Η πρόληψη της οστεοπόρωσης στην εμμηνόπαυση
Η εμμηνόπαυση και κυρίως η πρώιμη, συνδέεται συχνά με την εμφάνιση οστεοπόρωσης η οποία δεν είναι φυσιολογική συνέπεια της γήρανσης του ατόμου, αλλά αποτέλεσμα της μη πρόληψης της.
Υπάρχουν πάρα πολλά που μπορούμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε τα οστά μας, και η πρόληψη ξεκινά από την παιδική ηλικία με το ”χτίσιμο” γερών οστών.
Βέβαια δεν σταματά εκεί αλλά σε όλες τις ηλικίες οι συνήθειες που υιοθετούμε, επηρεάζουν την υγεία των οστών μας. Ωστόσο, δεν είναι ποτέ αργά για να ξεκινήσετε δράση ενάντια στην οστεοπόρωση.
Ακολουθείστε μια ισορροπημένη διατροφή με αρκετό ασβέστιο και βιταμίνη D, ξεκινήστε άσκηση σε τακτική βάση, βάλτε τέλος στο κάπνισμα και περιορίστε το αλκοόλ και θα έχετε κάνει μια πολύ καλή αρχή.
Το ασβέστιο είναι μέταλλο απαραίτητο στην οστεοποίηση καθώς και στην διατήρηση της υγείας των οστών. Το μεγαλύτερο ποσοστό του ασβεστίου του οργανισμού βρίσκεται στα οστά. Καθημερινά χάνουμε ασβέστιο μέσω του δέρματος, του ιδρώτα, των τριχών, των νυχιών και των ούρων. Το σώμα μας όταν έχει έλλειψη ασβεστίου θα χρησιμοποιήσει αυτό των οστών.
Το πόση ποσότητα ασβεστίου χρειαζόμαστε εξαρτάται από την ηλικία και το φύλο.
Οι γυναίκες ηλικίας πριν από τα 50 χρειάζονται 1000mg καθημερινά, ενώ μετά τα 50 η ανάγκες αυξάνουν στα 1200mg καθημερινά Οι ποσότητες αυτές αφορούν την συνολική πρόσληψη ασβεστίου από τις τροφές και από τα συμπληρώματα.
Ποια είναι τα συμπτώματα της οστεοπόρωσης
Πόνος στην μέση
Απώλεια ύψους
Κύφωση
Εύκολα κατάγματα
Πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας σε περίπτωση πρώιμης εμμηνόπαυσης
ιστορικό με κληρονομικότητα στην οστεοπόρωση,
εάν παίρνετε κορτικοειδή για μακρά περίοδο,
αν έχετε προβλήματα με τον θυρεοειδή και
αν διαπιστώνεται ότι είστε επιρρεπείς σε κατάγματα.
Ποιοι διατροφικοί παράγοντες ευνοούν την οστεοπόρωση
Η χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου, η χειρουργική σμίκρυνση στομάχου που δεν επιτρέπει την σωστή απορρόφηση ασβεστίου και οι διατροφικές διαταραχές με κυριότερη την νευρική ανορεξία που εκτός από την χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου, συνήθως σταματά την περίοδο, συμβάλλουν στην επιπλέον αποδυνάμωση των οστών.
Αυτό που είναι ιδιαίτερα σημαντικό είναι να κατανοήσουμε ότι η καθιστική ζωή οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση οστεοπόρωσης. Αντίθετα η άσκηση, βοηθάει εξαιρετικά στο να έχετε γερά οστά.
Το κάπνισμα αποδυναμώνει τα οστά και η χρήση αλκοόλ πάνω από 2-3 μερίδες την ημέρα επίσης αυξάνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης. Αντίθετα η συντηρητική χρήση κρασιού ή μπύρας μπορεί να είναι επωφελής.
Και μην ξεχνάτε… Όσες αγαπάτε τα φρούτα και τα λαχανικά βοηθάτε στην καλή υγεία και των οστών σας.
*Η Έφη Ρομποτή είναι Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος.
https://www.efiroboti.com/
Linkedin: https://www.linkedin.com/in/efi-roboti/
Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)
Έλαιο – Λευκή Πεύκη. Εμμηνόπαυση χωρίς γήρανση!
Γυναίκα ετών 50: Η χρυσή ηλικία που συνδυάζει την ώριμη νιότη και τη σοφία