Οι βίγκαν είναι πολύ λιγότερο πιθανό να προσβληθούν από τον COVID-19, λέει η μελέτη

Οι βίγκαν είναι πολύ λιγότερο πιθανό να προσβληθούν από τον COVID-19, λέει η μελέτη

Οι βίγκαν είναι λιγότερο επιρρεπείς στη μόλυνση με τον COVID-19, καταλήγει μια νέα μελέτη. Η έρευνα δείχνει ότι τα άτομα που ακολουθούν μια κυρίως φυτική ή χορτοφαγική διατροφή έχουν 39% χαμηλότερο κίνδυνο μόλυνσης από αυτόν τον δυνητικά θανατηφόρο ιό.

Δημοσιεύτηκε στο BMJ Nutrition Prevention & Health , η μελέτη προτείνει ότι μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά, όσπρια και ξηρούς καρπούς και χαμηλή σε γαλακτοκομικά προϊόντα και κρέας, θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου μόλυνσης από τον COVID-19.

Προηγούμενες μελέτες έχουν υπονοήσει ότι η διατροφή μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τόσο την ανάπτυξη μιας λοίμωξης COVID όσο και τη σοβαρότητα των σχετικών επιπλοκών . Βραζιλιάνοι ερευνητές αξιολόγησαν τον αντίκτυπο των διατροφικών προτύπων στον επιπολασμό, τη σοβαρότητα και τη διάρκεια του COVID-19 σε 702 ενήλικες εθελοντές. Αυτοί οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για τις τυπικές διατροφικές τους συνήθειες, τον τρόπο ζωής, το ιατρικό ιστορικό και την κατάσταση εμβολιασμού κατά του COVID-19 .

Οι συγγραφείς της μελέτης κατηγοριοποίησαν τους εθελοντές σε δύο διατροφικές ομάδες: παμφάγους (424 συμμετέχοντες) και κυρίως φυτικούς (278 συμμετέχοντες). Επίσης, υποδιαίρεσαν την τελευταία ομάδα σε ευέλικτους ή ημι-χορτοφάγους, που καταναλώνουν κρέας το πολύ τρεις φορές την εβδομάδα (87 συμμετέχοντες) και σε χορτοφάγους συμπεριλαμβανομένων των vegans (191 συμμετέχοντες). Όσοι ακολουθούσαν φυτικές ή χορτοφαγικές δίαιτες κατανάλωναν συνήθως περισσότερα λαχανικά, όσπρια και ξηρούς καρπούς και λιγότερα ή καθόλου γαλακτοκομικά και κρέας.

Η μελέτη δεν βρήκε σημαντικές διαφορές στο φύλο, την ηλικία ή τα ποσοστά εμβολιασμού μεταξύ των παμφάγων και των φυτικών ομάδων. Ωστόσο, ένα σημαντικά υψηλότερο ποσοστό της ομάδας με βάση τα φυτά είχε μεταπτυχιακή εκπαίδευση. Οι παμφάγοι ανέφεραν περισσότερες ιατρικές παθήσεις και χαμηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας και ένας μεγαλύτερος αριθμός ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι – παράγοντες που είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης από τον COVID-19 και τις σοβαρές επιπλοκές του.

Από όλους τους συμμετέχοντες, 330 (47%) ανέφεραν ότι έχουν προσβληθεί από COVID-19. Μεταξύ αυτών, 224 (32%) παρουσίασαν ήπια συμπτώματα και 106 (15%) υπέφεραν από μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα . Η συχνότητα εμφάνισης του COVID-19 ήταν σημαντικά υψηλότερη στην ομάδα των παμφάγων (52%) σε σύγκριση με τις ομάδες με βάση τα φυτά (40%) και ήταν πιο επιρρεπείς σε μέτρια ή σοβαρή μόλυνση. Ωστόσο, δεν υπήρχε διαφορά στη διάρκεια των συμπτωμάτων μεταξύ των δύο ομάδων.


Μετά από προσαρμογή για σημαντικούς παράγοντες όπως το βάρος, οι προϋπάρχουσες ιατρικές καταστάσεις και τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας, οι ερευνητές δεν βρήκαν συνολική διαφορά στη σοβαρότητα των συμπτωμάτων μεταξύ των δύο διατροφικών ομάδων. Ωστόσο, όσοι ακολουθούσαν μια κατά κύριο λόγο φυτική, χορτοφαγική ή vegan διατροφή είχαν 39 τοις εκατό λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από τον ιό σε σχέση με τους παμφάγους ομολόγους τους. Οι ερευνητές εικάζουν ότι οι δίαιτες με βάση τα φυτά μπορεί να προσφέρουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθούν στην καταπολέμηση των ιογενών λοιμώξεων .

«Τα φυτικά διατροφικά μοτίβα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, φυτοστερόλες και πολυφαινόλες, τα οποία επηρεάζουν θετικά πολλούς τύπους κυττάρων που εμπλέκονται στην ανοσολογική λειτουργία και παρουσιάζουν άμεσες αντιικές ιδιότητες», γράφουν οι συγγραφείς της μελέτης σε μια ανακοίνωση .

«Υπό το φως αυτών των ευρημάτων και των ευρημάτων άλλων μελετών και λόγω της σημασίας του εντοπισμού παραγόντων που μπορούν να επηρεάσουν τη συχνότητα εμφάνισης του COVID-19, συνιστούμε την πρακτική να ακολουθείτε φυτικές δίαιτες ή χορτοφαγικά διατροφικά μοτίβα ».

«Αυτή η έρευνα προσθέτει στα υπάρχοντα στοιχεία, υποδηλώνοντας ότι η διατροφή μπορεί να παίζει ρόλο στην ευαισθησία στη λοίμωξη από COVID-19», σημειώνει ο Shane McAuliffe, Senior Visiting Academic Associate, NNEdPro Global Institute for Food, Nutrition and Health, που είναι συνιδιοκτήτης του BMJ Nutrition. Πρόληψη & Υγεία με BMJ.

«Αλλά αυτό παραμένει ένας τομέας έρευνας που απαιτεί πιο αυστηρή και ποιοτική έρευνα προτού εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με το εάν συγκεκριμένα διατροφικά πρότυπα αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης από τον COVID-19».

studyfinds.org

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

www.pexels.com

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ:Νέα φάρμακα για τον διαβήτη αναγεννούν την παραγωγή ινσουλίνης εντός 2 ημερών. Έχουν εγκριθεί ήδη

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr