5 τρόποι για να ενισχύσετε τον μεταβολισμό σας άμεσα

5 τρόποι για να ενισχύσετε τον μεταβολισμό σας άμεσα

Όλα τα βήματα που πρέπει να γνωρίζουμε σύμφωνα με τους ειδικούς.
Μπορεί να έχετε ακούσει για τον μεταβολισμό, αλλά να μην γνωρίζετε το ρόλο που παίζει στο ευρύτερο οικοσύστημα του σώματος. Ακούμε ότι μπορεί να είναι γρήγορος, αργός, νωχελικός και διαφορετικός κάθε μέρα, αλλά πόσοι από εμάς γνωρίζουμε πραγματικά τι αντίκτυπο έχει σε εμάς και πώς μπορούμε να τον φροντίσουμε για καλύτερη υγεία; Με τις αναζητήσεις στο Google που ρωτούν τι είναι ο γρήγορος μεταβολισμός να έχουν αυξηθεί κατά 90% τους τελευταίους μήνες, μιλήσαμε με τους ειδικούς για να μάθουμε περισσότερα.

Τι είναι ο μεταβολισμός;
«Ο μεταβολισμός αναφέρεται στις εκατοντάδες χημικές διεργασίες που συμβαίνουν σε όλο το σώμα για να επιτρέψουν την κανονική λειτουργία του», εξηγεί η Dr Federica Amati, επικεφαλής διατροφολόγος στο Zoe και συγγραφέας του Recipes for a Better Menopause. «Αυτό περιλαμβάνει τη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα κύτταρά μας». Είναι επίσης το σύστημα που εμβαθύνει στις αποθήκες ενέργειας όταν δεν υπάρχει διαθέσιμο φαγητό.

Ένας υγιής μεταβολισμός σημαίνει ότι το σώμα μας ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στην τροφή – δηλαδή, τη χρησιμοποιεί και την αποθηκεύει όπως χρειάζεται. «Από ιατρική άποψη, η καλή μεταβολική υγεία είναι η απουσία παραγόντων κινδύνου που σχετίζονται με το μεταβολικό σύνδρομο, το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, εγκεφαλικών επεισοδίων, διαβήτη τύπου 2 και πολλά άλλα», εξηγεί ο Rhian Stephenson, φυσιοπαθητικός, διατροφολόγος και ιδρυτής της Artah. «Αυτοί οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν δείκτες ρύθμισης του σακχάρου στο αίμα, τα τριγλυκερίδια, την αρτηριακή πίεση και την περίμετρο μέσης – ή, ακριβέστερα, την αναλογία μέσης προς ισχίο».

Η καλή μεταβολική υγεία δεν είναι μόνο σημαντική για την αποτροπή ασθενειών – καθιστώντας την έναν από τους μεγαλύτερους συμμάχους μας για τη μακροπρόθεσμη υγεία – αλλά παίζει επίσης βασικό ρόλο στο πώς νιώθουμε και λειτουργούμε. Όπως εξηγεί ο Stephenson, κάθε σύστημα οργάνων στο σώμα μας – από το ανοσοποιητικό έως το αναπαραγωγικό και το νευρικό σύστημα – απαιτεί ενέργεια για να συντηρηθεί και εάν οι «δυνατότητες παραγωγής ενέργειας» ή ο μεταβολισμός μας είναι μειωμένα, το ίδιο ισχύει και για τις διαδικασίες που απαιτούν ενέργεια.

 

ΓΕΩΡΓΙΑ ΦΕΚΟΥ

Το να έχετε έναν «αργό» μεταβολισμό συνδέεται συχνά με ένα ανθυγιεινό βάρος, αλλά όπως εξηγεί ο καθηγητής Tim Spector, συνιδρυτής της Zoe και συγγραφέας του Food for Life και Spoon Fed, αυτό είναι λίγο μύθος της διατροφής. «Μερικοί άνθρωποι έχουν γονίδια που σχετίζονται με ελαφρώς διαφορετικό μεταβολικό ρυθμό, αλλά για τους περισσότερους από εμάς σχετίζεται στενά με τη διατροφή και τον τρόπο ζωής μας», λέει. «Η διατήρηση ενός υγιούς μεταβολισμού σημαίνει να τρώμε τροφές που λειτουργούν με το σώμα μας και να φροντίζουμε να μην κάνουμε καθιστική ζωή το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας». Ο Stephenson σημειώνει επίσης ότι είναι πιο ακριβές να χαρακτηρίζουμε τους μεταβολισμούς μας είτε ως «αποτελεσματικούς» ή «ελαττωματικούς» παρά ως γρήγορους ή αργούς. Εξάλλου, είναι πολύπλοκα συστήματα που περιλαμβάνουν τρισεκατομμύρια χημικές αντιδράσεις. Η κατάσταση των θρεπτικών συστατικών, η ισορροπία των ορμονών, η λειτουργία του εντέρου, το στρες και η κίνηση, έχουν όλα αντίκτυπο.

Κάτι που μπορεί να επιβραδύνει τον μεταβολισμό; Περιορισμός θερμίδων, επειδή το σώμα προσαρμόζεται να χρησιμοποιεί λιγότερη διαθέσιμη ενέργεια. «Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η δίαιτα yo-yo– θερμιδικός περιορισμός, επιβράδυνση του μεταβολισμού και στη συνέχεια επιστροφή στην αρχική κατανάλωση θερμίδων – τείνει να οδηγήσει σε αρχική απώλεια βάρους και γρήγορη ανάκτηση βάρους», εξηγεί η Dr. Amati.

«Από την άλλη πλευρά, ο μεταβολισμός μας επιταχύνεται σε περιόδους όπου το σώμα χρειάζεται πολλή επισκευή και ενέργεια, για παράδειγμα μετά από σοβαρό τραυματισμό ή ασθένεια, καθώς και με πολύ έντονη σωματική άσκηση. Αυτό γίνεται για να βεβαιωθείτε ότι όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και πρωτεΐνες παραδίδονται έγκαιρα για την επισκευή και την προστασία του σώματος». Με απλά λόγια, η αποτελεσματικότητα του μεταβολισμού σας εξαρτάται από το τι προσπαθεί να πετύχει το σώμα: «Γενικά, η διατήρηση ενός σταθερού μεταβολισμού και η γνώση του πώς να συνεργαστείτε με αυτόν είναι ο καλύτερος τρόπος για να είστε υγιείς».

Τι συμβαίνει στον μεταβολισμό κατά την εμμηνόπαυση;
Γενικά, οι μεταβολικές μας αποκρίσεις γίνονται λιγότερο αποτελεσματικές όσο μεγαλώνουμε. Για παράδειγμα, οι αποκρίσεις σακχάρου και λίπους στο αίμα μας χρειάζονται φυσικά περισσότερο χρόνο για να επανέλθουν στα αρχικά επίπεδα όσο μεγαλώνουμε.

Η εμμηνόπαυση έχει επίσης αντίκτυπο. «Η μελέτη για την εμμηνόπαυση της Zoe το 2023 έδειξε επίσης ότι ο μεταβολισμός των γυναικών είναι διαφορετικός από τις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες της ίδιας ηλικίας, πράγμα που σημαίνει ότι η εμμηνόπαυση έχει πρόσθετο αντίκτυπο στον μεταβολισμό», λέει ο καθηγητής Spector. «Οι γυναίκες συχνά αγωνίζονται να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος κατά τη διάρκεια της μετάβασης στην εμμηνόπαυση, παρά το γεγονός ότι τρώνε τα ίδια τρόφιμα».

Πώς να βελτιώσετε τον μεταβολισμό σας
Όπως τα περισσότερα στοιχεία της υγείας μας, η επιτάχυνση – ή η βελτίωση της αποτελεσματικότητας – του μεταβολισμού σας είναι πολύπλευρη υπόθεση. «Η υγεία του εντέρου, η διατροφή, η διαχείριση του στρες, η μυϊκή υγεία και πολλά άλλα πράγματα, συμβάλλουν στη συνολική μεταβολική μας λειτουργία», επιβεβαιώνει ο Stephenson.

Έχει εξελιχθεί για να μας βοηθά να ευδοκιμούμε και να επιβιώσουμε, οπότε με τη σωστή τροφή, ύπνο και κίνηση –τρεις απλοί αλλά συχνά παραμελημένοι πυλώνες του τρόπου ζωής– θα πρέπει να λειτουργεί αποτελεσματικά για να μας κρατά υγιείς.

Παρακάτω, πέντε πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη τώρα.

Βεβαιωθείτε ότι η διατροφή σας λειτουργεί για εσάς
«Εστιάστε σε φυσικά, ολόκληρα τρόφιμα, με έμφαση στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα», συνιστά ο Stephenson. «Λάβετε αρκετή πρωτεΐνη, κόψτε την μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης και τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες και συμπεριλάβετε λίπη καλής ποιότητας μαζί με μια ποικιλία φρούτων και λαχανικών».

Τρώτε 30 φυτικές τροφές την εβδομάδα
«Η έρευνα μας δείχνει ότι το μικροβίωμα του εντέρου παίζει καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη του υγιούς μεταβολισμού», λέει ο καθηγητής Spector. Ένας από τους βασικούς κανόνες είναι καταναλώνουμε 30 φυτικές τροφές την εβδομάδα –αυτό μπορεί να περιλαμβάνει βότανα, μπαχαρικά και δημητριακά μαζί με τα πιο προφανή λαχανικά – και να αυξήσει τη συνολική πρόσληψη φυτικών ινών για να βοηθήσει στη βελτίωση της μεταβολικής υγείας.

Καλός ύπνος
Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, ο ύπνος είναι εξαιρετικά σημαντικός για τη μεταβολική υγεία και συχνά ξεχνιέται. «Ένας καλός βραδινός ύπνος οδηγεί σε καλύτερες μεταβολικές αποκρίσεις την επόμενη μέρα, επομένως αξίζει να φροντίσουμε να έχουμε καλό ύπνο, παράλληλα με μια υγιεινή διατροφή και τακτική κίνηση όλη την ημέρα», λέει ο καθηγητής Spector.

Χτίστε μυϊκή μάζα
Εκτός από την προτεραιότητα της τακτικής κίνησης και της άσκησης, που διατηρούν τη μεταβολική υγεία και ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και τους δείκτες λίπους στο αίμα, είναι σημαντικό να οικοδομήσουμε μια υγιή βάση των μυών. «Οι μύες μας απαιτούν συνεχή ενέργεια για να συντηρηθούν, επομένως λειτουργούν ως δεξαμενή για τη γλυκόζη», εξηγεί ο Stephenson. «Είναι επίσης μια πηγή μη ινσουλινοεξαρτώμενης απόρριψης της γλυκόζης, πράγμα που σημαίνει ότι όσο περισσότερους μύες έχουμε, τόσο καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα έχουμε». Βελτιώνουν επίσης την αντιοξειδωτική μας κατάσταση και απελευθερώνουν χημικές ουσίες που είναι σημαντικές για την υγεία του εγκεφάλου. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ενσωματώσει την προπόνηση ενδυνάμωσης στη ρουτίνα σας. Είναι σημαντικό.

Διαχειριστείτε τα επίπεδα άγχους σας

Πολλοί από εμάς απλώς αποδεχόμαστε το άγχος ως μέρος της σύγχρονης ζωής, επομένως δεν δίνουμε προτεραιότητα στην καταπολέμηση του στρες στην καθημερινή μας ζωή. Αυτό είναι το σημάδι σας για να σπάσετε τον κύκλο απόκρισης στο στρες. «Είτε πρόκειται για yin yoga, μπάνιο, διαλογισμό ή αναπνοή, κάντε ό,τι σας ταιριάζει καλύτερα και φροντίστε να το κάνετε τακτικά», λέει ο Stephenson.

vogue.gr

www.pexels.com

Αιθέριο Έλαιο Ελίχρυσος. Μοναδική Προσφορά!

Έλαιο κολοκύθας για φυσικό μπότοξ.

Έλαιο – Λευκή Πεύκη. Εμμηνόπαυση χωρίς γήρανση!

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr