Ντομάτα: Γιατί δεν πρέπει να την ξεφλουδίζουμε

Ντομάτα: Γιατί δεν πρέπει να την ξεφλουδίζουμε

Η ντομάτα έχει πολλές θρεπτικές ιδιότητες και είναι σημαντικό να την τρώμε με τη φλούδα.

Τώρα που είναι καλοκαίρι η ντομάτα πρωταγωνιστεί σε κάθε τραπέζι, καθώς την συναντούμε είτε σε μια γευστική σαλάτα, είτε ως σάλτσα, είτε μέσα στο πιάτο μας.

Ωστόσο μια συνήθεια που έχουμε είναι να την ξεφλουδίζουμε, κάτι που σύμφωνα με τους ειδικούς καλό θα είναι να αποφεύγουμε. Συγκεκριμένα επιστήμονες αποκάλυψαν πολύτιμα και υγιεινά αντιοξειδωτικά καθώς και περισσότερους από 20 μεταβολίτες στην φλούδα της ντομάτας.

Ο σκοπός της ανάλυσης βέβαια δεν ήταν η ντομάτα, αλλά η διαμόρφωση αυτής της νέας μεθόδου ανάλυσης η οποία αποκαλύπτει ότι βιοδραστικά συστατικά που παραδοσιακά σχετίζονταν με συγκεκριμένα είδη φυτών, τελικά απαντώνται σε πολύ περισσότερα φυτά από όσα πίστευαν μέχρι τώρα οι ερευνητές.

Παράλληλα η ναρινγενίνη, ένα αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στη φλούδα της ντομάτας, μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη και φλεγμονής στο σώμα.

Άλλα οφέλη της ντομάτας
Η ντομάτα είναι μια πολύ πλούσια πηγή βιταμινών Α και C, καθώς και φυλλικού οξέος. Περιέχει επίσης μια σειρά από σημαντικά αντιοξειδωτικά, όπως λυκοπένιο, χολίνη, β-καροτένιο και λουτεΐνη. Ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένης ντομάτας μπορεί να σας προσφέρει: 32 θερμίδες, 1 g πρωτεΐνης, 1 g φυτικών ινών, 3 g ζάχαρης, 33% των ημερήσιων αναγκών σας σε βιταμίνη C, 16% της βιταμίνης Κ, 12% του καλίου, 7% του φυλλικού οξέος, μικρότερες ποσότητες χαλκού, μαγγανίου, βιταμινών Α/Β6/Β3/Β1 και Ε, σιδήρου και ψευδαργύρου.

Υπάρχουν πλέον όλο και περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις επιπτώσεις των τροφίμων που καταναλώνουμε στην υγεία και οι ντομάτες γίνονται σίγουρα μία από τις πιο μελετημένες από τους ερευνητές. Τα πιθανά οφέλη της ντομάτας για την υγεία είναι πολλά και περιλαμβάνουν:

Υγεία της καρδιάς
Από καιρό είναι γνωστό ότι οι ντομάτες μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης, της LDL χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων στο αίμα μας, τα οποία συνδέονται με καρδιαγγειακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια. Μπορούν επίσης να αποτρέψουν τη συσσωμάτωση των αιμοπεταλίων στο αίμα μας, έναν άλλο παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Αυτά τα οφέλη οφείλονται πιθανότατα στα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών στις ντομάτες, ιδίως του λυκοπενίου, καθώς και των βιταμινών C και Ε.

Υγεία των οστών
Πιο πρόσφατα οι επιστήμονες έχουν επικεντρωθεί στα οφέλη της ντομάτας στη διατήρηση ισχυρών οστών. Και πάλι αυτό πιθανώς οφείλεται στην πλούσια προσφορά αντιοξειδωτικών και είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις γυναίκες που τείνουν να χάνουν μεγάλη οστική πυκνότητα καθώς τα επίπεδα των οιστρογόνων πέφτουν μετά την εμμηνόπαυση.

Οφέλη κατά του καρκίνου
Αν και χρειάζονται περαιτέρω έρευνες, φαίνεται ότι οι ντομάτες παίζουν ρόλο στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου, ιδίως του καρκίνου του προστάτη, του μαστού και του παγκρέατος.

Άλλες μελέτες συνδέουν τις ντομάτες με τη μείωση ορισμένων νευρολογικών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της νόσου Αλτσχάιμερ, και με χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας.

www.healthstat.gr

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

www.pexels.com

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

Αιθέριο Έλαιο Ελίχρυσος. Μοναδική Προσφορά!

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr