6 περίεργα σημάδια που δείχνουν ότι έχεις έλλειψη σιδήρου

6 περίεργα σημάδια που δείχνουν ότι έχεις έλλειψη σιδήρου

Αν έχεις σταδιακά μετατραπεί από ένας πολύ δραστήριος άνθρωπος σε κάποιον που με δυσκολία μπορεί να ανέβει τις σκάλες, μπορεί να φταίει η έλλειψη σε σίδηρο.

Η έλλειψη σιδήρου η πιο συχνή διατροφική ανεπάρκεια και οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τους άνδρες. Είσαι επισήμως αναιμική, όταν δεν υπάρχει αρκετός σίδηρος στο σώμα σου για να δημιουργήσει το αναγκαίο ποσό της αιμοσφαιρίνης.

Η αιμοσφαιρίνη είναι το πιο σημαντικό συστατικό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και ενεργεί σαν ένα σύστημα μεταφοράς οξυγόνου στο σώμα σου. Όταν το σώμα σου δεν έχει αρκετό σίδηρο για να δημιουργήσει την αιμοσφαιρίνη, ο αριθμός των ερυθρών αιμοσφαιρίων σου θα μειωθεί και θα καταστήσει πιο δύσκολο για τους ιστούς σου να πάρουν το οξυγόνο που χρειάζονται, οδηγώντας σε κόπωση και δύσπνοια. 

Ενώ κάποια συμπτώματα όταν έχεις έλλειψη σιδήρου είναι αναμενόμενα, όπως η πείνα ή η δύσπνοια, άλλα φαίνεται ότι δε θα έπρεπε να έχουν καμία απολύτως σχέση με τα επίπεδα του σιδήρου σου.

Ορίστε 6 σημάδια που δε θα περίμενες ότι συνδέονται με τον σίδηρό σου: Αν βρίσκεις ότι νιώθεις και εσύ αρκετά από τα παρακάτω προβλήματα λόγω έλλειψη σιδήρου, τότε θα πρέπει να επισκεφτείς τον γιατρό σου.

Μούδιασμα στα πόδια

Αν έχεις ποτέ καθίσει σε μία καρέκλα, αλλά ένιωθες ότι πρέπει να συνεχίσεις να κινείς τα πόδια σου, έχεις μία ιδέα του τι σημαίνει να έχεις το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών (restless legs syndrome, RLS). Μόνο που τα άτομα που πάσχουν από αυτό νιώθουν έτσι όλη την ώρα.Η αίσθηση έχει περιγραφεί ως κάψιμο, τράβηγμα, μυρμήγκιασμα, ή σα να έχεις έντομα να σέρνονται γύρω στα πόδια σου. Και ενώ οι γιατροί ακόμα δεν είναι απολύτως σίγουροι για το τι προκαλεί αυτή την κατάσταση, ορισμένες προκαταρκτικές έρευνες δείχνουν ότι η έλλειψη σιδήρου μπορεί να είναι ένα υποκείμενο πρόβλημα.

Πρησμένη γλώσσα

Ένα άλλο όχι και τόσο προφανές σύμπτωμα της έλλειψης σιδήρου είναι η ατροφική γλωσσίτιδα, επίσης γνωστή ως πρησμένη και τρυφερή γλώσσα.Κάποιος με γλωσσίτιδα θα έχει μια γλώσσα που πρήζεται αρκετά, ώστε οι συνήθεις ανωμαλίες στην επιφάνειά της να εξαφανιστούν και να κάνουν τη γλώσσα να φαίνεται λεία. Η διόγκωση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με το μάσημα, την κατάποση, ή την ομιλία.

Μία διαρκής λαχτάρα για πάγο

Αν και οι λόγοι που κάποιος μπορεί να θέλει να φάει πάγο όταν έχει σοβαρή έλλειψη σιδήρου δεν είναι ξεκάθαροι, κάποιοι γιατροί πιστεύουν ότι το μάσημα του πάγου αυξάνει την εγρήγορση σε αυτά τα άτομα ή ότι καταπραΰνει την πρησμένη γλώσσα τους.

Σκασμένα χείλη

Μπορεί ο χειμώνας να είναι βαρύς ή να φταίει η ξηρότητα της ατμόσφαιρας για τα σκασμένα χείλη σου, αλλά περίπου το 1/3 των ανθρώπων που έχουν έλλειψη σιδήρου συνηθίζουν αν εμφανίζουν και ένα συγκεκριμένο είδος σκασίματος που ονομάζεται γωνιακή χειλίτιδα, επειδή επηρεάζει τις άκρες των χειλιών σου.Σε μία έρευνα ανθρώπων που εμφάνιζαν γωνιακή χειλίτιδα, το 35% των συμμετεχόντων παρουσίαζαν έλλειψη σιδήρου.

Κοιλονυχία

Δηλαδή όταν η πλάκα των νυχιών σου μοιάζει με κουτάλι, ενώ τα πλάγια είναι ανασηκωμένα. Όταν τα νύχια σου έχουν αυτό το σχήμα, είναι πολύ πιθανό να έχεις κάποιο πρόβλημα με το σίδηρό σου.

Η επιθυμία να φας χώμα

Για κάποιο λόγο, για τον οποίο οι ερευνητές δεν είναι ακόμα σίγουροι, τα άτομα με σοβαρές ανεπάρκειες σιδήρου επιθυμούν να φάνε μη-διατροφικά είδη, όπως το χώμα, ο πηλός, το χαρτόνι και είδη καθαρισμού.

www.shape.gr

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr