Θα ζούμε και θα εργαζόμαστε μέχρι τα 120 – Αυτό ξεκινά την επόμενη δεκαετία, προβλέπει επιστήμονας

Θα ζούμε και θα εργαζόμαστε μέχρι τα 120 – Αυτό ξεκινά την επόμενη δεκαετία, προβλέπει επιστήμονας

Mέχρι στιγμής, μόνο ένα άτομο σε όλη την ιστορία έχει καταγραφεί επίσημα ότι κατάφερε να φτάσει σε αυτήν την ηλικία. Αλλά τώρα επιστήμονας από το Λος Άντζελες αναφέρει στη nypost.com ότι θα είναι εφικτό να ζήσουμε μια πλήρη, υγιή ζωή μέχρι τα 120 – ξεκινώντας κιόλας και από αυτήν τη δεκαετία!

Ο δρ Ernst von Schwarz, παθολόγος, καρδιολόγος και εξειδικευμένος στη μεταμόσχευση καρδιάς με τριπλή πιστοποίηση, πιστεύει ότι η ταχεία πρόοδος στα βλαστοκύτταρα προάγει την υγεία και τη μακροζωία. Είναι πια απολύτως στο χέρι μας να ζήσουμε μέχρι και 150 χρόνια, μέχρι το τέλος του αιώνα!

Φίλια Μητρομάρα

Νέα ανακάλυψη ανοίγει το δρόμο για την μακροζωία

Το μόνο μειονέκτημα: τα βλαστοκύτταρα δεν θα λειτουργήσουν από μόνα τους. Εάν θέλετε να επωφεληθείτε, τώρα είναι η ώρα να αρχίσετε να τρώτε υγιεινά και να γυμνάζεστε τακτικά. Και, προειδοποιεί, μπορεί να είναι πολύ αργά για κάποιους, το χρονικό όριο για να αλλάξει κάποιος τη ζωή του και να ζήσει περισσότερο ξεκινά στα 30.

«Πιστεύω ότι μπορούμε να παρατείνουμε τη ζωή», αναφέρει ο von Schwarz στην The Post. «Πιθανώς μέσα σε μερικά χρόνια οι άνθρωποι να μπορούν να ζήσουν έως 120 – 150 χρόνια, αν όχι και περισσότερο από αυτά. Τα άτομα που είναι ενεργά στην κοινωνική και την επαγγελματική ζωή και έχουν ποιότητα ζωής μπορούν να τα καταφέρουν. Γιατί αυτός είναι ο στόχος».

Ζωή μέχρι τα 122 και άνω
Το μόνο άτομο που αναγνωρίστηκε επίσημα ότι έζησε μέχρι τα 122 ήταν η Γαλλίδα Jeanne Calment, η οποία πέθανε το 1997, σε ηλικία 122 ετών και 164 ημερών — αλλά αμφισβητήθηκε, με τις θεωρίες να κυκλοφορούν ότι η κόρη της Calment υποδυόταν στην πραγματικότητα τη μητέρα της.

Αλλά ο von Schwarz, ως ειδικός στο Cedars Sinai Medical Center, στην Ιατρική Σχολή David Geffen στο UCLA και στο Καρδιολογικό Ινστιτούτο του Νοσοκομείου της Νότιας Καλιφόρνια, υποστηρίζει ότι τα 120 χρόνια μπορεί να είναι το προσδόκιμο όριο ζωής στο πολύ άμεσο μέλλον.

Ο ρόλος των ανθρώπινων βλαστοκυττάρων
Τα ανθρώπινα βλαστοκύτταρα είναι το επόμενο σύνορο της ιατρικής, λέει ο von Schwarz. Θα μας δώσει τη δυνατότητα να μπορέσουμε να αυξήσουμε φυσιολογικά το προσδόκιμο ζωής στα 120 έτη, ξεκινώντας από αυτήν τη δεκαετία. «Τα τελευταία χρόνια, από την αντιδραστική ιατρική έχουμε περάσει στην αναγεννητική ιατρική, χρησιμοποιώντας κυρίως θεραπείες με βλαστοκύτταρα», εξηγεί ο von Schwarz.

«Αν και τα βλαστοκύτταρα δεν είναι εγκεκριμένα από τον FDA, αυτό είναι το μέλλον της ιατρικής όπου μπορούμε να επισκευάσουμε τις βλάβες στον οργανισμό μας. Και επιδιορθώνοντας τη ζημιά παρατείνουμε τη ζωή ή μειώνουμε ορισμένες διαδικασίες γήρανσης».

Τι μπορούν να προσφέρουν τα βλαστοκύτταρα
Ο Von Schwarz συνταγογραφεί βλαστοκύτταρα. Οι διασημότητες τον καλούν για τις αντιγηραντικές περιποιήσεις προσώπου πριν από τα Όσκαρ και τα Emmy. Αν και δεν αποκάλυψε τα ονόματα των ασθενών του, στο βιβλίο του οι υποστηρικτές του είναι οι Frank Stallone, Jeff Fahey, Lisa Gastineau, Josie Davis, Drea De Matteo και Fabio. «Εγχύουμε βλαστοκύτταρα στο πρόσωπό τους και αυτό δίνει λάμψη και ζωντάνια», λέει. «Η διαδικασία επιδιορθώνει τις επιφανειακές βλάβες του δέρματος και αναγεννά το κολλαγόνο στο πρόσωπο. Μετά από λίγες μέρες, φαίνονται 5 έως 10 χρόνια νεότεροι».

Ο πρωτοπόρος των βλαστοκυττάρων αναφέρει ότι τα βλαστοκύτταρα έχουν πιο σημαντικές χρήσεις από τις καλλυντικές εφαρμογές.

«Τα βλαστοκύτταρα μπορούν να επιδιορθώσουν ένα αρθριτικό γόνατο, να αναγεννήσουν την τρίχα και να επιδιορθώσουν κάποια βλάβη στον εγκέφαλο. Μια ένεση διαρκεί λιγότερο από μισή ώρα, δεν απαιτείται χρόνος ανάρρωσης, όπως συμβαίνει με τη χειρουργική επέμβαση.» Αυτά είναι μόνο η αρχή.

«Έχουμε αντιμετωπίσει ασθενείς με νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως η νόσος Πάρκινσον ή σκλήρυνση κατά πλάκας ή ακόμα και τα εγκεφαλικά και έχουμε δει σημαντική βελτίωση της κινητικότητας και των διανοητικών τους ικανοτήτων.

Δεν μας ενδιαφέρει να δημιουργήσουμε έναν πληθυσμό ηλικιωμένων πολιτών με ασθένειες που θα τους καθηλώνουν στο κρεβάτι, όπως η άνοια, που δεν μπορούν να τραφούν. Θέλουμε να αυξήσουμε το εύρος της υγείας μας για να μπορούμε να κινούμαστε, να γυμναζόμαστε και δραστηριοποιούμαστε σε μεγάλες ηλικίες. Όλα αυτά είναι εφικτά στις μέρες μας».

Τα βλαστοκύτταρα είναι τα κύρια κύτταρα του σώματος, έτοιμα να μετατραπούν σε αίμα, δέρμα, τρίχες, είναι υπεύθυνα για την αναγέννηση του σώματος.

Μεγάλος αριθμός κλινικών δοκιμών βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά μέχρι στιγμής ο FDA έχει εγκρίνει μόνο μία θεραπεία, για ασθενείς με καρκίνο του αίματος, και προειδοποιεί ότι αδίστακτοι επαγγελματίες έχουν θέσει τη ζωή των ανθρώπων σε κίνδυνο προσφέροντας ψευδείς θεραπείες με βλαστοκύτταρα.

«Η θεραπεία με βλαστοκύτταρα θεωρείται η πιο σημαντική ανακάλυψη στη σύγχρονη ιατρική, πιθανώς μεγαλύτερη από την ανακάλυψη της πενικιλίνης ή την ανίχνευση των φυματιωδών βακτηρίων», αναφέρει ο von Schwarz στο νέο του βιβλίο, The Secrets of Immortality: A Scientific and Theological Approach to Everlasting Life.

Τα έχει χρησιμοποιήσει και ο ίδιος, σε θεραπεία για τον πόνο στο χέρι και στον ώμο του, ο οποίος είχε εξάρσεις λόγω εκφύλισης των νεύρων. «Δύο χρόνια αργότερα μετά από αυτή τη θεραπεία, είμαι εντελώς ασυμπτωματικός και μπορώ να ασκηθώ».

Υπάρχει, ωστόσο, το ακανθώδες ζήτημα της προμήθειας βλαστοκυττάρων, τα οποία διασώζονται από βιολογικούς ιστούς. «Αυτά προέρχονται από δότες, συνήθως από ιστό πλακούντα, αίμα ομφάλιου λώρου και από αυτό που ονομάζουμε γέλη του Wharton», λέει ο von Schwarz. «Μετά τη γέννηση, αυτό το υλικό συνήθως απορρίπτεται και τα εργαστήρια το αγοράζουν».

Ο γιατρός επισημαίνει ότι δεν πρόκειται για εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα. «Αυτό δεν επιτρέπεται σε αυτήν τη χώρα. Και από ηθική και από θρησκευτική άποψη, φυσικά, δεν θα το σκεφτόμουν ποτέ αυτό».

Τα βλαστοκύτταρα δεν είναι η θαυματουργή θεραπεία, χρειάζεται προσπάθεια και από εμάς
Ο Von Schwarz πιστεύει ακράδαντα ότι τα βλαστοκύτταρα δεν είναι μια θαυματουργή θεραπεία, που θα λειτουργήσει από μόνη της: οι ασθενείς που θέλουν να επωφεληθούν πρέπει να δουλέψουν, ακολουθώντας μεσογειακή διατροφή, γυμνάζοντας το σώμα τους και τερματίζοντας τοξικές συνήθειες όπως το κάπνισμα.

«Η υγιεινή διατροφή μπορεί να παρατείνει τη ζωή», λέει και επικαλείται μια μελέτη που συνδέει την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων με αυξανόμενα επίπεδα καρκίνου του παχέος εντέρου μεταξύ των ατόμων ηλικίας 20 και 30 ετών. Η μεσογειακή διατροφή είναι πλούσια σε ελαιόλαδο, φρέσκα λαχανικά, λιπαρά ψάρια, φρούτα, ξηρούς καρπούς και σπόρους, χαμηλή περιεκτικότητα σε κόκκινο κρέας, σύνθετους υδατάνθρακες, επεξεργασμένα τρόφιμα και αλκοόλ.

Η άσκηση είναι επίσης ένας μεγάλος παράγοντας. «Η σύσταση είναι να ασκείστε πέντε ημέρες την εβδομάδα με τουλάχιστον 150 έως 300 λεπτά την εβδομάδα, που είναι 30 έως 60 λεπτά την ημέρα, με άσκηση μέτριας έντασης. Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι αν διπλασιάσετε τον χρόνο άσκησης, μπορείτε να παρατείνετε περαιτέρω τη ζωή σας για άλλα επτά χρόνια.
Ο γιατρός προτείνει να πάρουμε την υγεία μας στα σοβαρά στα 30 μας, γιατί τότε ξεκινά η διαδικασία γήρανσης. Για να γυρίσουμε το ρολόι προς τα πίσω, πρέπει να ξεκινήσουμε νωρίς. Με την τροποποίηση του τρόπου ζωής και τη μείωση των παραγόντων κινδύνου όπως η υπέρταση, η χοληστερόλη και ο διαβήτης, μπορούμε να μειώσουμε τον καρδιαγγειακό θάνατο κατά 90% και να παρατείνουμε τη ζωή.

Το ερώτημα, ακόμα κι αν όλα αυτά είναι δυνατά: θα θέλατε να ζήσετε μέχρι τα 120;
«Οι άνθρωποι πάντα αναζητούσαν τρόπους να ζήσουν όσο τον δυνατόν περισσότερο», λέει. «Δεν πιστεύω ότι είμαστε προορισμένοι να πετύχουμε την αθανασία. Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει κάτι μετά τη γήινη ύπαρξή μας. Θέλω οι άνθρωποι να ζουν χωρίς ασθένειες, να γνωρίζουν ότι υπάρχει ελπίδα», λέει.

«Υπάρχουν θεραπευτικές επιλογές για καταστάσεις όπου ακόμη και πριν από πέντε χρόνια πιστεύαμε ότι δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα. Θέλουμε να αυξήσουμε τη διάρκεια της υγείας, όχι μόνο τον αριθμό της ηλικία μας» καταλήγει ο επιστήμονας.

Οι θεραπείες με βλαστοκύτταρα είναι διαθέσιμες τώρα μόνο στους πλούσιους, και εκτός εάν ή έως ότου τις εγκρίνει το FDA, αυτό θα παραμείνει ως έχει.

www.oloygeia.gr

Σταφύλι: Οι ευεργετικές του ιδιότητες στον οργανισμό και οι λόγοι που πρέπει να το εντάξεις στη διατροφή σου

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr