Έχεις ίωση; 9 τροφές που θα σε κάνουν να νιώσεις καλύτερα

Έχεις ίωση; 9 τροφές που θα σε κάνουν να νιώσεις καλύτερα

Έχεις ίωση και δεν ξέρεις τι να φας; 9 τροφές που θα σε κάνουν να νιώσεις καλύτερα

Έχεις ίωση και δεν ξέρεις τι να φας; 9 τροφές που θα σε κάνουν να νιώσεις καλύτερα
Μία ζέστη μία κρύο και το μόνο που είναι σίγουρο είναι οι ιώσεις που κυκλοφορούν. Και δυστυχώς οι ιώσεις επηρεάζουν τόσο την όρεξη όσο και τη γεύση μας. Υπάρχουν άραγε τροφές που μπορούμε να φάμε πιο ευχάριστα σε τέτοιες περιπτώσεις;

Χωρίς αμφιβολία το να είσαι άρρωστος είναι χάλια. Το ρουθούνισμα, ο βήχας, η ναυτία, η εξάντληση και η γενική αδιαθεσία δεν γίνονται ποτέ ευκολότερα. Οι απότομες αλλαγές του καιρού, όπως που παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια και κυρίως το φθινόπωρο ή την άνοιξη, αυξάνουν την πιθανότητα να «αρπάξει» κανείς κάποιο κρύωμα ή να κολλήσει κάποια ιώση.

Ίσως έχει τύχει να προσέξεις, όσες φορές έχεις αρρωστήσει, πως μαζί με την κόπωση και τα υπόλοιπα συμπτώματα που μπορεί να έχεις, μειώνεται και η όρεξή σου σε τέτοιο βαθμό που ακόμη και τα αγαπημένα σου φαγητά μπορεί να μην έχουν την ίδια ωραία γεύση που είχαν πριν. Επιπλέον, ορισμένα συμπτώματα, όπως ο πονόλαιμος ή οι στομαχικές διαταραχές, μπορεί να σε κάνουν να θες να παραλείψεις κάποια γεύματα ακόμα κι αν αισθάνεσαι πεινασμένη ή έχεις χαμηλή ενέργεια γιατί ξέρεις πως δεν θα είναι το ίδιο απολαυστικά.

Ωστόσο,το να «τρως καλά» που θα έλεγε κι η οποιαδήποτε Ελληνίδα μάνα είναι εξαιρετικά σημαντικό για να βοηθήσεις το σώμα σου να καταπολεμήσει οποιαδήποτε ίωση.

Για τον λόγο αυτό σου προτείνουμε 9 τροφές που θα καταπραΰνουν την κατάστασή σου:

1. Nερό καρύδας ή ενεργειακό ποτό

«Εάν αντιμετωπίζεις συμπτώματα όπως έμετο, διάρροια ή υπερβολική εφίδρωση λόγω υψηλού πυρετού, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αφυδατωθείς», λέει στο SELF ο Ryann Jung, MS, RD, διαιτολόγος στη Visalia της California.

Και αυτό μπορεί να σε κάνει να αισθανθείς ακόμα χειρότερα, προκαλώντας συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, ζάλη, κόπωση και ξηροστομία. Ο Jung συνιστά να πίνεις νερό καρύδας σε τέτοιες περιπτώσεις επειδή είναι γεμάτο με βασικούς ηλεκτρολύτες – μέταλλα που είναι σημαντικά για την ενυδάτωση, όπως το νάτριο, το κάλιο, το μαγνήσιο, ο φώσφορος και το ασβέστιο. Εάν το νερό καρύδας δεν σου αρέσει, ίσως θέλεις να δοκιμάσεις ένα παραδοσιακό αθλητικό ποτό, το οποίο μπορεί να προσφέρει παρόμοια οφέλη για την αποκατάσταση υγρών.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη έρευνα που να συγκρίνει αυτά τα δύο «ποτά» αλλά μια μικρή μελέτη του 2012 που δημοσιεύτηκε στο Journal of the International Society of Sports Nutrition διαπίστωσε ότι όσοι κάνουν γυμναστική ενυδατώνονται καλύτερα με νερό καρύδας και αθλητικά (ενεργειακά) ποτά απ’ ότι με το εμφιαλωμένο νερό, μετά τη γυμναστική τους.

Ωστόσο, επειδή κάποιοι μπορεί να έχουν δυσανεξία στην καρύδα, αν δεις ότι σου δημιουργεί φούσκωμα ή στομαχικές διαταραχές καλύτερα να προτιμήσεις το ενεργειακό ποτό.

2. Τζίντζερ

Το τζίντζερ θεωρείται εδώ και πολύ καιρό μια σπιτική θεραπεία για τη ναυτία, τον έμετο και τις πεπτικές ενοχλήσεις, λέει στο SELF η Elizabeth Stasny, MCN, RD, διαιτολόγος στο Dallas.

Μια τεράστια ανασκόπηση του 2019 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Complementary Therapies in Medicine κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι δόσεις τζίντζερ έως και περίπου 1.5 mg την ημέρα – ένα κουταλάκι του γλυκού με αλεσμένο τζίντζερ περιέχει λίγο περισσότερο από αυτό – μπορεί να μειώσει τη ναυτία και τον έμετο, σε μεγάλο βαθμό χωρίς καμία σοβαρή παρενέργεια.

Ενώ οι περισσότερες από τις μελέτες που χρησιμοποιήθηκαν εξέτασαν συγκεκριμένα πώς το τζίντζερ επηρεάζει τη ναυτία που προκαλείται από εγκυμοσύνη, χημειοθεραπεία ή χειρουργική επέμβαση, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί επίσης να βοηθήσει τα τακτικά συμπτώματα της γρίπης.

Τα δύο κύρια συστατικά του τζίντζερ που πιθανώς έχουν αυτά τα αποτελέσματα κατά της ναυτίας είναι οι τζίντζερλες και οι σογκαόλ. Διαφορετικοί τύποι τζίντζερ – ας πούμε, φρέσκο, αποξηραμένο, σε σκόνη ή συμπυκνωμένο – πιθανότατα περιέχουν και τα δύο, επομένως δεν χρειάζεται να ανησυχείς πολύ για το αν θα πιεις λίγο τσάι τζίντζερ ή θα προσθέσεις πολύ παραπάνω στη σούπα σου.

3. Μέλι

Αν έχεις βήχα, μια κουταλιά μέλι είναι ίσως το καλύτερο πράγμα που μπορείς να φας, λέει ο Stasny. Στην πραγματικότητα, μια ανασκόπηση του Cochrane που δημοσιεύθηκε το 2019 διαπίστωσε ότι το μέλι είναι πιθανώς πιο αποτελεσματικό σίγουρα από το να μην πάρεις φάρμακο ή από φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή. Το μέλι σύμφωνα με έρευνες είχε σχεδόν την ίδια δράση καταστολής του βήχα με διάφορα αντισταμινικά φάρμακα.

Βέβαια, οι συγγραφείς της παραπάνω ανασκόπησης σημειώνουν επίσης ότι για βήχα που διαρκεί περισσότερο από τρεις ημέρες, το μέλι πιθανότατα δεν είναι από μόνο του μια αποτελεσματική θεραπεία. Ωστόσο, εάν νιώθεις να σε «γρατζουνάει» ο λαιμός μαζί με αυτόν τον βήχα, το μέλι μπορεί να τον καταπραΰνει – χάρη στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του. Έτσι δεν θα σου κάνει κακό το να προσθέσεις λίγο μέλι στο αγαπημένο σου ζεστό ρόφημα.

4. Κοτόσουπα

«Η ζεστή κοτόσουπα είναι μια δοκιμασμένη στο χρόνο «θεραπεία» που προσφέρει άνεση και πιθανά οφέλη για την υγεία», λέει στο SELF η Sharon McCaskill, RD, διαιτολόγος με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Η κοτόσουπα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής στην ανώτερη αναπνευστική οδό, ανακουφίζοντας ενδεχομένως τα συμπτώματα ενός κοινού κρυολογήματος.

Επιπλέον, ο ζεστός ζωμός (και η ενυδάτωση που σου παρέχει) θα καταπραΰνει τον πονόλαιμό σου και θα σε κάνει να χορτάσεις. Παράλληλα, η σούπα τρώγεται σχετικά εύκολα κι έτσι είναι ένας καλός τρόπος για να ενισχύσεις με μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό σου – συμπεριλαμβανομένων πρωτεϊνών και φυτικών ινών – που σε άλλη περίπτωση θα ήταν πιο δύσκολο να λάβεις.

5. Μπαχαρικά, καρυκεύματα και άλλα ενισχυτικά γεύσης

Το κρυολόγημα, η γρίπη, ο COVID, ακόμη και τα συμπτώματα αλλεργίας μπορούν να αποδυναμώσουν τις αισθήσεις της γεύσης και της όσφρησης και να μειώσουν την όρεξή κάποιου. Το να τρως θρεπτικά φαγητά είναι πολύ σημαντικό για να γίνεις καλά, αλλά ποιος θέλει να φάει φαγητό που δεν μπορεί να απολαύσει;

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Cara Harbstreet, MS, RD, διαιτολόγος με έδρα το Kansas City του Kansas, συνιστά να προσθέσεις όσο το δυνατόν περισσότερη γεύση στο φαγητό σου μέσω των μπαχαρικών. Γνωρίζοντας ότι το γεύμα σου θα έχει υπέροχη γεύση θα σε ενθαρρύνει να φας πάνω από μια ή δύο μπουκιές.

Ορισμένα είδη, συμπεριλαμβανομένης της κανέλας, της πιπεριάς τσίλι, του κουρκουμά, του γαρίφαλου, του μαύρου πιπεριού και της σκόνης κάρυ , χρησιμοποιούνται για ιατρικούς σκοπούς σε διάφορους πολιτισμούς εδώ και αιώνες και ενισχύουν τη γεύση πολλών πιάτων. Παρ’ όλα αυτά, αν έχεις ναυτία ή έχεις στομαχικές διαταραχές και οι έντονες γεύσεις σου φαίνεται ότι θα κάνουν τα πράγματα χειρότερα, μπορείς παραλείψεις τέτοιου είδους τροφές.

6. Μπανάνες

Ενώ τα γευστικά φαγητά μπορεί μερικές φορές να σε δελεάσουν να φας κάτι πιο εύκολα όταν οι γευστικοί σου κάλυκες δεν λειτουργούν «τέλεια», τα ήπια τρόφιμα μπορεί να είναι καλύτερα εάν αντιμετωπίζεις ορισμένα πεπτικά συμπτώματα.

Εάν αντιμετωπίζεις διάρροια, τροφές όπως η μπανάνα, ο ζωμός, το ρύζι, η σάλτσα μήλου και το τοστ θα μπορούσαν να καταπραΰνουν το στομάχι σου. Οι μπανάνες είναι ιδιαίτερα καλές επειδή είναι πλούσιες σε κάλιο, έναν ηλεκτρολύτη που μπορεί να σε εξαντλήσει εάν είσαι αφυδατωμένοι. Είναι επίσης μαλακές, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείς να τις καταπιείς εύκολα αν αντιμετωπίζεις και πονόλαιμο μαζί με γαστρεντερικά προβλήματα.

7.Βρώμη

Εάν αισθάνεσαι συμφόρηση ή έχεις πονόλαιμο, τα τρόφιμα που απαιτούν άφθονο μάσημα μπορεί να είναι απαγορευτικά, αλλά μια διατροφή που περιέχει όλα τα υγρά πιθανότατα δεν θα είναι αρκετά χορταστική για να σε βοηθήσει να ξεφύγεις από αυτό το κρυολόγημα – και ας το παραδεχτούμε, οι περισσότερες από εμάς δεν χορταίνουμε μόνο πίνοντας χυμούς και smoothies. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ειδικοί συνιστούν τη βρώμη ως μια γρήγορη και εύκολη στην κατάποση τροφή.

Μια ανασκόπηση του 2014 που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Nutrition εξέτασε προηγούμενες έρευνες και διαπίστωσε ότι η κατανάλωση βρώμης συσχετίστηκε με λιγότερη δυσκοιλιότητα, χάρη στην περιεκτικότητά της σε φυτικές ίνες. Ακόμα κι αν τα πάτε καλά στο μπάνιο, το να φας ένα μπολ με βρώμη και φρούτα ή ξηρούς καρπούς, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να φας κάτι θρεπτικό όταν αισθάνεσαι χάλια.

8. Γιαούρτι

Μιλώντας για τροφές που καταπίνονται εύκολα, το γιαούρτι είναι μία από αυτές. Και χάρη στα προβιοτικά του, μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να καταπολεμήσεις το δυσάρεστο κρυολόγημα γρηγορότερα.

Σύμφωνα με έρευνα στο British Journal of Nutrition, τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στο να μειωθούν οι ημέρες που αισθάνεσαι άρρωστη. Μια μετα-ανάλυση του 2021 στο Nutrition Journal διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν γιαούρτι και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κρυολόγημα ή άλλη αναπνευστική λοίμωξη αρχικά. Οι επιστήμονες δεν είναι ακριβώς σίγουροι για το τι κρύβεται πίσω από αυτή τη σύνδεση, αλλά είναι πιθανό τα «καλά» βακτήρια του γιαουρτιού να βοηθούν το ανοσοποιητικό σου σύστημα.

9. Φυλλώδη πράσινα

Τα φυλλώδη λαχανικά όπως το κατσαρό λάχανο, το σπανάκι και το μαρούλι είναι γεμάτα με τόνους βιταμινών και μετάλλων, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών C και K, του σιδήρου και του φυλλικού οξέος. Περιέχουν επίσης πολυφαινόλες, ενώσεις που έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στην προώθηση της σωστής λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος (και ενδεχομένως προστατεύουν από καταστάσεις όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις).

Καλό θα είναι να προσθέσεις μια συνοδευτική σαλάτα στο γεύμα σου, όταν είσαι άρρωστη κι αν σου είναι αδύνατο να τη φας κανονικά, μπορείς να δοκιμάσεις να αναμίξεις διάφορα πράσινα λαχανικά σε ένα smoothie.

www.queen.gr

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

www.pexels.com

Γρήγορη Απώλεια Βάρους: Αξιοποιώντας Τη Δύναμη Της Πρωτεΐνης Στις Γυναίκες

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr