε μπαχαρικά. Αυτό περιλαμβάνει αισθήσεις καψίματος σε όλο το πεπτικό σύστημα, ελαφρώς αυξημένες θερμοκρασίες και καούρα.

www.oloygeia.gr

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr