Πρωινό: Tελικά τι πρέπει να περιλαμβάνει το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας;

Πρωινό: Tελικά τι πρέπει να περιλαμβάνει το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας;

Οι λόγοι που δεν πρέπει να το παραλείπουμε.
ΓΕΩΡΓΙΑ ΦΕΚΟΥ

Είναι το πρωινό το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας; Και αν η απάντηση είναι ναι, τότε τι ακριβώς πρέπει να περιλαμβάνει;

Οι περισσότεροι από εμάς μεγαλώσαμε ξεκινώντας την ημέρα με δημητριακά, τοστ, κάποιο κουλούρι ή περιστασιακά κρουασάν και pancakes. Οι ειδικοί, ωστόσο, τονίζουν πως οι επεξεργασμένες τροφές δεν είναι η καλύτερη επιλογή που μπορούμε να κάνουμε για το πρωινό μας γεύμα και στον αντίποδα προτείνουν μια σειρά από τροφές που μπορούν πραγματικά να ενισχύσουν τον οργανισμό και να κάνουν το σώμα να ξεκινήσει την ημέρα με τις καλύτερες προοπτικές.

Γιατί το πρωινό είναι τόσο σημαντικό;
Αν και δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη έρευνα που να πιστοποιεί πως το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, οι μελέτες που έχουν γίνει πάνω στο θέμα υποδεικνύουν καθολικά πως οι άνθρωποι που τρώνε πρωινό τείνουν να έχουν καλύτερη συνολική υγεία. Την ίδια στιγμή, όσοι το παραλείπουν τείνουν να ακολουθούν χαμηλότερης ποιότητας διατροφή και είναι πιο πιθανό να νοσήσουν από χρόνιες ασθένειες, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

Παρόλα αυτά, το να ακούτε το σώμα σας είναι πάντα το κλειδί, αφού πάντα υπάρχει περίπτωση να λειτουργεί κανείς καλύτερα και χωρίς πρωινό γεύμα.

Τι πρέπει να περιλαμβάνει το πρωινό;
Ένα ισορροπημένο και υγιεινό πρωινό θα πρέπει ιδανικά να έχει έναν συνδυασμό φυτικών ινών, καλών λιπαρών και πρωτεϊνών. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά συνεργάζονται για να επιβραδύνουν την απορρόφηση του σακχάρου στην κυκλοφορία του αίματος, γεγονός που συμβάλλει στον κορεσμό αλλά και την αυξημένη ενέργεια.

Αυτό που καλό είναι να αποφεύγετε είναι τις τροφές με πολλούς υδατάνθρακες, όπως τα δημητριακά και οι φρυγανιές, καθώς προκαλούν ταχείες αυξήσεις στα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης, γεγονός που με τη σειρά του οδηγεί σε ενεργειακά σκαμπανεβάσματα. Οτιδήποτε περιέχει επεξεργασμένα σάκχαρα ή απλούς υδατάνθρακες είναι καλό να περιορίζεται, όπως και τα συσκευασμένα δημητριακά, στα οποία πρέπει σίγουρα να διαβάζετε το πίσω μέρος πριν τα καταναλώσετε.

Μια ομελέτα με λαχανικά, γιαούρτι ή κεφίρ (και τα δύο κάνουν καλό στο έντερο) με ξηρούς καρπούς, σπόρους και μούρα, αβοκάντο, αυγά ή/και καπνιστός σολομός είναι όλες τροφές ιδανικές για το πρωινό γεύμα. Όσον αφορά το ψωμί, αντικαταστήστε το λευκό με είδη ολικής άλεσης, όπως γερμανική σίκαλη ή προζύμι χωρίς γλουτένη.

Τι συμβαίνει όταν παραλείπουμε το πρωινό;
Οι έρευνες σχετικά με τους κιρκάδιους ρυθμούς υποδεικνύουν ότι όσο νωρίτερα ξεκινάμε να τρεφόμαστε μέσα στην ημέρα, τόσα περισσότερα οφέλη απολαμβάνουμε στην υγεία μας. Αυτό συμβαίνει γιατί η διατροφή ευθυγραμμίζεται με τους φυσικούς ρυθμούς του οργανισμού και μπορεί να βελτιώσει τη μεταβολική υγεία. Από την άλλη, όσοι ακολουθούν δίαιτες με μεγάλα διαλείμματα στην τροφή, για παράδειγμα διαλειμματική νηστεία, καλό είναι να εξετάσουν προσεκτικά τα συν και τα πλην, αφού τα πολύωρα χρονικά διαστήματα στο φαγητό δεν βοηθούν με την πεπτική υγεία, τη διαχείριση του βάρους και την αντιμετώπιση των φλεγμονών.

vogue.gr

Χάρισε υπέροχο glass skin effect στο πρόσωπό σου χρησιμοποιώντας ρυζόνερο

 

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr