Μπορεί να πονέσει η καρδιά σας από το άγχος;

Μπορεί να πονέσει η καρδιά σας από το άγχος;

Ναι, με λίγα λόγια, είναι πιθανό η καρδιά σας να πονάει από το άγχος. Μερικοί από εμάς μπορεί να νιώθουμε βαθιά συντονισμένοι με το πώς το σώμα μας εκφράζει το άγχος . Για παράδειγμα, μπορεί να αισθανθείτε πόνο στην καρδιά σας ή κάπου στο στήθος σας.

 

Μπορεί πραγματικά να πονέσει η καρδιά σας από το άγχος;
Αποδεικνύεται ότι οι αισθήσεις στις καρδιές μας μπορεί να είναι μέρος της αντίδρασης μάχης ή φυγής του σώματός μας.

Συσπάσεις στο στήθος
Δεν είναι ασυνήθιστο να επιταχύνετε τον καρδιακό σας ρυθμό όταν έρθετε αντιμέτωποι με μια επικίνδυνη κατάσταση. Η καρδιά και οι άλλοι μύες σας μπορούν να συστέλλονται πιο έντονα. Αυτή η μυϊκή σύσπαση στο στήθος σας μπορεί να αισθάνεται σαν απότομος πόνος ή ένα άλμα που σας κάνει να χάσετε την αναπνοή σας για μια στιγμή.

Αυτό οφείλεται στην απελευθέρωση των ορμονών του στρες του σώματος, όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη όταν βιώνουμε οξύ στρες , όπως ένας απροσδόκητος καβγάς ή ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα. Γενικά όταν το άγχος έχει περάσει, η αντίδραση του σώματός μας σε αυτό θα υποχωρήσει. 

Κατανόηση της Καρδιομυοπάθειας του Στρες
Ο πόνος στο στήθος μου οφείλεται σε κρίση πανικού;

Υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου ο πόνος στο στήθος θα είναι πολύ πιο έντονος – αυτός ο πόνος μπορεί να απαιτήσει ακόμη και μια εσπευσμένη επίσκεψη στο νοσοκομείο. Για παράδειγμα, ο πόνος στο στήθος σας μπορεί να είναι ενδεικτικός μιας κρίσης πανικού . Στην πραγματικότητα,  μελέτη ανέφερε ότι το 58% όσων επισκέπτονται το νοσοκομείο για πόνο στο στήθος έχουν ταραχές που σχετίζονται με το άγχος και το στρες. 

Οι κρίσεις πανικού είναι η ξαφνική έναρξη έντονων επεισοδίων φόβου ή δυσφορίας που συνοδεύονται από ποικίλες σοβαρές σωματικές αντιδράσεις. Είναι γνωστό ότι δημιουργούν αισθήματα στους πάσχοντες ότι βρίσκονται σε οξύ κίνδυνο ακόμα και όταν δεν υπάρχει κίνδυνος.

Τα συμπτώματα της κρίσης πανικού μπορεί να είναι σαν καρδιακή προσβολή
Υπάρχουν σωματικά συμπτώματα που σχετίζονται με κρίσεις πανικού που μπορεί να μιμούνται ένα έμφραγμα. Αυτό μπορεί να είναι ένας γρήγορος καρδιακός παλμός, δυσκολία στην αναπνοή, πόνος στο στομάχι και ναυτία και πόνος στο στήθος.

Μπορεί επίσης να αισθανθείτε τον ίδιο τύπο πόνου στο στήθος που σχετίζεται με μια απόκριση στο στρες, όπου υπάρχει πόνος  ή αίσθημα άλματος στο στήθος σας. 

Αν και οι εκτιμήσεις ποικίλλουν, το 30% έως το 40% όσων επισκέπτονται το νοσοκομείο για πόνο στο στήθος βιώνουν άγχος ή κρίση πανικού.

Οι επαναλαμβανόμενες κρίσεις πανικού με άλλα συνοδά συμπτώματα μπορεί να δικαιολογούν τη διάγνωση διαταραχής πανικού.

Εάν αντιμετωπίζετε κρίσεις πανικού τακτικά, η αναζήτηση της υποστήριξης ενός επαγγελματία ψυχικής υγείας μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν αντιμετωπίζετε διαταραχή πανικού . 

Πότε ο πόνος στο στήθος είναι περισσότερο από άγχος;
Όταν πρόκειται για χρόνιο στρες, υπάρχουν επιπλέον ανησυχίες που πρέπει να γνωρίζετε. Το χρόνιο στρες είναι το είδος του άγχους που είναι σε εξέλιξη (π.χ. ζώντας στη φτώχεια ή σε τοξική σχέση).

Αυτή η μορφή στρες μπορεί όχι μόνο να προκαλέσει καρδιακό πόνο που σχετίζεται με το άγχος, αλλά μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις.

Ο σοβαρός πόνος στο στήθος μπορεί να είναι σημάδι καρδιακής προσβολής
Ενώ μπορεί να υπάρχουν πολλές αιτίες πόνου στο στήθος, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα σημάδια μιας καρδιακής προσβολής. Η καρδιακή προσβολή προκαλείται όταν η συνεχής ροή οξυγόνου στην καρδιά εμποδίζεται, οδηγώντας ενδεχομένως τον καρδιακό μυ στο μπλοκάρισμα εάν η ροή του αίματος δεν επιστρέψει. 

Προειδοποιητικά σημάδια καρδιακής προσβολής
Ακολουθούν ορισμένα προειδοποιητικά σημάδια καρδιακής προσβολής: 

Πόνος στο στήθος
Πόνος στο πάνω μέρος του σώματος
Δυσκολία στην αναπνοή
Ζάλη
Ιδρωμα
Ναυτία

Μπορεί να πονέσει η καρδιά σας μετά από χωρισμό ή απώλεια;


Το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς είναι μια σχετικά σπάνια και γενικά αναστρέψιμη κατάσταση που χαρακτηρίζεται από πόνο στο στήθος, δύσπνοια, λιποθυμία ή ακόμα και καρδιακή ανακοπή.

Σύνδρομο Σπασμένης Καρδιάς
Το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς (γνωστό επίσης ως μυοκαρδιοπάθεια που προκαλείται από στρες ή Takotsubo) μπορεί να εμφανιστεί μετά από οξύ στρες, όπως η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου ή ένας επώδυνος χωρισμός. Οι ορμόνες του στρες που ενεργοποιούνται προκαλούν αλλαγές στον καρδιακό μυ που εμποδίζουν την κοιλία να αντλεί σωστά. 5

Το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς είναι πιο συχνό σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Εάν έχετε υποστεί άγχος και αντιμετωπίζετε μερικά από αυτά τα συμπτώματα, είναι καλύτερο να επικοινωνήσετε με τον ιατρό σας για να αποκλείσετε πιθανές καρδιακές αιτίες συμπτωμάτων που σχετίζονται με την καρδιά προτού υποθέσετε ότι πρόκειται για άγχος ή «στρες». 6

Τι να κάνετε εάν είστε σε χρόνιο στρες
Εάν αγχώνεστε συνεχώς, είναι επιτακτική ανάγκη να χρησιμοποιήσετε τεχνικές διαχείρισης του άγχους .

Υπάρχουν φορές που δεν είναι δυνατό να αλλάξουμε τις συνθήκες μας για να μειώσουμε το άγχος, αλλά αξίζει να αξιολογήσετε τους τρέχοντες στρεσογόνους παράγοντες σας για να δείτε τι είναι στον έλεγχό σας και τι είναι πέρα ​​από τον έλεγχό σας.

Δοκιμάστε αυτή την άσκηση για να αξιολογήσετε τα επίπεδα άγχους σας

Πιάστε ένα φύλλο χαρτιού και σχεδίαστε μια γραμμή στη μέση, δημιουργώντας δύο στήλες

Επισημάνετε στην αριστερή στήλη «Πράγματα που μπορώ να ελέγξω»:

Σε αυτήν τη στήλη, γράψτε όλα τα αγχωτικά πράγματα στη ζωή σας που μπορείτε να ελέγξετε. Για παράδειγμα, εάν έχετε μια προκλητική φιλία, μπορεί να είναι δυνατό να θέσετε όρια που μειώνουν το άγχος σας.
Στη δεξιά στήλη, τοποθετήστε την ετικέτα “Πράγματα που δεν μπορώ να ελέγξω”.

Σε αυτήν τη στήλη, μπορείτε να σημειώσετε πράγματα που είναι εκτός του ελέγχου σας, όπως το οικονομικό άγχος όταν αναζητάτε ενεργά μια νέα θέση.
Αυτή η άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να παρατηρήσετε πού μπορείτε να αλλάξετε κάποιους από τους στρεσογόνους παράγοντες σας και να δείτε ποια υποστήριξη μπορεί να χρειαστείτε για να αντιμετωπίσετε τα πράγματα που είναι έξω από τον έλεγχό σας.

Τεχνικές διαχείρισης του άγχους που πρέπει να δοκιμάσετε
Η μείωση των επιπέδων του στρες είναι σημαντική για τη γενική υγεία σας. Για να διαχειριστείτε τα επίπεδα άγχους σας, δοκιμάστε τις ακόλουθες τεχνικές:

Ενσυνείδητος Διαλογισμός : Ο διαλογισμός και η ενσυνειδητότητα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων του άγχους και της κατάθλιψης. Μπορεί επίσης να μειώσει την υψηλή αρτηριακή πίεση και να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου. 
Ημερομηνία : Μερικές φορές η καταγραφή όλων των σκέψεών σας μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από το άγχος σας.
Μιλήστε με έναν φίλο ή ένα αγαπημένο σας πρόσωπο : Το άνοιγμα με κάποιον που εμπιστεύεστε μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε κάποια προοπτική για οποιοδήποτε θέμα μπορεί να αντιμετωπίζετε.
Σκεφτείτε να πάτε σε θεραπεία : Εάν αντιμετωπίζετε χρόνιο στρες, ένας θεραπευτής θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τους στρεσογόνους παράγοντες σας και να προσδιορίσετε εάν μπορεί να έχετε υποκείμενες παθήσεις ψυχικής υγείας.

www.verywellmind.com

unsplash.com

Τα βότανα Κατά των Ρυτίδων και του Γερασμένου Δέρματος.

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr