Αδυνάτισμα- Μείωση στην Περίμετρο της Μέσης  & Ύπνος κ.α.  Γιατί  χρειάζεστε ψευδάργυρο σύμφωνα με τους διαιτολόγους.

Αδυνάτισμα- Μείωση στην Περίμετρο της Μέσης & Ύπνος κ.α. Γιατί χρειάζεστε ψευδάργυρο σύμφωνα με τους διαιτολόγους.

Μπορεί να έχετε βρεθεί σε συζητήσεις για τον ψευδάργυρο, πυροδοτώντας την περιέργεια για τη σημασία του στη διατροφή σας.

Τι είναι ο ψευδάργυρος;
Ο ψευδάργυρος είναι ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο, που σημαίνει ότι τον χρειάζεστε μόνο σε μικρές ποσότητες, αλλά παίζει σημαντικό ρόλο σε διάφορες σωματικές λειτουργίες. Ο Rhyan Geiger, εγγεγραμμένος διαιτολόγος και ιδιοκτήτης του Phoenix Vegan Dietitian προσθέτει, «Είναι σημαντικό να λαμβάνετε επαρκή ποσότητα [ψευδαργύρου] στη διατροφή σας. Ο ψευδάργυρος βοηθά στη σύνθεση του DNA, στην επούλωση των πληγών και στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Εάν η διατροφική πρόσληψη είναι χαμηλή, ένα συμπλήρωμα μπορεί να είναι μια επιλογή».

Γιατί χρειάζεστε ψευδάργυρο;
Το σώμα σας δεν παράγει φυσικά ψευδάργυρο, επομένως πρέπει να τον αποκτήσετε μέσω της τροφής. Η λήψη επαρκών ποσοτήτων αυτού του μετάλλου βοηθά σε πολλές λειτουργίες στο σώμα. Και ευτυχώς, μπορείτε συνήθως να πάρετε αρκετά μόνο από τη διατροφή εάν τρώτε ισορροπημένα γεύματα.

Ωστόσο, εάν διαπιστώσετε ότι δεν μπορείτε να φτάσετε τη συνιστώμενη ποσότητα μέσω της τροφής, ίσως είναι καλή ιδέα να συμβουλευτείτε έναν διαιτολόγο ή έναν επαγγελματία υγείας και να συζητήσετε τη λήψη συμπληρωμάτων. Υπάρχουν πολλά συμπληρώματα ψευδάργυρου υψηλής ποιότητας, ελεγμένα από τρίτους στην αγορά—απλώς αναζητήστε μια σφραγίδα στην ετικέτα.

Ποια είναι τα οφέλη του ψευδαργύρου για την υγεία;
Υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα
Ο ψευδάργυρος είναι γνωστός για τις ιδιότητές του που υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό. Σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2017 που δημοσιεύτηκε στο Nutrients , ο ψευδάργυρος μπορεί να ενεργοποιήσει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και να λειτουργεί ως «σήμα κινδύνου». Ο επαρκής ψευδάργυρος υποστηρίζει επίσης τη λειτουργία των κυττάρων με ρόλους ανοσίας, όπως τα ουδετερόφιλα και τα φυσικά κύτταρα φονείς, που συχνά αποτελούν την πρώτη γραμμή άμυνας του σώματός μας.

Υποστηρίζει την ανάπτυξη
Ιδιαίτερα σημαντικός για τα παιδιά και τους εφήβους, ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για τη σωστή ανάπτυξη . Ο Geiger εξηγεί, «Μία από τις κύριες λειτουργίες του ψευδαργύρου είναι να βοηθά στη σύνθεση του DNA. Ο ψευδάργυρος βοηθά τα κύτταρα να αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε περιόδους γρήγορης ανάπτυξης, όπως στην εγκυμοσύνη και την παιδική ηλικία. Χωρίς την κατάλληλη πρόσληψη ψευδαργύρου, τα κύτταρα μπορεί να μην είναι σε θέση να αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν το ίδιο αποτελεσματικά».

Βελτιώνει την επούλωση των πληγών
Σύμφωνα με το Wound Repair and Regeneration , τα άτομα με έλλειψη ψευδαργύρου έχει βρεθεί ότι έχουν κακή επούλωση πληγών. Από την άλλη πλευρά, μια ανασκόπηση του 2018 από το Nutrients υπερηφανεύεται για το πώς ο ψευδάργυρος παίζει βασικό ρόλο σε όλα τα μέρη της επούλωσης πληγών, όπως η επισκευή της μεμβράνης και ο σχηματισμός ουλών.

Προάγει την υγεία των ματιών
Ένα λιγότερο γνωστό όφελος του ψευδαργύρου είναι η υποστήριξη της υγείας των ματιών. Ειδικά για όσους κινδυνεύουν να αναπτύξουν εκφύλιση της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία, μια μελέτη στην Οφθαλμολογία διαπίστωσε ότι η λήψη συμπληρωμάτων με ψευδάργυρο μπορεί να είναι χρήσιμη για την πρόληψη.

Τροφικές Πηγές Ψευδάργυρου
Η συνιστώμενη διατροφική δόση για ψευδάργυρο ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και το στάδιο της ζωής, όπως η εγκυμοσύνη. Για τον μέσο ενήλικα, η RDA είναι μεταξύ 8 και 11 χιλιοστόγραμμα την ημέρα. Η Ημερήσια Αξία (ένα ποσοστό της οποίας, με βάση μια ημερήσια δίαιτα 2.000 θερμίδων, θα δείτε στις συσκευασίες των τροφίμων) είναι 11 mg.

Ακολουθούν ορισμένες καλές πηγές τροφίμων ψευδαργύρου που θα σας βοηθήσουν να καλύψετε τις ανάγκες σας, σύμφωνα με το USDA . Μας αρέσει ιδιαίτερα το πώς υπάρχουν άμεσα διαθέσιμες ζωικές και φυτικές πηγές με ψευδάργυρο:

 

Μαγειρεμένος μοσχαρίσιος κιμάς : 3 ουγγιές παρέχουν 5,3 mg ψευδάργυρου (48% DV)
Φακές (μαγειρεμένες): 1 φλιτζάνι παρέχει 2,5 mg ψευδάργυρου (23% DV)
Ρεβύθια (μαγειρεμένα): 1 φλιτζάνι παρέχει 2,5 mg ψευδάργυρου (23% DV)
Απλό γιαούρτι χωρίς λιπαρά : 1 φλιτζάνι παρέχει 2,4 mg ψευδάργυρου (22% DV)
Μαγειρεμένο στήθος κοτόπουλου : 1 φλιτζάνι παρέχει 1,4 mg ψευδάργυρου (18% DV)
Κάσιους : 1 ουγγιά παρέχει 1,6 mg ψευδάργυρου (15% DV)

Τι θα συμβεί αν παίρνετε ψευδάργυρο κάθε μέρα.
Η λήψη ψευδαργύρου σε μορφή συμπληρώματος ή η απόλαυση τροφών πλούσιων σε ψευδάργυρο καθημερινά στις συνιστώμενες ποσότητες υποστηρίζει τη συνολική υγεία. Ωστόσο, είναι σημαντικό να προσέχετε το ανώτατο όριο, που ορίζεται στα 40 mg ψευδαργύρου ημερησίως. Η μακροπρόθεσμη κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων ψευδαργύρου μπορεί να οδηγήσει σε δυσμενείς επιπτώσεις όπως ανεπάρκεια χαλκού και νευρολογικές παθήσεις.

Απώλεια βάρους
Μια μελέτη του 2019 από τη Διαβητολογία και το Μεταβολικό Σύνδρομο έδειξε ότι μια ομάδα 40 ατόμων με παχυσαρκία που λάμβαναν συμπληρώματα ψευδαργύρου παρουσίασαν μειώσεις στο σωματικό βάρος, τον ΔΜΣ, την περίμετρο της μέσης και την περιφέρεια του ισχίου σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Προτείνεται ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο ρόλο του ψευδαργύρου στο μεταβολισμό. Ωστόσο, η συνολική έρευνα δείχνει ότι υπάρχουν επί του παρόντος περιορισμένα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι ο ψευδάργυρος υποστηρίζει άμεσα την απώλεια βάρους.

Αντίθετα, το καλύτερο στοίχημά σας είναι να συνεχίσετε να απολαμβάνετε μια ισορροπημένη διατροφή, να δώσετε προτεραιότητα στον επαρκή ύπνο και να βρείτε την κίνηση που σας αρέσει. Εάν χρειάζεστε περισσότερη υποστήριξη για να θέσετε ρεαλιστικούς στόχους απώλειας βάρους, πολλοί διαιτολόγοι προσφέρουν προσωπική ή εικονική συμβουλευτική.

Ο ψευδάργυρος βοηθά στον ύπνο
Ο Geiger επισημαίνει μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο Molecular Nutrition & Food Research , Workplace Health & Safety και στο International Journal of Molecular Sciences που μιλούν για το πώς ο ψευδάργυρος μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου τη νύχτα. Η ίδια εξηγεί, «Επειδή ο ψευδάργυρος έχει αντίκτυπο στους νευροδιαβιβαστές, μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της υπνηλίας. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για το πώς ακριβώς επηρεάζει τον ύπνο, αλλά η τρέχουσα έρευνα δείχνει ότι το επίπεδο ψευδαργύρου στο αίμα συσχετίζεται με την ποιότητα του ύπνου».

Μπορώ να πάρω ψευδάργυρο και βιταμίνη D μαζί;
Ναι, μπορείτε να πάρετε μαζί ψευδάργυρο και βιταμίνη D. Η ύπαρξη επαρκών ποσοτήτων και των δύο στο σώμα βοηθά στη διατήρηση υγιών οστών και μυών.

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

www.pexels.com

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

Ασκήσεις ενδυνάμωσης: 5 λόγοι που είναι η καλύτερη γυμναστική για τις γυναίκες στην περιεμμηνόπαυση

 

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr