7 τροφές για πρωινό που σου προκαλούν στρες και κακή ψυχολογία όλη την ημέρα (από την διατροφολόγο ψυχίατρο) .

7 τροφές για πρωινό που σου προκαλούν στρες και κακή ψυχολογία όλη την ημέρα (από την διατροφολόγο ψυχίατρο) .

7 δημοφιλείς τροφές πρωινού που πραγματικά ανεβάζουν την αντίδραση στο στρες

Η Δρ. Uma Naidoo είναι διατροφολόγος ψυχίατρος,  επαγγελματίας σεφ και συγγραφέας του επερχόμενου τίτλου “Calm Your Mind With Food”, που είναι τώρα διαθέσιμος για προπαραγγελία, καθώς και του διεθνούς μπεστ σέλερ “This Is

Ο εγκέφαλός σας στο φαγητό (Ένας απαραίτητος οδηγός για τις εκπληκτικές τροφές που καταπολεμούν την κατάθλιψη, το άγχος, το PTSD, το OCD, τη ΔΕΠΥ και άλλα).

Αυτή τη στιγμή είναι Ιδρύτρια και Διευθύντρια Διατροφικής και Ψυχιατρικής  στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης (MGH), την πρώτη κλινική των ΗΠΑ του είδους όπου παρέχει ψυχιατρικές και διατροφικές συστάασεις σε ασθενείς για την ίαση τους.

Ας δούμε τις διατροφικές διαστάσεις της τροφής στον εγκέφαλο.

Πρωινό: Υπάρχει λόγος που θεωρείται το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας! Η κατανάλωση πρωινού είναι μια ευκαιρία για το σώμα σας να διακόψει τη νυχτερινή του νηστεία και για τον εγκέφαλό σας μια επίσης ευκαιρία να πάρει την πρώτη πηγή ενέργειας του ερχόμενου 24ωρου.

Ως διατροφολόγος ψυχίατρος, γνωρίζω από πρώτο χέρι ότι η κατάλληλη τροφοδοσία του σώματος και του εγκεφάλου στο πρωινό είναι το κλειδί για την εστίαση, τη διαύγεια και την ενέργεια όλη την ημέρα.

Υπάρχουν μερικές εξαιρετικές επιλογές πρωινού εκεί έξω για την υγεία του εγκεφάλου. Εδώ είναι οι επτά χειρότερες τροφές πρωινού για τον εγκέφαλό σας:

1 .
smoothies με όλόκληρα τα φρούτα (που στην πραγματικότητα είναι  milkshakes!)
“Αυτό είναι το μυαλό σου στο φαγητό”
Αν και συχνά προτείνω ένα smoothie ως έναν εύκολο, φορητό τρόπο για να συσκευάσετε μια ισχυρή γροθιά πρωτεϊνών και φυτικής διατροφής, υπάρχουν πολλά smoothies που είναι πραγματικά γλυκά milkshakes. Συγκεκριμένα, τα smoothies που παρασκευάζονται μόνο από φρούτα (συχνά μπανάνες και μάνγκο με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη ) και σερμπέτ ή γιαούρτι με γεύση φρούτων περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης.

Χωρίς λίπος ή πρωτεΐνη για να μειώσουν τις επιδράσεις του στην αύξηση του σακχάρου στο αίμα, ένα τέτοιο smoothie μπορεί να προκαλέσει άνοδο της ενέργειας με επακόλουθο συντριβή λίγες ώρες αργότερα—με αποτέλεσμα κόπωση, άγχος και ευερεθιστότητα.

2 .
Φρουτώδες μπολ για πρωινό
Τα μπολ πρωινού με βάση τα φρούτα από τα καταστήματα δρόμου, συχνά σερβίρουν ατομικές μερίδες αρκετά μεγάλες όμως ώστε να ταΐσουν μια ολόκληρη οικογένεια και μάλιστα με καινοτομίες όπως granola, γλυκές νιφάδες καρύδας και μέλι, συσκευάζουν συχνά κουταλιές ύπουλης ζάχαρης που επιδρουν στον εγκέφαλο.

3 .
Φορτωμένοι καφέδες
 Για πολλούς το να πιείτε ένα ωραίο φλιτζάνι καφέ είναι ένας αγαπημένος τρόπος για να ξεκινήσετε τη μέρα σας. Όταν λέμε καφές, ωστόσο, μπορεί να σημαίνει διάφορα πράγματα:  έναν καπουτσίνο με γάλα αμυγδάλου ή μια λιχουδιά με ζάχαρη.

Οι «φορτωμένοι καφέδες» ωστόσο γεμάτοι με τεχνητές γεύσεις, επεξεργασμένα σάκχαρα και γαλακτοκομικά, είναι γνωστό ότι αυξάνουν τη φλεγμονή στο σώμα και τον εγκέφαλο. Η φλεγμονή συνδέεται με αυξημένα συμπτώματα ψυχιατρικής νόσου και μειωμένη γνωστική λειτουργία.

4 .
Σιτηρά
Εντάξει, εντάξει, ακούστε με για αυτό! Ενώ λίγες τροφές για πρωινό συνδυάζονται τόσο γρήγορα όσο τα δημητριακά (απλώς προσθέστε γάλα!), ο τύπος δημητριακών που επιλέγετε έχει σημαντικές επιπτώσεις στη γνωστική σας λειτουργία καθ’ όλη τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας.

Όσον αφορά τα δημητριακά, λατρεύω μια επιλογή με δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς, υγιή λίπη και τόνους φυτικών ινών για τη θρέψη του εντέρου . Συχνά, ωστόσο, τα δημητριακά που αγοράζονται από το κατάστημα προσφέρουν λίγα από αυτά τα θρεπτικά συστατικά – μια χαμένη ευκαιρία να γεμίσετε με θρεπτικά συστατικά που τονώνουν τον εγκέφαλο. Δοκιμάστε να συναρμολογήσετε τη δική σας σπιτική γκρανόλα ή μείγμα δημητριακών, για να ελέγξετε τη ζάχαρη και να αυξήσετε την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών.

5 .
Μπουρίτο πρωινού
Ενώ τα μπουρίτο πρωινού μπορούν να παρασκευαστούν με υγιεινά συστατικά, το ίδιο το περιτύλιγμα εισάγει περιττούς απλούς υδατάνθρακες και εκλεπτυσμένα άμυλα. Για να κάνετε το burrito σας πιο υγιεινό για τον εγκέφαλο, παραλείψτε το περιτύλιγμα και φάτε τα αυγά σας ομελέτα με βιολογικό, μη ΓΤΟ τόφου, φρέσκα λαχανικά, μαύρα φασόλια και μια βουτιά γλυκιάς σάλσας.

6 .
Φρουτένια γιαούρτια
Λατρεύω τα φρούτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, όπως τα μούρα, για τα οφέλη τους σε φυτικές ίνες και πολυφαινόλες, καθώς και για τα χαρακτηριστικά υποστήριξης του μικροβιώματος του εντέρου απο το ελληνικό γιαούρτι πλήρους γάλακτος ( ή μιας εναλλακτικής λύσης χωρίς γαλακτοκομικά ). Ωστόσο, το γιαούρτι με γεύση φρούτων είναι μια άλλη κρυφή πηγή ζάχαρης που μεταμφιέζεται σε ένα ισορροπημένο πρωινό.

Είναι σημαντικό να ελέγχετε τις διατροφικές σας ετικέτες: 4 γραμμάρια ζάχαρης είναι 1 κουταλάκι του γλυκού—οπότε προσέξτε να μην καταναλώνετε 6 ή 8 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη στο υποτιθέμενο «υγιεινό» γιαούρτι πρωινού σας. Συνιστώ πάντα να ξεκινάτε με πλήρες, χωρίς ζάχαρη γιαούρτι, προσθέτοντας ψιλοκομμένα φρούτα της επιλογής σας και προσθέτοντας κανέλα και μια σταγόνα μέλι.

7 .
“The Detective”, γνωστός και ως ο συνδυασμός ντόνατ και καφέ
Αν και είναι εύκολα, φορητά και ευρέως διαθέσιμα, τα ντόνατς και ο καφές δεν παρέχουν την κατάλληλη βάση για σταθερή εστίαση και διάθεση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα ντόνατς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες και συχνά τηγανίζονται σε φλεγμονώδη έλαια , κάτι που μπορεί να σας προκαλέσει ομίχλη του εγκεφάλου βραχυπρόθεσμα και φτωχότερα αποτελέσματα μνήμης μακροπρόθεσμα. 

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

www.pexels.com

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

Μήπως σου έχει ανοίξει απότομα η όρεξη και τρως συνέχεια; Δες τι μπορεί να συμβαίνει και τι μπορείς να κάνεις

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr