Πως να εξαφανίσετε οριστικά τις πανάδες και τα σκούρα μπαλώματα. Δείτε τι προτείνουν οι δερματολόγοι.

Πως να εξαφανίσετε οριστικά τις πανάδες και τα σκούρα μπαλώματα. Δείτε τι προτείνουν οι δερματολόγοι.

Έχετε δοκιμάσει να αντιμετωπίσετε μόνοι σας τα μαύρα στίγματα χωρίς να έχετε τα αποτελέσματα που θέλετε; Βλέπετε να εμφανίζονται νέα σκοτεινά σημεία καθώς άλλα ξεθωριάζουν;

Αν απαντήσατε ναι, δεν είστε μόνοι. Οι σκούρες κηλίδες και τα μπαλώματα κατατάσσονται ως ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους που οι άνθρωποι που έχουν πιο σκούρες αποχρώσεις του δέρματος επισκέπτονται έναν δερματολόγο. Η ιατρική ονομασία για μια αιτία αυτών των μαύρων κηλίδων είναι μεταφλεγμονώδης υπερμελάγχρωση. Μερικοί άνθρωποι το αποκαλούν απλώς υπερμελάγχρωση για συντομία.

Η απαλλαγή από την υπερμελάγχρωση ξεκινά με το να μάθετε γιατί εμφανίζονται αυτά τα σκοτεινά σημεία ή μπαλώματα. Εάν μπορείτε να εξαλείψετε την αιτία, πολλά σημεία θα καθαρίσουν από μόνα τους και μπορείτε να αποτρέψετε την εμφάνιση νέων.

Τι προκαλεί την υπερμελάγχρωση;
Οι άνθρωποι που έχουν μεσαίου έως σκούρους τόνους δέρματος εμφανίζουν σκούρες κηλίδες και μπαλώματα επειδή κάτι προκαλεί το δέρμα τους να παράγει επιπλέον μελανίνη, την ουσία που δίνει στο δέρμα το χρώμα του. Πολλά καθημερινά πράγματα μπορούν να πυροδοτήσουν επιπλέον μελανίνη σε άτομα που έχουν πιο σκούρες αποχρώσεις δέρματος.

Συχνά εμφανίζονται σκοτεινά σημεία και μπαλώματα όταν:

Ένα σπυράκι ή ένα αποτύπωμα ψωρίασης καθαρίζει.

Μια πληγή που προκαλείται από τσίμπημα εντόμου, κόψιμο, έγκαυμα ή άλλο τραυματισμό επουλώνεται.

Παίρνετε (ή εφαρμόζετε) ορισμένα φάρμακα.

Ένα προϊόν περιποίησης δέρματος ή μαλλιών ερεθίζει το δέρμα σας.

Παρουσιάζονται ορμονικές αλλαγές, όπως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Πώς αντιμετωπίζετε την υπερμελάγχρωση σε πιο σκούρες αποχρώσεις του δέρματος;
Η θεραπεία εξαρτάται από το τι προκαλεί την υπερμελάγχρωση σας. Τα ακόλουθα εξηγούν τη θεραπεία για κάθε αιτία:

Δερματική πάθηση όπως η ακμή, το έκζεμα ή η ψωρίαση: Για να απαλλαγείτε από την υπερμελάγχρωση που προκαλείται από μια πάθηση του δέρματος, πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά την πάθηση του δέρματος. Όταν σταματήσουν οι εξάρσεις θα απαλλαγείτε από αυτό που προκαλεί την υπερμελάγχρωση.

Τα περισσότερα σκοτεινά σημεία θα εξαφανιστούν μόνα τους με την πάροδο του χρόνου, αλλά μπορεί να χρειαστεί και πολύς περισσότερος χρόνος.

Τραυματισμός του δέρματος: Καθώς η πληγή επουλώνεται, μπορεί να δείτε ένα σκούρο σημείο ή αποτύπωμα. Με τον καιρό, η υπερμελάγχρωση θα εξασθενίσει εάν δεν τραυματίσετε ξανά το δέρμα σας.

Προϊόν περιποίησης δέρματος: Όταν ένα προϊόν περιποίησης δέρματος ή μαλλιών ερεθίζει το δέρμα σας, το προϊόν μπορεί να προκαλέσει σκούρες κηλίδες .

Εάν βλέπετε σκοτεινά σημεία, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε πιο ήπια προϊόντα. Είναι λιγότερο πιθανό να ερεθίσουν το δέρμα σας.

Τα προϊόντα που είναι απαλά για το δέρμα φέρουν συχνά την ένδειξη “για ευαίσθητο δέρμα”. Μπορεί επίσης να δείτε “χωρίς άρωμα” στην ετικέτα.

Όταν το δέρμα σας δεν είναι πλέον ερεθισμένο, τότε δεν εμφανίζονται νέες σκούρες κηλίδες ενώ οι ήδη υπάρχουσες τείνουν να σταματήσουν να εμφανίζονται. Συχνά καθαρίζονται από μόνες τους με την πάροδο του χρόνου.

Ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν μαύρα στίγματα
Μην σταματήσετε να παίρνετε φάρμακα, ακόμα κι αν νομίζετε ότι προκαλούν σκούρες κηλίδες στο δέρμα σας. Αυτό μπορεί να σε κάνει πολύ άρρωστο. Ρωτήστε τον γιατρό που συνταγογράφησε το φάρμακο εάν το αποχρωματισμένο δέρμα είναι πιθανή παρενέργεια. Εάν είναι, ρωτήστε εάν θα μπορούσατε να αλλάξετε σε άλλο φάρμακο.

Πόσο καιρό χρειάζεται για να εξασθενίσει η υπερμελάγχρωση;
Μόλις εντοπιστεί και σταματήσει αυτό που προκαλεί τα σκοτεινά σημεία ή μπαλώματα, το ξεθώριασμα μπορεί να πάρει χρόνο. Ένα σημείο που είναι μερικές αποχρώσεις πιο σκούρο από το φυσικό χρώμα του δέρματός σας θα ξεθωριάσει συνήθως μέσα σε 6 έως 12 μήνες.

Εάν το χρώμα βρίσκεται βαθιά στο δέρμα σας,  το ξεθώριασμα μπορεί να διαρκέσει χρόνια. Ο αποχρωματισμός που βρίσκεται βαθιά στο δέρμα είναι συχνά από μπλε έως γκρι χρώματος. Μπορεί επίσης να είναι καφέ.

Η θεραπεία μπορεί να επιταχύνει το ξεθώριασμα των μαύρων κηλίδων και των μπαλωμάτων.

Ποιες θεραπείες προτείνουν οι δερματολόγοι για την υπερμελάγχρωση;
Η αποτελεσματική θεραπεία για τα μαύρα στίγματα και τα μπαλώματα ξεκινά με αντηλιακό. Είτε αντιμετωπίζετε τα μαύρα στίγματα μόνοι σας είτε επισκέπτεστε έναν δερματολόγο, η χρήση αντηλιακού είναι απαραίτητη όταν βρίσκεστε έξω. Εφαρμόζεται καθημερινά, το αντηλιακό μπορεί να αποτρέψει νέες σκούρες κηλίδες και μπαλώματα. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην εκκαθάριση των υπαρχόντων.

Θα θελήσετε να εφαρμόσετε αντηλιακό σε όλο το δέρμα που δεν καλύπτουν τα ρούχα.

Για να έχετε το καλύτερο αποτέλεσμα, οι δερματολόγοι συνιστούν επίσης να φοράτε ένα καπέλο με φαρδύ γείσο όταν βρίσκεστε έξω.

Για να λάβετε την προστασία που χρειάζεστε και για να αποτρέψετε (και να βοηθήσετε να καθαρίσετε) τα σκοτεινά σημεία, χρησιμοποιήστε ένα αντηλιακό που προσφέρει όλα τα παρακάτω:

SPF 30 ή υψηλότερο

Προστασία ευρέος φάσματος

Αδιάβροχο

Επιλέξετε ένα (ή και τα δύο) από αυτά τα δραστικά συστατικά, το διοξείδιο του τιτανίου και το οξείδιο του ψευδαργύρου

Μη φαγεσωρογόνος φόρμουλα (δεν φράζει τους πόρους) εάν έχετε λιπαρό δέρμα

Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε ένα χρωματισμένο αντηλιακό, το οποίο μπορεί να εναρμονιστεί με τον τόνο του δέρματός σας.

Χρησιμοποιήστε ένα προϊόν που μπορεί να εξομαλύνει τον τόνο του δέρματός σας
Μόλις εξαλείψετε αυτό που προκαλεί τα μαύρα στίγματα και προστατέψετε το δέρμα σας από το φως του ήλιου, ένα προϊόν που μπορεί να εξαφανίσει τα σκοτεινά σημεία (ή ακόμα και να σβήσει τον τόνο του δέρματός σας) τείνει να είναι πιο αποτελεσματικό.

Μπορεί να έχετε επιτυχία με ένα προϊόν που μπορείτε να αγοράσετε χωρίς ιατρική συνταγή. Εάν επιλέξετε αυτήν την επιλογή, χρησιμοποιήστε ένα προϊόν που περιέχει ένα από τα ακόλουθα συστατικά:

Αζελαϊκό οξύ

Γλυκολικό οξύ

Κοτζικό οξύ

Ρετινοειδές (ρετινόλη, τρετινοΐνη, γέλη αδαπαλενίου ή ταζαροτένιο)

Βιταμίνη C

Αυτά τα συστατικά μπορούν να εξαφανίσουν τις υπάρχουσες μαύρες κηλίδες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το συστατικό μπορεί επίσης να επιβραδύνει την παραγωγή μελανίνης, που είναι αυτό που προκαλεί τα μαύρα στίγματα και τα μπαλώματα.

Ορισμένα προϊόντα που εξαφανίζουν τα μαύρα στίγματα κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό
Όταν αγοράζετε ένα προϊόν που μπορεί να εξαφανίσει τα σκοτεινά σημεία, χρειάζεται να επιλέξετε προσεκτικά. Ορισμένα προϊόντα περιέχουν συστατικά που μπορεί να είναι πολύ επιβλαβή για το δέρμα και την υγεία σας.

Οι ερευνητές βρήκαν στεροειδή ή υδράργυρο, τα οποία δεν αναγράφονται στην ετικέτα του προϊόντος, σε προϊόντα περιποίησης δέρματος που εισάγονται από άλλες χώρες.

Τα στεροειδή σε αυτά τα προϊόντα μπορεί να προκαλέσουν σπυράκια και εξανθήματα. Εάν το εφαρμόσετε εν αγνοία σας στο δέρμα σας για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα στεροειδή μπορεί να προκαλέσουν το δέρμα σας λεπτό και εύθραυστο ή μόνιμα αποχρωματισμό.

Για να προστατεύσετε την υγεία σας, μπορείτε να αγοράσετε ένα προϊόν  που προτείνει ο δερματολόγος σας.

Μην χρησιμοποιείτε ποτέ υγρή χλωρίνη
Η υγρή χλωρίνη είναι επιβλαβής και οξύνει το πρόβλημα. Δεν πρέπει ποτέ να το εφαρμόζετε στο δέρμα σας.

Θεραπεύεται η υπερμελάγχρωση;
Ενώ μπορείτε να απαλλαγείτε από τα σκοτεινά σημεία και τα μπαλώματα, μπορεί να σχηματιστούν νέα.

Παρόλο που δεν μπορείτε να θεραπεύσετε όλες τις μορφές υπερμελάγχρωσης, μπορείτε να αποτρέψετε την επανεμφάνισή της.

Δείτε τι προτείνουν οι δερματολόγοι:

Εφαρμόστε το αντηλιακό σας κάθε δύο ώρες και μετά το κολύμπι ή την εφίδρωση.

Όταν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο, φορέστε ένα καπέλο με φαρδύ γείσο.

Προσπαθήστε να αποφύγετε  εξωτερικούς χώρους όταν ο ήλιος είναι πιο δυνατός, δηλαδή μεταξύ 10 π.μ. και 2 μ.μ

Χρησιμοποιήστε προϊόντα περιποίησης που είναι απαλά για το δέρμα σας.

Συνεχίστε να αντιμετωπίζετε την αιτία των μαύρων κηλίδων. Για παράδειγμα, εάν έχετε μια πάθηση του δέρματος, συνεχίστε να αντιμετωπίζετε την πάθηση του δέρματος.

Πώς ένας δερματολόγος μπορεί να βοηθήσει στην υπερμελάγχρωση
Εάν η θεραπεία που χρησιμοποιείτε δεν αποφέρει τα αποτελέσματα που θέλετε, ίσως θελήσετε να επισκεφτείτε έναν δερματολόγο. Τα σκοτεινά σημεία  μπορεί να είναι μια πρόκληση για θεραπεία. Για να απαλλαγείτε από κάποιες μαύρες κηλίδες ή μπαλώματα, μπορεί να χρειαστείτε μια θεραπεία με συνταγή γιατρού.

Ένας δερματολόγος έχει τη γνώση και την τεχνογνωσία να συνδυάζει με ασφάλεια θεραπείες για να σας βοηθήσει να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα.

www.pexels.com

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr