Οι 13 καλύτερες τροφές για γερά νεφρά

Οι 13 καλύτερες τροφές για γερά νεφρά

Τα νεφρά μας εκτελούν κρίσιμες σωματικές λειτουργίες όπως το φιλτράρισμα του αίματος για την απομάκρυνση των τοξινών και της περίσσειας υγρών. Αν και είναι πολύ σημαντικά για τη γενική μας υγεία, τα όργανά μας σε σχήμα φασολιού δεν τραβούν πάντα την ίδια υγειονομική προσοχή με άλλα όργανα, όπως η καρδιά ή οι πνεύμονες .

Και αυτό είναι λάθος. Τα νεφρά σας όχι μόνο διατηρούν το αίμα  καθαρό, αλλά διατηρούν τα επίπεδα καλίου, νατρίου και άλλων βασικών μετάλλων. Δημιουργούν επίσης ορμόνες που ρυθμίζουν σημαντικούς παράγοντες υγείας όπως η αρτηριακή πίεση και η αντοχή των οστών .

Τα νεφρά σας κάνουν πολλά.

Τα νεφρά σας κάνουν τόσα πολλά, στην πραγματικότητα, που μπορεί να υπερφορολογηθούν. Περίπου 1 στους 7 Αμερικανούς ενήλικες έχει χρόνια νεφρική νόσο , η οποία μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση αποβλήτων και υγρών στο σώμα σας. Ακόμη χειρότερα, οι περισσότεροι άνθρωποι με ΧΝΝ δεν γνωρίζουν ότι την έχουν.

Οι κακές διατροφικές συνήθειες αυξάνουν τον κίνδυνο για ΧΝΝ . Αλλά όταν τρώτε τις καλύτερες τροφές για τα νεφρά σας, μπορεί να ισχύει το αντίστροφο. Δεδομένου ότι ορισμένες τροφές είναι καλές για τα νεφρά, αυτό που τρώτε μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της υγείας των νεφρών σας.

13 καλύτερες τροφές για υγιή νεφρά
Αυτές είναι οι κορυφαίες επιλογές μας για τρόφιμα που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας για βέλτιστη υγεία των νεφρών.

1. Λιπαρά ψάρια
Τα ψάρια προσφέρουν πρωτεΐνη και όταν επιλέγετε ένα λιπαρό ψάρι όπως ο τόνος, ο σολομός ή η πέστροφα, λαμβάνετε επίσης ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Τα ωμέγα-3 λιπαρά μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων λίπους (τριγλυκερίδια) στο αίμα και μπορεί επίσης να μειώσουν την αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Νεφρού .

Εάν έχετε ΧΝΝ, ίσως χρειαστεί να παρακολουθείτε τα επίπεδα φωσφόρου και καλίου των ψαριών που επιλέγετε. Το Εθνικό Ίδρυμα Νεφρού έχει ένα διάγραμμα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να προσδιορίσετε τα επίπεδα σε συγκεκριμένους τύπους ψαριών. Ωστόσο, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

2. Λάχανο
Αυτό το πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά λαχανικά είναι χαμηλό σε κάλιο και νάτριο, ενώ περιέχει φυτικές ίνες, βιταμίνες C και K και πολλά άλλα.

Επιπλέον, το λάχανο είναι ευέλικτο. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε σαλάτες και σαλάτες, αλλά μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε ως περιτύλιγμα για tacos, σάντουιτς και άλλα.

 

3. Πιπεριές
Όπως το λάχανο, οι πιπεριές περιέχουν πολλά καλά θρεπτικά συστατικά με χαμηλά επίπεδα καλίου. Με αυτά, λαμβάνετε βιταμίνες Β6, Β9, C και Κ, συν φυτικές ίνες ενώ προσφέρουν και αντιοξειδωτικά.

Μπορείτε να τα κόψετε σε φέτες και να τα φάτε με ντιπ ή να τα ψήσετε και να τα προσθέσετε στο βραδινό.

Διαβάστε περισσότερα: 8 πράγματα που σας λέει το σώμα σας για την πρόσληψη βιταμινών

4. Cranberries
Τα βακκίνια βοηθούν στην πρόληψη λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος. Ενώ αυτά συνήθως παραμένουν στην ουροδόχο κύστη σας, μπορούν να ταξιδέψουν μέχρι το νεφρό σας, επιδεινώνοντας τα νεφρικά προβλήματα. Ευτυχώς, η τακτική κατανάλωση cranberries μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε αυτήν την ανεπιθύμητη κατάσταση.

Επιπλέον, τα cranberries έχουν αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της φλεγμονής και μπορούν να ενισχύσουν την υγεία της καρδιάς και του πεπτικού σας συστήματος. 

5. Μύρτιλα
Το ερώτημα είναι: Ποιες τροφές βοηθούν στην αποκατάσταση των νεφρών ; Τα βατόμουρα!

Με υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών και άφθονη βιταμίνη C . Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και να υποστηρίξουν την υγεία των οστών, αντιστρέφοντας ορισμένα από τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν με τη ΧΝΝ.

6. Σκούρα, φυλλώδη πράσινα
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να στραφείτε σε σκούρα, φυλλώδη πράσινα όπως το σπανάκι ή το λάχανο. Παρέχουν τόσα πολλά θρεπτικά συστατικά που μπορούν να σας βοηθήσουν να λάβετε βασικές βιταμίνες και μέταλλα, καθώς και οφέλη για την τόνωση του ανοσοποιητικού.

Λάβετε υπόψη, ωστόσο, ότι τα χόρτα μπορούν να συνοδεύονται από μια αξιοπρεπή ποσότητα καλίου. Εάν έχετε ΧΝΝ, μιλήστε με το γιατρό σας πριν προσθέσετε περισσότερα από αυτά στη διατροφή σας.

7. Ελαιόλαδο
Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και υγιή λιπαρά οξέα, το ελαιόλαδο μπορεί να ενισχύσει τη συνολική ευεξία σας. Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ διαπίστωσε ότι το ελαιόλαδο μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, άνοιας και ορισμένων τύπων καρκίνου.

Πέρα από όλα αυτά, μπορεί να σας βοηθήσει να προσθέσετε γεύση στα πιάτα χωρίς να στραφείτε σε αλάτι ή βούτυρο.

Για να πάρετε περισσότερα αντιοξειδωτικά, επιλέξτε μη επεξεργασμένο ή ψυχρής έκθλιψης ελαιόλαδο παρθένο ή έξτρα παρθένο.

8. Σκόρδο
Ένα άλλο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά τρόφιμο που καταπολεμά τις φλεγμονές, το σκόρδο περιέχει επίσης μια συγκεκριμένη ένωση που ονομάζεται αλισίνη. Για τα άτομα με ΧΝΝ , η αλισίνη – μια δραστική ένωση που βρίσκεται στο σκόρδο – λειτούργησε εξίσου αποτελεσματικά για την προστασία της υγείας των νεφρών με ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο. Αν ψάχνετε για τις καλύτερες τροφές για τα νεφρά σας, το σκόρδο πρέπει να μπει στη λίστα.

Επιπλέον, είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να προσθέσετε γεύση ακόμα και όταν τσιγκουνεύετε το αλάτι.

9. Κρεμμύδια
Από την ίδια οικογένεια με το σκόρδο, τα κρεμμύδια σας δίνουν έναν άλλον εξαιρετικό και χωρίς αλάτι τρόπο να προσθέσετε γεύση (μπόνους πόντους αν τα σοτάρετε με ελαιόλαδο). Τα κρεμμύδια προσφέρουν επίσης σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες Β6 και C, μαγγάνιο και χαλκό.

Περιέχουν επίσης κερκετίνη, μια χημική ουσία που μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να καταπολεμήσει τον καρκίνο, και οργανικές ενώσεις θείου που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης, εγκεφαλικού και καρδιακών παθήσεων.

10. Κουνουπίδι
Το κουνουπίδι είναι τραγανό, σε συνδυασμό με άφθονες βιταμίνες C, B6, B9 και K, μαζί με φυτικές ίνες. Περιέχει επίσης ενώσεις που μπορεί να χρησιμοποιήσει το σώμα σας για να εξουδετερώσει ορισμένες τοξίνες — μια μεγάλη βοήθεια όταν τα νεφρά σας δεν κάνουν το καλύτερο έργο διήθησης.

Ωστόσο, το κουνουπίδι περιέχει λίγο κάλιο και φώσφορο, επομένως,  τα άτομα με ΧΝΝ μπορεί να θέλουν να μετριάσουν την πρόσληψή τους.

11. Ασπράδια αυγών
Τα ασπράδια αβγών συνιστώνται ειδικά για άτομα με νεφρικά προβλήματα. Σας δίνουν έναν τρόπο να αυξήσετε τα επίπεδα πρωτεΐνης σας — κάτι που μπορεί να είναι σημαντικό με τη ΧΝΝ σε μεταγενέστερο στάδιο, ειδικά εάν κάνετε αιμοκάθαρση.

12. Ρόκα
Η ρόκα είναι γεμάτη με θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σας, όπως μαγνήσιο, σίδηρο, ασβέστιο και βιταμίνες A, B9, C και K. Επιπλέον, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και έχει γλυκοζινολικές ενώσεις, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν το σώμα σας να προστατευτεί από μια σειρά τύπων καρκίνου.

Μπορείτε να φάτε τη ρόκα ωμή (είναι μια εξαιρετική βάση σαλάτας), αλλά μπορείτε επίσης να την πασπαλίσετε. Είναι υπέροχη σε πίτσες, σε ομελέτες και με ζυμαρικά, για παράδειγμα.

13. Μήλα
Τα μήλα παρέχουν την κερκετίνη και τις φυτικές ίνες που καταπολεμούν τον καρκίνο που μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της χοληστερόλης και του σακχάρου στο αίμα σας σε υγιή επίπεδα. Και έχουν πολλά αντιοξειδωτικά.

Ακόμα καλύτερα, είναι εύκολο να ενταχθούν στη διατροφή σας. Αφήστε ένα μπολ με μήλα στον πάγκο σας και θα έχετε ένα υγιεινό για τα νεφρά σνακ όποτε το χρειάζεστε.

www.cnet.com

www.pexels.com

Νιασιναμίδη: Το πολυτάλαντο συστατικό. Καθαρό Σέρουμ Σε Τιμή Προσφοράς.

Φυσική απώλεια βάρους με νερό βρώμης

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr