13 τροφές που σε χορταίνουν και σε αδυνατίζουν. Υγιεινές και οικονομικές.

13 τροφές που σε χορταίνουν και σε αδυνατίζουν. Υγιεινές και οικονομικές.

Όταν ψωνίζετε στο σούπερ μάρκετ, είναι εύκολο να πέφτετε σε ετικέτες όπως «χαμηλά λιπαρά», «φυσικό» ή «βιολογικό» υποθέτοντας ότι είναι υγιεινά και επομένως φιλικά προς το αδυνάτισμα και την υγεία  αλλά τα περισσότερα από αυτά δεν είναι ικανά να σας δώσουν αυτά που θέλετε και μπορεί να οδηγήσουν στην αύξηση βάρους και την κακή υγεία (για παράδειγμα, έτοιμα πακέτα σούπας και δημητριακά πρωινού). 

1. Κατεψυγμένα πράσινα μπιζέλια:
Ένα λαχανικό χαμηλών θερμίδων που είναι διαθέσιμο όλο το χρόνο στα τοπικά παντοπωλεία στο κατεψυγμένο τμήμα του σούπερ μάρκετ, ο αρακάς είναι ένα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά λαχανικό με πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνη Α, C, Κ, θειαμίνη και μέταλλα όπως μαγγάνιο, φώσφορο , ψευδάργυρο κλπ.

Επιπλέον, έχουν και αντιοξειδωτικά. Ο συνδυασμός πρωτεΐνης και φυτικών ινών στον αρακά προάγει τον κορεσμό και μπορεί να ενταχθεί σε οποιαδήποτε δίαιτα απώλειας βάρους.

2. Ελληνικό γιαούρτι:
Το ελληνικό γιαούρτι θεωρείται καλή πηγή πρωτεΐνης . Το ελληνικό γιαούρτι υφίσταται πολλαπλά στραγγίσματα, με αποτέλεσμα μια πιο κρεμώδη υφή και σημαντικά υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Αυτό το γιαούρτι περιέχει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα και μπορεί επίσης να υπερηφανεύεται για σημαντικά επίπεδα ασβεστίου και υγιεινών λιπαρών. Επιπλέον, είναι πλούσιο σε προβιοτικά, βοηθώντας στη βέλτιστη υγεία του εντέρου. Τα προβιοτικά στο ελληνικό γιαούρτι προάγουν ένα υγιές πεπτικό σύστημα, βελτιώνοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη, υποστηρίζοντας την ομαλή πέψη και ενισχύοντας την απώλεια βάρους στη διαδικασία. Προσθέστε ελληνικό γιαούρτι στα smoothies για επιπλέον κρεμώδη υφή, αντικαταστήστε το με μαγιονέζα ή προσθέστε μερικά φρούτα και ξηρούς καρπούς στο γιαούρτι και απολαύστε το ως σνακ για να περιορίσετε την πείνα 

3. Βούτυρο αμυγδάλου ή φυστικοβούτυρο:
Αφαιρέστε τα αλείμματα σοκολάτας πλούσια σε ζάχαρη και επιλέξτε βούτυρο αμυγδάλου ή φυστικοβούτυρο για να πάρετε μια καλή δόση πρωτεΐνης, υγιών λιπαρών, διαφόρων ιχνοστοιχείων και πολλών άλλων βασικών θρεπτικών συστατικών. Από smoothies μέχρι τοστ, από granola μέχρι απλές συνταγές με πλιγούρι βρώμης, το αμύγδαλο και το φυστικοβούτυρο μπορούν να προσθέσουν πολλή γεύση και ένταση στα πιο ήπια φαγητά. Αλλά ενώ το επιλέγετε από το διάδρομο του σούπερ μάρκετ, αγοράστε την παραλλαγή “χωρίς προσθήκη ζάχαρης”. Στην πραγματικότητα, τα καβουρδισμένα αμύγδαλα/φιστίκια πρέπει να είναι το μόνο το συστατικό που αναφέρεται στο πίσω μέρος της συσκευασίας. 

4. Αυγά:
Τα αυγά είναι μια εξαιρετικά ευεργετική τροφή για απώλεια βάρους λόγω της υψηλής ποιότητας περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνη. Επιπλέον, είναι χαμηλά σε θερμίδες, με ένα μεγάλο αυγό να περιέχει περίπου 70 θερμίδες, καθιστώντας τα μια χορταστική και θρεπτική επιλογή για όσους στοχεύουν να χάσουν βάρος. Τα αυγά είναι επίσης πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη Β12, η ​​ριβοφλαβίνη, το φυλλικό οξύ, ο σίδηρος και ο φώσφορος, και όλα βοηθούν στην ενίσχυση του μεταβολισμού. Ο συνδυασμός πρωτεΐνης και λίπους στα αυγά βοηθά στη διατήρηση του αισθήματος κορεσμού, μειώνοντας τον πειρασμό για υπερκατανάλωση τροφής ή σνακ από ανθυγιεινά τρόφιμα. Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι για να μαγειρέψετε τα αυγά, από βραστά ως συνοδευτικό, μέχρι ομελέτα με διάφορες αλχημείες– οι επιλογές είναι απλώς ατελείωτες.

5. Καφές:
Η περιεκτικότητα σε καφεΐνη στον καφέ μπορεί να αυξήσει τον μεταβολικό ρυθμό και να βοηθήσει το σώμα σας να κάψει περισσότερες θερμίδες, ειδικά κατά τη διάρκεια μιας έντονης προπόνησης. Λειτουργεί επίσης ως κατασταλτικό της όρεξης που σημαίνει ότι θα αισθάνεστε λιγότερο πεινασμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αλλά θυμηθείτε να πίνετε τον καφέ σας σκέτο, χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή κρέμας. 

6. Φακές:
Φακές: χρησιμοποιούνται εκτενώς και είναι εξαιρετικές επιλογές για απώλεια βάρους λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Πλούσια σε φυτική πρωτεΐνη, δημιουργούν μια αίσθηση πληρότητας, μειώνοντας τη συνολική πρόσληψη θερμίδων. Οι φακές είναι χαμηλές σε θερμίδες και λιπαρά, γεγονός που τις καθιστά μια χορταστική αλλά υγιεινή επιλογή. 

7. Λιναρόσποροι:
Οι λιναρόσποροι βοηθούν στην απώλεια βάρους λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες, υγιή λίπη και βασικά θρεπτικά συστατικά. Οι διαλυτές και αδιάλυτες ίνες στους λιναρόσπορους προάγουν τα αισθήματα πληρότητας, μειώνοντας τη συνολική πρόσληψη θερμίδων και περιορίζοντας την επιθυμία. Επιπλέον, αυτοί οι σπόροι είναι μια πλούσια πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, προάγοντας έναν υγιή μεταβολισμό και υποστηρίζοντας την απώλεια λίπους. Προσθέστε τα σε smoothies, ελληνικό γιαούρτι, πασπαλίστε πάνω από σαλάτες και φτιάξτε επίσης σπιτικές ενεργειακές μπάρες με λιναρόσπορους. 

8. Σπόροι Chia:
Αυτοί οι μικροσκοπικοί σπόροι είναι  δημητριακά ολικής αλέσεως, εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, υψηλής ποιότητας φυτικές ίνες, ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, ασβέστιο, κάλιο και μαγνήσιο και σίδηρος μεταξύ άλλων θρεπτικών συστατικών. Ένα αληθινό superfood! Επιπλέον, οι σπόροι chia θεωρούνται μια εξαιρετική διατροφική επιλογή για όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος. Όχι μόνο οι σπόροι chia σας καλύπτουν διατροφικά, αλλά η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες σας κρατούν χορτάτους για πολλές ώρες και σας βοηθούν να ακολουθείτε μια καλύτερη διατροφή, η οποία με τη σειρά της βοηθά στην απώλεια βάρους. Επίσης, η υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες ενισχύει την όλη διαδικασία καύσης λίπους. 

9. Κεχρί:
Τα κεχρί υπερτροφή με σύνθετους υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και μια σειρά από μικροθρεπτικά συστατικά που είναι απολύτως εξαιρετικά για την υγεία. Όσον αφορά την απώλεια βάρους είναι ιδιαίτερα εξαιρετικό γιατί δεν προκαλοεί απότομες αιχμές ινσουλίνης, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες και επίσης περιέχει μέταλλα που βοηθούν στη διαδικασία καύσης λίπους. Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να αντικαταστήσετε το λευκό ρύζι με κεχρί, αλλά και να φτιάξετε μια μεγάλη ποικιλία από άλλα πιάτα. 

10. Φασόλια:
Τα φασόλια είναι μια από τις καλύτερες πηγές φυτικής πρωτεΐνης. Είναι μια καλή μη ευπαθής, οικονομικά προσιτή πηγή πρωτεΐνης με υψηλό προφίλ θρεπτικών συστατικών και επίσης βιταμίνες, φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, σίδηρος, χαλκός, κάλιο, μαγγάνιο, για να αναφέρουμε μερικές. Ο συνδυασμός τους υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνη  κρατά το άτομο χορτάτο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενισχύει το μεταβολισμό και επιταχύνει την απώλεια βάρους. 

11. Κινόα:
Θεωρείται ένα από τα πιο υγιεινά δημητριακά λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, καθώς και σύνθετους υδατάνθρακες. Η κινόα είναι γεμάτη με πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και υγιή λίπη. Είναι μια από τις καλύτερες πηγές πρωτεΐνης «φυτικής» με ένα φλιτζάνι κινόα που παρέχει έως και 8 γραμμάρια πρωτεΐνης. Αυτός ο κόκκος έχει ένα ένζυμο που ενισχύει το μεταβολισμό που ονομάζεται βεταΐνη και επίσης λυσίνη που είναι ένα αμινοξύ που βοηθά στην καύση λίπους. Έχει επίσης αντιοξειδωτικά και άλλα απαραίτητα μέταλλα και βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Η κινόα έχει επίσης μια καλή δόση αντιοξειδωτικών όπως η κερσετίνη, η κεμπφερόλη που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες. Αυτό που είναι εκπληκτικό είναι ότι, είναι απολύτως χωρίς γλουτένη και σας κρατά χορτάτους για πολλές ώρες. Μπορείτε να προσθέσετε κινόα σε σαλάτες σε σούπες, ακόμη και να τη χρησιμοποιήσετε για το ψήσιμο κέικ.

12. Τόφου:
Το τόφου, μια δημοφιλής φυτική πρωτεΐνη, είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την απώλεια βάρους λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες και των υψηλών επιπέδων πρωτεΐνης. Με ελάχιστες θερμίδες, το τόφου παρέχει μια αίσθηση πληρότητας, μειώνοντας τη συνολική πρόσληψη θερμίδων. Το τόφου είναι ευέλικτο και μπορεί να ενσωματωθεί σε διάφορα πιάτα, διευκολύνοντας τη διατήρηση μιας ισορροπημένης, ελεγχόμενης θερμιδικής δίαιτας. 

13. Ρεβύθια:
Τα ρεβίθια παρέχουν τόσο πρωτεΐνες όσο και διαιτητικές ίνες, δύο θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην απώλεια βάρους. Κάθε φλιτζάνι ρεβίθια προσφέρει 15 γραμμάρια πρωτεΐνης και έως 13 γραμμάρια φυτικών ινών, χωρίς πολλές θερμίδες. Τόσο οι πρωτεΐνες όσο και οι φυτικές ίνες στα ρεβίθια σας κρατούν χορτάτους για περισσότερο χρόνο, κρατήστε υπό έλεγχο την όρεξη. Φτιάξτε chana masala, χούμους, σαλάτα από ρεβίθια ή ψήστε τα για ένα τραγανό σνακ γεμάτο πρωτεΐνες. 

Πως μπορείς να «γλιτώσεις» από τις ιώσεις του χειμώνα

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr