Γιατί πρέπει να σταματήσεις να πετάς το υγρό που εμφανίζεται στην επιφάνεια του γιαουρτιού;

Γιατί πρέπει να σταματήσεις να πετάς το υγρό που εμφανίζεται στην επιφάνεια του γιαουρτιού;

Ένα πολύτιμο στοιχείο με υψηλή διατροφική αξία.

Και ενώ ετοιμάζεσαι να απολαύσεις ως ελαφρύ βραδινό το καθιερωμένο γιαουρτάκι με φρούτα, παρατηρείς για ακόμα μια φορά μόλις ανοίγεις το καπάκι ότι ένα λευκο-κιτρινοπό υγρό κατακλύζει λίγο ή πολύ την επιφάνεια του γεύματός σου. Αυτόματα το πρώτα πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό να κάνεις είναι να κοιτάξεις την ημερομηνίας λήξης για να βεβαιωθείς ότι είναι ασφαλής η κατανάλωσή του και το δεύτερο και πιο σημαντικό να ξεφορτωθείς αυτό το υγρό, ώστε να γαρνίρεις με την ησυχία σου.

Η υδαρής αυτή επιφάνεια, ωστόσο, όχι μόνο δεν είναι ένδειξη ότι το γιαούρτι σου είναι χαλασμένο, αλλά αντιθέτως αποτελεί στοιχείο με υψηλή διατροφική αξία, για αυτό και ίσως χρειαστεί να το ξανασκεφτείς πριν το πετάξεις την επόμενη φορά. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα απλό κατάλοιπο της διαδικασίας παραγωγής του γιαουρτιού, γνωστό ως ορός γάλακτος, το οποίο απομένει στο τελικό προϊόν μετά το στράγγισμα και το πήξιμο.

Ο ορός γάλακτος υπάρχει σε όλα σχεδόν τα γαλακτοκομικά προϊόντα, παρόλο που δεν είναι πάντοτε ορατός, όπως συμβαίνει στην περίπτωση των σκληρών τυριών, τα οποία ακολουθούν διαφορετική διαδικασία παραγωγής. Όσο αναφορά την περίπτωση του γιαουρτιού, το υδαρές αυτό υγρό είναι απαραίτητο για την δημιουργία μαλακής, βελούδινης και κρεμώδους υφής. Το μέρος αυτό του γιαουρτιού μάλιστα είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, προβιοτικά και ασβέστιο, για αυτό και τα τελευταία χρόνια κυκλοφορεί και ως ξεχωριστό γαλακτοκομικό προϊόν που προστίθεται σε smoothies, χυμούς αλλά και τον καφέ.

Αν παρόλα αυτά το εν λόγω υγρό εξακολουθεί να σε ενοχλεί οπτικά ή/και ως προς την αίσθηση δεν έχεις παρά να ανακατέψεις καλά το γιαούρτι σου, ώστε να απορροφηθεί από το πηχτό μέρος του. Βέβαια, σε περίπτωση που ακόμα επιθυμείς να το ξεφορτωθείς απλώς σούρωσε το γιαουρτάκι σου, όπως ακριβώς έπραττες μέχρι σήμερα. Ωστόσο, αξίζει να θυμάσαι πως ο ορός γάλακτος δεν αποτελεί κίνδυνο για το σνακ που ετοιμάζεσαι να καταναλώσεις.

shape.gr

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

www.pexels.com

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

www.pexels.com

Τα 5 βότανα που προσφέρουν χαρά και μειώνουν αποδεδειγμένα τα επίπεδα του άγχους

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr