Η απώλεια ακοής μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή: 7 τρόποι για να προστατεύσετε τα αυτιά σας καθημερινά

Η απώλεια ακοής μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή: 7 τρόποι για να προστατεύσετε τα αυτιά σας καθημερινά

Δίνουμε μεγάλη προσοχή στο φαγητό και το ποτό που βάζουμε στο σώμα μας, ωστόσο συχνά αγνοούμε τους ήχους που καταναλώνουμε καθημερινά.

Όπως οι διατροφικές μας επιλογές επηρεάζουν τη γενική μας υγεία, έτσι και οι επιλογές ήχου μπορούν να επηρεάσουν την ακοή και την υγεία των αυτιών μας μακροπρόθεσμα.

Καθώς τα ποσοστά απώλειας ακοής η οποία προκαλείται από το θόρυβο συνεχίζουν να αυξάνονται (ιδιαίτερα μεταξύ των νέων), ακολουθούν μερικοί μικροί τρόποι για να καθαρίσετε την «ακουστική διατροφή» σας και να προστατεύσετε τα αυτιά σας από περιττές βλάβες κάθε μέρα:

1 .
Παρακολουθήστε την έκθεσή σας
Ο Hamid R. Djalilian, MD . ωτορινολαρυγγολόγος που ειδικεύεται στις διαταραχές της ακοής, εξηγεί ότι τα 85 ντεσιμπέλ (dB) είναι ένα σημαντικό όριο που πρέπει να γνωρίζετε για την ακουστική υγεία. Μπορείτε να βρίσκεστε με ασφάλεια σε θόρυβο 85 dB για περίπου οκτώ ώρες. Ωστόσο, οποιοσδήποτε θόρυβος πιο δυνατός από αυτόν μπορεί να βλάψει το εσωτερικό αυτί και με την πάροδο του χρόνου, αυτή η βλάβη μπορεί να συσσωρευτεί και να προκαλέσει απώλεια ακοής.

Για τα συμφραζόμενα, ένα ήσυχο δωμάτιο ακούγεται περίπου στα 40 ντεσιμπέλ και η κίνηση στον αυτοκινητόδρομο είναι 70 dB, ενώ μια ροκ συναυλία μπορεί να είναι τόσο δυνατή όσο 100-120 dB και τα τζακμβέρ περίπου 130 dB.

Δεδομένου ότι οι άνθρωποι δεν διαθέτουν ενσωματωμένο μετρητή θορύβου, ο Djalilian συνιστά να χρησιμοποιείτε το τηλέφωνο ή το ρολόι σας για να σας ειδοποιεί όταν εκτίθεστε σε ήχο υψηλότερο από 85 ντεσιμπέλ. Οι χρήστες της Apple μπορούν να το κάνουν χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Noise. Ή μπορείτε να κατεβάσετε τη δωρεάν εφαρμογή NIOSH Sound Level Meter App 1 .

2 .
Κρατήστε ωτοασπίδες στην τσάντα σας
Κρατώντας ένα ζευγάρι ωτοασπίδες στην τσάντα σας θα διασφαλίσετε ότι είστε πάντα προστατευμένοι από απροσδόκητους δυνατούς θορύβους. Αυτά είναι ιδιαίτερα σημαντικά για να τα πακετάρετε αν ξέρετε ότι θα καταλήξετε σε μια συναυλία ή μια παράσταση.

“Ήμουν σε μια συναυλία πρόσφατα και δεν νομίζω ότι κάποιος φορούσε ωτοασπίδες εκτός από εμένα και την οικογένειά μου. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει”, λέει ο Djalilian. Αυτές τις μέρες, μπορείτε επίσης να βρείτε ωτοασπίδες που έχουν σχεδιαστεί για να μειώνουν τον θόρυβο της συναυλίας χωρίς να ενοχλούν την ποιότητα του ήχου, όπως αυτές της Loop .

3 .
Κλείστε τα αυτιά σας με τις παλάμες σας όταν ακούγεται απροσδόκητος θόρυβος
Εάν ένας δυνατός θόρυβος σας πιάσει απρόοπτα και δεν έχετε τα ακουστικά σας, ο Djalilian συνιστά απλώς να βουλώνετε τα αυτιά σας με τα δάχτυλά σας. Μπορεί να φαίνεται ανόητο, αλλά αν το κάνετε την επόμενη φορά που θα περάσει ένα απορριμματοφόρο ή την στιγμή που ένας επιθετικός οδηγός κορνάρει εξίσου επιθετικά, μπορεί να σας γλιτώσει από μεγάλη ζημιά. “Αυτός είναι ο ευκολότερος τρόπος για να προστατευτείτε από την καθημερινή έκθεση στο θόρυβο. Βοηθά να διασφαλίσετε ότι δεν θα εκτεθείτε σε επιπλέον θόρυβο που δεν χρειάζεται να ακούτε”, λέει.

4 .
Κάντε τακτικές εξετάσεις
“Η απώλεια ακοής είναι μέρος της συνολικής υγείας. Όπως ακριβώς ελέγχετε την αρτηριακή σας πίεση, τη χοληστερόλη και τους αριθμούς γλυκόζης, θα πρέπει επίσης να προσέχετε την υγεία της ακοής σας”, σημειώνει η Barbara Kelley , η εκτελεστική διευθύντρια της Ένωσης Απώλειας Ακοής της Αμερικής. HLAA). Το HLAA συνιστά σε όλους τους ενήλικες άνω των 50 ετών να προγραμματίζουν ετήσιες εξετάσεις με έναν ακουολόγο — είτε παρουσιάζουν απώλεια ακοής είτε όχι.

Η Heather Malyuk, AuD , ακουολόγος και ειδικός στον τομέα της ευεξίας της ακοής, εξηγεί ότι καθώς κάθε αυτί είναι διαφορετικό, η επίσκεψη σε έναν ακουολόγο μπορεί να σας βοηθήσει να καθορίσετε πώς να προστατεύσετε καλύτερα το μοναδικό σας ζευγάρι. Προσθέτει ότι τα αυτιά σας παρέχουν επίσης ένα παράθυρο στη γενική υγεία, οπότε αν ο γιατρός σας διαπιστώσει ότι κάτι δεν πάει καλά με αυτά, θα μπορούσε να σας βοηθήσει να οδηγηθείτε σε ένα μεγαλύτερο πρόβλημα όπως ένας ιός ή ένας όγκος.

5 .
Προσοχή στη χρήση ακουστικών
Τα ίδια τα ακουστικά δεν είναι απαραίτητα επιβλαβή για τα αυτιά σας (και μπορούν πραγματικά να χρησιμεύσουν ως βοηθήματα ακοής σε ορισμένες περιπτώσεις). όλα έχουν να κάνουν με το πώς τα χρησιμοποιείς. Ο Malyuk συνιστά να ακολουθείτε τον κανόνα 80-90: Εάν ακούτε ακουστικά για περισσότερα από 90 λεπτά την ημέρα, διατηρήστε την ένταση στο 80% ή λιγότερο.

Ο Djalilian σημειώνει ότι τα podcast ή τα ηχητικά βιβλία τείνουν να είναι τα πιο ασφαλή πράγματα για να ακούσετε στα ακουστικά από την άποψη της υγείας των αυτιών, καθώς τείνουν να έχουν ενσωματωμένα διαλείμματα. Αλλά αν ακούτε μουσική για μεγάλα χρονικά διαστήματα, στην πραγματικότητα συνιστά να μειώσετε την ένταση στο 50% ή λιγότερο.

6 .
Αναζητήστε τους ήχους της φύσης
Ο συντονισμός με τους ήχους της φύσης μπορεί να είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να ανεβάσετε την υγεία της ακοής σας—και τη ρουτίνα της προσοχής—σε ένα νέο επίπεδο.

Η έρευνα δείχνει ότι η ακρόαση των ήχων του εξωτερικού μπορεί να μειώσει το άγχος και να βελτιώσει τη διάθεση . Την επόμενη φορά που θα ακούσετε την πρωινή χορωδία των πουλιών ή το βουητό του ανέμου τη νύχτα, αφιερώστε λίγο χρόνο για να κλείσετε τα μάτια σας και να δώσετε την πλήρη προσοχή σας στον αποκαταστατικό ήχο.

“Το όμορφο μέρος της εμπειρίας ενός ηχητικού τοπίου είναι ότι συνδέεστε με το τοπικό σας οικοσύστημα με άλλο τρόπο”, προσθέτει ο William Cowie  μουσικός. 

Εάν ζείτε σε μια πόλη ή ένα μέρος με πολύ κατασκευασμένο θόρυβο, ο Cowie συνιστά να εξασκηθείτε στο διαχωρισμό των βιοφωνιών (ήχοι της φύσης) από τις ανδροφωνίες (ανθρώπινοι ήχοι) για να βελτιώσετε τις ακουστικές σας δεξιότητες και να εμβαθύνετε την αίσθηση του τόπου.

7 .
Κάντε διαλείμματα ακρόασης
Είναι σημαντικό να αποφεύγετε να πλημμυρίζετε συνεχώς το σύστημά σας με θόρυβο και ερεθίσματα—τόσο για χάρη των αυτιών σας όσο και για την ψυχική σας υγεία. Ο Djalilian συνιστά να κάνετε μερικά λεπτά σιωπής κάθε ώρα για να επιτρέψετε στο σύστημά σας να χαλαρώσει.

Και σημειώνει ότι οι γονείς πρέπει να μιλήσουν στα παιδιά τους για να κάνουν το ίδιο. «Το να διδάσκετε τους νέους για αυτό είναι κρίσιμο γιατί αναπτύσσεται αυτή η κουλτούρα του να είστε προστατευτικοί της ακοής σας», λέει. Εξάλλου, η απώλεια ακοής δεν είναι απλώς κάτι για το οποίο πρέπει να ανησυχούμε όταν είμαστε μεγαλύτεροι. Μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή και η προστασία των αυτιών σας όταν είστε νέοι μπορεί να βοηθήσει πολύ στην αποτροπή του.

Το takeaway
Η επένδυση σε ένα ζευγάρι ωτοασπίδες, η παρακολούθηση της χρήσης των ακουστικών σας, τα διαλείμματα ακρόασης και οι τακτικοί έλεγχοι με έναν ακουολόγο είναι μόνο μερικοί τρόποι για να προστατεύσετε τα αυτιά σας καθημερινά. Ακολουθούν μερικές ακόμη εγκεκριμένες από τον ακουολόγο συμβουλές για την φροντίδα αυτής της συχνά παραμελημένης πτυχής της υγείας.

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

www.pexels.com

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr