Αϋπνία του στρες. Πως θα την αντιμετωπίσετε

Αϋπνία του στρες. Πως θα την αντιμετωπίσετε

Ανά πάσα στιγμή, περίπου το ένα τρίτο των ενηλίκων έχουν αϋπνία σε κάποια μορφή.  Αν και αυτά τα προβλήματα ύπνου δεν οφείλονται πάντα στο άγχος, όταν τα δύο συνδυάζονται, μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση.

Ένα έλλειμμα ύπνου μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε ψυχικά πιο αργοί και πιο συναισθηματικοί και στο τέλος μπορεί να καταλήξει να επιδεινώσει την εμπειρία σας από το άγχος .

Να σημειωθεί πως αν η αϋπνία σας σχετίζεται με το άγχος, το να είστε υπερβολικά κουρασμένοι δεν βοηθάει στην επίλυση των προβλημάτων που δημιουργούν το άγχος.

Το άγχος μπορεί να δυσκολέψει τον ύπνο και μπορεί ακόμη και να συμβάλει σε προβλήματα με την αϋπνία. Η αντιμετώπιση της διαρκούς αϋπνίας μπορεί να προκαλέσει κι άλλο άγχος, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερη αϋπνία η οποία σχετίζεται με το στρες. Είναι ένας φαύλος κύκλος άγχους-αϋπνίας.

Πώς θα ξεφύγετε από αυτό και θα ανακουφίσετε τα προβλήματα ύπνου σας; Η δοκιμή ορισμένων θεραπειών για την αϋπνία που σχετίζονται με το στρες μπορεί να σας βοηθήσει να αρχίσετε να κοιμάστε με έναν ύπνο υψηλότερης ποιότητας .

Στρες και αϋπνία: Πώς συνδέονται
Η αϋπνία είναι ένας τύπος διαταραχής ύπνου που χαρακτηρίζεται από προβλήματα ύπνου ή παραμονής στον ύπνο. Αυτό μπορεί να διαταράξει την ποιότητα του ύπνου και να προκαλέσει προβλήματα με στέρηση ύπνου και κόπωση.

Η αϋπνία μπορεί να συνδεθεί με προβλήματα με στρες και άγχος. Το να είσαι ξύπνιος ανησυχώντας για προβλήματα που προκαλούν άγχος μπορεί να δυσκολέψει τον ύπνο και μπορεί να προκαλέσει ακόμη και ξύπνημα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Όταν αντιμετωπίζετε αϋπνία στρες, είναι επίσης πιο πιθανό να έχετε προβλήματα με:

Κούραση
Υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας
Ευερέθιστο
Κακή κίνητρα
Δυσκολία εστίασης
Άγχος ύπνου
Κατάθλιψη
Προβλήματα συντονισμού
Ατυχήματα που προκαλούνται από υπερβολική υπνηλία

Το παρατεταμένο άγχος μπορεί επίσης να συμβάλει σε άλλα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των αυτοάνοσων διαταραχών, της μειωμένης ανοσίας, της υψηλής αρτηριακής πίεσης, των καρδιαγγειακών παθήσεων και της παχυσαρκίας. 

Τύποι αϋπνίας στρες
Η αϋπνία που σχετίζεται με το στρες μπορεί να πάρει διάφορες μορφές. Το είδος του στρες που βιώνετε μπορεί να καθορίσει πόσο σοβαρή και διαρκής μπορεί να είναι η αϋπνία σας.

Οξύ στρες
Μερικές φορές σχετίζεται με μια ξαφνική αλλά προσωρινή πηγή άγχους και στρες.

Παραδείγματα οξέων στρεσογόνων παραγόντων που μπορούν να επηρεάσουν τον ύπνο περιλαμβάνουν:

Είστε άρρωστοι.
Τσακωθήκατε με έναν φίλο
Οι ευθύνες απο ένα σημαντικό έργο στη δουλειά 
Απροσδόκητος λογαριασμός
Σύγκρουση με τον σύντροφό σας

Αν και είναι δύσκολο να το βιώνεις, τα προβλήματα ύπνου που σχετίζονται με αυτούς τους στρεσογόνους παράγοντες, τείνουν να επιλύονται μόνα τους με τον καιρό. Η λήψη μέτρων για τη βελτίωση του ύπνου και τη φροντίδα του εαυτού σας μπορεί να είναι χρήσιμη.

Χρόνιο Στρες
Σε άλλες περιπτώσεις, το χρόνιο στρες μπορεί να δημιουργήσει μακροπρόθεσμα προβλήματα με αϋπνία.

Παραδείγματα χρόνιων στρεσογόνων παραγόντων που μπορούν να επηρεάσουν τον ύπνο περιλαμβάνουν:

Χρόνιες καταστάσεις υγείας
Φτώχεια
Επαγγελματική δυσαρέσκεια ή εξάντληση
Διαζύγιο
Ανθυγιεινές σχέσεις
Διάκριση
Κακές περιβαλλοντικές συνθήκες
Συνθήκες ψυχικής υγείας
Κακή ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής
Το άγχος και η αϋπνία γίνονται ένας φαύλος κύκλος. Η εμπειρία του χρόνιου στρες μπορεί να προκαλέσει αϋπνία και η αϋπνία στη συνέχεια επιδεινώνει το χρόνιο στρες.

Πώς να αντιμετωπίσετε την αϋπνία του στρες
Ευτυχώς, υπάρχoyn μια σειρά από στρατηγικές που μπορούν να σας βοηθήσουν να μάθετε να διαχειρίζεστε καλύτερα το άγχος  για να κοιμηθείτε χωρίς στρες.

Δοκιμάστε την προοδευτική μυϊκή χαλάρωση
Η ένταση στο σώμα σας μπορεί να δυσκολέψει τον ύπνο. Μπορεί να μην συνειδητοποιείτε καν πότε αγχώνεστε για κάτι, αλλά το σώμα σας εξακολουθεί να αισθάνεται τις φυσικές επιπτώσεις του στρες, αφήνοντας τους μύες τεντωμένους ως αποτέλεσμα.

Η προοδευτική μυϊκή χαλάρωση είναι μια αποδεκτή βασισμένη σε στοιχεία θεραπεία για την αϋπνία εδώ και χρόνια.  Είναι επίσης ένα εξαιρετικό εργαλείο για την αποσυμφόρηση του σώματός σας.

Για να εξασκηθείτε στην προοδευτική μυϊκή χαλάρωση για την αϋπνία που σχετίζεται με το στρες:

Βρείτε ένα ήσυχο μέρος για να καθίσετε ή να ξαπλώσετε.
Τεντώστε τους μύες στο πρόσωπό σας, κρατήστε μετρήστε το οκτώ και μετά αφήστε τους να φύγουν.
Συνεχίστε να τεντώνετε και να απελευθερώνετε τους μύες του προσώπου σας μέχρι να νιώσετε χαλαροί.
Στη συνέχεια, προχωρήστε στους μύες του λαιμού σας, κρατώντας τους σφιχτά για ένα μέτρημα οκτώ και μετά αφήστε τους να φύγουν.

Συνεχίστε να τεντώνετε και να απελευθερώνετε τους μύες του λαιμού σας μέχρι να νιώσετε χαλαροί.

Συνεχίστε αυτό το μοτίβο τεταμένης χαλάρωσης, κατεβάζοντας όλους τους μύες του σώματός σας.

Ημερολόγιο για τους στρεσογόνους παράγοντες που σας επηρεάζουν

Η πράξη του ημερολογίου έχει πολλά οφέλη για την υγεία και τη διαχείριση του άγχους. Στον κύκλο άγχους-αϋπνίας, το ημερολόγιο μπορεί να σας βοηθήσει να καθαρίσετε το μυαλό σας, να επεξεργαστείτε δυνατά συναισθήματα που σας κάνουν να χάνετε τον ύπνο σας και να κάνετε καταιγισμό ιδεών και να κατασκευάσετε σχέδια που μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τις καταστάσεις που σας προκαλούν άγχος.

Εάν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε επειδή δεν μπορείτε να σταματήσετε να σκέφτεστε κάτι που σας προκαλεί άγχος κατά τη διάρκεια της ημέρας, το ημερολόγιο μπορεί να είναι μια αποτελεσματική τεχνική για εσάς.

Αλλάξτε την προοπτική σας
Εάν χάνετε τον ύπνο σας λόγω στρες, μπορεί να είστε σε θέση να χαλαρώσετε και να κοιμηθείτε καλύτερα με μια αλλαγή οπτικής γωνίας. Το πλεονέκτημα αυτής της προσέγγισης είναι ότι μπορεί να βοηθήσει να σπάσει η σύνδεση άγχους-αϋπνίας.

Η εξέταση μιας κατάστασης από διαφορετικές οπτικές γωνίες μπορεί να σας βοηθήσει να δείτε ευκαιρίες που μπορεί να έχετε χάσει. Η γνωστική αναδιάρθρωση —που περιλαμβάνει την αναγνώριση και την αλλαγή του τρόπου σκέψης σας—σας βοηθά να αλλάξετε την άποψή σας για μια αγχωτική κατάσταση.

Το άγχος που σχετίζεται με το στρες (και η αϋπνία που δημιουργεί) είναι συχνά μια φυσική απάντηση σε καταστάσεις που χρειάζονται κάποιου είδους δράση.

Η θέαση της κατάστασής σας ως πρόκλησης που πρέπει να αντιμετωπίσετε και όχι ως απειλή μπορεί να σας βοηθήσει να μπείτε σε μια ενεργητική κατάσταση λήψης αποφάσεων αντί να παραμένετε σε μια ανήσυχη, παθητική κατάσταση.

Γιατί ο εγκέφαλός μου είναι υπερδραστήριος τη νύχτα;

Η εμπειρία λιγότερων εξωτερικών περισπασμών παρέχει μια ευκαιρία για σκέψεις (και στρεσογόνους παράγοντες) να εισχωρήσουν. Συχνά, οι νυχτερινές σκέψεις είναι αρνητικές, γεγονός που ενεργοποιεί το σύστημα μάχης ή φυγής του σώματος και οδηγεί σε αϋπνία που σχετίζεται με το άγχος. 

Πώς να αποκλείσετε το άγχος απο τον εγκέφαλό σας 

Απενεργοποιήστε την πίεση στον ύπνο

Εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα αϋπνίας στρες, η ίδια η ώρα προσέλευσης κάθε βράδυ στο κρεβάτι μπορεί να έχει προγραμματιστεί πλέον στο μυαλό σας ως απειλή. Εάν βρίσκεστε σε αυτό το σημείο υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διώξετε το άγχος καθώς πέφτετε στο κρεβάτι και να σας πάρει βασιλικά ο ύπνος.

Πρώτον, εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τον ύπνο και είστε σίγουροι ότι ο ύπνος ακόμη αργεί, ίσως θέλετε να σηκωθείτε και να κάνετε κάτι άλλο. Αυτό σας εμποδίζει να παρακολουθείτε το ρολόι για ώρες και μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε περισσότερο τον έλεγχο του χρόνου σας καθώς συμμετέχετε σε άλλες δραστηριότητες, όπως:

Διαβάζοντας ένα βιβλίο
Κάνοντας μικρά πράγματα στο σπίτι

Χαλαρώστε ακούγοντας διαλογισμό χωρίς διαφημίσεις. Οι περισσότεροι ελληνόφωνοι διαλογισμοί στο youtube δεν έχουν. 

Συμμετέχοντας επίσης σε άλλες όχι πολύ διεγερτικές δραστηριότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση του ύπνου όταν θα είστε έτοιμοι
Μπορεί επίσης να βοηθήσει η αποφυγή της καφεΐνης ή του δυνατού τσαγιού το απόγευμα και το βράδυ.

Επίσης, πάρτε την απόφαση να χρησιμοποιήσετε το υπνοδωμάτιό σας κυρίως για ύπνο, ώστε να το συνδέσετε με ξεκούραση και χαλάρωση σε αντίθεση με το άγχος.

Λάβετε βοήθεια για την αϋπνία κατά του στρες

Πολλοί άνθρωποι που υποφέρουν από αϋπνία δεν αναζητούν βοήθεια. Οι θεραπείες, συμπεριλαμβανομένης της γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας και της φαρμακευτικής αγωγής μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση. Αυτά μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε την αϋπνία σας που σχετίζεται με το άγχος.

Εάν αντιμετωπίζετε επίμονη αϋπνία, μιλήστε με έναν ειδικό γιατρό σχετικά με τις επιλογές σας. Οι ειδικοί μπορούν να παρέχουν τα καλύτερα φάρμακα για την αϋπνία του στρες δεδομένων των στρεσογόνων σας και της ατομικής σας κατάστασης.

www.verywellmind.com

unsplash.com

Οι Φυσικές ουσίες που Περιέχουν Spf και Προστατεύουν από τις Ακτίνες UV. Πως θα τις χρησιμοποιήσεις.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr