Ποιες ασκήσεις βελτιώνουν την τριχόπτωση και αποτρέπουν τη φαλάκρα-Νέα μελέτη

Ποιες ασκήσεις βελτιώνουν την τριχόπτωση και αποτρέπουν τη φαλάκρα-Νέα μελέτη

Ορισμένοι τύποι άσκησης μπορούν να μειώσουν την τριχόπτωση και να ενισχύουν την ανάπτυξη των μαλλιών, ενώ άλλες σωματικές δραστηριότητες μπορεί να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα και να την επιδεινώσουν.
Άνδρες και γυναίκες παρουσιάζουν τριχόπτωση, αλλά συνήθως για διαφορετικούς λόγους. Ο κύκλος ανάπτυξης της τρίχας αρχίζει να εξασθενεί και ο θύλακας συρρικνώνεται, δημιουργώντας μικρότερες και λεπτότερες τρίχες. Τελικά, ο κύκλος ανάπτυξης για κάθε τρίχα τελειώνει και δεν αναπτύσσεται νέα τρίχα στη θέση της.

Φίλια Μητρομάρα

Ποιες αιτίες προκαλούν τριχόπτωση
Η τριχόπτωση που οδηγεί σε φαλάκρα έχει γενετικούς παράγοντες, ανδρογενή αλωπεκία, ο πιο κοινός τύπος τριχόπτωσης στους άνδρες, η οποία συνήθως θεωρείται μη αναστρέψιμη. Άλλοι συνηθισμένοι τύποι είναι η τριχόπτωση λόγω στρες (τελογενής ροή – telogen effluvium).

Η τριχόπτωση κατά τόπους ή τριχοφάγος (γυροειδής αλωπεκία) εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου επιτίθεται στους θύλακες της τρίχας. Η γυροειδής αλωπεκία αποτελεί ένα αυτοάνοσο νόσημα εμφανίζεται συνήθως εάν υπάρχει κληρονομική προδιάθεση, ειδικά σε άτομα με ήδη υπάρχουσες αυτοανοσίες (λεύκη, hashimoto, ατοπική δερματίτιδα). Συμβαίνει συχνότερα στις γυναίκες και προκαλείται από πολλούς παράγοντες, όπως ορμονικές αλλαγές, χρόνιο στρες, κακή ή ελλιπής διατροφή και διάφορες ασθένειες.

Η φαλάκρα ξεκινά στα πλάγια του μετώπου και στο κέντρο του τριχωτού της κεφαλής, η τριχόπτωση εμφανίζεται σε όλο το τριχωτό. Είναι σημαντικό για όποιον αντιμετωπίζει τριχόπτωση να συμβουλευτεί έναν γιατρό για να εντοπίσει τις πιθανές αιτίες και να τις αντιμετωπίσει.

Πώς η άσκηση επηρεάζει τα μαλλιά και την τριχόπτωση;

Καλύτερη αιμάτωση: Η σωματική δραστηριότητα βελτιώνει τη ροή του αίματος στα κύτταρα και τους ιστούς του σώματος, κάτι που είναι σημαντικό για την υγεία των μαλλιών, επειδή η ανοίγει τους πόρους στο τριχωτό της κεφαλής. Αυτό εμπλουτίζει τους θύλακες των τριχών με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη και τη συντήρησή τους.

Παραγωγή ενδορφινών: Μελέτες δείχνουν επίσης ότι η άσκηση απελευθερώνει ενδορφίνες, χημικές ουσίες που βοηθούν στη χαλάρωση και στη μείωση του στρες. Δεδομένου ότι η τριχόπτωση προκαλείται συχνά από το στρες, η μείωση του στρες μέσω της άσκησης μπορεί επίσης να είναι ένας τρόπος για τη μείωση της τριχόπτωσης.

Προσοχή στην έντονη προπόνηση: Η πολύ έντονη άσκηση επειδή προκαλεί στρες στο σώμα, μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα και στην πραγματικότητα να προκαλέσει προσωρινή τριχόπτωση, καθώς διαταράσσει τον φυσικό κύκλο ανάπτυξης της τρίχας και βλάπτει τα ευαίσθητα τριχοθυλάκια. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα και για έντονες προπονήσεις που ο πολύς ιδρώτας και το αλάτι που περιέχει, συσσωρεύεται στο τριχωτό της κεφαλής και μπορεί να βλάψει την υγεία των μαλλιών με την πάροδο του χρόνου.

Ποιες ασκήσεις κάνουν καλό στα μαλλιά σας και ποιες όχι
Παλιότερη μελέτη που διεξήχθη το 2001 βρήκε μια σχέση μεταξύ της αυξημένης ροής αίματος στο τριχωτό της κεφαλής και των πιο πυκνών και δυνατών μαλλιών. Έκτοτε, έχουν διεξαχθεί αρκετές μελέτες που υποδηλώνουν ότι η αερόβια σωματική δραστηριότητα όπως η ποδηλασία, το τζόκινγκ, το γρήγορο περπάτημα και το κολύμπι μπορεί να αυξήσει την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος. Αυτές οι ασκήσεις μειώνουν την κορτιζόλη, την ορμόνη που προκαλεί στρες.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2015 στο περιοδικό PLOS One διαπίστωσε ότι η αερόβια γυμναστική μπορεί να μειώσει τα επίπεδα κορτιζόλης σε άτομα που ασκούνται κατά μέσο όρο κατά 42% την ημέρα και σε χαμηλότερα ποσοστά τις επόμενες ημέρες.

Ωστόσο, η υπερβολικά έντονη δραστηριότητα μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, ειδικά εάν περιλαμβάνει σκληρή προπόνηση δύναμης. Οι ειδικοί τονίζουν ότι η άρση βαρών μπορεί να αυξήσει την τριχόπτωση, ειδικά στους άνδρες. Η αερόβια προπόνηση είναι καλύτερη για την υγεία των μαλλιών από τις ασκήσεις που εστιάζουν στο χτίσιμο μυϊκής μάζας.

Τι πρέπει να κάνετε μετά την προπόνηση
Είναι πολύ σημαντικό να κάνετε ντους αμέσως μετά την προπόνηση, για να απομακρύνετε τον ιδρώτα και το αλάτι από το τριχωτό της κεφαλής. Είναι επίσης καλύτερο να χρησιμοποιείτε δροσερό νερό αντί για ζεστό νερό, καθώς η χρήση πολύ ζεστού νερού μπορεί να αφαιρέσει τα προστατευτικά έλαια που συμβάλλουν στην υγεία και την ανάπτυξη των μαλλιών του. Το υπερβολικά ζεστό νερό μπορεί επίσης να προκαλέσει ξηρότητα και φλεγμονή του τριχωτού της κεφαλής που οδηγούν σε τριχόπτωση.

Μια ισορροπημένη και πλούσια σε πρωτεΐνες διατροφή θα βελτιώσει την υγεία των μαλλιών και θα διεγείρει την ανάπτυξή τους. Προσθέσε στη διατροφή σας σίδηρο και πρωτεΐνες, πίνετε άφθονο νερό, που μπορεί να εξασφαλίσει την τακτική και απαραίτητη παροχή βασικών θρεπτικών ουσιών στα κύτταρα.

www.oloygeia.gr

11 σημαντικοί λόγοι για να βάλεις την μπανάνα στη διατροφή σου

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr