13 φυσικές ενυδατικές κρέμες που μπορείτε να βρείτε στην κουζίνα

13 φυσικές ενυδατικές κρέμες που μπορείτε να βρείτε στην κουζίνα

 

1 .
Μέλι


Το μέλι (ή ακόμα καλύτερα: μέλι Manuka ) είναι ένα από τα πιο πολυλειτουργικά είδη στην κουζίνα σας. Όσον αφορά τη φροντίδα του δέρματος, η έρευνα έχει βρει ότι το ωμό, βιολογικό μέλι έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες  , μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση των τραυμάτων του δέρματος και είναι αντιφλεγμονώδες.

Δοκιμάστε το στο σπίτι: Το μέλι Manuka έχει γίνει δημοφιλές ως πλύσιμο προσώπου πρόσφατα : Απλώς εφαρμόστε το σε βρεγμένο δέρμα και αφαιρέστε το με ένα ζεστό πανί. Μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε ως θεραπευτική μάσκα μία φορά την εβδομάδα, εφαρμόζοντας ένα λεπτό στρώμα σε καθαρό δέρμα για περίπου 10 λεπτά, πριν το ξεπλύνετε με ζεστό νερό.

2 .
Λάδι καρύδας
Αυτό το μοντέρνο οικιακό προϊόν χρησιμοποιείται για τα πάντα, από φυσικά lip gloss και μάσκες μαλλιών έως και λάδι για την αγιουρβεδική πρακτική έλξης του λαδιού. Το λάδι είναι πλούσιο σε λιπαρά οξέα, τα οποία του προσδίδουν αντιβακτηριακές ιδιότητες, βοηθούν το δέρμα σας να ενισχύσει την παραγωγή κολλαγόνου  και μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση επιπέδων υγρασίας και της λειτουργίας φραγμού.

Οι άνθρωποι το λατρεύουν επίσης επειδή βρίσκουν ότι απορροφάται ευκολότερα από άλλα, πιο παχύρρευστα έλαια (Είναι ένα μονοακόρεστο λίπος, το οποίο έχει υψηλότερα ποσοστά διαπερατότητας για το χόριο  ). Ωστόσο, το λάδι καρύδας έχει επίσης βρεθεί ότι είναι φαγεσωρογόνο —φράζει τους πόρους—σε ορισμένους ασθενείς. Έχει επίσης πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε λαυρικό οξύ, το οποίο μπορεί να συσσωρευτεί στο ανώτερο στρώμα του δέρματος χωρίς να διεισδύσει, αφήνοντας το δέρμα πιο ξηρό με την πάροδο του χρόνου, αν χρησιμοποιηθεί υπερβολικά.

Δοκιμάστε το στο σπίτι: Λειτουργεί ως εξαιρετική βάση για τα περισσότερα προϊόντα ομορφιάς DIY — δοκιμάστε το με θαλασσινό αλάτι για ένα ενυδατικό scrub σώματος.

3 .
Ελαιόλαδο
Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε , ένα ελαιοδιαλυτό αντιοξειδωτικό που χρησιμοποιείται συχνά σε προϊόντα αντιγήρανσης. Όταν εφαρμόζεται τοπικά, αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του οξειδωτικού στρες  στο δέρμα και τα μαλλιά.

Η βιταμίνη Ε  καθιστά το έλαιο επίσης απίστευτα αντιφλεγμονώδες για το δέρμα που υφίσταται βλάβη από ελεύθερες ρίζες και από την έκθεση στον ήλιο, σύμφωνα με  μελέτη. Ωστόσο, επίσης μελέτες δείχνουν ότι η τακτική εφαρμογή μπορεί να επιδεινώσει το έκζεμα  , εάν είστε επιρρεπείς στην δερματική διαταραχή.

Δοκιμάστε το στο σπίτι: Το βιολογικό, παρθένο ελαιόλαδο τείνει να είναι ιδανικό για καθαρισμό  λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε αντιοξειδωτικά και της ικανότητάς του να αφαιρεί ακόμα και τα πιο επίμονα μακιγιάζ. Ακόμα κι αν δεν θέλετε να καθαρίσετε με λάδι το πρόσωπο σας, μια σταγόνα ανά μάτι είναι ένα εξαιρετικό ντεμακιγιάζ.

4 .
Βούτυρο καριτέ
Πλούσιο σε τριγλυκερίδια , το βούτυρο καριτέ είναι ένα εξαιρετικό μαλακτικό και μπορεί να βοηθήσει το δέρμα να μειώσει την απώλεια υγρασίας. Το εκχύλισμα βουτύρου καριτέ έχει επίσης αποδειχθεί ότι είναι αντιφλεγμονώδες. Μελέτη μάλιστα υποδεικνύει ότι έχει παρόμοια τοπικά αποτελέσματα με τα ceramides  , ένα συστατικό που χρησιμοποιείται συχνά σε πολυτελή προϊόντα περιποίησης δέρματος.

Δοκιμάστε το στο σπίτι: Έχει πιο παχιά υφή, οπότε αν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε τοπικά, θα το προτείναμε ως εντατική κρέμα χεριών ή στα πόδια σας μετά το ξύρισμα. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε υπέροχα προϊόντα για τα χείλη με βάση το βούτυρο.

5 .
Αλόη
Αυτό είναι το κλασικό προϊόν για τα ηλιακά εγκαύματα και τα καταπραϋντικά τζελ για έναν σημαντικό λόγο . Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες A, C, E και B12, οι οποίες βοηθούν στη μείωση της ζημιάς που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες. περιέχει επίσης ένζυμα που μειώνουν τη φλεγμονή . Αλλά ο λόγος που το λατρεύουν οι περισσότεροι είναι το πόσο εύκολα βυθίζεται στο δέρμα (κάτι που πιθανότατα οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα της σε νερό· καθώς το τζελ της αποτελείται απο περίπου 90% νερό).

Δοκιμάστε το στο σπίτι: Ο πιο δημοφιλής (και εύκολος) τρόπος χρήσης του φυτού είναι απλώς να ανοίξετε ένα φύλλο σε φέτες και να εφαρμόσετε το τζελ τοπικά. Χρησιμοποιήστε το σε ένα φρέσκο ​​έγκαυμα, μαζί με μια σταγόνα καθαρού αιθέριου ελαίου λεβάντας. Και μην εκπλαγείτε από την περίεργη μυρωδιά της ακατέργαστης αλόης – είναι πιο πικάντικη από ό,τι θα περίμενε κανείς.

6 .
Βρώμη
Η βρώμη, το εκχύλισμα βρώμης και η κολλοειδής βρώμη είναι ένα αγαπημένο συστατικό σε προϊόντα περιποίησης ευαίσθητου δέρματος καθώς έχει βρεθεί ότι είναι πολύ ηρεμιστικό για το ερεθισμένο δέρμα . Η έρευνα δείχνει ότι αυτό οφείλεται στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της , καθώς και στις αντιισταμινικές της επιδράσεις, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται τόσο συχνά για να καταπραΰνει τις ατοπικές αλλεργικές αντιδράσεις.

Δοκιμάστε την στο σπίτι: Δοκιμάστε να σχεδιάσετε ένα κολλοειδές λουτρό βρώμης (ή βρώμη αλεσμένη σε λεπτή σκόνη, ώστε να αναμιγνύεται με το νερό), το οποίο είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό για κάθε φαγούρα που προκαλείται από ξηρό δέρμα. Ανακατέψτε σε 1 φλιτζάνι στο ζεστό νερό του μπάνιου σας καθώς τρέχει.

7 .
Αβοκάντο και λάδι αβοκάντο


Αυτό το απαραίτητο τρόφιμο για το γεύμα είναι επίσης σωτήριο για την περιποίηση του δέρματος  χάρη στην πληθώρα των κεριών, μετάλλων, πρωτεϊνών και βιταμινών που περιέχει – με μελέτες που υποδηλώνουν ότι μπορεί να είναι μια θρεπτική αντιοξειδωτική θεραπεία  για το δέρμα. Σημείωση: Το έλαιο αβοκάντο, το οποίο εξάγεται από τον πολτό, έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τη σύνθεση κολλαγόνου σύμφωνα με μια μελέτη.

Δοκιμάστε το στο σπίτι: Υπάρχουν πολλές μάσκες με αβοκάντο για το σπίτι –  συμπεριλαμβανομένων με άλλων στοιχείων  όπως το μέλι, το γιαούρτι και η βρώμη. Για αρχή απλά, ένα μισό αβοκάντο, πολτοποιημένο, είναι μια καλή βάση.

8 .
Ηλιέλαιο
Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτή θα είναι πιθανότατα μια από τις καλύτερες φυσικές επιλογές σας για τη βελτίωση της λειτουργίας φραγμού  : Το λάδι, πλούσιο σε λινολεϊκό οξύ  , βελτιώνει την ενυδάτωση του δέρματος και τη σύνθεση των λιπιδίων, χωρίς να προκαλεί ερεθισμούς. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι είναι μη φαγεσωρογόνος .

Δοκιμάστε το στο σπίτι: Εάν θέλετε ένα πιο ελαφρύ λάδι για καθαρισμό προσώπου, ειδικά εάν είστε επιρρεπείς στην ακμή, το ηλιέλαιο θα είναι ιδανικό —στην πραγματικότητα, πολλά από τα δημοφιλή γαλακτώματα προσώπου με λάδι, περιέχουν το συστατικό. Μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε ως ελαφρύ λάδι σώματος, που εφαρμόζεται σε βρεγμένο δέρμα.

9 .
Αγγούρι
Μπορεί να μην υπάρχει τόση έρευνα για τα οφέλη αυτού του λαχανικού για τη φροντίδα του δέρματος, αλλά υπάρχει ένας λόγος που χρησιμοποιείται τόσο συχνά στα σπα: Μπορεί να είναι πολύ καταπραϋντικό για το κουρασμένο ή φλεγμονώδες δέρμα. Όχι μόνο η υψηλή περιεκτικότητα σε νερό είναι ενυδατική, αλλά οι μελέτες δείχνουν ότι τα άλλα θρεπτικά συστατικά στον χυμό μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση του οιδήματος  .

Δοκιμάστε το στο σπίτι: Αν έχετε χρόνο το πρωί, παραλείψτε τα ρολά από νεφρίτη ή τα κουτάλια ψυγείου και επιλέξτε αυτήν την τεχνική της παλιάς σχολής—απλώς τοποθετήστε δύο παγωμένες φέτες πάνω από τα μάτια σας για να ξεφουσκώσετε και να τονώσετε το δέρμα.

10 .
Αμυγδαλέλαιο
Εδώ είναι μια εξαιρετική ενυδατική κρέμα σώματος: Το μαλακτικό αυτό έχει αποδειχθεί σε μια μελέτη ότι βοηθά στη μείωση της εμφάνισης και του σχηματισμού ραγάδων  . Έχει αποδειχθεί επίσης ότι έχει φωτοπροστατευτικά αποτελέσματα  και στο δέρμα, καθώς μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της βλάβης της φωτογήρανσης.

Δοκιμάστε το στο σπίτι: Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως υπέροχο λάδι σώματος. Επίσης κάνει καταπληκτική δουλειά στην αύξηση των μαλλιών ρίχνοντας 203 σταγόνες μέσα στο σαμπουάν αλλά και σβήνει τις ρυτίδες των ματιών και των χειλιών.

11 .
Βουτυρόγαλα ή γιαούρτι


Τα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση περιέχουν γαλακτικό οξύ , αγαπημένο στους αισθητικούς και δερματολόγους λόγω των απαλών ιδιοτήτων απολέπισης και ενυδάτωσης . Περιέχουν επίσης τόνους ωφέλιμων συστατικών για το δέρμα σας (μικροβιοτικών προβιοτικών), για τα οποία πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι μπορεί να είναι ευεργετικά για το δέρμα με τάση ακμής όταν λαμβάνονται από το στόμα ή ακόμα και τοπικά. Ο συνδυασμός αυτών των δύο δραστικών συστατικών δημιουργεί μια εξαιρετική περιποίηση του δέρματος: Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι φυσικές μάσκες γιαουρτιού βελτίωσαν την υγρασία , την ελαστικότητα και τη φωτεινότητα του δέρματος.

Δοκιμάστε το στο σπίτι: Πρώτα από όλα: Κάντε πάντα βιολογικές επιλογές χωρίς προσθήκη ζάχαρης . Από εκεί και πέρα, μπορείτε να φτιάξετε μια ποικιλία από μάσκες με γιαούρτι ως βάση .

12 .
καστορέλαιο
Αυτό το λάδι είναι περισσότερο γνωστό ως το αγαπημένο για την περιποίηση των μαλλιών – ανεκδοτικά πολλοί ισχυρίζονται ότι ενθαρρύνει την ανάπτυξη των μαλλιών. Ωστόσο, δεν υπάρχει έρευνα που να το υποστηρίζει. Ανεξάρτητα από αυτό, είναι μια εξαιρετική ενυδατική κρέμα για τα μαλλιά και το σώμα καθώς έχει ενυδατικές ιδιότητες (ως υπενθύμιση, τα υγραντικά έλκουν το νερό ).

Δοκιμάστε το στο σπίτι: Χρησιμοποιήστε το ως ενυδατική κρέμα σώματος ή λάδι μαλλιών (οι περισσότεροι θα το βρουν πολύ πηχτό σαν λάδι προσώπου). Ωστόσο, μια άλλη κοινή χρήση είναι η ανάμειξή του με ελαιόλαδο για να φτιάξετε ένα καθαριστικό λαδιού DIY — το καστορέλαιο είναι γεμάτο τριγλυκερίδια , επομένως αφαιρεί τη βρωμιά.

13 .
Ροδόνερο
Τα τριαντάφυλλα ίσως δεν αποτελούν μέρος της τακτικής σας, αλλά αν τύχει να πάρετε ένα μπουκέτο, θα δημιουργήσετε ένα  ροδόνερο, το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως ενυδατικό προέλαιο ή όλη την ημέρα ως ομίχλη , το τελευταίο εκ των οποίων μελετήθηκε το 2014 και οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ομίχλες μπορούν να λειτουργήσουν ως αποτελεσματική ενυδατική κρέμα όλη την ημέρα .

Δοκιμάστε το στο σπίτι: Στεγνώστε πρώτα τα βιολογικά σας τριαντάφυλλα και συγκεντρώστε αρκετά για να φτιάξετε ένα τέταρτο φλιτζάνι. Αφήνουμε ένα και μισό φλιτζάνι να βράσει, πριν το αφήσουμε να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά. Προσθέστε τα τριαντάφυλλα και «μαγειρέψτε» μέχρι να φύγει όλο το χρώμα από τα πέταλα. Τα στραγγίζουμε σε ένα spritzer και τα φυλάμε στο ψυγείο μας. Χρησιμοποιήστε το μέσα σε ένα μήνα (θυμηθείτε: Δεν περιέχει συντηρητικά, επομένως δεν θα έχει την ίδια διάρκεια ζωής με του καταστήματος) Α

Το takeaway
Υπάρχουν πολλά φυσικά συστατικά που μπορούν να ενυδατώσουν το δέρμα σας—και πολλά από αυτά βρίσκονται στην κουζίνα σας! Και ακόμα κι αν δεν θέλετε να ακολουθήσετε τη διαδρομή DIY, υπάρχουν πολλές ενυδατικές κρέμες προσώπου που χρησιμοποιούν φυσικά συστατικά που μπορείτε να βρείτε για τέλεια επιδερμίδα που δεν γερνά.

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

www.pexels.com

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr