Τα ακτινίδια κάνουν καλό στην ψυχική διάθεση – Πόσα χρειαζόμαστε

Τα ακτινίδια κάνουν καλό στην ψυχική διάθεση – Πόσα χρειαζόμαστε

Τα ευρήματα νέας μελέτης για τις επιδράσεις τους στην ψυχική υγεία. Ο ρόλος της βιταμίνης C.

Αν θέλετε να βελτιώσετε την ψυχική σας διάθεση ίσως πρέπει να αρχίσετε να τρώτε ακτινίδια. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει πως όχι μόνο μπορούν να σας βοηθήσουν, αλλά δρουν σε διάστημα λίγων ημερών.

Την μελέτη διεξήγαγαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Οτάγκο, στη Νέα Ζηλανδία. Όπως εξηγούν, μια υγιεινή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά διατροφή κατ’ επανάληψιν έχει σχετισθεί με βελτιωμένη ψυχική ευεξία. Τα έως τώρα δεδομένα υποδηλώνουν ότι αυτού του είδους η διατροφή μπορεί επίσης μειώσει την καταθλιπτική διάθεση.

Αν και οι ειδικοί δεν γνωρίζουν με ποιου ακριβώς βιοχημικούς μηχανισμούς δρουν φρούτα και λαχανικά, εικάζουν ότι παίζουν ρόλο ποικίλα συστατικά τους. Ένα από αυτά είναι η βιταμίνη C, η οποία εμπλέκεται σε πολλές διεργασίες που επηρεάζουν την υγεία του εγκεφάλου και την ψυχική διάθεση, όπως:

Η σύνθεση νευροδιαβιβαστών (είναι οι ουσίες που επιτρέπουν την επικοινωνία των νευρικών κυττάρων μεταξύ τους)
Η παραγωγή των πεπτιδίων (πρωτεϊνών)
Η έκκριση ορμονών
Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν σε πόσο καιρό δρα η βιταμίνη C για να ωφελήσει την ψυχική διάθεση. Έτσι πραγματοποίησαν μελέτη με τα ακτινίδια, τα οποία είναι πλούσια πηγή της. Υπολογίζεται ότι κάθε ακτινίδιο παρέχει περίπου 60 mg, που αντιστοιχούν στο μισό που καθημερινά χρειαζόμαστε.

Η νέα μελέτη
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην Βρετανική Επιθεώρηση Διατροφής (BJN). Οι επιστήμονες ενέταξαν στη μελέτη τους 155 εθελοντές με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C στο αίμα. Η ηλικία τους κυμαινόταν από 18 έως 35 ετών. Το 63% ήταν γυναίκες.

Οι ερευνητές τους χώρισαν σε τρεις ομάδες. Στην μία έτρωγαν δύο ακτινίδια την ημέρα επί 4 εβδομάδες. Στην άλλη έπαιρναν καθημερινά συμπλήρωμα βιταμίνης C για το ίδιο χρονικό διάστημα. Στην τρίτη έπαιρναν καθημερινά συμπλήρωμα με ανενεργή ουσία (εικονική βιταμίνη).

Πριν και ανά δύο μέρες στη διάρκεια της μελέτης οι εθελοντές ανέφεραν σε ειδική εφαρμογή (app) στο κινητό τους:

Την ενεργητικότητα που ένιωθαν
Την ψυχική διάθεσή τους
Την ποιότητα και διάρκεια του ύπνου τους
Την φυσική δραστηριότητα

Τα ευρήματα
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι εθελοντές που έτρωγαν ακτινίδια άρχισαν από την 4η ημέρα να αναφέρουν βελτίωση στην ενεργητικότητα και την ψυχική διάθεσή τους. Ωστόσο οι βελτιώσεις αυτές παρουσίαζαν διακύμανση. Κορυφώθηκαν και σταθεροποιήθηκαν, όμως, 14-16 ημέρες από τη στιγμή που άρχισε η καθημερινή κατανάλωση των φρούτων.

Τα συμπληρώματα βιταμίνης C βελτίωσαν οριακά την ψυχική διάθεση έως την 12η ημέρα. Ωστόσο και με τις δύο παρεμβάσεις τα επίπεδα της βιταμίνης C στο αίμα των εθελοντών έφτασαν στα φυσιολογικά επίπεδα μετά από δύο εβδομάδες.

Επιπλέον, μετά την 14η ημέρα οι εθελοντές που έτρωγαν καθημερινά ακτινίδια ανέφεραν ότι ένιωθαν περισσότερο ακμαίοι.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η διατροφική παρέμβαση μπορεί να αρχίσει να δρα γρήγορα, αλλά χρειάζεται λίγο χρόνο για να εδραιωθεί, λένε οι επιστήμονες.

Iatropedia.gr

unsplash.com

Κράκερ βρώμης με αλεύρι φαγόπυρου, ρίγανη και λιαστή ντομάτα από τη Δρ Μαρία Ψωμά Φτιάξε τα δικά σου κράκερ με τα πιο υγιεινά υλικά.

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr