Τι μπορεί να συμβεί στο σώμα σου αν δεν πίνεις αρκετό νερό

Τι μπορεί να συμβεί στο σώμα σου αν δεν πίνεις αρκετό νερό

Το ξέρεις ότι πρέπει να πίνεις αρκετό νερό ώστε να διατηρείται το σώμα σου ενυδατωμένο, να είναι η επιδερμίδα λαμπερή και υγιής και φυσικά να λειτουργούν σωστά όλα τα συστήματα του οργανισμού. Ας δούμε, τώρα, το θέμα αλλιώς: Τι συμβαίνει, με δυο λόγια, στο σώμα σου αν δεν πίνεις αρκετό νερό; Ο οργανισμός αφυδατώνεται, με αποτέλεσμα να προκαλούνται λιγότερο ή περισσότερο σοβαρά προβλήματα.

Τι θα συμβεί στο σώμα σου αν δεν πίνεις αρκετό νερό

1 Είναι πιο πιθανό να παρουσιάσεις προβλήματα υγείας
Αν δεν πίνεις αρκετό νερό πιθανώς δεν λειτουργούν σωστά όλα τα συστήματα του οργανισμού σου. Η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού απομακρύνει διάφορες παθήσεις που μπορεί να προκύψουν, όπως πέτρες στα νεφρά, αλλά και να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης πολύ σοβαρών ασθενειών, όπως ο καρκίνος του ουροποιητικού, του εντέρου και οι καρδιοπάθειες.

2 Τρως περισσότερο
Έρευνα που έγινε το 2010 από το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας και Νερού στις ΗΠΑ έδειξε ότι όσοι πίνουν 2 ποτήρια νερό πριν από κάθε γεύμα καταναλώνουν 75 έως 90 λιγότερες θερμίδες όταν αρχίσουν να τρώνε. Μέσα σε διάστημα 3 μηνών όσοι πίνουν νερό χάνουν κατά μέσο όρο 2,5 κιλά λιγότερα από όσους κάνουν δίαιτα, αλλά δεν πίνουν αρκετό νερό.

3 Έχεις κακή διάθεση
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Tufts ζήτησαν από άνδρες και γυναίκες να κάνουν αεροβική άσκηση για 60-75 λεπτά χωρίς να έχουν πιει αρκετό νερό. Την ίδια άσκηση κλήθηκε να κάνει κι άλλη μια ομάδα που είχε πιει αρκετό νερό. Στο τέλος, όσοι δεν είχαν πιει νερό δήλωσαν σε μεγαλύτερο ποσοστό ότι ένιωθαν κουρασμένοι, εκνευρισμένοι. θλιμμένοι ή νευρικοί.

4 Δυσκολεύεσαι να σκεφτείς καθαρά
Έρευνα από το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής του King’s College στο Λονδίνο έδειξε ότι οι έφηβοι που συμμετείχαν στη μελέτη και είχαν αφυδάτωση κατάφεραν να έχουν τις ίδιες επιδόσεις σε πνευματικές δραστηριότητες με όσους είχαν πιει αρκετό νερό. Χρειάστηκε όμως να καταβάλουν μεγαλύτερη προσπάθεια.

5 Πέφτει ο ρυθμός του μεταβολισμού σου
Ο βασικός μεταβολικός ρυθμός ενός ανθρώπου, δηλαδή ο αριθμός των θερμίδων που καίει χωρίς να κάνει κάποια ιδιαίτερη δραστηριότητα, αυξάνεται και γίνεται πιο αποτελεσματικός όταν ο οργανισμός είναι καλά ενυδατωμένος.

6 Έχεις περισσότερες ρυτίδες
Επίσης, όταν πίνουμε αρκετό νερό, η επιδερμίδα μας είναι πιο λεία και απαλή, με λιγότερες ρυτίδες και λεπτές γραμμές. Όταν ο οργανισμός αφυδατώνεται, το δέρμα χάνει το σφρίγος και τη λάμψη του.

+ 1 Το χρονικό της αφυδάτωσης
Η αφυδάτωση είναι συνέπεια της ανεπαρκούς πρόσληψης νερού και τα συμπτώματά της ποικίλλουν, ανάλογα με το βαθμό του ελλείμματος νερού. Δες τι συμβαίνει με την αφυδάτωση και το σώμα σου αν δεν πίνεις αρκετό νερό: Η απώλεια υγρού στο 1% του σωματικού βάρους μειώνει τη θερμορρύθμιση και η δίψα εμφανίζεται σε αυτό το επίπεδο αφυδάτωσης. Στο 2% η δίψα αυξάνεται και νιώθεις δυσφορία και απώλεια όρεξης. Στο 3% περίπου εμφανίζεται ξηροστομία. Σε μείωση 4% παρατηρείται μείωση στην ικανότητα εργασίας κατά 20-30%. Στο 5% παρατηρούνται δυσκολία στη συγκέντρωση, πονοκέφαλος και υπνηλία. Μούδιασμα των άκρων μπορεί να παρατηρηθεί στο 6% και κατάρρευση των συστημάτων του οργανισμού μπορεί να συμβεί αν φτάσεις σε 7% αφυδάτωση. Μια απώλεια 10% του νερού του σώματος μέσω της αφυδάτωσης μπορεί να είναι ακόμη και απειλητική για τη ζωή.

Βούτυρο καριτέ. Ανάπλαση, προστασία.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr