Δυσπεψία: Το μπαχαρικό που την θεραπεύει εξίσου αποτελεσματικά με ένα φάρμακο

Δυσπεψία: Το μπαχαρικό που την θεραπεύει εξίσου αποτελεσματικά με ένα φάρμακο

Μια φυσική ένωση που βρίσκεται σε ένα διάσημο μπαχαρικό, μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική με την ομεπραζόλη -ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τον περιορισμό του υπερβολικού οξέος στο στομάχι– για τη θεραπεία των συμπτωμάτων της δυσπεψίας, προτείνει η πρώτη μελέτη του είδους της.
Πρόκειται για ένα μπαχαρικό που προέρχεται από τη ρίζα του φυτού Curcuma longa και έχει χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο για τη θεραπεία της δυσπεψίας, στη Νοτιοανατολική Ασία.

Μαριάννα Σπανού

Ο κουρκουμάς, συγκεκριμένα, περιέχει μια φυσικά ενεργή ένωση που ονομάζεται κουρκουμίνη που πιστεύεται ότι έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Αλλά μέχρι σήμερα δεν ήταν ξεκάθαρο αν η αποτελεσματικότητά του μπορεί να συγκριθεί με τα συμβατικά φάρμακα για αυτήν την ένδειξη, κυρίως επειδή δεν είχαν πραγματοποιηθεί μελέτες.

Έτσι, οι ερευνητές της μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMJ Evidence-Based Medicine, συμπεριέλαβαν τυχαία 206 ασθενείς ηλικίας 18-70 ετών με υποτροπιάζουσες στομαχικές διαταραχές (λειτουργική δυσπεψία) άγνωστης αιτίας, σε μία από τις τρεις ομάδες θεραπείας για περίοδο 28 ημερών.

Πώς διεξήχθη η μελέτη για την αποτελεσματικότητα του κουρκουμά στη δυσπεψία
Οι τρεις ομάδες ήταν: κουρκουμάς (δύο μεγάλες κάψουλες κουρκουμίνης 250 mg τέσσερις φορές την ημέρα) και μία μικρή εικονική κάψουλα (69 ασθενείς), ομεπραζόλη (μία μικρή κάψουλα 20 mg ημερησίως και δύο μεγάλες εικονικές κάψουλες τέσσερις φορές την ημέρα (68 ασθενείς) και κουρκουμάς συν ομεπραζόλη (69 ασθενείς).

Η ομεπραζόλη είναι ένας αναστολέας της αντλίας πρωτονίων. Οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της λειτουργικής δυσπεψίας, τα συμπτώματα της οποίας περιλαμβάνουν αίσθημα υπερβολικού κορεσμού μετά το φαγητό (μεταγευματική πληρότητα), αίσθημα κορεσμού μόνο μετά από λίγο φαγητό (πρώιμος κορεσμός) και πόνος ή/και αίσθημα καύσου στο στομάχι και/ή στον τροφικό σωλήνα (επιγαστρικός πόνος).

Ωστόσο, η μακροχρόνια χρήση αναστολέων αντλίας πρωτονίων έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο κατάγματος, ανεπάρκειες μικροθρεπτικών συστατικών και αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων, σημειώνουν οι ερευνητές.

Από τους 206 ασθενείς που εγγράφηκαν, 151 ολοκλήρωσαν τη μελέτη, με 20 στην ομάδα της κουρκουμίνης, 19 στην ομάδα της ομεπραζόλης και 16 στην ομάδα συνδυασμένης θεραπείας να εγκαταλείπουν.

Οι ασθενείς και στις τρεις ομάδες είχαν παρόμοια κλινικά χαρακτηριστικά και βαθμολογίες δυσπεψίας, όπως αξιολογήθηκαν από το Severity of Dyspepsia Assessment Score (SODA), στην αρχή της δοκιμής. Οι ασθενείς επαναξιολογήθηκαν μετά από 28 ημέρες και στη συνέχεια ξανά μετά από 56 ημέρες.

Τα αποτελέσματα της μελέτης
Οι βαθμολογίες SODA έδειξαν σημαντικές μειώσεις στη σοβαρότητα των συμπτωμάτων την 28η ημέρα για τον πόνο (-4,83, -5,46 και -6,22 αντίστοιχα) και άλλα συμπτώματα (-2,22, -2,32 και -2,31 αντίστοιχα) για τις ομάδες του συνδυαστικής θεραπείας, κουρκουμίνης και ομεπραζόλης, αντίστοιχα.

Αυτές οι βελτιώσεις ήταν ακόμη πιο έντονες μετά από 56 ημέρες για τον πόνο (−7,19, –8,07 και −8,85, αντίστοιχα) και άλλα συμπτώματα (−4,09, –4,12 και −3,71, αντίστοιχα).

Το SODA καταγράφει επίσης βαθμολογίες ικανοποίησης: αυτές άλλαξαν ελάχιστα με την πάροδο του χρόνου μεταξύ των χρηστών κουρκουμίνης, κάτι που μπορεί να σχετίζεται με τη γεύση και/ή τη μυρωδιά της, προτείνουν οι ερευνητές.

Δεν αναφέρθηκαν σοβαρές παρενέργειες, αν και τα τεστ ηπατικής λειτουργίας έδειξαν κάποιο επίπεδο επιδείνωσης μεταξύ των χρηστών κουρκουμίνης που φέρουν υπερβολικό βάρος, σημειώνουν οι ερευνητές.

Οι επιστήμονες αναγνωρίζουν το μικρό μέγεθος της μελέτης, καθώς και αρκετούς άλλους περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένης της σύντομης περιόδου παρέμβασης και της έλλειψης δεδομένων μακροπρόθεσμης παρακολούθησης. Απαιτούνται περαιτέρω μεγαλύτερες, μακροπρόθεσμες μελέτες, υποστηρίζουν.

Ωστόσο, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι αυτή η πολυκεντρική τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή παρέχει εξαιρετικά αξιόπιστα στοιχεία για τη θεραπεία της λειτουργικής δυσπεψίας, προσθέτοντας ότι τα νέα ευρήματα από τη μελέτη μας μπορεί να δικαιολογήσουν την εξέταση της κουρκουμίνης στην κλινική πράξη.

www.oloygeia.gr

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr