Ο εγκέφαλός μας χρειάζεται ζωικό λίπος για να λειτουργήσει πλήρως, λέει ο ψυχίατρος

Ο εγκέφαλός μας χρειάζεται ζωικό λίπος για να λειτουργήσει πλήρως, λέει ο ψυχίατρος

Δεν υπάρχει φυτική πηγή DHA, το οποίο είναι ένα λιπαρό οξύ «απαραίτητο για υψηλότερη νοημοσύνη, διαρκή προσοχή, λήψη αποφάσεων και επίλυση σύνθετων προβλημάτων», λένε ψυχιατρικές μελέτες του Χάρβαρντ.

Σύμφωνα με αυτές τις έρευνες ο εγκέφαλός μας είναι κατά τα δύο τρίτα λίπος.

Από αυτό, το 20% υποτίθεται ότι αποτελείται από ένα ωμέγα-3 λιπαρό οξύ που ονομάζεται DHA.

Δεν υπάρχουν φυτικές πηγές DHA, μόνο ζωικές πηγές.

Υπάρχει μια φυτική πηγή ενός προδρόμου του DHA (εικοσιδυοεξανοϊκό οξύ) που ονομάζεται ALA (άλφα-λινελαϊκό οξύ), αλλά το σώμα είναι ικανό να μετατρέψει μόνο λιγότερο από το 10% αυτού, το πολύ  σε DHA.

Ορισμένες μελέτες βρίσκουν το ποσοστό μετατροπής μηδενικό.

Τι συμβαίνει όταν δεν λαμβάνετε αρκετό DHA; 

Το DHA απαιτείται για το σχηματισμό της μυελίνης, της λευκής ουσίας που μονώνει τα κυκλώματα του εγκεφάλου μας, επιτρέποντας στον ηλεκτρισμό να ρέει μέσα από αυτά και στο νευρικό μας σύστημα να λειτουργεί σωστά.

Βοηθά επίσης στη διατήρηση της ακεραιότητας του αιματοεγκεφαλικού φραγμού, ο οποίος προστατεύει τον εγκέφαλο από παθογόνα.

«Ίσως το πιο σημαντικό, το DHA είναι κρίσιμο για την ανάπτυξη του ανθρώπινου φλοιού – του τμήματος του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τη σκέψη ανώτερης τάξης», γράφει η εκπαιδευμένη στο Χάρβαρντ ψυχίατρος Georgia Ede σε άρθρο του Psychology Today με τίτλο The Brain Needs Animal Fat .

«Χωρίς DHA, οι εξαιρετικά εξελιγμένες συνδέσεις που είναι απαραίτητες για διαρκή προσοχή, λήψη αποφάσεων και επίλυση περίπλοκων προβλημάτων δεν σχηματίζονται σωστά. Έχει διατυπωθεί η υπόθεση ότι χωρίς DHA, η συνείδηση ​​και η συμβολική σκέψη -τα χαρακτηριστικά της ανθρώπινης φυλής- θα ήταν αδύνατη».

Το DHA παίζει έναν «μοναδικό και απαραίτητο ρόλο» στη «νευρική σηματοδότηση που είναι απαραίτητη για την υψηλότερη νοημοσύνη». — λέει ο Simon Dyall PhD, Επιστήμονας Έρευνας Λιπιδίων στο Πανεπιστήμιο Bournemouth, στη μελέτη του 2015 για το θέμα.

Η πρώτη μας ζωική πηγή DHA είναι οι μητέρες μας, στη μήτρα τους κατά το τρίτο τρίμηνο, και στη συνέχεια από τους μαστικούς αδένες τους, ιδανικά για τουλάχιστον 2 χρόνια.

«Εάν δεν υπάρχει αρκετό DHA στο μωρό κατά τη διάρκεια αυτού του κρίσιμου χρονικού διαστήματος 27 μηνών, δεν είναι σαφές εάν οι συνέπειες μπορούν να αναιρεθούν εντελώς», λέει ο Ede.

Αυτές οι συνέπειες περιλαμβάνουν τη ΔΕΠΥ, τις διαταραχές του αυτιστικού φάσματος, τις διαταραχές της διάθεσης και άλλες ψυχιατρικές διαταραχές, λέει.

Περίπου το 80 τοις εκατό των Αμερικανών ενηλίκων έχουν έλλειψη σε DHA.

Ακόμη και πολλοί κρεατοφάγοι έχουν έλλειψη, λέει ο Έντε, λόγω της υψηλής συγκέντρωσης του ωμέγα-6 λιπαρού οξέος LA (λινελαϊκό οξύ) στη διατροφή τους, ειδικά από εξευγενισμένα φυτικά έλαια.

Όταν υπάρχει πάρα πολύ LA στο σώμα, μειώνει την παραγωγή και τη βιοδιαθεσιμότητα του DHA, δείχνει μια μελέτη του 2014 .

Ακόμη και οι υποστηρικτές της διατροφής με βάση τα φυτά αναγνωρίζουν ότι δεν είναι σαφές πόση ποσότητα ALA χρειάζεται να καταναλώσει ένα άτομο (από έλαια ξηρών καρπών και άλλα) για να δημιουργήσει επαρκή ποσότητα DHA στο σώμα, σημειώνει ο Ede.

Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι όσο λιγότερες ζωικές τροφές τρώμε, τόσο χαμηλότερα τείνουν να είναι τα επίπεδα DHA μας.

Σε σύγκριση με τα παμφάγα, τα επίπεδα DHA είναι 31% χαμηλότερα στους χορτοφάγους και σχεδόν 60% χαμηλότερα στους vegans, σύμφωνα με μια μελέτη του 2005 .

Οι καλύτερες πηγές DHA είναι τα λιπαρά ψάρια που αλιεύονται άγρια, όπως ο γαύρος, ο σολομός, η ρέγγα, το σκουμπρί και ο τόνος και τα κρέατα, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα άγριας ή βοσκοτόπων.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα ζωικά προϊόντα που εκτρέφονται στο εργοστάσιο και τα οποία τρέφονται με σιτηρά δεν είναι τόσο υψηλά σε DHA και περιέχουν επιβλαβή συγκέντρωση ωμέγα-6 λιπαρών οξέων .

Για όσους από εσάς δεν θα φάτε καθόλου ζωικά προϊόντα, υπάρχει μια μη ζωική, μη φυτική πηγή – το έλαιο φυκιών. Ωστόσο, είναι ένα εξευγενισμένο προϊόν, καθιστώντας το λιγότερο βιοδιαθέσιμο και περιέχει χαμηλότερες ποσότητες DHA ανά θερμίδα σε σχέση με τις ζωικές πηγές.

 

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

www.pexels.com

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

www.pexels.com

Αιθέριο Έλαιο Ελίχρυσος. Μοναδική Προσφορά!

Έλαιο κολοκύθας για φυσικό μπότοξ.

Έλαιο – Λευκή Πεύκη. Εμμηνόπαυση χωρίς γήρανση!

Αιθέριο έλαιο Σιτρονέλας. Εντομοαπωθητικό!

Σέρουμ Βιταμίνης C & Ε.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr