Μαγνήσιο κατά του άγχους: Σε ποιες περιπτώσεις βοηθά – Πώς να επιλέξετε το κατάλληλο για εσάς

Μαγνήσιο κατά του άγχους: Σε ποιες περιπτώσεις βοηθά – Πώς να επιλέξετε το κατάλληλο για εσάς

Το μαγνήσιο θεωρείται ότι βοηθά στη διαχείριση του άγχους.

Το μαγνήσιο είναι ένα μέταλλο, το οποίο υπάρχει στις τροφές που τρώμε, ενώ είναι διαθέσιμο στην αγορά και σε συμπληρώματα διατροφής, λέει η Sasha Hamdani, MD, πιστοποιημένη ψυχίατρος και συγγραφέας του Self-Care for People with ADHD.

Το μαγνήσιο βοηθά στη σύνθεση πρωτεϊνών, στη λειτουργία των μυών και των νεύρων, στον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με την ψυχίατρο.

Μαγνήσιο κατά του άγχους
Επιπλέον, το μαγνήσιο θεωρείται ότι ελαχιστοποιεί τα συμπτώματα του άγχους, καθώς βοηθά στη λειτουργία του συστήματος απόκρισης του σώματος στο στρες και μειώνει τις ορμόνες του στρες στον εγκέφαλο, επισημαίνει η Cassandra Boduch, MD, πιστοποιημένη ψυχίατρος και επικεφαλής ιατρός στο PsychPlus.

Το μαγνήσιο δεν είναι λύση για σοβαρά περιστατικά άγχους, προσθέτει η Δρ Hamdani. «Θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό σχετικά με το άγχος, εάν αντιμετωπίζετε επίμονα ή σοβαρά συμπτώματα που δυσκολεύουν την καθημερινή σας ζωή», διευκρινίζει. «Ένας γιατρός μπορεί να κάνει ακριβή διάγνωση και να συστήσει κατάλληλες θεραπευτικές επιλογές, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, αλλαγές στον τρόπο ζωής ή συνδυασμό των δύο, καθώς και να προσφέρει καθοδήγηση για την αποτελεσματική διαχείριση του άγχους».

Μπορεί όμως το μαγνήσιο να θεραπεύσει κάποιες μορφές άγχους; Αν ναι, ποιος τύπος μαγνησίου είναι ο καλύτερος;

Τα συμπληρώματα μαγνησίου μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα γενικευμένου άγχους και στρες, σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2017, 18 διαφορετικών μελετών. Ωστόσο, οι ισχυρισμοί για χαμηλότερο άγχος αναφέρθηκαν από τους ίδιους τους συμμετέχοντες στη μελέτη, γεγονός που οδηγεί σε υποκειμενικά στοιχεία, εξηγεί η Δρ Boduch. Ως αποτέλεσμα, χρειάζεται ακόμη περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί πλήρως ο ρόλος του μαγνησίου στην πιθανή μείωση του άγχους, προσθέτει.

Το μαγνήσιο βοηθά στη ρύθμιση της νευροδιαβίβασης (τη μεταφορά πληροφοριών μεταξύ των νευρώνων και τον τρόπο επικοινωνίας των εγκεφαλικών κυττάρων), μετριάζοντας τα συμπτώματα του στρες και του άγχους και μειώνοντας τη μυϊκή ένταση, λέει η Δρ Hamdani. Αυτό μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσει σε μια καταπραϋντική επίδραση στο σώμα και, με τη σειρά του, να βοηθήσει στη μείωση των αγχωδών συναισθημάτων, εξηγεί.

Μαγνήσιο και ποιότητα ύπνου
Το μαγνήσιο μπορεί επίσης να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου, καθώς αυξάνει το GABA, έναν νευροδιαβιβαστή που σχετίζεται με τον ύπνο, ο οποίος παίζει ρόλο στον έλεγχο του άγχους, του στρες και του φόβου, σύμφωνα με την Δρ Hamdani.

Επίσης, το μαγνήσιο μπορεί να μειώσει τις ορμόνες του στρες στον εγκέφαλο οδηγώντας σε λιγότερο άγχος, κατάθλιψη και αϋπνία, λέει η Δρ Boduch. «Το μαγνήσιο το κάνει αυτό περιορίζοντας την απελευθέρωση της κύριας ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης, εμποδίζοντας μεγάλο μέρος της να φτάσει στον εγκέφαλο», εξηγεί.

Πότε να δοκιμάσετε μαγνήσιο για τα συμπτώματα άγχους
Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συμπληρώματα μαγνησίου είναι τα καλύτερα για μέτριο, γενικευμένο άγχος, λέει η Δρ Hamdani. «Γενικά δεν λειτουργεί αρκετά γρήγορα για να βοηθήσει σε μια κατάσταση πανικού», εξηγεί.

Εάν αντιμετωπίζετε σοβαρό άγχος, το μαγνήσιο δεν είναι η καλύτερη επιλογή ή η πρώτη γραμμή άμυνας και θα πρέπει να μιλήσετε με έναν γιατρό, προσθέτει η Δρ Boduch.

Οι καλύτεροι τύποι μαγνησίου για το άγχος
Αν και ένα συμπλήρωμα μαγνησίου μπορεί να είναι ωφέλιμο εάν ο γιατρός σας, σας δώσει το πράσινο φως, είναι επίσης καλή ιδέα να προσθέσετε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο όπως λάχανο, σπανάκι, μαύρα φασόλια, edamame, αμύγδαλα, κάσιους, κινόα και καστανό ρύζι, προσθέτει η Δρ Hamdani.

Δεν είναι όλα τα συμπληρώματα μαγνησίου που κυκλοφορούν στην αγορά το ίδιο. Όσον αφορά το άγχος, μια μελέτη του 2019 σε αρουραίους διαπίστωσε ότι το ταυρικό μαγνήσιο απορροφήθηκε γρήγορα και μείωσε τα συμπτώματα άγχους, ενώ το γλυκινικό μαγνήσιο είναι γνωστό για τις ηρεμιστικές του ιδιότητες να καταπραΰνει το στρες και να βελτιώσει τον ύπνο, τονίζει η Δρ Hamdani.

Επιπλέον, οι περισσότερες μελέτες χρησιμοποίησαν συμπληρώματα γαλακτικού μαγνησίου ή οξειδίου του μαγνησίου, τα οποία μπορεί επίσης να ελαχιστοποιήσουν τα συμπτώματα άγχους, σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2017.

www.healthstat.gr

Λάδι ελίχρυσος. Ισχυρό αναπλαστικό αντιρυτιδικό.

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr