Πόσες θερμίδες πρέπει να «κόψετε» για να χάσετε ένα κιλό

Πόσες θερμίδες πρέπει να «κόψετε» για να χάσετε ένα κιλό

Η απώλεια βάρους δεν είναι απαραίτητα ένας δύσκολος στόχος. Το σώμα του καθενός λειτουργεί διαφορετικά και υπάρχουν τόσοι πολλοί παράγοντες που μπορούν να παίζουν ρόλο, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, του επιπέδου εκγύμνασης και του μεταβολισμού.

Έτσι οι ειδικοί συμφωνούν ότι η λήψη λιγότερων θερμίδων από όσες καίει το σώμα σας είναι το κλειδί για να χάσετε βάρος. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ένα κιλό λίπους ισοδυναμεί με περίπου 3.500 θερμίδες. Οι παλαιότερες στρατηγικές για την απώλεια βάρους στηρίζονταν στην ιδέα ότι για να χάσετε ένα κιλό, πρέπει να κάψετε 3.500 περισσότερες θερμίδες από όσες φάγατε. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσατε πρακτικά να επιτύχετε να χάσετε 1 κιλό κάθε εβδομάδα εάν κόψετε 500 θερμίδες την ημέρα.

Ωστόσο, πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι αυτή η άποψη υπεραπλουστεύει τα πράγματα και υπερεκτιμά πόσο ρεαλιστικός είναι ο στόχος των 500 θερμίδων. Επίσης δεν είναι εγγυημένο ότι το κιλό που χάνουμε θα είναι λίπος και όχι μυϊκός ιστός. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν λαμβάνει υπόψη τις επιπτώσεις στον μεταβολισμό από την απώλεια βάρους.

Τι χρειάζεται να προσέξετε
Μελέτες έχουν δείξει ότι όσο περισσότερο βάρος χάνετε, τόσο επιβραδύνεται ο μεταβολισμός σας, επειδή αλλάζει η σύσταση του σώματός σας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορεί να δείτε πολύ πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα στην αρχή της προσπάθειας να χάσετε βάρος.

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η χρήση του κανόνα των 3.500 θερμίδων μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο σημείο εκκίνησης. Απλώς πρέπει βεβαιωθείτε ότι έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες. Ακόμα κι αν τον ακολουθήσετε τέλεια, δεν είναι απαραίτητο να χάσετε ένα κιλό για κάθε 3.500 θερμίδες που κόβετε μέσω της διατροφής και της άσκησης.

Μπορείτε να χρειάζεται να επισκεφθείτε έναν διατροφολόγο προκειμένου να βρει τον βασικό μεταβολικό σας ρυθμό (BMR), δηλαδή πόσες θερμίδες χρειάζεται το σώμα σας κάθε μέρα για να εκτελέσει τις βασικές λειτουργίες του και να διατηρήσει το τρέχον βάρος σας. Στη συνέχεια μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε πόσες θερμίδες μπορείτε να κόψετε με ασφάλεια χωρίς να δημιουργήσετε προβλήματα στο σώμα σας ή να πεινάτε.

Το σημαντικό πράγμα που θα πρέπει να θυμάστε είναι ότι σε οποιαδήποτε απώλεια βάρους θα πρέπει να σχεδιάζεται μία καλή και υγιεινή διατροφή. Κάτι που πρέπει να θυμάστε: Δεν είναι όλες οι θερμίδες το ίδιο. Το σώμα σας επεξεργάζεται 120 θερμίδες από ένα μήλο πολύ διαφορετικά από ό,τι 120 θερμίδες από μερικά μπισκότα. Έτσι με μία σωστή διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά θα καταφέρετε να χάνετε λίπος και όχι μυϊκό ιστό.

Πόσο γρήγορα μπορείτε να χάσετε με ασφάλεια ένα κιλό;
Η διατροφολόγος Blanca Garcia συνιστά να στοχεύετε στην απώλεια από 1 έως το πολύ 2 κιλά την εβδομάδα. Αυτό ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί με τη μείωση των θερμίδων κατά περίπου 500 την ημέρα.

Κατά γενικό κανόνα, η αργή και σταθερή απώλεια βάρους είναι αυτή που φέρνει καλά και μόνιμα αποτελέσματα. Εάν καταφύγετε σε ακραία μέτρα για να χάσετε κιλά αυτό μπορεί να είναι σε βάρος της υγείας σας.

Η απώλεια περισσότερων από 1-2 κιλών την εβδομάδα θα μπορούσε επίσης να σημαίνει απώλεια μυϊκής μάζας, η οποία στη συνέχεια μπορεί να επιβραδύνει τον μεταβολισμό σας. Επιπλέον όταν δεν τρώτε αρκετά, μπορεί να καταλήξετε να πεινάτε υπερβολικά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επεισόδια υπερφαγίας και να σαμποτάρει τις προσπάθειες σας.

www.enikos.gr

www.pexels.com

Αιθέριο Έλαιο Ελίχρυσος. Μοναδική Προσφορά!

Το αρωματικό λαχανικό που βοηθάει στο αδυνάτισμα και προστατεύει το δέρμα και την καρδιά

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr