Τελικά πόσο νερό πρέπει να πίνετε την ημέρα σύμφωνα με τους ειδικούς;

Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, ωστόσο υπάρχουν κάποιοι γενικοί κανόνες για να μάθετε να ενυδατώνεστε σωστά.
Όταν πρόκειται για την καθημερινή μας ενυδάτωση, ο πρώτος κανόνας που έρχεται στο νου μας είναι τα οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα. Ωστόσο αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι πως κάθε σώμα είναι διαφορετικό και έχει ξεχωριστές ανάγκες.

“Η αφυδάτωση μπορεί αν προκαλέσει ζαλάδες και πονοκέφαλο, όπως και να επηρεάσει την διάθεση και τη μνήμη. Έχουμε ανάγκη το νερό ώστε τα κύτταρα και τα όργανα να λειτουργούν σωστά, είναι ουσιώδες για την ζωή μας”, εξηγεί η April Panitz, MS, διατροφολόγος-διαιτολόγος και co-founder του Amenta Nutrition.

Τα σημάδια της αφυδάτωσης
Δεν χρειάζεται να φτάσετε στο σημείο της κατάρρευσης για να διαπιστώσετε πως πάσχετε από αφυδάτωση. Υπάρχουν τα πρώτα δείγματα, όπως το χρώμα των ούρων. Όταν έχουν ανοιχτό και καθαρό κίτρινο χρώμα δείχνει πως τα επίπεδα ενυδάτωσης είναι επαρκή. Εάν το χρώμα των ούρων σας είναι σκούρο κίτρινο ή πορτοκαλί, σημαίνει πως υπάρχουν ενδείξεις αφυδάτωσης ή ίσως αυτό να σχετίζεται με φαρμακευτική αγωγή ή με τροφές που καταναλώνετε. Ένα ακόμα στοιχείο είναι να ελέγξετε πόσες φορές την ημέρα πηγαίνετε στην τουαλέτα, καθώς το φυσιολογικό είναι πέντε με επτά φορές. Άλλα σημάδια αφυδάτωσης είναι τα ξηρά χείλη και η ξηροστομία, οι πονοκέφαλοι, το φούσκωμα στην κοιλιά και τα πρησμένα μάτια”, εξηγεί ο διατροφολόγος Dr. Michael Hartman, PhD.

Η δίψα είναι επίσης ένα πρώτο δείγμα αφυδάτωσης, που προειδοποιεί πως τα επίπεδα νερού στον οργανισμό είναι αρκετά χαμηλά, καθώς το σώμα απελευθερώνει την διουρητική ορμόνη. Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν πιείτε οπωσδήποτε ένα ποτήρι νερό, είναι προφανές πως το σώμα σας το έχει ανάγκη.

Τα οφέλη του νερού στον οργανισμό
Το σώμα μας αποτελείται από 60% νερό, όμως αποβάλλουμε υγρά καθώς ιδρώνουμε, κινούμαστε, αναπνέουμε, γι’ αυτό και η ενυδάτωση επηρεάζει τα πάντα, από την θερμοκρασία του σώματος, μέχρι την αναπνοή, τις αρθρώσεις, την υγεία του δέρματος. “Το νερό βοηθά την κυκλοφορία του αίματος και την αποβολή των τοξινών από το σώμα. Η ενυδάτωση ενισχύει επίσης τον μεταβολικό ρυθμό και την λειτουργία των πνευμόνων, ενώ διασφαλίζει πως οι μύες και τα όργανα έχουν τα υγρά και τους ηλεκτρολύτες που χρειάζονται για την σωστή λειτουργία τους.

Εξίσου σημαντικό είναι να τονίσουμε πως η ενυδάτωση έχει μεγάλη επίδραση στον εγκέφαλο και τη διάθεση, καθώς επηρεάζει την συγκέντρωση, τη μνήμη και την γνωστική λειτουργία, ακόμα και το άγχος.

Πόσο νερό πρέπει να πίνετε την ημέρα;
Ο κανόνας των οκτώ ποτηριών την ημέρα δεν έχει επιστημονική βάση, εξηγεί ο Dr. Hartman. Η ποσότητα νερού που χρειάζεστε κάθε μέρα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η ηλικία, το βάρος, το ύψος και η σωματική δραστηριότητα, μαζί με συνθήκες όπως ο θηλασμός, η εγκυμοσύνη, το κλίμα, οι καρδιοαγγειακές παθήσεις.

Αν πρέπει όμως να εστιάσουμε σε guidelines, ας κρατήσουμε τα 2,7 λίτρα την ημέρα για τις γυναίκες και τα 3,7 για τους άντρες. Αυτό μεταφράζεται σε 11.5 φλιτζάνια για τις γυναίκες και 15,5 για τους άντρες.

Ωστόσο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, οπότε ένας γενικός κανόνας είναι να υπολογίσετε το βάρος του σώματός σας και να το διαιρέσετε στη μέση. Ο αριθμός που προκύπτει είναι η ποσότητα νερού σε ounces.

Το νερό είναι η καλύτερη πηγή ενυδάτωσης, όμως όλα τα υγρά ενυδατώνουν όπως οι χυμοί, το τσάι, τα smoothies, το sparkling water, οι σούπες. Όταν σκεφτόμαστε πόσο νερό πρέπει να πίνουμε την ημέρα, αρκεί να υπολογίσουμε το σύνολο των υγρών. Ακόμα και κάποιες τροφές μπορούν να έχουν ενυδατικές ιδιότητες, όπως τα λαχανικά, το τυρί.

vogue.gr

Αιθέριο Έλαιο Ελίχρυσος. Μοναδική Προσφορά!

Έλαιο κολοκύθας για φυσικό μπότοξ.

Τι μπορεί να συμβεί στο σώμα σου αν δεν πίνεις αρκετό νερό

 

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr