Αυτοάνοσα νοσήματα: Το μπαχαρικό που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και τη θεραπεία τους

Αυτοάνοσα νοσήματα: Το μπαχαρικό που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και τη θεραπεία τους

Μία νέα έρευνα εξετάζει την επίδραση των συμπληρωμάτων ενός κοινού μπαχαρικού που χρησιμοποιείται εκτενώς τόσο στη μαγειρική όσο και ως πρόσθετο σε ροφήματα για τον έλεγχο της φλεγμονής και αν κατ’ επέκταση μπορεί να αντιμετωπίσει τα αυτοάνοσα νοσήματα.
Η μελέτη ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για τον σχηματισμό εξωκυτταρικών παγίδων ουδετερόφιλων (NET), επίσης γνωστών ως NETosis, και τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τον έλεγχο της φλεγμονής.

Πιο αναλυτικά, η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο JCI Insight, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση τζίντζερ από υγιή άτομα κάνει τα ουδετερόφιλά τους πιο ανθεκτικά στις εξωκυτταρικές παγίδες ουδετερόφλων. Αυτό είναι σημαντικό επειδή οι εξωκυτταρικές παγίδες ουδετερόφιλων είναι μικροσκοπικές δομές που μοιάζουν με ιστό αράχνης.

Αυτές οι δομές προωθούν τη φλεγμονή και την πήξη και συμβάλλουν σε πολλές αυτοάνοσες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του λύκου, του αντιφωσφολιπιδικού συνδρόμου και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

«Υπάρχουν πολλές ασθένειες στις οποίες τα ουδετερόφιλα είναι ασυνήθιστα υπερδραστήρια», είπε η ανώτερη συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Kristen Demoruelle, αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Anschutz του Πανεπιστημίου του Κολοράντο και πρόσθεσε:

«Διαπιστώσαμε ότι το τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό των εξωκυτταρικών παγίδων ουδετερόφιλων, και αυτό είναι σημαντικό επειδή είναι ένα φυσικό συμπλήρωμα που μπορεί να είναι χρήσιμο για τη θεραπεία της φλεγμονής και των συμπτωμάτων σε άτομα με διάφορες αυτοάνοσες ασθένειες».

Πώς διεξήχθη η μελέτη


Σε μια κλινική δοκιμή, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η καθημερινή λήψη ενός συμπληρώματος τζίντζερ για επτά ημέρες (20 mg τζιντζερόλης/ημέρα) από υγιείς εθελοντές ενίσχυσε μια χημική ουσία μέσα στο ουδετερόφιλο που ονομάζεται cAMP.

Αυτά τα υψηλά επίπεδα cAMP στη συνέχεια ανέστειλαν τις εξωκυτταρικές παγίδες ουδετερόφιλων ως απόκριση σε διάφορα ερεθίσματα που σχετίζονται με την ασθένεια.

«Η έρευνά μας παρέχει για πρώτη φορά στοιχεία για τον βιολογικό μηχανισμό που βασίζεται στις εμφανείς αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του τζίντζερ στους ανθρώπους», δήλωσε ο επίσης συγγραφέας Jason Knight, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Ρευματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Οι ερευνητές λένε ότι πολλοί άνθρωποι με φλεγμονώδεις καταστάσεις είναι πιθανό να ρωτούν τους γιατρούς τους εάν τα φυσικά συμπληρώματα θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα για αυτούς ή λαμβάνουν ήδη συμπληρώματα, όπως το τζίντζερ, για να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων. Δυστυχώς, η ακριβής επίπτωση στη νόσο είναι συχνά άγνωστη.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η παροχή περισσότερων στοιχείων σχετικά με τα οφέλη του τζίντζερ, συμπεριλαμβανομένου του άμεσου μηχανισμού με τον οποίο το τζίντζερ επηρεάζει τα ουδετερόφιλα, θα ενθαρρύνει τόσο γιατρούς όσο και ασθενείς να συζητήσουν πιο στρατηγικά εάν η λήψη συμπληρωμάτων τζίντζερ ως μέρος του θεραπευτικού σχεδίου θα μπορούσε να είναι ευεργετική.

«Δεν υπάρχουν πολλά φυσικά συμπληρώματα ή συνταγογραφούμενα φάρμακα που να είναι γνωστό ότι καταπολεμούν τα υπερδραστήρια ουδετερόφιλα. Επομένως, πιστεύουμε ότι το τζίντζερ μπορεί να έχει μια πραγματική ικανότητα να συμπληρώνει προγράμματα θεραπείας που έχουν ήδη ξεκινήσει. Ο στόχος είναι να πιο στρατηγικό και εξατομικευμένο από την άποψη ότι βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων των ανθρώπων», προσθέτει ο Δρ. Knight.

Ως επόμενο βήμα, οι ερευνητές ελπίζουν να πραγματοποιήσουν κλινικές δοκιμές του τζίντζερ σε ασθενείς με αυτοάνοσες και φλεγμονώδεις ασθένειες όπου τα ουδετερόφιλα είναι υπερδραστήρια, όπως ο λύκος, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, το αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο, ακόμη και η COVID-19.

www.oloygeia.gr

Αιθέριο έλαιο τζίντζερ (πιπερόριζα).

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr