Τροφές που ζεσταίνουν και πυροδοτούν τον μεταβολισμό στα ύψη

Τροφές που ζεσταίνουν και πυροδοτούν τον μεταβολισμό στα ύψη

Ο ψυχρός αέρας δημιουργεί μια όμορφη ατμόσφαιρα, αλλά επιφέρει πολλές αρνητικές επιδράσεις στην ευεξία μας. Το κρύο μας αφαιρεί  ενέργεια, επιβραδύνει τον μεταβολισμό και αυξάνει την τάση να ψάχνουμε ολοένα περισσότερα σνακ και τηγανητά φαγητά.

Φρέσκα Λαχανικά

Ωστόσο, υπάρχει μια ποικιλία τροφών που όχι μόνο ανακουφίζουν κατά τη διάρκεια του χειμώνα αλλά παρέχουν επίσης θρεπτικά συστατικά για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Η Μητέρα Φύση μας παρέχει θαυμάσιες τροφές με εντυπωσιακό θρεπτικό προφίλ. Τώρα, μπορείτε να ενσωματώσετε μερικές από αυτές στη διατροφή σας για να παραμείνετε δραστήριοι και υγιείς με γρήγορο μεταβολισμό.

Λαχανικά με ρίζα.
Καρότα, παντζάρια, γλυκοπατάτες και γόγγυλος προσφέρουν αντίσταση στο κρύο. Καταναλώστε τα σε σαλάτες καρότου ή προσθέστε τα σε καυτερές σούπες για βήτα-καροτίνη και βιταμίνη C που προστατεύουν από λοιμώξεις.

Πλιγούρι Βρώμης
Πέρα από  βολικό πρωινό, είναι και εξαιρετικό σε βιταμίνες και μέταλλα. Περιέχει και  ψευδάργυρο που ενισχύει το ανοσοποιητικό, διαλυτικές φυτικές ίνες και μεταλλικά που προάγουν τη λειτουργία του εντέρου.

Σούπα
Οι σούπες, με μικρο συνδυασμό λαχανικών και βοτάνων, ανακουφίζουν τον πονόλαιμο και ενισχύουν το ανοσοποιητικό, προσέχοντας τις προσθήκες λίπους και αλατιού.

Κουνουπίδι και Μπρόκολο
Γεμάτα βιταμίνες C, E, K και φυλλικό οξύ, αυτά τα  λαχανικά ενισχύουν το ανοσοποιητικό και αντιμετωπίζουν λοιμώξεις.

Τζίντζερ
Ένα φλιτζάνι ζεστού τσαγιού τζίντζερ θα σε ζεστάνει καθώς θα “συνεργαστεί” με το κρύο και θα στείλει τον μεταβολισμό σου στα ύψη. Το τζίντζερ μας διατηρεί ζεστούς, ενισχύει τον μεταβολισμό και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος.

Σουσάμι Όλο  πρωτεΐνες, μετάλλα και υγιή λίπη, το σουσάμι παρέχει ζεστασιά και ενέργεια.  Εκτός από την ενίσχυση της γεύσης και της υφής των χειμωνιάτικων πιάτων, το σουσάμι παρέχει επίσης στον οργανισμό την απαιτούμενη θερμότητα κατά την ψυχρή περίοδο.

Μουστάρδα ή φύλλα μουστάρδας. Η μουστάρδα ή τα φύλλα μουστάρδας έχουν βιταμίνες C , A και K, ενώ προσφέρουν και άλλα οφέλη, συμπεριλαμβανομένων των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων και των πιθανών αντιφλεγμονωδών επιδράσεων.

Καρότα

Τα καρότα αποτελούν ένα βασικό στοιχείο του χειμώνα που ενισχύει την υγεία μας κατά τους πιο κρύους μήνες. Γεμάτα βήτα-καροτίνη, ενισχύουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, διατηρούν το σώμα ζεστό και προσφέρουν ευελιξία σε διάφορες συνταγές όπως τον χειμωνιάτικο χαλβά και τις χορταστικές σούπες.

Επιπλέον, κατά τον παγωμένο καιρό, τα τρόφιμα, τα μπαχαρικά και τα ποτά που προσθέτουμε στη διατροφή μας παίζουν σημαντικό ρόλο στη φυσική παραγωγή θερμότητας. Διατροφικές τροποποιήσεις είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για όσους δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν το κρύο ή έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Ετσι, είναι ζωτικής σημασίας να διατηρούμε τη θερμότητα του σώματος από εξωτερικές πηγές και να λαμβάνουμε τα απαραίτητα διατροφικά μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι το σύστημα μας παραμένει ζεστό.

Παρακάτω παρουσιάζονται μερικές συμβουλές για να παραμείνετε ζεστοί φυσικά:

Κατανάλωση Αποξηραμένων Φρούτων
Τα σύκα και οι χουρμάδες προσφέρουν ζεστασιά,θερμότητα και άνεση τους χειμερινούς μήνες. Αυτά τα αποξηραμένα φρούτα είναι πλούσια σε σίδηρο, ασβέστιο και διαιτητικές ίνες. Δίνουν ενέργεια στο σώμα.

Περισσότερα Λαχανικά Ρίζας
Καρότα, ραπανάκι, σκόρδο και κρεμμύδια είναι λαχανικά που παράγουν περισσότερη θερμότητα στο σύστημα. Είναι πλούσια σε βιταμίνες και μετάλλα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Μέλι
Το μέλι, φυσικά ζεστό, μπορεί να αποτελέσει φυσικό μοχλό για την θέρμανση των χειμωνιάτικων ροφημάτων και παρασκευασμάτων, προσθέτοντας ταυτόχρονα φυτοθρεπτικά και αντιοξειδωτικά πλεονεκτήματα ενισχύοντας την ηρεμία και τις καύσεις.

Ghee

Το ghee αν και δεν το γνωρίζουμε ευρέως στην Ελλάδα, είναι θαυμάσιο για αδυνάτισμα. Παρόλο που είναι βούτυρο δεν παχαίνει, αντίθετα συμβάλει στον μεταβολισμό και δίνει ωραία γεύση στα φαγητά. Είναι επιπλέον ένα βασικό συστατικό του χειμώνα που μπορεί να σας βοηθήσει να ζεσταθείτε φυσικά. Είναι ένα αληθινό  φάρμακο της Αγιουρβέδα το οποίο μας προμηθεύει με άφθονες ποσότητες υγιούς λίπους και ενέργεια που τελικά θα σε κρατήσει δυνατή και δραστήρια όλη την ημέρα.

Από μια πανοραμική άποψη η οποία αφορά όλες τις προτεινόμενες τροφές, ποτέ μην αμελείτε να παρατηρείτε την ποσότητα λίπους και αλατιού που χρησιμοποιείτε για μια ισορροπημένη διατροφή.

www.pexels.com

Αιθέριο Έλαιο Ελίχρυσος. Μοναδική Προσφορά!

Έλαιο κολοκύθας για φυσικό μπότοξ.

Με αυτόν τον τρόπο θα αξιοποιήσετε τις φλούδες φρούτων και λαχανικών

 

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr