Πως θα αυξήσεις οιστρογόνα και μυϊκή μάζα στην εμμηνόπαυση

Πως θα αυξήσεις οιστρογόνα και μυϊκή μάζα στην εμμηνόπαυση

Η εμμηνόπαυση  χαρακτηρίζεται από μια σειρά σωματικών και ορμονικών αλλαγών. Μια κοινή πρόκληση που αντιμετωπίζουν πολλές γυναίκες κατά τη διάρκεια αυτής της μετάβασης, είναι η αύξηση του βάρους. Αν και μπορεί να φαίνεται όμως ότι το βάρος είναι αναπόφευκτο καθώς μεγαλώνουμε, εντούτοις δεν είναι.

Μπορεί να είναι πολύ περισσότερο δύσκολο να χάσουμε τα κιλά μας όπως λόγου χάριν θα τα χάναμε στην ηλικία των 25 ετών,αλλά και πάλι είναι σχεδόν εύκολο. Και λέμε σχεδόν εύκολο, γιατί η μεγαλύτερη δυσκολία βρίσκεται στην αναγκαιότητα να αλλάξεις διατροφικές συνήθειες και όχι τόσο το να καταφέρεις να περιοριστείς στα γραμμάρια των τροφών, ώστε να αδυνατίσεις.

Αν είσαι 50 αλλά τρως σαν 30, τότε το σώμα σου διαβάζει αρχικά την διατροφή σου ως αιτία κατάθλιψης. Και με μια υφέρπουσα ψυχική ματαίωση και κατάθλιψη, οι αγώνες για ένα αδύνατο, στιλάτο και υγιές σώμα, κινδυνεύουν να μεταλλαχθούν σε φρούδες ελπίδες.

Βέβαια αν γνωρίζεις καλά τι ανάγκες έχει το σώμα σου σε αυτη την ηλικία και το τροφοδοτείς ανάλογα ,τότε έχεις κατακτήσει την πολυπόθητη αγάπη του εαυτού  σου.

Η κατανόηση των παραγόντων που συμβάλλουν στην αύξηση βάρους κατά την εμμηνόπαυση για ένα σώμα γεμάτο ευεξία.

 

Ορμονικές διακυμάνσεις:
Οι ορμονικές αλλαγές που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση, συγκεκριμένα η μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων, παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αύξηση βάρους. Τα οιστρογόνα βοηθούν στη ρύθμιση του μεταβολισμού και του σωματικού βάρους και η μείωση του κατά την εμμηνόπαυση μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του κοιλιακού λίπους. Αυτή η αλλαγή στην κατανομή του λίπους μπορεί να συμβάλει σε υψηλότερο κίνδυνο χρόνιων παθήσεων όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης.

Ακολουθούν οι τροφές που παρέχουν οιστρογόνα στον γυναικείο οργανισμό για υγεία, αδυνάτισμα αλλά και για λαμπερό πρόσωπο χωρίς ρυτίδες.

Σολωμός: Πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που συμβάλλουν στην παραγωγή ορμόνων.

Σπαράγγια: Περιέχουν φυτικά ισοφλαβόνες, που μοιάζουν με τα οιστρογόνα.

Σπανάκι: Πλούσιο σε βιταμίνη Κ που μπορεί να ρυθμίσει τα επίπεδα ορμονών.

Φακές: Πλούσιες σε φυτικές πρωτεΐνες και ισοφλαβόνες.

Αβοκάντο: Περιέχει καροτενοειδή που βοηθούν στην παραγωγή οιστρογόνων.

Κόκκινα φρούτα (κεράσια, κράνμπερις): Περιέχουν ανθοκυανίνες που ωφελούν την υγεία του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος.

Καρύδια: Πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και φυτοστερόλες.

Κρεμμύδια: Περιέχουν ισοφλαβόνες που έχουν ομοιότητα με τα οιστρογόνα.

Καρπούζι: Περιέχει λυκοπένιο, που σχετίζεται με τη ρύθμιση των ορμονών.

Σκόρδο: Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να στηρίξουν την υγεία του οργανισμού.

Λάχανο: Πλούσιο σε φυτικές ίνες και βιταμίνη C.

Φρούτα του πάθους: Περιέχουν φυτοχημικά που μπορεί να ενισχύσει την υγεία των ορμονών.

Μπρόκολο: Περιέχει διισοθιοκυανικά, ένα φυτικό συστατικό που υποστηρίζει την εκκίνηση των οιστρογόνων.

Κινόα: Πλούσια σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.

Λιναρόσπορος: Πηγή φυτικών ινών και ομέγα-3 λιπαρών οξέων. Πλούσιοι σε lignans, οι οποίοι μπορούν να μιμηθούν τα οιστρογόνα.

Καρύδα: Περιέχει φυτοστερόλες

 Ρόδι: Πλούσιο σε φυτικά οιστρογόνα και αντιοξειδωτικά.

 Λάχανο:Περιέχει ισοφλαβόνες, φυτικές ουσίες που υποστηρίζουν την υγεία των οιστρογόνων.

 Φασόλια: Πλούσια σε ισοφλαβόνες και γνωστές για τη στήριξη της ισορροπίας των οιστρογόνων.
Καρύδια: Περιέχουν φυτοστερόλες που μοιάζουν με τη δομή των οιστρογόνων.
Περιέχει φυτικές ενώσεις που υποστηρίζουν την υγεία των οιστρογόνων.

Βρώμη:Πλούσια σε φυτικές ενώσεις που μπορούν να ενισχύσουν την οιστρογόνα.

Μήλα: Περιέχουν φλαβονοειδή που μπορούν να ρυθμίσουν τα οιστρογόνα.

Μεταβολική Επιβράδυνση:
Καθώς οι γυναίκες μεγαλώνουν, ο μεταβολισμός τους φυσικά επιβραδύνεται. Ο συνδυασμός ορμονικών αλλαγών και μείωσης της μυϊκής μάζας, κάτι που είναι σύνηθες με την ηλικία, μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της ικανότητας του σώματος να καίει θερμίδες. Αυτή η μεταβολική επιβράδυνση διευκολύνει την αύξηση του σωματικού βάρους, ειδικά εάν οι διατροφικές συνήθειες και οι συνήθειες του τρόπου ζωής παραμένουν αμετάβλητες.

Απώλεια μυϊκής μάζας:

Οι εμμηνοπαυσιακές γυναίκες παρουσιάζουν συχνά μείωση της μυϊκής μάζας λόγω ορμονικών αλλαγών και μειωμένης σωματικής δραστηριότητας. Δεδομένου ότι ο μυϊκός ιστός καίει περισσότερες θερμίδες από το λίπος, η μείωση της μυϊκής μάζας μπορεί να συμβάλει στην αύξηση βάρους. Η ενσωμάτωση ασκήσεων ενδυνάμωσης σε μια ρουτίνα φυσικής κατάστασης μπορεί να βοηθήσει στον μετριασμό της απώλειας μυών και στη στήριξη της συνολικής μεταβολικής υγείας.

Δείτε το βίντεο για τις κατάλληλες ασ΄κήσεις.

 

Συναισθηματικοί παράγοντες και παράγοντες άγχους:
Συναισθηματικοί και ψυχολογικοί παράγοντες παίζουν επίσης ρόλο στην αύξηση βάρους κατά την εμμηνόπαυση. Πολλές γυναίκες μπορεί να βιώσουν αυξημένο στρες, άγχος ή εναλλαγές της διάθεσης κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης της ζωής. Το συναισθηματικό φαγητό, συχνά ως τρόπος αντιμετώπισης του στρες, μπορεί να οδηγήσει στην κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, συμβάλλοντας στην αύξηση βάρους. Η υιοθέτηση τεχνικών διαχείρισης του στρες όπως ο διαλογισμός, η γιόγκα ή η συμβουλευτική μπορεί να είναι ευεργετική.

Διαταραχές ύπνου:
Η εμμηνόπαυση συχνά συνοδεύεται από διαταραχές ύπνου, συμπεριλαμβανομένης της αϋπνίας και των νυχτερινών εφιδρώσεων. Η κακή ποιότητα ύπνου μπορεί να διαταράξει τον φυσικό κιρκάδιο ρυθμό του σώματος και να οδηγήσει σε ορμονικές ανισορροπίες, επηρεάζοντας την όρεξη και το μεταβολισμό. Η προτεραιότητα της καλής υγιεινής ύπνου, όπως η δημιουργία μιας χαλαρωτικής ρουτίνας πριν τον ύπνο και η διατήρηση ενός σταθερού προγράμματος ύπνου, μπορεί να επηρεάσει θετικά τη διαχείριση του βάρους.

Διατροφικές αλλαγές:
Η μείωση των επιπέδων οιστρογόνων μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη λαχτάρα για ζαχαρούχα και επεξεργασμένα τρόφιμα. Η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης και πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά διατροφής που περιλαμβάνει άφθονα φρούτα, λαχανικά, άπαχες πρωτεΐνες και δημητριακά ολικής αλέσεως, είναι κορυφαίας αξίας και σημασίας για το αδυνάτισμα στην εμμηνόπαυση.

Έλαιο – Λευκή Πεύκη. Εμμηνόπαυση χωρίς γήρανση!

Δίαιτα: Το διατροφικό πλάνο που θα σε βοηθήσει να χάσεις βάρος μέχρι τις γιορτές

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr