Ποιες τροφές προκαλούν ατοπική δερματίτιδα

Ποιες τροφές προκαλούν ατοπική δερματίτιδα

Η διατροφή μπορεί να επιδεινώσει ή αντίθετα να ανακουφίσει τα συμπτώματα της ατοπικής δερματίτιδας.

Η ατοπική δερματίτιδα μπορεί να παρουσιαστεί σε ανθρώπους κάθε ηλικίας και είναι η πιο συχνή μορφή εκζέματος. Το δέρμα γίνεται ξηρό και προκαλείται έντονος κνησμός. Πρόκειται για μια χρόνια φλεγμονή του δέρματος, που έχει την τάση να υποχωρεί και να επανεμφανίζεται περιοδικά.

Η πλειονότητα των παιδιών που θα αναπτύξουν την πάθηση το κάνουν εντός του πρώτου έτους της ηλικίας τους, ενώ περίπου το 80% την ξεπερνούν κατά την εφηβεία και την ενηλικίωση. Ωστόσο, ένα σημαντικό μέρος των πασχόντων μπορεί να συνεχίσει να εμφανίζει συμπτώματα σε όλη την ενήλικη ζωή του.

Τρεις κύριοι παράγοντες της ατοπικής δερματίτιδας είναι οι γενετική προδιάθεση, η χαμηλή έκθεση σε μικροοργανισμούς και η κατανάλωση ορισμένων τροφών. Στις αναπτυγμένες χώρες, ο σύγχρονος τρόπος ζωής οδηγεί σε μία συνεχή λήψη τροφής, η οποία ωστόσο στερείται των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών. Η έλλειψη σε βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, ω3 λιπαρά οξέα και προβιοτικά συνδέονται με αυξημένη εμφάνιση ατοπικής δερματίτιδας, αλλά και με βελτίωση της κλινικής εικόνας μετά τη διόρθωση τους.

Η διατροφή δεν αποτελεί αιτία για ανάπτυξη της τοπικής δερματίτιδας, αλλά είναι ένας σημαντικός παράγοντας. Ορισμένες τροφές μπορεί να επιδεινώσουν ή αντίθετα να ανακουφίσουν από τα συμπτώματα. Καθώς η ατοπική δερματίτιδα αποτελεί μία φλεγμονώδη κατάσταση, μερικές τροφές μπορεί να προκαλέσουν την έξαρση των συμπτωμάτων.

Σύμφωνα με μελέτες, οι παρακάτω τροφές ευθύνονται για πάνω από το 90% της τροφικής αλλεργίας, ειδικά σε παιδιά με ατοπική δερματίτιδα.

Τα αυγά
Tα γαλακτοκομικά
Η σόγια
Το σιτάρι
Τα οστρακοειδή
τα θαλασσινά
Οι ξηροί καρποί

Σε μια μελέτη χορηγήθηκε σε 73 ασθενείς με ατοπική δερματίτιδα αγελαδινό γάλα, αυγό, σόγια ή δημητριακά. Οι τροφές πυροδότησαν εξανθηματικές αντιδράσεις άμεσης έναρξης σε 22 περιπτώσεις και εκζεματικές αντιδράσεις όψιμης έναρξης σε 29.

Σε μια άλλη μελέτη, χορηγήθηκε σε 106 παιδιά με ατοπική δερματίτιδα τροφές που περιελάμβαναν αγελαδινό γάλα, αυγό, γλουτένη σίτου και σόγια. Στο 46 τοις εκατό αυτών των διατροφικών προκλήσεων, προέκυψε αλλεργική αντίδραση. Από αυτά, το 43 τοις εκατό ήταν άμεσες αντιδράσεις, το 45 τοις εκατό ήταν άμεσα συμπτώματα που ακολουθήθηκαν από όψιμες εκζεματικές αντιδράσεις και το 12 τοις εκατό ήταν όψιμες εκζεματικές αντιδράσεις μόνο.

Οι άμεσες αντιδράσεις περιελάμβαναν πάντα δερματικές αντιδράσεις, κυρίως ερύθημα ή κνίδωση. Με όψιμες εκζεματικές αντιδράσεις, μετά από ένα μέσο όρο 24 ωρών, οι ασθενείς εμφάνισαν έξαρση ατοπικής δερματίτιδας.

www.shape.gr

5 σέρουμ σαλιγκαριού για φυσικό μπότοξ στην μισή τιμή!

Γρήγορη απώλεια βάρους: Με αυτούς τους 20… εύκολους τρόπους μπορείς να χάσεις 4,5 κιλά σε 7 ημέρες!

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr