Πώς να φτιάξετε ένα roux για τέλειες μπεσαμέλ και σάλτσες.

Πώς να φτιάξετε ένα roux για τέλειες μπεσαμέλ και σάλτσες.

Μάθετε πώς να φτιάξετε ένα roux και μια κλασική λευκή σάλτσα με την απλή μας μέθοδο. Κατακτήστε αυτή τη βασική τεχνική κουζίνας και δοκιμάστε την στις αγαπημένες  συνταγές.

Ρου (προφέρεται «ρου») ονομάζεται το μαγειρεμένο μείγμα βουτύρου και απλού αλευριού που πυκνώνει και σχηματίζει τη βάση διαφόρων σάλτσων, ιδιαίτερα της λευκής σάλτσας (μπεσαμέλ). Είναι επίσης απαραίτητο συστατικό σε κλασικές συνταγές όπως κλασικά λαζάνια , ψαρόπιτα , μουσακάς , τυρί μακαρόνια και τυρί κουνουπίδι .

Αποτελείται από ίσες ποσότητες βουτύρου και απλό αλεύρι. Το λίπος λιώνει, το αλεύρι ανακατεύεται σε ήπια φωτιά. Στη συνέχεια, το ζεστό υγρό αναμειγνύεται σταδιακά στην πάστα για να γίνει μια μεταξένια σάλτσα που χρειάζεται λίγα λεπτά ακόμη μαγείρεμα πριν σερβίρετε ή χρησιμοποιήσετε.

Ποιες είναι οι σωστές αναλογίες για ένα roux;
Χρησιμοποιήστε μια εύκολη στην απομνημόνευση ίση ποσότητα αλευριού με βούτυρο. Αυτό δίνει μια καλή σφαιρική παχύρρευστη πάστα και διευκολύνει την ενσωμάτωση του υγρού. Το μείγμα σας θα είναι λιγότερο πιθανό να σβολιάσει.

Μια καλή αναλογία για μια βασική σάλτσα είναι:

50 γρ βούτυρο
50 γρ αλεύρι απλό
500 ml πλήρες γάλα

 

Πώς να πάρετε μια σάλτσα χωρίς σβόλους
Οι σάλτσες με βάση το Roux έχουν τη φήμη ότι γίνονται σβώλοι, αλλά υπάρχουν μερικά πράγματα που βοηθούν στο να σταματήσει ο σχηματισμός σβώλων.

Η προσθήκη ζεστού υγρού σε ένα ζεστό ρουξ εμποδίζει το βούτυρο να συσσωματωθεί και να προκαλέσει σβόλους.
Προσθέτουμε το υγρό σταδιακά για να ξεκινήσει και ανακατεύουμε καλά μεταξύ κάθε προσθήκης.
Το χτύπημα αντί για το ανακάτεμα της σάλτσας  βοηθάει να εξαφανιστούν τυχόν σβώλοι.
Αν όλα αυτά σας αποτύχουν και σας μείνουν λίγοι σβώλοι, τότε μπορείτε πάντα να κοσκινίζετε τη σάλτσα σε άλλο τηγάνι για να την κάνετε χωρίς σβόλους.

Πώς να μαγειρέψετε ένα roux

Μόλις συνδυάσετε το αλεύρι και το λιωμένο βούτυρο, το roux πρέπει να μαγειρευτεί για τουλάχιστον 2 λεπτά για να ψηθεί το ωμό αλεύρι. Στη συνέχεια, μπορείτε να επιλέξετε να προσθέσετε τα υγρά σας για να δημιουργήσετε μια σάλτσα ή ακόμα και να συνεχίσετε το μαγείρεμα του roux. Μαγειρέψτε το μέχρι να αποκτήσει ένα πλούσιο, καραμελένιο χρώμα, θα δώσει στη σάλτσα σας μια ελαφρώς πιο θρεπτική γεύση.

Αλεύρι και λίπη
Βούτυρο : χρησιμοποιήστε ένα ανάλατο βούτυρο πλήρους λίπους. Φτιάχνετε μόνο μια βάση και μπορείτε να προσθέσετε καρυκεύματα αργότερα στη μέθοδο.

Άλειμμα χωρίς γαλακτοκομικά : εάν φτιάχνετε μια σάλτσα που πρέπει να είναι vegan ή χωρίς γαλακτοκομικά, μπορείτε εύκολα να φτιάξετε ένα roux με μια εναλλακτική λύση βουτύρου χωρίς γαλακτοκομικά. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε αυτά με άρωμα βουτύρου και όχι αυτά που παρασκευάζονται με λάδι καρύδας.

Αλεύρι : Χρησιμοποιείτε πάντα απλό λευκό αλεύρι. Το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του έχει διογκωτικό παράγοντα και θα αφήσει την τελική σάλτσα σας με μια ελαφριά γεύση δισανθρακών.

Χρήση αποθέματος σε ρου
Η λευκή σάλτσα και τα παράγωγά της είναι οι πιο συνηθισμένοι τρόποι χρήσης ενός ρου, αλλά μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ζωμό αντί για γάλα για τη βάση σε μια γέμιση πίτας ή να φτιάξετε μια αρωματισμένη σάλτσα που ονομάζεται βελουτέ, η οποία συνήθως εμπλουτίζεται με κρέμα.

ΧΑΛΑΡΑ ΜΕΓΑΛΑ ΜΠΡΑΤΣΑ ΤΕΛΟΣ ΣΕ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ, ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr